Bitkili Akvaryum Kuracaklar İçin Ön Bilgi


MaviBaLinaÇevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2018
İl: Adana
Mesaj: 159
MaviBaLinaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2018 09:07
[B] Bazı akvaryum bitkileri , özel şartlar gerektirmeden yetiştirilebilir .. Bir başka deyişle , her akvaryum sever , akvaryumunda bitki yetiştirebilir.

İşin sırrı ; Akvaryumunuzun koşullarına uyan bitkileri seçmek ve yetiştirmek.

Öncelikle bitkilerinizi tanıyın . Akvaryum bitkileri hakkında bilgi veren kitaplar edinin , örneğin Barron tarafından yayınlanan Aquarium Plants Manual .. Bu başlangıç için oldukça iyi ve ucuz bir kaynaktır.

Akvaryum bitkileri , bahçelerde yetiştirdiğimiz bitkilerden çok farklı değildir .. Bazıları fazlaca gün ışığı ister , bazıları gölgeliklerde iyi gelişir , bazıları zengin bir toprak yapısına , bazıları kumluk zemine ihtiyaç duyar .. Muhakkak ki , tüm akvaryum bitkileri bolca suya ihtiyaç duyar ancak işin en güzel yanı onları sulamanıza gerek olmamasıdır.

Öncelikle akvaryumunuzun litre başına kaç wattlık bir aydınlatmaya sahip olduğunu hesaplayın . En az 2 watt/litre lik bir aydınlatma ile akvaryum bitkilerinin çoğunu yetiştirebilirsiniz .. Bazıları daha düşük , bazıları daha çok ışıkta iyi gelişecektir.

Standart akvaryumlar genellikle , kapağında bir adet lamba ile satılır .. Eğer akvaryumunuzda bitkileri sağlıklı bir biçimde yetiştirmek istiyorsanız , güneş ışığını daha iyi taklit eden armatür ve flüoresanlar temin etmelisiniz .. Bir başlangıç akvaryumu genelde taban filtresi yada iç filtre ile kurulur .. Her iki filtre türüyle de bitki yetiştirme olanağına sahipsiniz .. İnce yada orta kalınlıkta bir taban malzemesi işinizi daha kolaylaştıracaktır .

Düşük Işık Altında ve Sıradan Substrat ile Yetiştirebileceğiniz Bazı Bitkiler

Microsorium pteropus ( Java fern ) - Delikli bir kaya yada kütüğe tutturabilirsiniz
Cryptocoryne wendtii ?
Ceratophyllum demersum ? ( Hornwort)
Hygrophila difformis ( Çınar ) (Visteria )
Hygrophila polysperma ( Zeytin ? )
Ceratopteris thalictroides ? ( Water Fern )

Bu bitkiler , yaprak formları ve yeşil renkleri itibari ile güzel bir çeşitleme sunacaklardır .. Ceratophyllum demersum ve Ceratopteris thalictroides türleri zemine dikilebileceği gibi ; su üstünde serbest olarak yüzebilir . Ancak yüzen bitkilerin ışığın zemine ulaşmasını engelleyeceğini unutmamalıyız .. Java fern ve Cryptocoryne türleri düşük ışıkta altında yavaş gelişim gösterirler . Hygrophila türleri , yüzeye doğru hızlıca gelişirler ve alt saplardan yaprak kaybetmeye başlar . Bununla birlikte , eğer düzenli olarak budama yapılırsa gelişimleri aynı hızla devam eder ve güzel bir görünüme kavuşurlar.

Tüm bitkiler besinlere ihtiyaç duyar . Bu besinler akvaryuma dışardan eklenebileceği gibi , balıklar vasıtasıyla da ortama katılırlar . Bitkiler karbondioksit , amonyak , nitrat ve balık artıklarını besin olarak kabul ederler . Dibe çöken ve yığılan atıklar , taban malzemesinin içinde bitki kökleri için doğal bir gübre oluşturur. Ayrıca su değişimlerinde bir miktar hazır gübre ortama eklenebilir . Bu hususta en önemli nokta , ortama eklenecek miktarın iyi ayarlanmasıdır . Dışarıdan besin eklenirken kademeli olarak artırmakta fayda vardır . Çünkü biriken ve kullanılmayan atıklar ortamdan güçlükle uzaklaştırılır . Gereğinden fazla besin , akvaryumlarımızda istemediğimiz algler anlamına gelecektir .

Su kalitesi bitkiler için önemlidir . Suyunuzun sertlik derecesini biliyor musunuz ? Vancouver deki şebeke suyu genellikle çok yumuşaktır . Bitkiler yumuşak suda , sert suya oranla daha iyi gelişim gösterirler . Ancak suyun sertliğini etkileyen Kalsiyum ve Magnezyum gibi bazı minerallere de ihtiyaç duyarlar . Hazır olarak satılan gübreler bitkilerinizin ihtiyaçlarını karşılamakta yeterli gelecektir . Tablet gübre temin ederek bitkilerin köklerine ve çevrelerine parçalar halinde ekleyebilirsiniz .. Özellikle Cryptocoryne türleri bu gübrelemeye çok iyi cevap verecektir . Bitkileriniz gelişmeye başladığında, kendi isteğinize göre eleme yapabilirsiniz . Bazı bitkileri çıkartarak , diğerleri için alan ve ışık kolaylığı sağlayabilirsiniz . Bitkilerinizi yetiştirmede tecrübe kazandıkça , ustalık ve özen isteyen türlere yönelebilir ve daha özel ekipmanlar kullanabilirsiniz.

Her şeyden önemlisi bu işten zevk almak ! [/B]

Teşekkür Edenler: [T]169284,cafermutlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafermutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/12/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1343
cafermutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2018 10:28
Yeni başlayanlar için ayrıca
Ecinodorus ailesi
Bacopa ailesi
Hygrophilia corymbosa ve poliysperma ailesi
Yosun olarak java mossu eklemek isterim. Bu bitkileri öldürmek için bayağı çaba harcamış olmanız gerekir.
Bazıları yanlış anlıyor. Belirtmek istiyorum. Azot ve fosfat akvaryumdan elde edilebilir. Bu hiç birşey eklememe gerek yok anlamina gelmez. Akvaryum demir,Microelement ve potasyum üretemez. Dışarıdan eklenmelidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Haziran 2018 12:13
Sanıyorum kaynağınız [URL=https://www.turkcebilgi.org/hobiler/akvaryum/akvaryum-bitkileri-mi-yetistirmek-istiyorsunuz--25816.html] burası[/URL], bu tür paylaşımlarda kaynak belirtilmesi gerektiğini düşünüyorum. Makale ile soru sorulması gereken kişi siz misiniz kaynakça mı? Muhtemelen bu kaynakta bir çeviri çünkü " Vancouver deki şebeke suyu... " ile bizim ne alakamız var değil mi? Bir metni hatalarıyla alıp (güneş ışığını daha iyi taklit eden armatür ve [K]flüoresanlar [/K]temin etmelisiniz) olduğu gibi kopyalamak bence sadece bilgi kirliliği ve faydasız.

+1: [T]203231,sirholy[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 505
kdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2018 09:45
Kaynağı ben vereyim.

[URL]https://www.fishlore.com/Articles/AquariumPlantsOlga.htm[/URL][EDIT]kdeniz,2018-06-02 09:46:29[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir