Bitkili Discus
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2015 13:12
Merhabalar arkadaşlar,
sezai25 2015-05-04 14:20:41
Kasım ayında kurduğum bitkili akvaryuma Aralık ayında şimdiye kadar çok beslemek istediğim fakat bir türlü cesaret edemediğim Discusları ekledim, discuslar aldığımda 7cm gibilerdi. Aşağıda ilk günden bugüne kadar çektiğim resimler bulunmakta. Görüş ve önerilerinize açığım, iyi seyirler...
Kurulumun 2. haftası
Kurulumun 3. haftası, Discusların tanka alıştırılması. Yaklaşık 6 saatlik damlatma yöntemiyle alıştırdıktan sonra tanka ekledim.
Balıkları ekledikten sonra çok şükür herhangi bir problem yaşamadım, ertesi sabah dondurulmuş yem verdiğimde hepsi itirazsız yediler.
Aradan bir ay geçip üstünlük kavgaları sonuçlanınca Red Turkuaz olanlar devamlı diğerlerinden dayak yemeye ve saklanmaya başladılar. Yemleme zamanı yem alamıyorlardı sadece yere düşen yemlerden kendi yanına gelen kadar yiyebiliyorlardı. Bu sebeple red turkuazların gelişimi ilerlemiyordu.Bu durumu aşmak için bu arkadaşların yanına melek almaya karar verdim. Melek balıkları eklendikten sonra rakip balık sayısı arttığı için dayak yiyen discuslarda biraz daha rahatlama oldu.
Ve melekler,
Red Turkuazlar biraz daha rahatlamıştı en azından yem yerken daha rahatlardı ama saklanma devam ediyordu. Saklanmanın önüne geçmek için akvaryum dizaynında biraz değişiklik yaptım, köklerin ve bitkilerin yerlerinde değişiklik yaptım. İlk gün biraz rahatlamış gibi oldularsa da değişikliğin ikinci günü yine saklanmaya devam ettiler.
O günlerde İzmir'de iyi bir üretici olan Volkan kardeşimin hep hayranı olduğum Blue Diamond ilanını gördüm. Volkan o hafta için İstanbul'a geleceğini sipariş veren olursa elden getireceğini yazmıştı hemen 2 adet sipariş verdim sağolsun balıkları bir hafta sonra sağ salim getirdi. Kendisine buradan bu muhteşem balıklar için teşekkür ediyorum. Balıkları yine 6 saatlik bir alıştırma sonrası tanka ekledim. Ertesi gün yemleme yaptığımda sanki hiç yeni gelmemiş gibi hep birlikte yem yediler.
Blue diamond discusların gelmesiyle Red turkuazlarda rahatladı ve artık saklanma olayı tamamen çözülmüş oldu. Şimdi her tankta olabilecek ufak tefek kovalamaların haricinde çok şükür saklanma olayı yok.
Balıklara daha fazla yer açmak için arkadaki kökün birisini kaldırdım ve bitkileri oraya yerleştirdim. Böylece akvaryum biraz daha rahatlamış oldu.
Bitkilerin hepsini almış olduğum Aqua-botanic Yıldırım abiden yeni bitkiler alarak bazı eklemeler yaptım. Akvaryumun son hali aşağıda, umarım beğenirsiniz.
Son olarak akvaryum ve bakımı ile ilgili birşeyler eklemek istiyorum, akvaryum 100 lt, Hopar 4*24w armatür kullanıyorum. (2*sylvania aquastar,2*sylvania grolux). Hergün 20lt su değişimi yapıyorum, su değişimi için tezgah altı reverse osmos sisteminin membrandan önceki su çıkışından suyu alıyorum. Birgün hava motoru takarak suyu iyice havalandırıyorum ve discus trace ekleyerek değişimi yapıyorum.Bitkiler için sıvı gübre olarak şuan sadece potasyum ekliyorum, nitrat ve fosfat testleri alacağım bu ara o değerleri de gördükten sonra diğer gübrelere başlayacağım.
100 lt akvaryum için 6 discus 2 melek çok değil mi dediğinizi duyuyorum, evet belki hacim az olabilir ama bakımları aksatmadıktan sonra olmayacak şey değil. Öyle arkadaşlar var ki 400 lt de 50 discus büyütmüş ve aralarında yanık kalanda yok. Zaman ne gösterir sabredip göreceğiz.
Herkese sağlıklı hobiler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2015 20:41
Tebrik ederim çok güzel akvaryum, fakat sizin de dediğiniz gibi canlı oranı bir hayli fazla,bence hacim 100 litre olabilir fakat canlıların rahat hareket edebilecekleri alan yok ,kafeste gibi duruyorlar bence 100 cm den uzun tanklarda bakılmamalı en azından bunu yapabiliriz onlara bu da çok görülmemeli .Sağlıklı hobiler dilerim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2015 16:14
Kubilay bey teşekkür ederim.Bu ilk discus deneyimim ve şuan için herhangi bir problemle karşılaşmadım. Tabi ki bu ben yaptım doğru olan bu demek değil. Akvaryumun bitkili ve kumlu olması balıklar için kesinlikle bir artı. Günlük su değişimleri çok önemli böylece discus için en zararlı olan nitrat bitkiler ve su değişimleri sayesinde en düşük seviyelere düşüyor. Balıklar şu an 6,5 aylıklar ve büyümelerinde herhangi bir sıkıntı yok.İlerde imkan olursa tabiki akvaryumu büyütebilirim.Büyük tanklarda su değerlerini kontrol etmek daha kolay. Bu balıkları 1 yaşını geçtikten sonra tekrar değerlendirmek lazım. Herkese sağlıklı hobiler, sağlıklı balıklar...sezai25 2015-03-08 16:14:45
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2015 10:07
Teşekkürler Ferhat Hocam,
Bitkiden ziyade bu tankta Discus önceliğim olduğu için buraya açtım, eklediğim resimlerde sizden almış olduğum Co2 seti henüz ekli değildi, geçen hafta sonu Co2 setini de ekledim. Ardından gübreleme dozunu artırdım, ayarlayamamış olmam lazım ki yeşil su sorunu baş gösterdi, akvaryum öyle bir hale geldi ki arka tarafta bulunan bitkiler görülemez haldeydiler. Bu sorunu UV iç filtre ekleyerek çözdüm, UV filtre 3 günde sorunu ortadan kaldırdı. Bu sorunu yaşayan herkese kesinlikle önerimdir. Co2 desteğinin ardından bitkilerde inşallah daha iyi gelişmeler olacak diye düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2015 01:41
Sezai bey tankınız hayırlı olsun,thefish 2015-03-27 01:45:16
Anlatımlarınızda discus önceliğiniz olduğundan bahsetmişsiniz, benim tavsiyem tankınızı bir an önce büyütmenizdir.
Tankınıza ve balıklarınıza gösterdiğiniz ilgi gerçekten azımsanmayacak derecede. Açıkçası adaptasyon sürecinde 6 saat damlama yöntemi tatbik edecek kadar ilginizi esirgemiyor ve uv filtre edinebiliyorsanız daha ferah bir tankla yolunuza devam edeceğinizi umuyorum.
Bitkili discus tankı zor bir alan; discus sıcak su ister bitkiler uyum sağlamaz, bitkiler co2 ister discus için ph sıkıntıları yaratabilir, discus taze su ister bitkiler beklemiş su ister gibi bir sürü hassas dengeyi aynı anda gözetmeniz gerekiyor. Daha büyük tanklarda dengeyi korumak kolay olacaktır.
Ha bide o tabandaki siyah kum discuslarınızda kararma ve pigmente neden olacaktır, beyaz quarz kum nispeten bu sorunu azaltacaktır.
Bende bitkili tankla başlayıp, discus ağır bastığı için bitkilerden feragat ettim, anabius türü sıcak suya dayanıklı bitkilerle devam ediyorum. Tabiki discuslarla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2015 10:36
Özgür Bey,
Önerileriniz için teşekkür ediyorum. Tank büyütmek elbette iyi olur ama şuan yeterli yerim yok evde bu sebeple bu şekilde devam etmek mecburiyetindeyim. Siyah kum dediğiniz gibi pigment sorununa yol açıyor, bu sebeple siyah kumun üzerine Vitasand marka beyaz kuvarz kum ilavesi yaptım. Çok şükür eklendikten sonra herhangi bir problem yaşamadım. Co2 ışıklarla açılıp yine ışıklarla kapanıyor, su değişimini reverse osmos cihazından yaptığım için Ph ta çok fazla bir dalgalanma olmuyor. Yaptığım ölçümlerde devamlı 6-6.5 gibi çıkıyor. Su ısısı devamlı 28 derece ve sabit değişimi yapacağım suyuda bir gün havalandırarak ısısını 28 dereceye getirerek değişim yapıyorum. 4 Aydır bu şekilde devam ediyorum, discuslarda ve bitkilerde şimdilik bir problem yok. İnşallah ta olmaz :) Beyaz kuvarz kum eklenmiş halini ilerleyen günlerde paylaşacağım.
Herkese sağlıklı balıklar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2015 13:53
Büyük olsa daha iyi olur ama şu an da temizlik form vesayre gayet güzel görünüyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Nisan 2015 11:51
Tekrar selamlar, siyah kumun üzerine beyaz kumu serdikten sonra özellikle bitkilerde anlam veremediğim bir erime oldu. Bende akvaryum suyunu yedekleyip balıkları ve tüm bitkileri çıkarıp yeniden kurma kararı aldım. Siyah kum ile üzerine serdiğim kumu karıştırdım ve iyice yıkadım. Aslında kumu komple değiştirmeyi düşünüyordum ama bu şekilde de fena olmadığını düşündüm ve böyle kalmasını istedim. Bitkilerin tüm erimiş ve çürümüş yapraklarını kestim, uzun olan bitkileri budadım. Çok iyi bir kompozisyon olmasa da fena da olmadı :)
Siyah kumun üzerine beyaz kum serili hali;
Kumun karıştırılıp akvaryumun tekrar kurulmuş hali;
Buda kısa bir videosu çok net değil, yakında iyi bir video ile güncelleme yapacağım.
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=ZRlSXe98cHY[/VID]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir