Doğru mu anlamışım? Acemiden Uzun Özet…
Henüz akvaryum almadım, paramı biriktirdim ve bu sürede de (yaklaşık 1 yılJ ) araştırma yaptım.
Bazı üyeler ”bu formda zaten var” gibi yorumlar yapıyor; onların sıkılmalarını da anlıyorum ama bir acemi için verilen teorik bilgiyi görselleştirmek çok zor; sistemi parça parça anlamak işe yaramıyor ve bütün olarak anlamaksa baya zaman alıyor.
Herneyse…
Öncelikle;
sump mu dış filtre mi? Sorusunun cevabı, sump. Özellikle büyük ve ya canlı çeşitliği çoksa. Ya da uzun vadeli bir sistem kurulmak isteniyorsa.
Sump büyüklüğü, akvaryumun 3te biri büyüklükte olmalı ama motor da akvaryumun 3 katı su devir edebilmeli. Ama malzeme koyma ve rahat hareket edebilme açısından 20cm nin altında en – boy ve 40 cm altında yükseklik olmamalı.
Taşırmalı ve kuleli yöntemde ise taşırmalının iyi olduğunu duydum ama nedenlerini öğrenemedim, bana kalırsa alan kullanımı ve görsellik açısından ve tabiî ki filtre değiştirmenin kolaylığından, ama bunun doğru olup olmadığını da bilmiyorum!
Ben taşırmalı bir yan sump yapacağım, 3 bölmeli olması yeterli deniyor; ama yavru alınacağı zaman yavruları tehlikelerde korumak için, normalde kapalı olan, yavru olduğunda açılan bir 4. Bölmeyi uygun görenler var.
Akvaryum büyüklüğü yeni başlayanlar için 150 – 200 lt arası olmalı, küçük alıp maddiyattan kar etmeye çalışarak dengelenmesi zor bir suyla karşı karşıya kalıp içine canlı bile koyamadan, en azından suyunu bile değiştirmeden bırakmaktan bahsediliyor. Ucuz alacak kadar zengin değilim diyerek devam ediyorum.
150 lt yeni başlayan birinin gözünde çok büyük bir alan ve bu nedenle 25 balık alırım, şunu eklerim vs gibi hayaller var. Tabiki renkli bir akvaryum olması çok hoş ama balıkların ne kadar alanda yaşayabileceğini de hesaba katmak gerek. Site de bir hesaplayıcı var ve 2 soytarı balığı için ortalama 50 lt su öngörüyor. Profesyonellerin nano resifler kurmasına aldanmayın!!!!
Bunun haricinde bazı balıklar saldırgan olabiliryor ve bu nedenle türler arası uyumlara dikkat edilmeli. Ben sadece soytarı alacağım, ustalar hekes böyle başlıcam der ama sonra genişler diyor ama ben kararlıyım! Daha çok omurgasız ağırlıklı olsun istiyorum. Ama siz kararlı değilseniz, küçük akvaryumlardan kaçının.
Protein Skimmer – PS , bunun içinde litre hesapları var ama zaten satılırken “şu litreler arası” dediği için hesaba gerek yok. En iyi markanın reef oktopus ve tunze olduğu söyleniyor. Boyutları çok değişken ve belli yükseklikte durması gerektiğinden alırken performansı haricinde boyutlarına da bakmakta yarar var; sonradan akvaryuma sığmaması ve ya ideal yükseklikte olmaması söz konusu olabilir. Birkaç tipi var köpürteninin iyi olduğunu duydum.
Isıtıcı – suyu belli bir ısıya getirip orada kalmasını sağlar. Yine en iyi marka Eheim, hele bir de jager olursa yeme de yanında yat deniyor, ama yine hem iyi hem ucuz olsun diyenler atman diyor.
Bu 3 malzeme akvaryumun canı.. kalbi. Bu nedenle çin malı alıp bin kez değiştirip dengeleri bozmaktansa piyasada kabul görmüş markaları tercih etmek de yarar var.
Malzemlerimizi aldık sıra geldi suya. Su deyince acemilerin karşılaşabileceği RO diye bir alet var. Reverse Osmos Ters Ozmoz demek oluyor. Musluk suyunu kullanılabilir su haline getiriyor, ve türkiyedeki denizlerin testleri, bakteri koşulları, tuzlu su akvaryumuna uygun olmadığından – aynısı şebeke suyu içinde geçerli – kullanmayı tercih etmiyoruz. “Ben yaptım oldu” “şunlarla dengelersin olur” gibi mantıktan olabildiğince kaçınmak lazım. Bu tarz denemeler “tatlı su balığını tuzlu suya atıp acaba yüzecek mi?” demekten farksız olaki evrim geçirmiş bir canlıdır, yüzer. Herneyse… RO başlangıçta pahalı gibi görünse de basit bir hesap yapınca o kadar da bahalı olmuyor.
Çok dandikleri 200tl ama biraz paraya kıyıp 450tl olanından aldınız – ki 2500tl sini de gördüm-
Tank 200 lt eşittir 10 damacana 6 tl damacana olsa, ki her marka da önerilmiyor, korusu erikli ve turkuazı duydum. 60tl sadece akvaryumunuzu ilk kurarken harcayacaksınız, sump u saymadım… Dolayısıyla çok pahalı bir alet değil.
Suyu da koyduktan sonra, tuz geliyor. Red Sea en yaygın marka. Litreye 33 gr tuz. Sudaki tuzluluk oranı bu işin özü, bu nedenle bir tuz ölçer kesinlikle bulunmalı. Red Sea nin bu konuda yine iyi bir marka olduğu söyleniyorlar…
Bu arada araya şu bilgiliyi gireyim, biraz araştırınca şu marka yem de usta, şu marka tuz da, şu marka motor da diyebiliyorsunuz, ve yem yapan bir markanın tuz ölçerini almamakta yarar var.
Burada motor çalışır hale getiriliyor, tuzun daha iyi çözülmesi ve dolaşımın başlaması için, bir protein skimmer da kendini zamanla topladı için erken açmakta yarar var. Isıtıcı da çalışmalı 25 dereceye sabitlenmeli.
Tuzu da ölçtük, kumu koyacağız, 5cm kalınlıkta konması ideal, taban alanınızı ölçerek kaç ltre olduğunu hesaplayn. Sanırım sitede var böyle bir hesaplama. Kum ile mercan kabuklarını karıştıranlar var, büyük parçalar canlılara zarar verdiği için dikkat edilmeli
Ve sonra bir sürü testten hangisini almanız gerektiği konusuna geliyor. Kurulum için tuz ölçer, nitrat ve amonyak yeterli olacak sanırım. Sonradan kalsiyum magnezyum yapılabilir. GALİBA….
Sistem bu şekilde 3 – 5 gün çalıştıktan sonra canlı kayalar konular bilir. Canlı kaya üzerinde faydalı bakteriler yaşan bir kayadır, kendisi canlı değildir. Bu bakteriler o kadar faydalı ki neredeyse ortamın nitrat vs.vs. dengelerini kendileri kuruyorlar. Kayanın aldığı yerden, ortam suyu içinde alınmasında yarar var, çünkü bakteriler susuz ortamda kolayca ölebiliyorlar. 7lt suya 1,5 kg kaya koyunacağını düşünürsek, 150 ltrelik bir tanka yaklaşık 32 kg taş gideceğinden, taşıma sorun olacaktır, ve bu nedenle sudan çıkarmamak pahasına parça parça götürülebilir ama 1 saat dışarıda kalırsa bir süre sonra kendini toparlayabileceğini söylüyorlar.
Kayalardan sonra yine testler özellikle nitrat.
Cycle- dönüşüm, hazırlanma, herkes farklı bir şey diyor, teorik olarak motorun çalışmaya başladığı anda başlamasına rağmen, asıl başlangıç kayalar konulduktan sonra oluyor. Yani akvaryumun canlılar olmadan( bakteriler hariç ) çalışmasına deniyor. Bu sürede nitrat- amonyak ve tuz değerlerini sabit tutana kadar canlı eklememek en iyisi… İdeal bekleme süresi 3-4 hafta ama sabır zor zanaat efenim.
Cycle tamamlandıktan sonra, temizlikçiler geiliyor, bunlar zemine düşen yemek artıklarını ve pislikleri yiyor. Kendi aralarında çok havalı isimleri var ama, su salyangozları, kabuklu yengeçler (hermitler), tekeler ve birsürü böcek vari sevimsiz yaratıklar en azından benim için. Kumun havalandırması açısından deniz yıldızlarını da bu gruba ekleyenler var ama bu aşamada kesinlikle eklenmemeli. Ayrıca bu canlılardan bazıları birbirlerine ve diğer canlılara zarar verebiliyor, seçerken dikkatli davranın.
Bu ekibin eklenmesinden 10 gün sonra balıkları ekleyin, suya alışmaları için geldikleri suya azar azar akvaryumunuzun suyunu katarak alışmalarını sağlayın
Anemonlar, farklı tür anemonlara karşı saldırgan olabilirler. Böyle bitki gibi canlıların nasıl saldırgan olacağını hayal etmek güç ama youtubea yazarsanız anemon fight gördüklerinize şaşırırsınız. Bu nedenle alırken dikkat edin ve ya yerleştirmeyi iyi yapın..
Mercanlar ve deniz yıldızları ne zaman eklenmeli, pek bir bilgi sahibi olamadım ama sanırım anemondan farklı değillerdir. Acemiyseniz yumuşak mercan seçin, zaten acemilerin çoğu sert mercanın kaya olduğunu düşünür Deniz yıldızı alacaksanız 5 cm in altında olanları biraz tecrübesi olanlara bırakın…
Deniz atı gibi yemlemesi çoooook zor ekstrem canlılar beslemek isteyenlere ise anemonlarla geçen 3-4 yıl sonrasında başlamaları tavsiye ediliyor.
Konu bitmeden önce aydınlatmayı yazayım. Florasanı 40 cm derinliğe kadar eh olabilir diyorlar ama, daha fazla derinlikte t5 denen özel bir ampule geçiş var. Daha da iyi bir aydınlatma ve çok hoş bir görüntü için biraz daha pahalı olan metal Halideler var.. ne kadar ışık kullanılmalı konusunda inanırmısın bütün herkes şunu diyor: Canlılara göre değişir… Eee hangi canlı ne ister ortalama söylesen… Yok yok profesyonellerin bizden sıkılmışlığını anlıyorum.. yazının uzunluğuna bakar mısınız..
Sıcak havalarda suyu soğutmak çok önemli ve çok zor. Bunun için soğutucular var ama 700 -800tl den başlıyor bunun yerine bir klima taktırıp kendinizi de serinletmeyi uygun buluyorum, ama klimayı 12 saat çalıştırırsanız fatura ne olur bilemem.
Henüz bir akvaryumum olmadığı için, temizlik, yemleme, su değişimi, konusunda bilgi veremiyorum ama kısa bir süre sonra verebilir olucam
Konuyu anlatmak 3 sayfa, uygulamak aylarca yaşamak paha biçilemez! Ama en azından gidip akvaryumcudan ver ordan bana iki kilo diyecekleri, bu caydırıcı yazıyla durdurmuş olurum. Masraftan kaçınacaklar için önerim: Biriktirin bir yıl sonra siz de rahat olun, canlılar da….
ÇOK ÖNEMLİ NOT: Bu yazılanlar henüz akvaryumu bile olmayan bir aceminin elinden çıkma sakın bir profesyonel onaylamadan denilenleri yapmayın! Profesyonel deyince mahelledeki akvaryumcu ya da gözünü para bürümüş alışveriş merkezindeki petşopçuyu kastetmiyorum. Bir petşopcuya gidin size yarım saatte canlılarla beraber bütün akvaryumu verir
Temizlik ekibi neyle beslenir? Sadece artıklar ve pisliklerse cycle döneminde balıkların eklenmediği o 10 gün ne yapıyorlar?
Sump deliğinden balıkların sumpa kaçması nasıl engelleniyor! Düşündükçe tüylerim ürpetiyorJ
En önemli 1. Sorum.
Mercan ve anemonun su ihtiyacı nedir? Balıklar için çok var ama bunlar için bulamadım. Yani 200 lt lik bir akvaryuma, balıkları saymazsak kaç anemon kaç mercan kaç deniz yıldızı konulabilir… İkişer ikişer alıp sıkıştırmayalım.
En önemli 2. Sorum.
Bir akvaryuma ille üstten mi aydınlatma yapılmalıdır? Yandan aydınlatma yapılması sağlıklı olmaz mı? Yapılabilirse, tavsiyelerinizi alırım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Valla kusura bakma tamamını okuyamadım ama en önemli 1 ve 2. sorularını okudum.Deniz akvaryumundan pek fazla anlamadığım için 1. soru bana fazla geldi.
'. soruya gelirsek ışık üstten olduğu zaman daha rahat oluyor.Karşıdan gelince bildiğim kadarıyla rahatsız oluyor ki doğal ortamlarında da ışık genelde üstten geliyor.Bizim amacımızda doğal ortama en yakınını yapmak ise bence en doğrusu bu olur.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
150-200 Litre uygundur başlangıç için
redseayi israil mali diye önermiyorum başka bir marka da alabilirsiniz tropic marin gibi.
protein skimmeri tuzu karıştırmadan ve canlı kayaları eklemeden karıştırmanın gereği yok
tuzluluk sıcaklık yeterli değerlerde olunca canlı kaya için 3-5 gün beklemeye gerek yok
canlı kayalar ıslak bir gazeteye sararak taşınabilir.
sadece kurarken yaklaşık 100 tl suya vereceğinize r.o cihazı düşünün bence :) damacana su kullanacak kadar zengin değilseniz eğer :P
cycle dönemi etrafı yosun kaplayınca kendini belli eder ama r.o su yerine damacana kullanırsanız bu dönemden sonrada yosun sorunu ile uğraşmanız çok yüksek ihtimal
Anemon u ve mercanları test yaparak ne zaman ekliyebilirsiniz kendiniz karar vericeksiniz
denizatı ayrı bir canlı onun besleneceği ortamda diğer canlılar çok zor yaşayabiliyor
t5ler de flo gurubuna giriyor zaten t8 gibi diğer flolar birkaç mercan dışında işe yaramaz 45 cm üstüne de metal halide lambalar gerekli olur siz planınızı t5 ler üzerinden yapın
cylce dönemi dediğim gibi zaten yosunların oluşması vs dönemi ile gösteriyor kendini yosunlar oluşmadan temizlik ekibi koymayın akvaryuma adı üstünde temizlik ekibi temizleyecek şeylere ihtiyaçları var.
Mercan anemon vs sayısını bosverin ileride teker teker ekleyerek sisteminizin değerlerini takip edince sayıyı anlarsınız elbet.
yandan aydınlatmada mercanların doğal ortamları dışında bir sistem olur ve sanırım cam ışığı kırarak dışarı yönlendirir şimdiye kadar hiç yandan aydınlanmış bir resif akvaryumu görmedim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Suyunuzu hazırladıktan sonra 1 gün suyu sistemde döndürdün derim . Alışsın diyerekten ama canlı kaya için beklemeye gerek yok aksine ne kadar hızlı olursa o kadar iyi olur . Sudaki döngü o kadar erken başlar :) Canlı kayalarıda ıslak gazeteye sararak götürebilirsiniz fakat ben yinede en kesin çözüm olarak suda götürün derim . Veya cok hızlı taşıyın :) Çünki dışarıda durdukça bakteri ölümleri çok oluyor :( Işıklandırma içinde t5'leri düşünün derim . Şimdi bende inşallah 4x24 w t5 sistem kuracağım :) . Yandan aydınlatmada bir bilgim yok ama ben ilk defa sizden duydum :) Ferhat'ında dediği gibi doğal ortamlarında her zaman ışık üstten geldiği için yandan pek bi fayda sağlamaz :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://www.coralmagazine-us.com/content/dark-hobby-reader-responses-call-end-marine-aquariums
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir