Co2 zehirlenmesi balıklarım şişti


TheLoveOfFishÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 200
TheLoveOfFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2011 16:03
Merhaba ben dün mayalı co2 sistem yaptım ve 24 saat açıkta kaldı sistem sonra kendim el yapımı difüzör yaptım (suluk hesabı) olandan. bu gün 12de çalıştırmaya başladım co2 sistemini fakat 3 saat sonra balıklar(bir çift melek) yukarıya çıktı kafaları dışarıda gezcekler nerdeyse karınları okadar şişki bilye yimiş kadarlar hemen açtım kapağını maya şişesinin. ben ne yapmam lazım 30 kök rotala sp. var 14kök gül var moss falan var bir iki kök daha bitki var değişik.
1- nasıl ayarlıcam akvaryuma co2 girişini ?
2- co2 çözünmüştemi balıklar zehirleniyor acaba yoksa çözünmedenmi ?
3- balıklar beklersem düzelirmi ayrıyetten bişey yapmam lazımmı ?
 acil cvp yazarsanız sevinirim balıklarım hala sy üstünde karınları şiş lütfen yardım :(
saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etufekciÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 406
etufekciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2011 10:55
Slm sudaki co2 balıkları öldürmez. CO2 ve O2 ayrı şeylerdir. Siz Co2 verdiniz diye balık boğulmaz. Suyun 02 kalmasından boğulur. SUya co2 verdiğiniz süre içinde sudaki o2 ihmal ettinizmi onu bir düşünmeniz lazım. Normal akvaryumlar iç kafa motorları ile havalandırılır yada dış hava motorları ve hava taşları ile. Bitkili akvaryumlarda ise co2 akıntı ile azalacağından bu tür bir uygulama yapılmaz. Bitkilerin fotosentez ile O2 sağlaması beklenir. İlk günlerde bitki köklenme ışığa alışma gibi sebeplerle tam o2 üretemez. Bir iç filtre ile destek sağlamak gerekebilir. Günde bir iki saat çalıştırabilirsin öğle vakitlerinde .
Ben de iki şişe mayalı sistem var 200 lt akvaryuma birinde çıkış azaldımı ikisini takıyorum :9 gene bir şey olmuyor. 

Balığının bu sebeplemi öldüğünü gene bir düşünmek lazım bence.

Bu arada canlı yükün fazla ise birde suyu durgun tutabiliyorsan söylediğin bitkiler co2 olmadan bile yavaş bile olsa büyür.

Birde suya maya kaçıp kaçmadığını kontrol et bence.
etufekci2011-07-09 10:56:41

Beğenenler: [T]206061,Black37[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmet101983Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2010
İl: Çanakkale
Mesaj: 247
ahmet101983Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2011 16:39

Vortex te suya maya kaçmasını önlemenin en güzel yolu ufak bir şişeden damla sayacı yapmak hem CO2 çıkışını görüyorsunuz hemde şişe yarım dolu olduğu için tamamı dolmadan ki zaten bu biraz zor bir ihtimal tanka mayalı su kaçma ihtimali ortadan kalkıyor


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TheLoveOfFishÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 200
TheLoveOfFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2011 11:37

balıklarım ölmüş ya çok güzel çifttiler yumurtlucaklardı tüpçük çıkardılar çok büyük meleklerdi ama öldüler malesef. önemli değil ama madem öldüler tecrübe kazanayım bari. mayadan değil, o2 de verdim durmadan dış filitrenin çıkışını yükselttim şelale gibi havadan geliyordu su o2 de giriyordu , ışıkta açıktı hep ama ne oldu anlamadım bi anlasam tecrübe olur bi daha yapmam ama şimdi co2 çalıştırıyorum. bitkiler tutunca kaldırıcam mayalı sistemi, cins lepistes alıcam 2-3 tane onlara bakıcam en iyisi. ama çöpçüm çok canlı ona bişey olmamış nedense ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur AyhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2010
İl: Tekirdag
Mesaj: 498
Onur AyhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2011 12:02
Öncelikle geçmiş olsun. Balıklarınız oksijensiz kalmış oksijen azaldığında balıklar su yüzeyine solunum yapmaya çalışırlar.Sebebi suda karbondioksitin fazla olmasıdır. Su yüzeyi havayla temas ettiği için oksijen bu bölge fazladır. Bu yüzden balıklarınız kafaları sürekli su yüzeyinde solunum yapıyorlar.
Böyle durumlarda suyu havalandırmanız gerekir. Tanıdığım akvaryumcu 30 melek balığını gece CO2 sistemini açık unuttuğu için öldürmüş. Gece CO2 sistemini ışık yanmıyorsa kapatın çünkü bitkiler ışıksız ortamda oksijene ihtiyaç duyarlar.
Sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TheLoveOfFishÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 200
TheLoveOfFishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2011 16:45
Teşekkür ederim bir sorum daha olacak şimdi balıklarım öldü akv aryumda sadece bitki var onun için co2 hep açık ışık ve dış filitrede hep açık peki co2 nini hep açık olması bitkilere zarar verirmi ?
birde balıkların öldüğüne göre co2 çözünmesi olmuştur heralde ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ityo39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2203
ityo39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Aralık 2016 10:07
Arkadaşlar yanlış yorumlar yapıyorsunuz...Sudaki CO2 fazlalığı otomatikman O2 eksikliği anlamına gelmez. CO2 fazlalığı balığı boğmaz o nedenle, fazla CO2, karbonik asite dönüşerek KH ı düşürür suyu asitleştirir, bu da PH ı düşüreceği için balıklarda pH değişkenliği stres yaratır vs vs...CO2 fazla kaçtığını düşünüyorsanız yapılacak şey (hiçbir test yoksa elinizde) su değişimidir. %20-30 su değişimi ile ilk müdahale yapılır. sonra sorunun kaynağına inip gidermeye bakmak lazım. pH dalgalanmasını azaltmak için, baktığınız bitkileri de düşünerek tavsiyem ya tüplü sistem kullanın ya da CO2 hiç kullanmayın. Işık çok kuvvetli seçilmediyse low-tech bir akvaryumda CO2 siz de bakabilirsiniz. Gübre vs daha az kullanıp yosunlanmayı da azaltırsınız hem. Işık kuvvetliyse ve gübrelemeye devam ederken CO2 yi keserseniz yosun problem olacaktır.

O2 konusuna gelince, benim bitkili akvaryumumda hava taşı veya hava verecek bir ekipman yok, su yüzeyi hareketliliği yeterince oksijeni suya geçişine yetiyor, balıklar da mutlu mesut. Yani yüzeyde su hareketi varsa, protein birikimi olmuyorsa vs muhtemelen yeterli oksijen de vardır. Hava taşının zararı da yoktur diğer taraftan içiniz rahat edecekse, görsel olarak sizi rahatsız etmiyorsa kullanın.

Beğenenler: [T]192488,drdolantin[/T]
Teşekkür Edenler: [T]192488,drdolantin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drdolantinÇevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2016
Mesaj: 38
drdolantinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2017 08:52
Sabah üç zebra ve üç lepistesimin, bir de vatozumun yüzeye gelmesinden şüphelenerek bu konuya vardım. Co2'yi kesip, su değişimi yaptım ve balıklarım tekrardan akvaryuma homojen şekilde dağıldı. Bilgiler için teşekkürler. Akvaryumu takip etmek önemli olduğunu anladım. Sanırım söylenildiği gibi mayalı co2 sistemini gündüz açık bırakıp, gece kapatıcam. Şu an sistemde boruyu çıkartıp takıyorum, bugün bir t vana alıcam. Co2 artışının yarattığı etki sanırım ityo39'un dediği gibi ph'nın düşmesi. Şimdi benim de sorum şu, bu co2'nin asidite yaratma durumunu dengelemek için basit mayalı co2 sisteminde yapabileceğimiz bir şey var mı?[:)][EDIT]drdolantin,2017-05-04 08:54:14[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2017 10:13
[QUOTE=ityo39]Arkadaşlar yanlış yorumlar yapıyorsunuz...Sudaki CO2 fazlalığı otomatikman O2 eksikliği anlamına gelmez. CO2 fazlalığı balığı boğmaz o nedenle, fazla CO2, karbonik asite dönüşerek KH ı düşürür suyu asitleştirir, bu da PH ı düşüreceği için balıklarda pH değişkenliği stres yaratır vs vs...CO2 fazla kaçtığını düşünüyorsanız yapılacak şey (hiçbir test yoksa elinizde) su değişimidir. %20-30 su değişimi ile ilk müdahale yapılır. sonra sorunun kaynağına inip gidermeye bakmak lazım. pH dalgalanmasını azaltmak için, baktığınız bitkileri de düşünerek tavsiyem ya tüplü sistem kullanın ya da CO2 hiç kullanmayın. Işık çok kuvvetli seçilmediyse low-tech bir akvaryumda CO2 siz de bakabilirsiniz. Gübre vs daha az kullanıp yosunlanmayı da azaltırsınız hem. Işık kuvvetliyse ve gübrelemeye devam ederken CO2 yi keserseniz yosun problem olacaktır.

O2 konusuna gelince, benim bitkili akvaryumumda hava taşı veya hava verecek bir ekipman yok, su yüzeyi hareketliliği yeterince oksijeni suya geçişine yetiyor, balıklar da mutlu mesut. Yani yüzeyde su hareketi varsa, protein birikimi olmuyorsa vs muhtemelen yeterli oksijen de vardır. Hava taşının zararı da yoktur diğer taraftan içiniz rahat edecekse, görsel olarak sizi rahatsız etmiyorsa kullanın.[/QUOTE]

Cem hocam, karbonik asit zayif asittir. Sudaki karbonat ve bikarnotlarin sadece %0.13u ile tepkimeye girer. Dolayisiyla verilen CO2 miktarida bu yuzden hco3/co3 alkalinitesi onemsenmeden ayni seviyede verilerek istenilen degerlere ulasilabilir. Yani CO2 ile KH silinemez. Bu yuzdende sudaki CO2 tekrar ucup atmosferik basinc altinda degerler esitlendikten sonra PH yukselir. Nitrik asit, hidroklorik asit yada sulfurik, fosforik asit gibi guclu asitlerle ancak hco3 ve co3 tepkimesi olusur ve karbonat alkalinitesi dusurulerek PH sabit olarak dusuk seviyelere indirilebilir. Yani isin ozu zehirlenme denen sey CO2`nin O2 alimini baskilamasindan kaynakli bir durum. PH`in dusmesiyle ilgili degil.

KH/PH cetveline bakarsaniz PH ornegin 6.5te 50-60ppm CO2 olabiliyor yuksek karbonat alkalinitesinde (toplam alkalinite farkli birsey). Gene 6.4e dusunce PH bu deger 2 yada 3`e katlanabiliyor fakat PH sadece cok az miktarda dusuyor.

Beğenenler: [T]199940,Orhan ay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ityo39Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/04/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2203
ityo39Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2017 15:38
Emrah Bey,

Yazarken çok da incedüşünerek makale gibi yazmadığım için bazı ifadeler yanlış anlaşılıyor herhaalde.
Burada anafikre odaklanırsak, CO2 miktarının kontrolünü kaybetmiş ve katliam yaşamış bir arkadaşımız söz konusu. Balıkların otopsi yapıp gerçekte neden ödüğünü bilme şansımız olmadığına göre 2 olasılıktan bahsedebiliriz:

1- Suda çözünmüş CO2 miktarı zehirli sayılabilecek seviyelere yükselmesi sonucu ölüm.
2- CO2 miktarı aşırı artması sonucu pH daki aşırı hızlı düşme sonucu yaşanan şok.

Ben tıp okumadım hangisi daha önce öldürür bilemem ama önemli olan düzeltilmessi gereken şeye odaklanmak sanırım. Genel olarak CO2 sistemlerinden (tüplü veya mayalı) çok memnun kalmamış biriyim ben. Stabil bir CO2 miktarı sağlamanın tek yolu sanırım JBL in falan dünya paraya sattığı pH controller lar... Yani CO2 akışını suyun pH ının ölçerek kontrol eden sistemler.

Bu akvaryum araç gereçleri ve teknolojisi konusunda bence geliştirilebilecek çok fazla alan var, ama pazar tatmin etmiyor herhalde ki firmalar yeterince arge yapmıyor bu konularda...

Konu dağıldı, susuyorum artık..

Selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zoradam09Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/09/2010
İl: Agri
Mesaj: 773
zoradam09Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2018 20:47
Bu aralar bahsedilen ayni sorun bendede mevcut arkadaslar.Mayali sistem kullaniyorum malum sistemin gece kapatilmasi mumkun olmadigi icin 24 saat acik oluyor.Ne zaman difuzoru yenilesem yani co2 yi cok iyi cozmeye baslasam her sabah 1 veya 2 tane lepistesimin öldugunu goruyorum.Bunun temel nedeni gece hem ben co2 veriyorum hemde bitkilerde o2 alip co2 veriyorlar boylece baliklar zehirleniyor denilebilinir mi acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir