Daha Amatör Bile Olamadım!Lütfen Yardım !
Yaklaşık 3 günden beri internette didiklemedik sayfa bırakmadım. Forumlar, makaleler v.s. v.s.Açıkçası hepsi açık şekilde anlatmış ama ortak noktaları yok. Birinde ideal başlangıç akvaryumu 80 litre olmalı öbüründe 100 litre olmalı bir diğerinde de "en az" 100 litre olmalı dior. İyiden dolandım yani.
Tamam bu sonuçta biraz hobi meselesi biraz da kişisel görüşler var işin içinde ama şöyle markalı ve sağlamlığından emin olabileceğim akvaryumların arasında o 20 litrelik "azıcık" fark bütçede ""AZICIK" fark yaratıyor.
Kanaatimce bu işte başlangıç için belli standartlar yok.En azından böyle anladım. Ama balıklar konusunda ortak bir nokta var -ki bir internet sitesinde O'na da muhalif olanı gördüm- lepistes tarzı canlı doğuran balıkların iyi bir başlangıç olacağı söyleniyor.
Ben de bu doğrultuda bir karar verdim.Lepistesle başlayıp ardından discus ve frontosa lara terfi etmek.Tabi discus ve frontosaların gereksinimlerini okudum ve benim bütçemi şimdili aşar ama en azından lepistesler için kullandığım malzemelerimi ileride bu türler için kullabileyim.
Sizden ricam akvaryum seçimimi nasıl yapmalıyım?Yani kaç litrelik olmalı? Yavruluklar için önerileriniz neler?Karantina akvaryumu nasıl oluşturulmalıdır?İki ya da 3 akvaryum kullanmayı düşünüyorumYavruluk,karantina ve ana tank. Hangi ekipmanlarla kurmalıyım?
Anlayacağınız bu hem bir hobi ,hem de hobi olmanın da ötesinde bir iş.24 saatimi seve seve veririm.Ciddiyetinin farkındayım ve de bu yüzden bilen birilerinin tavsiyeleri hiç de fena olmaz.
Şimdiden hepinize teşekkür ederim.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Selam
Öncelikle bu işe başlamadan araştırma yaptığınız için sizi kutlarım, genelde önce balıklar alınıp daha sonra araştırma yapılıyor, haliyle balıklar ölüncede insanlar hobiyi başlamadan bırakıyor.
Lepistesler başlangıç için uygun balıklar değildir fikrine bende katılıyorum, balığın ölmemesi balığın rahat olduğu anlamına gelmez. Bu yüzden size orta boya 5,6 cmlik japonlarla başlamanızı tavsiye ederim Isıtıcıya birkaç ay almak zorunda kalmazsınız.
Akvaryum büyüklüğü bir çelişkiden ziyade daha çok türlerle ilgilidir. Bazı türler için başlangıç akvaryumları daha büyük olmalıdır. Eğer bu hobiyi uzun yıllarda sürdürmek niyetinde iseniz alabileceğiniz en büyük akvaryumu alın. Akvaryum ne kadar büyükse su değerleri o kadar zor bozulur, o kadar az sorun yaşarsınız. 60 cm den az olmamak kaydı ile bence bütçenizin elverdiği en büyük akvaryumu alın.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
selam benim gibi acemi dostum...öncelikle sanada hayırlı olsun..umarım pes etmez ve güzel bir akvaryum sahibi olursun...ben sana bilmişlik yapacak kadar bilgiye sahip değilim ama şunu söyliyebilirim fatih beyin dediği gibi sakın ufak bir akvaryum alma...ben önce 40cm aldım ama inan iki gün sonra 66cm lik başkasıyla değiştirdim ve bunu yaptığıma çok mutluyum...ayrıca filitreninde dış filitre olmasını tercih et yaklaşık 60ytl den başlıyor ama buna değer..sanada bol yavrulu ve sağlıklı bir akvaryum dileklerimle tekrar hayırlı olsun....
tür içinse o senin tercihin bence kimseyi dinleme ve gitbirkaç balıkçı dolaş ve hangisini seversen onunla başla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sevgili Olcay Yılmaz ve Fatih Taştan;
Dediğin gibi, bu hobiye başladıktan sonra bırakmayı Allah'ın izniyle düşünmüyorum. Söz ettiğin üzere öncelikle akvaryum boyu üzerine çeşitlemeler yaşıyoru. Bütçe/Permormans ikilemi yaşatıyor doğrusu. Ben de aslında 100 cm'in altına düşmek istemiyorum.Çünkü hem senin hem de Fatih Bey'in de bahsetmiş olduğu üzere büyük akvaryum= az sorun,en azından su değişimi ve su eğerleri açısından.
Diğer yandan hazır bir şekilde satılan 100 cm üzeri sıfır akvaryumlar oldukça maliyetli.Tabi ki her işin ve hobinin olduğu üzere bu hobinin de zor yanlarından biri ama gerçekten aşırı zor.Ülkemiz şartlarında nedense hayvan beslemek malesef lüks kabul ediliyor.
Fakat şu da bir gerçek ki bu ithal ürünler, açıkçası bana daha cazip gibi görünüyor. Birkaç siteden incelediğim kadarıyla profeyonel duruyorlar.Tabi fotoğraflardan da kaynaklanıyor olabilir.
Bugün 200x80x80 ve 120*60*60 ebatlarında iki akvaryum için fiyat lamak üzere civarımdaki camcılara gittim.Aldığım cevaplar gerçekten içimi burtu:"Biz bunu yapamayız!" Bu cevaplardan sonra açıkçası artık 2 kez düşünürüm. Ama gerçekten güzel ve detaylı çalışan insanlarda var -ki bu sitede çalışmalarını gördüğüm insanlar da var- onları gerçekten tebrik ederim.
Dış filitreye ben de sıcak bakıyorum.Ama iç ve dış filtreler arasuındaki fark nedir? Tabi dış filtre ile akvaryum göze daha cazip geliyor ama teknik açıdan yararı nedir?
Bu ve diğer detaylar hakkında biraz daha bilgi verirseniz sevinirim.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Lütfen,başka önerisi ya da bilgisi olanlar da yazsın lütfen.Benden daha çok balıklar için.İşin ucunda ölüm var.Sonuçta yanlış yaparsam ben değil onlar ölecek değil mi * :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Aslında bugün artık düşünmekten hayal edemediğim için oturup taşa gerçek ölçülerde akvaryumun alt tabanını çizdim,tasarımdaki ölçüler şöyleydi 200x80x80.Ancak böle bir akvaryum maliyeti ne olur orasını Allah bilir.
Ama dediğin gibi 300lt.lik bir tank da fena olmaz.Ama piyasadan hazır alabileceğim makul fiyatlı bir 300 lt.lik tan malesef internetteki tüm çabalrıma rağmen bulamadım.Sun Sun marka 300 lt ve üzeri akvaryumlar buldum ama onlarda 1000 YTL'nin üzerinde.Böle bir tankı yaptırmak sence kaça mal olur?
Bir de 100lt.lik bir tanka sahip olduğumu düşünürsek buna yaklaşık kaç cm.lik kaç adet lepistes koyabilirim? Zemin de kum veya çakıl taşı mı kullanmalıyım? Son olarak da 100lt.lik tank için kaç kg. kum veya çakıl taşı almam gerekir?
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
tolga bey dış filitre akvaryumun ekolojik dengesini sağlamak açısından,daha az sıklıkta su değiştirmek için,kaldıki alıcağınız 100lt bir tankı ancak dış filitre ile temizlemeniz mümkün olur diğerleri hiç bir işe yaramadığı gibi boşuna para vermiş olursunuz.sakın akvaryumcuların bu kurtarır lafına kanmayın.zaten işi büyütmek istediğinize göre bugün olmasa yarın mutlaka buna sizde ihtiyaç duyacaksınız..iyisimi baştan tedbir almak..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
benim 5 ay öncem gibisiniz.
yükseklik ne kadar çok olursa okadar ışıga ihityacınız olucak!nedenini bitkileriniz büyümdigi zaman anlayacaksınız.
uzunlugu ne kadar çok o kadar iyi neden! balıklarınız eş tutmaya başladıgı zaman alan kavgaları çıkıcak! sorun yaşamamız için uzunluk şart!
en ne kadar geniş olursa baıklarınız üremede o kadar rahat eder. mesela disucus ta dik duran bir pvc borudan çok yan duran tercih edilmelidir. çünkü yumurtalar yapıştırılamayacak yapışanların bir kısmıda dölleme esnasında düşücektir.
esas önemli soru kaç balık ve hangi tür ? bu arada yeni başlayanlar için en büyük belada su değişimleridir ve su dinlendirmek! bu nedenden dolayı 100lt nin %20 si derseniz 20 lt su , discus beslerseniz 2 günde 1 değişim demek olur. ne kadar büyük akavaryum o kadar dinlenmiş su demektir canınızdan bezdirebilir. bu nedenden dolayı 100 lt ideal bence neden derseniz eger daha büyük bir akvaryuma geçerseniz(ben hala geçmedim) 100 lt yi üretim akvaryumu yada karantina yapabilirsiniz. ama karantina 50 lt idealdir bence hem su değişimlerini rahatça yapabilir hemde daha az miktarda ilaç harcıyarak tedavinizi uygulayabilirsiniz.
saygılarımla. saglıklı ve bol yavrulu balıklarınız olması dilegiyle.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
dış filitrem var fakat motor kımı plastikten yapılmış oldugundan bir sabah kalktıgımda çalışmayan bir dış filitreyle karşılaştım. bu nedenden dolayı yedek parçası satılmayan motorun orta mili quazdan yapılmış dış filitre almayın! kendinizin kolayca tamir edebilecegi bozulsada kırılsada içinizin yanmayacagı cinsten bir alet alın benim dış filitrem hydor firmasına ait sanırım artık yurt dışından getirilmekten vaz geçilmiş:( yani akaryumcular öyle dedi..
saygılarımla..(2 aydır sadece içi filitreyle cam gibi isteyene resim gönderilir) Nazar deymesin!resim boyutu büyük sadece msn den alabilirsiniz profilimde msn adresim mevcuttur saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Diğer yandan diğer balıkların Lepisteslere göre biraz daha zahmetli olması durumu da var. Açıkçası balık psikolojisini anlayıncaya ve türleri tam kavrayana kadar lepisteler liste başı bende ve öyle başlayacağım.
Bir diğeri de chiclid türünün biraz daha bölgeci ve üremelerde değişik psikolojiler içine girmesi. Türleri tam tanımadan ve çözmeden direk bu balıklarla başlamak yerine akvaryum temizliği yapmaya razıyım.
Bir de karantina ve üretim akvaryumları var. Lepistesler yine bu açıdan öne çıkıyor. Çünkü şu anda diğer türlere yönelik geniş ve ve ferah bir akvaryum aldıktan sonra aynı ölçülerde veya ona yakın bir akvaryum almam en az 6 ay ya da 1 senemi alır. O yüzden büyük akvaryumdan sonra, 30 ve 80-100 lt.lik ikinci ve üçüncü tankları alıcam. Yani en azından bu şekilde daha uygun ve mantıklı geliyor.Ayrıca sanırım bu 2 ve 3 tankın ölçüleri discus ve frontosa ya yönelik karantina ve üretime kullanabilirim.
Siz ne düşünüyorsunuz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Merhaba scordrag,
Bence 60cmlik bir akvaryumla başla.Ancak ilerde yetmez dersen 100cm bence ideal.Zaten bende de o var.Bombeli camı da olursa daha estetik olur.Akvaryumunun üstü kapalı olsun.Çünkü 27 derece sıcaklıkta baya bi buharlaşma oluyor.Hem oda pis kokuyor hem de akvaryumda çok fazla su eksilmesi oluyor.Kapalı olursa hem odanda koku olmaz hem de buharlaşmayı önlemiş olursun.Bence akvaryumda dikkat edilmesi gereken çok önemli bir ayrıntı.
2. olarak bir tane de 30lt lik yavruların için küçük bişey alabilirsin.Ama onu daha sonra al bence.
Filtre için de en ideali dış filtre.Uygun fiyat yüksek performans dersen Atman CF-1000.(1350lt/hr ama akvaryumun büyük olmalı)
Hava motoru:çift çıkışlı olsun da ne olursa olsun.Zaten hepsi çok ses yapıyor.O yüzden çok uzun hortum alıp hava motorunu başka biyere koymak bence en ideali.Tabi onun için de hava motorunun güçlü olması lazım.
Isıtıcı:Eğer akvaryumun 100cm olursa en az 200Watt otomatik termostatlı bir ısıtıcı almalısın.Düşük güçtekiler geç ısıtır.Isıyı sabit tutmakta da zorlanır.Markası önemli deil ama Atman veya Shark bence güzel.
Aydınlatmada Gralüx florasan kullanmalısın.Akvaryumun boyuna göre herhangi bir marka gralüx florasan alabilirsin.
Kum olarak da iri taneli kum alırsan balık pislikleri ortalıkda dolanmaz.Sen de balıkların da rahat eder.
Balık:Bence lepistes ve japonla başlama.Kolay hasta olur,ölür.Baştan hayal kırıklığı yaşarsın.Bence cichlidlerle başla.Mücevher,Jack demsey,Zebra,sarı prenses.Hem piyasada çok bulunur hem de kolay kolay ölmez.Dayanıklıdır.Özellikle de mücevher ve jack demseyler harikadır.Hem görüntü hem de dayanıklılık bakımından.
Bunun yanında akvaryumunda bi kaç tane vatos.Üremeleri için yuva(kırık bir testi) bi de dekor.
Eksta:arka fon.Çok gereksiz görülse de görüntüyü çok değiştiriyor.Bence olmazsa olmaz.
Bitki konusunda çok bilgim yok.Ancak bitki konusu biraz daha uzmanlık ister.Bence onu sonraya ertele.
Kurulumunda dikkat edilecekler:
Akvaryum direk güneş görmeyecek.
Kapı önünde olmasın yoksa balıkların strese girer.
Alçakta olmasın,izlerken tam keyfine varamazsın
Daha birçok şey var ama aklıma gelenler şimdilik bunlar.
Saygılarımla.
Kerem AÇIKGÖZ
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir