Deniz akvaryumuna silis kum.


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Nisan 2013 19:14
100 Litre yi kurdum 20 liraya 10 kilo canlı kaya aldım 1 tnaesinin üstünden domates çıktı :) herşeyi tamam fakat sadece kum kaldı mercan kırığı kum yok param yok satan yok elimde hazır kullanılmışş 10-15 kilo kadar silis kumu var boyutu sahil kumu gibi yani 1mm oluyor sanırsam bu kum deniz akvaryuma uygunmu içinde 6-7 tane counch 1 tane midas blenny 2 palyaço 1 damsel 2 domino 2 doktor karides olucak.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lojistisyenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 1683
lojistisyenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2018 12:06
Aynı konuyu ben de düşünüyorum. Burada olur demişler ama daha fazla cevap almak elbette karar vermeyi ve hatasız kurulum yapmayı kolaylaştırır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2018 12:17
Merhaba, konu baya eski hortlamış. Ama cevap veriyim, bilmeyenler de belki faydalanır. Silis kum kullanılabilir ama o kadar ince kum genelde tercih edilmeyebiliyor. Sebebi ise kumla oynayan balıkların ve akvarum içerisindeki yoğun sirkülasyonun kumu havalandırması, bu da suyun bulanmasına sebep oluyor.

Şahsi fikrim eğer canlı kum almaya bütçem yetmiyorsa ince mercan kırığı kum kullanmayı tercih ederim. 10 kg mercan kırığı ortalama 60-90 tl civarında. [EDIT]gokberkgonenc,2018-11-23 12:19:28[/EDIT]

Beğenenler: [T]191426,lojistisyen[/T]
Teşekkür Edenler: [T]191426,lojistisyen[/T]
+1: [T]108164,sorceres[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onur_0606Çevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,114398[/C] [B]8028,2[/B] [C]2,3,114398[/C]
Kayıt: 06/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 893
onur_0606Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2018 13:17
Ben silis denemedim ama yeni kurulum aşamasındayım dere kumu deniyorum jbl river. Kumun yapısı güzel yuvarlak taneli aragonit gibi. Nötr bir kum herhangi bir salınım yapmayacak. Kum seçiminde illaki kafalar biraz karışıyor. Özellikle yeni başlayanların kafası çok karışık. Bazı ürünlerde bazı ibareler var. ''Ph'ı tamponlar, kalsiyumu tamponlar'' gibi... Aragonit de kullandım kalsiyum karbonatlı kum da kullandım tuzluda hatta kumsuz tankım bile oldu sayılır. Bu gibi ibareleri çok gerçekçi değil. Nedeni şu; Bu kumların bu dediklerini yapabilmesi için erimesi lazım. Bu kumları eritmek içinde düşük bir ph değeri lazım ki bu ph değerinde ne mercan yaşar ne de balık yaşar[:)] Belki bir derece kalsiyum veriyordur kum suya ama tamponlaması çok gerçekçi değil. O yüzden salınım yapmayan yuvarlak hatlı, balığın derisini yaralamayacak bir kumla kurulum yapılabilir. Kum çok ince taneli ise tavsiye etmem. Ben iki kere kahverengi cyano sorunu yaşadım ince taneli kum ile. Benzer kumu kullanan bir kişi de aynı sorunu yaşadı. Kahve cyano bir türlü gitmiyor. Kumu komple çekmek zorunda kalmıştım. Kumu çektikten sonra cyano 2 güne bitti, kumu kaynattım tekrar koydum cyano geri geldi ve tekrar kumu çekip akvaryumu bozana kadar kumsuz kullandım. Canlılar açısından herhangi bir olumsuzluk görmedim tek sıkıntı taban camı yosun tutuyor kum olmayınca[:)]

+1: [T]108164,sorceres[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2018 14:04
[QUOTE=onur_0606]Ben silis denemedim ama yeni kurulum aşamasındayım dere kumu deniyorum jbl river. Kumun yapısı güzel yuvarlak taneli aragonit gibi. Nötr bir kum herhangi bir salınım yapmayacak. Kum seçiminde illaki kafalar biraz karışıyor. Özellikle yeni başlayanların kafası çok karışık. Bazı ürünlerde bazı ibareler var. ''Ph'ı tamponlar, kalsiyumu tamponlar'' gibi... Aragonit de kullandım kalsiyum karbonatlı kum da kullandım tuzluda hatta kumsuz tankım bile oldu sayılır. Bu gibi ibareleri çok gerçekçi değil. Nedeni şu; Bu kumların bu dediklerini yapabilmesi için erimesi lazım. Bu kumları eritmek içinde düşük bir ph değeri lazım ki bu ph değerinde ne mercan yaşar ne de balık yaşar[:)] Belki bir derece kalsiyum veriyordur kum suya ama tamponlaması çok gerçekçi değil. O yüzden salınım yapmayan yuvarlak hatlı, balığın derisini yaralamayacak bir kumla kurulum yapılabilir. Kum çok ince taneli ise tavsiye etmem. Ben iki kere kahverengi cyano sorunu yaşadım ince taneli kum ile. Benzer kumu kullanan bir kişi de aynı sorunu yaşadı. Kahve cyano bir türlü gitmiyor. Kumu komple çekmek zorunda kalmıştım. Kumu çektikten sonra cyano 2 güne bitti, kumu kaynattım tekrar koydum cyano geri geldi ve tekrar kumu çekip akvaryumu bozana kadar kumsuz kullandım. Canlılar açısından herhangi bir olumsuzluk görmedim tek sıkıntı taban camı yosun tutuyor kum olmayınca[:)][/QUOTE]

Merhaba Onur bey,

Muhtemelen cyano nun sebebi farklıdır, ince kum ile cyano olur demek tabiiki olmaz. Aklıma akıntı geldi, genelde ince kum kullananlar kum kolay havalanıyor diye kum üzerine akıntı vermezler. Akıntı almayan bölgede de cyano oluşma ihtimali yüksektir. Daha doğrusu akvaryumunuzda zaten cyano vardır, kum varken kumda toplanmayı seçiyorlardır. Siz kumu kaldırınca başka bir yerde varlıklarını sürdürüyorlardır.

İnce kum, kalın kum ikisinin de kendine göre avantajı dezavantajı var. Kalın kum arasında pislik biriktiriyor ki bu sorunu kum yıldızı ile çözdüm. İnce kum görsel olarak başlarda çok güzel ancak sirkülasyon ve dip balıklarıyla birlikte kolay havalanabiliyor, bu da akvaryumda ortaya bir toz bulutu çıkarıyor. Ben her halükarda dere kumu yerine 3-5 mm mercan kırığı kullanılmasını tavsiye ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir