Co2 zehirlenmesi balıklarım şişti
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Beğenenler: [T]206061,Black37[/T]
Vortex te suya maya kaçmasını önlemenin en güzel yolu ufak bir şişeden damla sayacı yapmak hem CO2 çıkışını görüyorsunuz hemde şişe yarım dolu olduğu için tamamı dolmadan ki zaten bu biraz zor bir ihtimal tanka mayalı su kaçma ihtimali ortadan kalkıyor
balıklarım ölmüş ya çok güzel çifttiler yumurtlucaklardı tüpçük çıkardılar çok büyük meleklerdi ama öldüler malesef. önemli değil ama madem öldüler tecrübe kazanayım bari. mayadan değil, o2 de verdim durmadan dış filitrenin çıkışını yükselttim şelale gibi havadan geliyordu su o2 de giriyordu , ışıkta açıktı hep ama ne oldu anlamadım bi anlasam tecrübe olur bi daha yapmam ama şimdi co2 çalıştırıyorum. bitkiler tutunca kaldırıcam mayalı sistemi, cins lepistes alıcam 2-3 tane onlara bakıcam en iyisi. ama çöpçüm çok canlı ona bişey olmamış nedense ?
Böyle durumlarda suyu havalandırmanız gerekir. Tanıdığım akvaryumcu 30 melek balığını gece CO2 sistemini açık unuttuğu için öldürmüş. Gece CO2 sistemini ışık yanmıyorsa kapatın çünkü bitkiler ışıksız ortamda oksijene ihtiyaç duyarlar.
Sağlıklı hobiler.
O2 konusuna gelince, benim bitkili akvaryumumda hava taşı veya hava verecek bir ekipman yok, su yüzeyi hareketliliği yeterince oksijeni suya geçişine yetiyor, balıklar da mutlu mesut. Yani yüzeyde su hareketi varsa, protein birikimi olmuyorsa vs muhtemelen yeterli oksijen de vardır. Hava taşının zararı da yoktur diğer taraftan içiniz rahat edecekse, görsel olarak sizi rahatsız etmiyorsa kullanın.
Beğenenler: [T]192488,drdolantin[/T]
Teşekkür Edenler: [T]192488,drdolantin[/T]
O2 konusuna gelince, benim bitkili akvaryumumda hava taşı veya hava verecek bir ekipman yok, su yüzeyi hareketliliği yeterince oksijeni suya geçişine yetiyor, balıklar da mutlu mesut. Yani yüzeyde su hareketi varsa, protein birikimi olmuyorsa vs muhtemelen yeterli oksijen de vardır. Hava taşının zararı da yoktur diğer taraftan içiniz rahat edecekse, görsel olarak sizi rahatsız etmiyorsa kullanın.[/QUOTE]
Cem hocam, karbonik asit zayif asittir. Sudaki karbonat ve bikarnotlarin sadece %0.13u ile tepkimeye girer. Dolayisiyla verilen CO2 miktarida bu yuzden hco3/co3 alkalinitesi onemsenmeden ayni seviyede verilerek istenilen degerlere ulasilabilir. Yani CO2 ile KH silinemez. Bu yuzdende sudaki CO2 tekrar ucup atmosferik basinc altinda degerler esitlendikten sonra PH yukselir. Nitrik asit, hidroklorik asit yada sulfurik, fosforik asit gibi guclu asitlerle ancak hco3 ve co3 tepkimesi olusur ve karbonat alkalinitesi dusurulerek PH sabit olarak dusuk seviyelere indirilebilir. Yani isin ozu zehirlenme denen sey CO2`nin O2 alimini baskilamasindan kaynakli bir durum. PH`in dusmesiyle ilgili degil.
KH/PH cetveline bakarsaniz PH ornegin 6.5te 50-60ppm CO2 olabiliyor yuksek karbonat alkalinitesinde (toplam alkalinite farkli birsey). Gene 6.4e dusunce PH bu deger 2 yada 3`e katlanabiliyor fakat PH sadece cok az miktarda dusuyor.
Beğenenler: [T]199940,Orhan ay[/T]
Yazarken çok da incedüşünerek makale gibi yazmadığım için bazı ifadeler yanlış anlaşılıyor herhaalde.
Burada anafikre odaklanırsak, CO2 miktarının kontrolünü kaybetmiş ve katliam yaşamış bir arkadaşımız söz konusu. Balıkların otopsi yapıp gerçekte neden ödüğünü bilme şansımız olmadığına göre 2 olasılıktan bahsedebiliriz:
1- Suda çözünmüş CO2 miktarı zehirli sayılabilecek seviyelere yükselmesi sonucu ölüm.
2- CO2 miktarı aşırı artması sonucu pH daki aşırı hızlı düşme sonucu yaşanan şok.
Ben tıp okumadım hangisi daha önce öldürür bilemem ama önemli olan düzeltilmessi gereken şeye odaklanmak sanırım. Genel olarak CO2 sistemlerinden (tüplü veya mayalı) çok memnun kalmamış biriyim ben. Stabil bir CO2 miktarı sağlamanın tek yolu sanırım JBL in falan dünya paraya sattığı pH controller lar... Yani CO2 akışını suyun pH ının ölçerek kontrol eden sistemler.
Bu akvaryum araç gereçleri ve teknolojisi konusunda bence geliştirilebilecek çok fazla alan var, ama pazar tatmin etmiyor herhalde ki firmalar yeterince arge yapmıyor bu konularda...
Konu dağıldı, susuyorum artık..
Selamlar.