Cam Kalınlığı ve Güvenlik Faktörü
Fatih ve Ümit bey gerekli cevabı Emre beye verdiğiniz için teşekkür ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
uzmanlara göre 8 şiddetinde bir deprem her an olabilir. katılıyorum eğitim şart
Hali hazırda su basıncını ölçmek için bir formül yok mu bilimsel? Ben en önemli etkenin yükseklik olduğunu hatırlıyorum. Mesela 200*60*40h bir akvaryumu 6 mm kurtarmaz mı?
Muhammed bey basit gibi görünen ama fiziğin temellerine inen bir soru sormuşsunuz Sizin yazınızdan sonra bir araştırayım dedim ve fiziğin içinde yıllar sonra kayboldumBoyle-Mariotte'den tutunda Dalton kanununa kadar hepsi kıyısından köşesinden su basıncının içine giriyor.
Burada ufak bir yanılgınız var, sonuçta akvaryumun eninin de bir uzunluk değeri var ve eninin duvarına da bir basınç yansıyor. Dediğinize göre akvaryumun ön arka duvarlarını 10 mm yaparken, yanları 6 mm yapıp geçsek olur.
Ben gaziemir ulaştırma (subay yetiştirme) okulundayım da ne alaka bölümümle. Saruman bana inanmıyorsanın kendiniz dener misiniz lütfen yapın 200cm-2cm-200cm(h) ve 200cm-100cm-200cm(h) ölçülerinden 2 tane akvaryum yapın ve ikisininde camını 2mm yapın sonra ağzına kadar su doldurun ikisinide yalnız dikkatli olun derim 2. verdiğim ölçülü akvaryum yarısına kadar su dolmadan camlar tuzla buz olur. diğeri ise hiç korkmayı doldurun gözü kapalı. Denizalt larında bile kullanılan tek camları ele alalım kullandıkları cam kalınlıkları 20cm civarı ama neden etrafı daha iyi görebilmek için camın çapını büyütmüyorlar çünkü çap büyüdükçe cam okadar esner ve kırılır işte buyüzden denizalt ları yuvarlak ve en fazla 50cm çapta cam kullanırlar. Yine yazıyorum suyun basıncını; kütlesi yani suyun ağırlığı yaratır. Bence saruman ve onu gibi düşünenler sadece maliyetten kaçmak için basınca yüksekliğin neden olduğunu savunup ve bunu yaparkende kendisi bile kuşku duyup bir konu açmayı düşünüyor ve arkadaşlardan gelen olumlu yanıtlarla kendi içinde ki kuşkuyu bi nebze azaltmaya çalışıyor. Böyle lafla söylemekle olmuyor yaparsın yukardaki deneylerimi iki akvaryumda patmazsa o zaman haklı çıkarsın ben deneme sonucu bu kadar emin yazıyorum.
Asıl konuya dönecek olursak bana kalırsa herkes birşeyleri birazcık yanlış biliyor, hatta ve hatta buna akvaryum.com'un çevirisini Refet'in yaparak aqutools.com'dan aldığı hesaplamada dahil
willrock35 yani Emre Beyin iddiası bencede doğru, eni 2 cm olduktan sonra yükseklik 200 cm dahi olsa camın kırılacağını hiç sanmıyorum doğrusu fakat söylede birşey var forumumuzun hesaplamalar bölümüna bakacak olursak 200 uzunluk 2 en 200 yükseklik verileri girildiğinde 2.5 güvenlik faktörüyle tavsiye edilen cam kalınlığı eşittir 42 mm çıkıyor
Yanılıyor olabilirim, bölümüm Turizm, fiziğin fesinden anlamam desem yeridir fakat gözümün önüne eni 2 cm olan uzuuuunnnn ince bir tank getiriyorum. En 2 cm olduktan sonra cam kalınlığı 1 mm dahi olsa cam kırılmayacaktır sanırım. Yine bildiğim kadarıyla 20 mm'lik cam kurşun geçirmezdir diye biliyorum, kurşun geçirse dahi karşısına geçip sopayla girişsek, yine kırılmaz sanırım; bence 2 cm'lik en için 42 mm'lik cam gereksinimi birazcık abartı ne dersiniz ?
Şöyle bir örnek düşünelim: Boyutları 200*40*50(h) ve 200*80*50(h) olan hacimleri bir birlerinin tam olarak 2 katı olan yükseklik ve uzunlukları eşit iki tank !!!
Birinin hacmi 400 litreyken diğeri 800 litre ! Şimdi bana mantıken iki tankın camlara eşit basınç yapacağı doğru gelmiyor. Demek istediğim 400 litre ile 800 litre camlara eşit basınç yapıyorlarsa geriye kalan 400 litrelik su hacmini kim taşıyor o zaman, biri bana bunu açıklayabilir mi?