Deniz akvaryumu maliyeti?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Başlığın takipcisi olucam, bende böle bi konu açmayı düşünüyordum. Ankara'da bir akvaryumcuya sordum, yaklaşık 40 litrelik bir nano tanka 20' den fazla palyaco balığı koymuşlar. Akvaryumda hoş duruyordu. Sordum böle bir tankı sıfırdan kaça kurabilirim diye 250' ye kurarız demişti. Balık fiyata dahıl değildi. Tanıdık olduğu için rahatlıkla akvaryumu inceledim, sadece şelale filtre vardı, sanırım yine akvaryumcu işi yapmışlar galiba. Deniz akvaryumu bu kadar basit olduğunu sanmıyorum.
Başlığın takipcisi olucam, bende böle bi konu açmayı düşünüyordum. Ankara'da bir akvaryumcuya sordum, yaklaşık 40 litrelik bir nano tanka 20' den fazla palyaco balığı koymuşlar. Akvaryumda hoş duruyordu. Sordum böle bir tankı sıfırdan kaça kurabilirim diye 250' ye kurarız demişti. Balık fiyata dahıl değildi. Tanıdık olduğu için rahatlıkla akvaryumu inceledim, sadece şelale filtre vardı, sanırım yine akvaryumcu işi yapmışlar galiba. Deniz akvaryumu bu kadar basit olduğunu sanmıyorum.
[/QUOTE]Bahsettiğiniz akvaryumcuyu biliyorum. Balıklara hiç iyi bakan bir yer değil. Ellerindeki hiç balığa güvenmem. Oradan alışveriş yapacaksanız yeni balık geldiği gün almak lazım. Akvaryumlarında filtreleme sistemi yok denecek kadar az. Sularınada baktıklarını sanmıyorum. Ufacık akvaryumlara doluşturuyorlar. Yeni balık alınmaz denir önce bir kaç gün durmalı yolda yaşadıkları stresden kurtulmalarını beklemek önerilir. Ama orası için durum farklı. Orda yeni balık almak lazım böylece koydukları akvaryumlarda balık iyice hastalanıp kurtarılamaz hale gelmeden kendi temiz ve düzgün akvaryumumuza alabilelim balığı.
Palyaço balıklarının tankcığınıda gördüm. Dün uğradım oraya daha öncede görmüştüm, karşılaştırırsam durumları giderek kötüye gidiyor. Satılıp oradan kurtulmazlarsa teker teker ölürler. Deniz akvaryumu bu hobinin en pahalı en çok emek isteyen ve yüksek deneyim gerektiren dalı bence. Oyuncak tankta öyle deniz akvaryumu hobiciliği mi yapılır.
Ayrıca, bu nekadar 5 lira. Kasada kredi kartı çıkarınca ozaman 7 lira diyen bir müessese nasıl ayakta duruyor onada şaşıyorum.
Arkadaslar sistem kuracaksaniz en bastan saglam kurmalisiniz.
Akvaryum işi en ucuz olan kısmı. Sumplı sizin ölçülerinizde dolaplı olanları 400-500 civarındadır. Cam 8 mm ve ekstra clear cam olmayan bir akvaryum.
Akvaryum:400-500 TL
Protein Skimmer: 300-400 TL (ReefOctopus veya BubbleMagus)
Dalga Motorları: 100-150 TL ( 2 adet hesaplanmış Seio)
Işık: ATI 4*39 florosansız 600-700 TL( Flolar tane olarak 50-60 TL dir. Mercan düşünüldüğünden kaliteli secilmiştir)
Sirkülasyon Motoru(Sump): 50 Tl( Atman 107)
Soğutucu: 600 Tl civarı (Resun 280)
Isıtıcı: 50-70 TL ( Sera-Jager)
Tuz: 22-25 Kg olanlar 140 TL civarı
Ölçüm cihaz ve testleri: Refraktometre-Kh-Ph-Ca-Mg-Nh3/4 : 300 TL( Tutarlı olması için kaliteli olmalıdırlar)
RO Cihazı: 200-300 TL arası değişiyor
Kum ve Kaya: Yerli kaya olarak seçilirse kumla beraber 150-200 arası. 20 Kg kaya ve 20 kg kum dersek.
Kabaca böyle. Bunları ikinci elde alabilirsiniz. Araştırıp forumdan. Diğer üyelerde fiyatlara itiraz ettikleir noktaları ekler veya düzeltebilir tabiki.
Saygılarımla