denız kumu
Arkadaslar akvaryumumda taban örtusu olarak denız kumu kulmamda bır sakınca varmıdır,calvus beslemeye karar verdım ve kuracagım bu akvaryum da kullanmayı dusunuyorum.Düsüncelerınızı almak ıstıyorum.Tesekkurler,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çünkü;
1.İnce yapısı sayesinde arasına yem ve balık pisliği karışmaz.
2.Quarts kum gibi camı çizmez.
3.Görüntüsü hoşuma gidiyor
Son yorumlardan sonra vazgeçme kararı aldım.Amonyak patlamalarının nelere yol açtıgını akvaryumu ılk kurdugum zamanlardan bılıyorum.Tekrardan balık kaybına vıcdanım razı gelmez. Tesekkurler
Kumda amonyak oluşumu gerçekten hassas bir konu.
Ama şunu da unutmamak lazım, doğru ebatta ince kum kullanıldığında zarardan çok fayda sağlanabiliyor. Kum belli bir derinlikte kullanılırsa limitli bir su sirkülasyonu ile kumda aerobik bakterilerin yanı sıra anaerobik bakterilerin de yerleşmesine imkan sağlanabiliyor. Bir makalede okumuştum, Kumun üst katmanlarındaki bakteriler oksijeni kullanacaklarından daha alt katmanlarda anaerobik bakteriler de uygun ortam bulacaklardır. Böylece kısmen de olsa denitrifikasyon sağlanabilir diyor makale...
Ancak en başta da söylediğim gibi, çok hassas bir konu. Ben de bu aralar deniz kumuna geçmeyi düşünüyorum. O yüzden ideal kum ebadı konusunu araştırıyorum hala...