Bir kaç soru
Arkadaşlar 100x40x50 akvaryumum var.Bu akvaryumumda malawi türlerini besliyorum.Uzun zamandır discus bölümünde discus balıkları ile ilgili makaleler,yazılar v.b. konuları okudum.Gayet yararlı bilgiler var.
Fakat benim sorum şu olacak.Balıkları her gün yemledikten yarım saat sonra dip çekimi yapılması gerekir düşüncesi sabitlenmiş.Mesala ben malawi türlerinde bu dip çekim olayını 15 günde bir yapıyorum.Discuclara da bunu yaparsam beni ne gibi tehlike bekler?Bir şey olmaz da balıkların gelişimi mi azalır yoksa balıklarımı kaybederim?
Örneğin benim akvaryumcudaki discus tankında 2 aydan belki 3 aydan daha fazla aynı discuslar var.Akvaryumcunun su değiştirme,suyun değerlerini testle ölçme gibi bir davranışı yok.Ama oradaki balıklar gördüğüm kadarıyla hiç bir sorun yok.Bilgi verirseniz sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tugrul bey,
Malawilerin diskus gibi hassas olduklarını zanntemiyorum.Diskus çok hassas bir balık.Ben yıllarca malawi besledim dediğiniz gibi 15 günde bir dip çekimi yapıyordum.Ancak yaklaşık 2 yıldır diskus besliyorum 3 gün de bir dip çekimi yapıyorum.Ayrıca haftada birde yapabilirsiniz ancak balığın gelişimi yavaşlayacak balığın hastalanma riski artacaktır.
Sudaki biriken pisliklerden dolayı nitrat yükselmesi olack .Bu nedenle 3 günde bir dip çekimi yapıp yeni su ilave etmeniz gerekir.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bir konuda geçen konuşmalarda da arkadaşlardan bazıları discus beslemek o kadar da zor değil.Bazı arkadaşlar insanları bu konuda korkutuyor yazmışlar.Aslında gayet dayanıklı balıkardır demiş.
Bilemiyorum.Çok kararsızım.Ya elimdeki balıkları çıkarıp discus besleyip zor mu kolay mı göreceğim ya da malawiye devam edeceğim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tuğrul Bey,
Discus zor bir balık gibi görünsede gereklerini yerine getirdiğinizde çok dayanıklı bir balıktır.
Discus beslerken dip çekimine çok önem vermelisiniz. Su değişimlerini aksatmamalısınız. Tankınızı, sürekli önünden geçilen bir yere değilde daha sakin, gün içerisinde pek girilmeyen bir yere kurmalısınız. Filitreleme çok önemli. İyi bir dış filitreniz mutlaka olmalı. Eğer imkanınız varsa UV filitre de alırsanız hastalıklara karşı daha dirençli olurlar, hatta hastalanma riskleri bile ortadan kalkar (*). Tankınızı kumsuz şekilde kurmanız hem discuslarınız için daha sağlıklı olacak, hem de dip çekim işleminiz kolaylaşacak. Suyun ısısı, hastalıklar haricinde 29-30 derecede sabitlenebilir. Genel olarak bunlara dikkat etmelisiniz. Ana sayfadaki bütün discus makalelerini okumanızı tavsiye ederim.
Şunu da belirtmek istiyorum, discusu alırken mutlaka sağlıklı olanı almalısınız. Güvendiğiniz bir akvaryumcudan almaya dikkat edin. Akvaryumculardaki sağlıklı discuslar sizi dikkatle izleyen, el hareketlerinize bakan, hatta elinizi tankın yukarısına doğru çıkardığınızda yem vereceğinizi zannedip yukarıya çıkan discuslardır. Bunun dışında dış görünümü de önemli tabiki. Gözlerinin kırmızı olmasına ve göz-vücut büyüklük oranına dikkat etmelisiniz. Ayrıca enfeksiyon riskine karşı, alacağınız discusları bir yerden ve bir kerede almalı, bir daha başka akvaryumcudan başka discuslar alıp eskilerin yanına koymamalısınız.
Karar verip discusa geçerseniz eğer, ben şimdiden size başarılar dilerim.
Saygılarımla,
(*) UV filitre kullanıyorsanız bile bu asla discusunuzun hastalanmayacağı anlamına gelmez. Sadece zararlı bakteri kültürünü yok ederek hastalık riskini azaltmış olursunuz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Verediğiniz bilgiler için çok teşkkür ederim.
"Tankınızı, sürekli önünden geçilen bir yere değilde daha sakin, gün içerisinde pek girilmeyen bir yere kurmalısınız".
İşte burada sanırım biraz sorun olabilir.Gelen giden,çocuk felan bakalım ne yapacağım.Bu düşünceler doğrultusunda hareket ederek bir gün mutlaka discus besleyeceğim.Kararlıyım.Sağolun
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir