EM ETKİN MİKROORGANİZMA SU TEMİZLEYİCİ


serkan_tcÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 224
serkan_tcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2013 18:05
 Öncelikle EM Nedir? tarihsel süreci ile ilgili kısa bir bilgi verelim;
EM "Etkin Mikroorganizma" teriminin kısaltılmış şeklidir. EM değişik türde mikroorganizmalardan oluşmaktadır ve doğadan toplanarak kendine özgü şartlarda üretilmektedir.EM kimyasal madde değildir ve kesinlikle gen değişimine uğramamıştır. EM, Japonya'nın Okinava kentindeki Ryukyus Üniversitesi'nden Prof. Dr. Teruo Higa tarafından geçen yüzyılın sonlarında geliştirilmiştir.

Üzerinde yoğun araştırmalar yapılarak mükemmelleştirilen EM'in kullanımı Asya ülkeleri başta olmak üzere son 20 yıl içinde son derece yaygınlaşmıştır. Bugün Avrupa'daki kullanım hacmi ve alanları da hızla artmaktadır.Yeryüzünde 130'u aşkın ülkede kullanılmaktadır.

EM'NİN İÇİNDE HANGİ MİKROORGANİZMALAR VARDIR ?

EM, tek bir mikroorganizma türü olmayıp, çeşitli mikroorganizma gruplarının karışımından oluşmaktadır. EM'nin içindeki mikroorganizmalar başlıca 5 ana gruptan oluşmaktadır.

(1) Fotosentez bakterisi (Fototropik bakteri)

Fotosentez bakterileri, yaşamlarını kendi kendilerine destekleyen bağımsız bakterilerdir. Bu bakteriler, güneş ışınlarını ve toprağın ısısını enerji kaynağı olarak kullanarak; kök salgılarından, organik maddeden ve/veya zararlı gazlardan (örneğin, hidrojen sülfür) yararlı maddeler sentezlerler. Yararlı maddelerse amino asitler, nükleik asitler, biyoaktif maddeler ve şekerden oluşmaktadır ki bunların hepsi bitkilerin büyümesini ve gelişmesini teşvik etmektedir.

Bu yararlı maddeler hem doğrudan bitkiler tarafından emilirler hem de bakterilerin daha da artması için büyüme ortamı (substrate) olarak davranırlar. Bu yüzden, topraktaki fototropik bakterilerin artışı diğer etkin mikroorganizmaları daha da artıracaktır. Örneğin, fototropik bakterilerin salgıladığı büyüme ortamı olarak davranan azotlu bileşiklerin (amino asitler) varlığından ötürü kök çevresinde (rhizosphere) VA (vesicular-arbuscular) mikoriza artmıştır. VA mikoriza, topraktaki fosfatların çözünürlüğünü artırarak, normalde bitkilerin alımı için çözeltide olmayan fosfatları çözeltiye geçirir. VA mikoriza, azot fikse eden Azotobakter ve Rhizobium bakterileri ile birarada bulunabilir ve baklagillerin havadaki azottan yararlanma yeteneğini artırır.

(2) Laktik asit bakterisi

Laktik asit bakterisi, fotosentez bakterisinin ve mayanın ürettiği şekerler ve diğer karbohidratlardan laktik asit üretir. Uzun süredir laktik asit bakterilerini kullanarak yoğurt ve turşu yapılması bu sayede mümkün olmaktadır. Bununla birlikte, laktik asit çok kuvvetli bir sterilize edicidir. Zararlı bakterileri bastırır ve organik maddenin bozunmasını hızlandırır. Dahası, laktik asit bakterisi, lignin ve selüloz gibi organik maddelerin bozunmasını da artırır ve bu maddeleri, bozunmamış organik maddeden kaynaklanan zararlı etkilere neden olmaksızın, fermente eder.

Laktik asit bakterisi, sürekli ekilen tarımsal bitkilerde hastalıklara neden olan Fusaryum adlı zararlı mikroorganizmanın çoğalmasını/yayılmasını engelleme yeteneğine sahiptir. Fusaryum popülasyonunun artması genel olarak bitkileri zayıflatmaktadır. Bu durum hastalıkları teşvik etmekte ve zararlı nematodların aniden çoğalmasına neden olmaktadır. Laktik asit bakterileri, Fusaryumun yayılmasını ve işlevini bastırırken, nematod oluşumları da yavaş yavaş ortadan yok olmaktadır.

(3) Mayalar

Mayalar; fotosentez bakterileri, organik madde ve bitki kökleri tarafından salgılanan amino asitler ve şekerlerden bitkilerin büyümeleri için yararlı antimikrobiyel ve yararlı maddeler sentezlerler.Mayalar tarafından üretilen hormonlar ve enzimler gibi biyoaktif maddeler aktif olarak hücre ve kök bölünmesini teşvik eder. Mayaların salgıları, laktik asit bakterileri ve actinomisetler gibi etkin mikroorganizmalar için büyüme ortamı sağlarlar.

(4) Aktinomisetler

Bakterilerle mantarlar arasında bir yapıya sahip actinomisetler, fotosentez bakterileri ve organik madde tarafından salgılanan amino asitlerden antimikrobiyel maddeler üretirler. Bu antimikrobiyel maddeler ise, zararlı mantar ve bakterileri bastırırlar.Aktinomisetler fotosentez bakterileri ile birarada yaşayabilirler. Böylece, her iki tür de toprağın antimikrobiyel etkinliğini artırarak toprak ortamının kalitesini yükseltirler.



(5) Küfler

Aspergillus ve Penicillium gibi küfler organik maddeyi hızla bozunmaya uğratarak; alkol, esterler ve antimikrobiyel maddeler üretirler. Bunlar ise, kötü kokuları bastırır ve zararlı böceklerle kurtçukları önlerler.Etkin Mikroorganizmalar içinde bulunan her bir türün (fotosentetik bakteriler, laktik asit bakterileri, mantarlar, aktinomisetler ve küfler) kendine özgü önemli bir işlevi bulunmaktadır. Ancak, fotosentez bakterileri, EM etkinliğinin en önemli bileşenidir.

Fotosentez bakterileri, diğer mikroorganizmaların etkinliklerini destekler. Diğer yandan, fotosentez bakterileri, diğer mikroorganizmalarca üretilen maddeleri de kullanırlar. Bu olay, "birlikte varoluş (coexistence) ve birlikte gelişme (co-prosperity)" olarak adlandırılmaktadır.Toprakta Etkin Mikroorganizmalar arttıkça, yerli etkin mikroorganizmaların popülasyonu da giderek artar. Böylece, mikroflora zenginleşir ve topraktaki mikrobiyel ekosistemler iyi dengelenir. Belirli tür mikroorganizmaların (özellikle zararlı olanların) artışı önlenir. Böylelikle topraktan kaynaklanan hastalıklar bastırılmış olur.

Bitki kökleri; karbohidratlar, amino ve organik asitler ve aktif enzimler salgılar. Etkin mikroorganizmalar büyümek için bu salgıları kullanırlar. Bu süreç sırasında, EM, amino ve nükleik asitler, bitkiler için çeşitli vitaminler ve hormonlar da salgılarlar. Dahası, bu tür topraklarda, etkin mikroorganizmalar kök bölgesinde (rhizosphere), bitki ile birlikte bulunurlar (symbiosis). Sonuç olarak, etkin mikroorganizmaların baskın olduğu bu tür topraklarda bitkiler olağanüstü iyi büyürler.

Bu temel bilgilerden sonra EM nin cevre kirliliği ile ilgili işlevi ve bu uygulamanın dolaylı etkisi olarak suda yaşayan canlılarında ortaya çıkardığı etkiden bahsetmek istiyorum;

Japonya'nın Okinava kentindeki Ryukyus Üniversitesi'nden Prof. Dr. Teruo Higa çevre kirliliği yaşayan bir sahil yerleşiminde koydaki kirliliği önlemek için EM kullanımını denemek ister ve EM yi çamur topları halinde koyun tabanına yerleştirir.Belli bir süre sonra yapılan fiziksel,kimyasal ve bakteriyolojik ölçümlerde koyun mükemmel derecede temizlendiğini ve biyolojik hayatında canlandığını tesbit eder.Fakat bu arada denizde bulunan yengeç karides midye popülasyonlarındada azımsanmayacak bir artış tesbit eder.Yani EM çevre kirliliği ile birlikte biyotopuda dengelediğini farkeder.Bundan sonraki adım japonların milli yemeği suşinin temel girdisi olan orkinoslarda EM yi denemektir.Orkinos çiftliklerinde uygulamalar sonunda temel olarak;

1.Orkinolarda iştah artışına bağlı ağırlıklarında %28-35 oranında artış
2.Vücut ağırlıklarını kazanma süresinin kısalması
3.Maturasyon süresinin azalması
4.Ergin dişilerin yumurta sayısında azımsanmayacak şekilde artış
5.Döllenen yumurtalardaki hatalı yumurta sayısında azalma
6.Çevresel olarak hastalanan balık sayısında azalma tesbit edilmiştir.
Bu süreçte EM sadece orkinoslarda değil kedi balıkları,alabalıklar,yengeçlerdede uygulanmış ve benzer verilere ulaşılmıştır.
alıntıdır.



EM NASIL ÇALIŞIR?

1982 yılında Dr Teruo Higa, Japonya’nın Okinawa kentindeki Ryukyus Üniversitesi’nde, çeşitli yararlı kullanımlar için, doğal olarak meydana gelen bir grup mikrorganizma keşfetti. Bu ürünü Etkin Mikroorganizmalar (EM) olarak adlandırdı ve patentini aldı.

Bu ürün, ticari olarak, EM • 1 adıyla kayıtlıdır ve dünya çapında lisanslı temsilciler tarafından satılmaktadır. EM • 1 içindeki başlıca mikro-organizmalar laktik asit bakterileri, mayalar ve fototropik bakterilerdir.

Higa, EM’yi başlangıçta tarımda kimyasal maddelerin kullanımına alternatif olarak geliştirdi. Zaman içinde yapılan araştırmalar sayesinde, EM’nin, çevresel iyileştirme ve hayvancılık da dahil olmak üzere diğer alanlarda da etkili olduğu bulundu.

EM • 1 içinde mikro-organizmalar çeşitli işlevlere sahiptir. Laktik asit bakterileri, laktik asit üretimi yaparak, patojenik mikro-organizmaların büyümesini engeller. Mayalar, amino asit ve polisakkaritler gibi biyolojik aktif maddeler üretirler. Fototropik bakteriler ise, güneş enerjisini kullanarak, organik ve inorganik maddeleri metabolize ederler, dolayısıyla atıksu arıtmada kullanılırlar.

Sağlıklı bir ortamda, canlılar veya mikro-organizmalar denge halinde yaşamaya devam ederler. Kötü ortamlarda (kirli bir nehir veya endüstriyel atıksu gibi), kokuşma mikroorganizmaları hakimdir, yararlı mikroorganizmalar yok denecek kadar azdır veya yoktur. Böyle bozulmuş ortamları yeniden iyileştirebilmek /düzelmek için, yararlı mikro-organizmaların sayısını artırarak mikrofloranın dönüştürülmesi kritik derecede önemlidir. EM çözeltisinin uygulanması işte bunu sağlamaktadır.

Malezya’da EM • 1, Jamof şirketi tarafından Bukit Tinggi’deki fabrikasında üretilmektedir (Higa’nın EM Araştırma Örgütü tarafından lisanslı olarak). Yalnızca yerel olarak bulunabilen mikroorganizmaları ,içerir ve litresi RM22 fiyattan satılmaktadır. Bu EM konsantresi “aktifleştirilmek” zorundadır – melas, tuz ve su ile, sonra beş gün boyunca fermantasyona bırakılarak – bu işlem yapılmadan önce mikro-organizmalar dormant haldedir (bir çeşit uyku hali).

EM-aktif çözeltisi (EM-A), tarımda (gübre olarak ve toprak patojenlerini bastırmak için), su ürünleri yetiştiriciliğinde (yem katkı maddesi olarak ve havuzlardaki zararlı bakterileri öldürmek için), hayvancılıkta (atıklardaki amonyak kokusunu azaltmak ve sindirimi iyileştirmek için hayvan yem katkı maddesi olarak) ve atıkların parçalanmasını hızlandırmak ve atıksu arıtma için kullanılmaktadır. Ayrıca evlerde genel temizlik amacıyla kullanımı da teşvik edilmektedir.

Bukaşi çöp kovalarından elde edilen çöp enzimlerinin (bukaşi, EMA, su, sebze ve meyve atıklarının 3 ay süreyle fermantasyonundan elde edilen Bukaşi sıvısı veya çöp sıvısı) ev yapımı EM olarak kullanımı da teşvik edilmektedir. Bununla birlikte, Danışmanlık firması EM Yöneticisi Soo Lee Choo, çöp enzimlerinin EM’den farklı olduğu konusunda da uyarmaktadır.

Mr Choo, çöp enzimlerinin, hangi tür atıkların fermantasyonuyla elde edildiğine bağlı olarak içindeki mikroorganizma türleri farklılık gösterebileceğinden, özenle kullanılmasını önermektedir. Diğer taraftan, EM, kontrollü bir ortamda kültürü gerçekleştirilerek elde edilmiş 80 farklı mikroorganizmanın bileşiminden oluşmaktadır.

Neden çamur topları?

Eğer EM-aktif çözeltisi tek başına, akmakta olan nehirlerin içine püskürtülürse, yeterli bir etki yapmadan önce su içinde dağılacaktır. Diğer yandan, EM çamur topu, nehir tabanına oturacak veya nehir tabanındaki çamura saplanacak ve orada, yavaş yavaş parçalanırken, EM’nin suya yavaş yavaş geçmesini sağlayacaktır.

Çamur topları; killi toprak, pirinç kepeği, EMA çözeltisi, melas ve bukaşiden oluşur. Nehirlerin temizlenmesi için önerilen dozaj metrekare başına 1 ile 10 çamur topudur (kirliliğe bağlı olarak değişir). Çoğu zaman, daha hızlı sonuç almak için suya EMA-çözeltisi de dozajlanır.

EM’nin, alg büyümesini engellediği ve bu nehir yataklarında birikmiş kirletici çamuru parçaladığı bilinmektedir. Soo, EM’nin, cıva ve arsenik gibi kimyasal madde ve ağır metaller dahil olmak üzere hem organik hem de inorganik atıkları arıtma yeteneğine sahip olduğunu söylemektedir.


BALIK, KARİDES VE ROTİFER YETİSTİRİCİLİĞİNDE EM KULLANILMASI

EM, balık ve karidesler için de oldukça yararlıdır çünkü suyun kalitesini iyileştirir. Her ay havuzun içine EM koyunuz (1-2lt EM / 1 ton su). Suyun kokusunu düzenli aralıklarla kontrol ediniz. Eğer kötü koku yok olmadıysa, daha kısa aralıklarla EM koyunuz. Balıkların yemlerine “Hayvanlar için EM bukaşi” ilave edilmesi (Yemin % 5’i kadar, örn: 95 kg yem + 5kg EM Bukaşi) balık çiftliklerinde verimliliğin artırılması için çok etkilidir Her ay havuzun içine (1:10000) oranında seyreltilmiş EM koyunuz (Havuzdaki suyun %0.01’i kadar ). Balıkların yemlerine “Hayvanlar için EM bukaşi” ilave edilmesi (Yemin %1-5’i kadar) balık çiftliklerinde verimliliğin artırılması için çok etkilidir. Toprak havuzlarda metrekareye 2-5 adet Bukaşi Topu atınız. Ayrıca havuzlara belirli aralıklarla EM ilave ediniz. Beton havuzlarda veya tanklarda, havuzlar/tanklar boşaltıldığında havuzların/tankların dibine metrekareye 50 gram gelecek şekilde EM Bukaşi serpiştiriniz. Bu işlem aşağıdaki gibi gerçekleştirilir: - Havuzlar/tanklar boşaltıldığında, ıslakken/nemliyken dibine 50 gram/metrekare gelecek ve her yerde eşit olacak şekilde Bukaşi serpiniz. - Bukaşi serpiliyken, en az 1 gün en fazla 5 gün havuzları/tankları boş olarak bırakınız. Daha sonra suyla doldurunuz.

EM’nin Balıkçılıkta yararları:
- Suyun kalitesini önemli derecede iyileştirir (türbidite, erimiş oksijen ve pH)
- Üretimin maliyetini azaltır.
- Suyu doğal yoldan arıtır ve koliform bakteri sayısını azaltır.
- Amonyak, hidrojen sülfür ve metan gibi zararlı gazların üretimini engeller.
- Dip çamurunu önemli ölçüde azaltır.
- Suda ve topraktaki patojen mikroorganizmaları azaltır. Balıkların, bağışıklık sistemini geliştirir ve beyaz leke (white spot) gibi hastalıkların ve bakteriyel ve fungal hastalıkların oluşumunu azaltır.
- Antibiyotik ya da kireç gibi kimyasal maddelerin kullanımını azaltır.
- Mortalite Endeksi’nin (Ölüm Oranı) azaltılmasına yardımcı olur. Verimi artırır.
- Bağırsak mikroflorası iyileştiği için, gıda dönüşüm oranı artar ve üretim süresi kısalır.
- Çevreye zarar vermeden daha sağlıklı ve temiz bir üretim yapılmış olur.

balıklarımı daha iyi buyutmek icin arastırırken bu ürünü gördüm vede arastırdım kullanan arkadasların kararan balıklarda düzelme. ozellikle frontozalarda yavruların bantlarında bozukluluklarında düzelme. discus üreticilerinde yavru ölümleri durma görülmüstür. hatta mobadan yavru almak cok zordur bu ürün kullanılırsa yavru almama gibi bir soz konusu olamaz. istanbul halic i bu ürünle temizlemede kullandılar.akvaryumadaki nitratı bu ürünle yok edebiliriz vede su düzenleyicilere bosuna para baglamamıs oluruz.
bu ürünü ben daha kullanmadım en kısa zamanda kullanmak istiyorum fiyatına gelirsek 1lt 15 tl den satılıyor 1lt em 1000 ton suda kullanılıyor bu ürünü kullanan arkadaslar var mı bize tecrübelerini paylasırlarsa benim gibi hobici dostlara cok faydalı bir konu olacağını düsünüyorum.

mateseko2013-08-20 20:42:29

Beğenenler: [T]171221,wellbutrin[/T][T]183918,emreatik[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]184302,imparatorhasan[/T][T]191511,Kapadokya[/T][T]201321,caner3987[/T][T]222260,Mematiesk[/T][T]41203,dragut_34[/T][T]233557,hobim35[/T]
Teşekkür Edenler: [T]171221,wellbutrin[/T][T]183918,emreatik[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]222260,Mematiesk[/T][T]107995,SuperSport[/T][T]41203,dragut_34[/T]
+1: [T]201321,caner3987[/T][T]222260,Mematiesk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TUTKUNÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 270
TUTKUNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2013 19:17
Araştırmanızdan ötürü tebrik ederim. Takipteyim

Beğenenler: [T]112354,musa_ba1[/T]
Teşekkür Edenler: [T]112354,musa_ba1[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cisa_69Çevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2012
İl: Izmir
Mesaj: 54
cisa_69Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2013 23:52

Bende merak ettim şimdi ??

cisa_692013-08-20 23:53:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2013 07:34
Ben düzenli olarak sayılmasa da çoğunlukla kullanıyorum. Oran 1000 tona 1 lt değil yalnız. Yanlış anlaşılma olmuş. Kullanım oranı 1000-5000 litreye 1 litre şeklinde. yani 1-5 ton suya 1 lt. Asıl verimi bukaşiyle elde ediyorsunuz. İyi bir ürün ama muadilini geliştirdim sayılır. Deneylerimin hepsi olumlu sonuçlanırsa bunu bir makaleyle sunmayı düşünüyorum.

Beğenenler: [T]222260,Mematiesk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_tcÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 224
serkan_tcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2013 14:16
en kısa zamanda makalenizi bekliyorum siz akvaryuma ne kadar kullanıyorsunuz ve haftalık mı aylık mı kullanıyorsunuz hangi tür canlılarda kullandınız biraz bilgi verirmisiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AverroesÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3324
AverroesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2013 23:27
Güzel ürün tebrikler. Yıllar evel yabancı bi marka (Deepsea) den almıştım.  Böyle daha ekonomik oluyorsa daha cazip olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hersanliÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 06/03/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 893
hersanliÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2013 00:09
Bende her zaman kullaniyorum. Cok faydasini gordum hatta bir kactane deneybile yapmistik Onurla ama ufak tefek talihsizlikler yuzunden bir turlu forumda paylasim yapamadik. hersanli2013-08-31 00:09:57

Beğenenler: [T]222260,Mematiesk[/T]
Teşekkür Edenler: [T]107223,freewalle[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_tcÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 224
serkan_tcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2013 10:09
Ürünü nasıl kullandınız azar azar ekleme yaparıkmı yaptınız yoksa direk doktunuz mu ayda ne kadar kullandınız

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hersanliÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 06/03/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 893
hersanliÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2013 14:17
Ben aktifleştirilmemiş Em alip ihtiyacima gore aktifleştirip kullanıyorum. Kullanma oranım 100lt 20ml şeklinde. Genelde su değişimlerinin ardından kullanıyorum ama herhangibir suda oluşabilecek sıkıntı yasadigimda koku sorunu gibi hergun verdigim oranlarda sorun giderene kadar kullaniyorum. Onur hazırladığın makaleni sabirsızlıkla bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sami34Çevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2007
Mesaj: 277
sami34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2013 15:05
Bir ara formda baya tartışılan hatta benimde iki kez alıp kullandığım "Bzt aquaculture " bu EM denilen şeyle aynı değilmi?



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RakıŞişesindekiBalıkÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2014
İl: Ankara
Mesaj: 22
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2014 08:31
 En son lisede akvaryum sahibi idim, tabii o zamanlar internet falan nanay,  dial up bağlantı ile bir saatte bağlanırdık, hey gidiler hey. (ben çok çabuk büyümedim, dünya çabuk kirlendi diyelim) O zamanlar herkesin akvaryumunda japon - pengansus - melek triosu mevcuttu. Şimdi nerelere gelmiş olay, her akvaryum sahibi neredeyse bir biyoloji öğrencisi olma yolunda ilerlemekte.

Gıpta ettim tek kelime ile, hızlıca soruyorum, yeni başlık açma gereği duymadan, konu buradan devam etsin arzusu ile :
etkin mikroorganizma kullanımı ile ilgili olarak, doğrudan suya eklemenin çok verimli olmayacağı belirtilmiş makale içerisinde . Başka bir forumdan "bukaşi topları" hakkında bilgi sahibi oldum,
hatta link paylaşımı da yapayım. bkz. http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/21310.htm

Yine forum içerisinde bukaşi topları hakkında kısa bildirimlere de rastladım ama, aklıma takılan sorular mevcut. Akvaryum tabanında, kumun altında değil de, sump içerisinde bukaşi topu kullanmak istemekteyim. Bu konuda beni aydınlatabilecek her öneriye açığım. Şimdiden teşekkürler 
 
RakıŞişesindekiBalık2014-10-05 09:16:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hersanliÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 06/03/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 893
hersanliÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2014 13:56
Em yi ırmak lar gibi akarsularda kullanmak uygun değil sebebi ise akar sularda em nin tutunacak alan bulamadan akip gitmesimden kaynaklaniyor. Bu yuzden bukasi kullanimi böyle alanlarda daha avantajli olmakta. Fakat akvaryumlarda em yani Etkin Mikro organizma kullanımı uygun. Tüm tanklarimda  E.M.kullanmaktayim görsel anlamda tanki berraklaştırıyorlar ve bakteri popülasyonu artırmakta nitratı düşürüyor ve bunun yanında bir çok faydası daha var.
Bukasi toplarina gelirsek kendime bukasi toplari hazirladim daha yeni tanklarima ekledim. Bakalım bize vereceği yararlar neler olacak bunları gözlemleyip paylaşacağız tabiki. Ama bukasi toplari uzun vadede em den daha etkili  cunku bakteri fabrikasi gibi surekli bakterileri besliyor ve cogaltiyor. Buda bizim istediğimiz en onemli hususlardan birisidir.
hersanli2014-10-05 13:58:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xenonÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 15
xenonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2014 17:12
Bukasi toplarını nasıl hazırladınız

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hersanliÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 06/03/2010
İl: Kocaeli
Mesaj: 893
hersanliÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2014 20:21
Bu linkte yapılışını yazmiştım.

hersanli2014-10-17 20:22:06

Beğenenler: [T]9253,pilatin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir