Dıy Dış Filtre Sorunu
Gönderim Zamanı: 31 Ağustos 2013 21:30
Selam arkadaşlar.Bugün yaptıgım dış filtre başarılı sayılır gibi.Suda hafifte olsa farkedilecek bir berraklaşma söz konusu ama bir sorum birde problemim var.Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
Şimdi filtrem akvaryumun 10 cm üstüne yaptırdıgım bi rafta.Kafa moturu akvaryumda.
Motor suyu filtreye pompalıyor filtrenin üstünden pis su giriyor altından temiz su akıyor.Su pompalaması normal seviyede.Ne çok hızlı ne de çok yavaş.
Filtre malzemeleri üstten alta doğru (pis suyun girdiği yerden temiz su çıkışına doğru yani) şöyle:
Seramik-Geniş gözenekli sünger-elyaf-Küp şeklinde bakteri süngerleri-elyaf-zeolit
Çok araştırdım doğru sıralama az cok bu gibi geldi bana.
Şimdi problemim şu. Filtreye su geldiğinde filtrem tam olarak dolmuyor.Küp şeklinde bakteri süngerlerinin oldugu yere kadar doluyor.Yani zeolit ve küp şeklinde bakteri süngerleri suyun altında kalıyor.
Seramik ve geniş gözenekli sünger ve elyaf filtrenin dolu olan kısmından yukarısında.
Problemim buydu.Sorum ise : Seramiklerinde suyun altında kalması gerekiyor mu yada bakteri için
süngerlerin suyun içinde kalmaması mı gerekiyor?
Şu anki sistem hazırmıdır yani.Yoksa eklemeler yapmam gerekiyor mu.
Saygılar ... Sağlıklı balıklar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2013 04:05
Bende daha önce buna benzer bir sistem kurmuştum. Japon akvaryumumda ben seramikleri en altta kullanmıştım. onun üstüne kömür, bakteri kauçuğu, elyaf, b. kauçuğu şeklinde sıralamıştım zeolit hiç kullanmadım ve gayette berraktı. Suyun seviyesine gelince üst kısımlara az gözenekli filtre malzemesi kullanırsan suyun aşağı inmesi zorlaşır dıy sistemlerde suyun üstten aşağı iniş hızını yavaşlatmak mantıklı değildir çünkü bir gün eve gelsiğinizde akvaryum suyunun odanızı doldurduğunu görmeniz hiç hoş olmaz allah korusun o yüzden su seviyenizi aşağıda tutun derim. Ama size tavsiyem 7 yıldır akvaristlik yapıyorum ve sizin gibi dıy projelerimi saymaya kalksam roman olur çoğunda başarı sağlamış olmama rağmen dıy dış filtre işi çok riskli ilk denemem sizin projenizle aynıydı sonra görüntü çirkinliği yüzünden turşu bidonundan dış filtre yaptım eğer akvaryumun altındaki dolabınız ahşap ise dıy dış filtre işine hiç girmeyin derim. en ufak bir dengesizlikte suyun dışarı çıkması kaçınılmaz oluyor. Piyasada ucuz dış filtreler var onları araştırın derim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2013 09:40
Benim filtrem görüntü kirliği yapmıyor.Önünde çiçek var hortumlarıda kamufle ettim.O konuda sorunum yok gibi.Filtrem bir gündür aktif ve suda gözle görüşür bir berraklaşma oldu artık.Ünlü birinin bir sözü varmış ucuz mal alcak kadar zengin deiğilim diye.Aynen bendede bu durumvar.200 lt akvaryuma flulav 305 almayı düşündüm ama cok phaalı geldi.Bende böle kendi emeğimle bbirşeyler yapınca daha mutlu oluyorum.O yüzden dıy calışma yaptım.Dıy arka fonlarımda var.Hatta 2 tane yapıp satmışlıgım bile var.Merak işte : )) Yalnız suda berraklaşma net olmuş bayaa.Bazalt kumum vardı ve suya biraz toz salınımı yapmıştı (4 gün boyunca sürekli yıkamama rağmen) baktım elyaflarım siyahlaşmış.Yani tozu toplamış.bertonenka 2013-09-01 09:43:24
Su seviyesi gün boyunca ne arttı ne azaldı.
Eğer zeolit ve bakteri için süngerler suyun altında kalması gerekiyor ve seramiklerin suyun dışında kalmasının bi zararı yoksa başarılı sayılabilecek bir çalışma yapmışım demektir.
Balıklarımda memnunlar gibi.2 tanesinin zaten ağzında yavrular var.Artık iş akvaryumu stabil tutabilmekte.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2013 16:19
Enis bey, merhaba.
Yaptığınız sistem yanlış, tam verim alamazsınız bu şekilde. Su yukarıdan aşağı en kolay gidebileceği bir yol bulur ve oradan devri daim yapar. Suyu sadece oksijen açısından zenginleştirmiş olursunuz.
Olması gereken; su alttan girer, seramik - sünger ve diğer elemanları dolaşarak, en üstten temizlenmiş olarak çıkar. Bu şekil kullanırsanız, filtrenin tam dolduğunu görürsünüz.
Dış filtrelerin çalışma mantığını araştırmanızı tavsiye ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2013 20:00
Teşekkür ederim Mustafa bey ama üstten girip alttan cıkan filtre örnekleri vardı bir sürü.Eğer sistemin tam dolması gerekiyor diyorsanız ona göre ayarlayabilirim akvaryum akıntısını.Sonuçta mantık olarak asıl işi yapan malzemeler bakteri için süngerler elyaf ve zeolit.Tamamına su değiyor.Su allttan girip üstten cıkınca ki daha mı verimli oluyor acaba?Valla cok makaleler projeler okudum.Yanlış yaptıysamda düzelteceğiz artık.Tekrar bi okuyayım ...İlgi için teşekkür ettim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 16:59
yanlış yaptığınız birşey yok mustafa beyin dediği sadece mantıklı bir olay suyun tüm elemanlara değip de geçmesi ama sump kulelerinden baz alırsak ilk filtreleme için böyle birşeye fazla gerek yok sadece dizilimi tam ters olarak yaparsanız filtreyi temizleme aralığınız uzar hem de bakteri kolonileşmesi daha hızlı olur diye düşünüyorum.sadece kirlendiğinde elyafı değiştirseniz uzun süreli bir filtreye sahip olursunuz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Eylül 2013 20:21
Evet biraz daha konuları okudum.Ve şimdi üstte bir çıkış hortumu koyucam şimdi.Alttan üste doğru yapacağız : ) Ama su berraklaştı ya. 1 günde Akvaryumum cam gibi oldu.Sanki balıklar havada ucuyor :D İlginiz için teşekkür ettim abiler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir