Betta Üretim Bilmeyenler İçin


ynsemrkrkÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 79
ynsemrkrkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2017 13:16
Üretimde kullanılacak çift, 5cm. boydan ve 7 aylıktan küçük omamalı, genetik olarak türünün özelliklerini mükemmel taşımalı, en iri ve en parlak renkli olmalıdır.
Üretim için en az 25cm.’lik bir akvaryum camla ortadan ikiye ayrılır.
. Akvaryum bölmelerinden birine erkek diğerine dişi konulur. Su yüksekliği 15cm. tutulur. Su yüzeyinde yüzen bitkiler ya da yarıya bölünerek cama yapıştırılmış köpük bardak kullanılır. Erkek bu malzemelerden yararlanarak köpük yuva yapar. Ayrıca dişinin kendini saklayabileceği yüzen bitkiler ya da yüzen plastik bitkiler de konulur. Akvaryumun üzeri örtülerek su sıcaklığı ile akvaryum üzerindeki havanın sıcaklığı eşit seviyeye getirilir. Dişinin bulunduğu bölgede sünger filtre çok hafif çalıştırılır ki aradaki bölme kaldırılınca yüzeydeki su akımı yuvayı bozmasın.
Sıcaklık, 30°C’ye çıkarılır. Balıklar, işlenmiş kankurtlarıyla beslenir. Erkeğin üremeye hazır olduğu köpük yuvayı tamamlamış olmasından anlaşılır. Dişinin üremeye hazır olması karnının şişmesinden, anal bölgesindeki beyaz noktanın belirginleşmesinden, renklerinin parlaklaşıp parlaklığını kaybaetmemesinden ve cama gelerek erkeğin kurlarına karşılık vermesinden anlaşılır. Eğer dişi balığın rengi erkek uzaklaşırken nötrleşiyorsa üremeye hazır değildir. Üremeye hazır dişi balığın rengi sürekli parlaktır ve yukarıda belirtilen koşulların hepsini taşır. Balıklar üremeye hazır olmadan asla aradaki cam kaldırılmaz. Yoksa ölümlere neden olunabilir.
Erkek balık, dişiye agresif davranabilir. Erkek balık, köpük yuvayı tamamlamadan; dişi balığın karnı şişip anal bölgesindeki beyaz nokta belirginleşmeden ve rengi parlaklaşmadan çift bir araya getirilmemelidir.
Çift üremeye hazır olduğunda, su yüzeyindeki köpük yuvaya zarar verilmeyecek şekilde cam bölme kaldırılır.
Erkek beta, dişiyi köpük yuva altına getirerek vücuduyla sarar. Ters dönen dişi yumurtalarını bırakır. Hemen yumurtaları dölleyen erkek beta, onları köpük yuvaya yerleştirir.
Dişi su yüzeyinde hareketsiz ve ters durur. Dişi hareketleneceği sırada, erkek balık dişiyi yeniden vücuduyla sarar. Bu işlem defalarca sürer. Dişinin iriliğine ve beslenmesine göre değişen yumurta sayısı genelde 50 – 200 adettir.
Yumurtlamanın bittiği dişi balığın köpük yuva altından ayrılıp erkek betadan kaçmasıyla anlaşılır. Yumurtlama bittiğinde dişi beta hemen ayrılmalıdır. Çünkü köpük yuvadaki yumurtaları koruyan erkek beta, yumurtalar için tehdit olarak gördüğü dişiyi öldürecektir.
Derisi ve yüzgeçleri yıpranmış dişi beta, hastalanmaması için çok temiz akvaryuma alınmalıdır. Dişi beta alınırken köpük yuvaya zarar vermemek için dişi balık bir köşedeyken cam bölme yeniden konularak dişi beta alınır. Dişi beta, üretimde verimli olabilmesi ve iyileşebilmesi için en az bir ay dinlendirilmelidir. Dişi balık bir aydan önce yeniden üretim faaliyetine alınmamalıdır.
Erkek beta yumurtalardan yavrular çıkana kadar (2 – 3 gün) onları korur, yuvadan düşen yumurtaları yeniden yuvaya yerleştirir, köpük yuvayı sağlamlaştırır.
Yavrular, 2 – 3 gün içinde yumurtadan çıkar ve serbest yüzene kadar erkek beta tarafından köpük yuvada korunurlar.
Yavrular, 3 gün içinde serbest yüzmeye başlar. Yavrular, serbest yüzmeye başlayınca erkek beta da akvaryumdan alınır. Çünkü yavruları birarada tutma eğiliminde olan erkek beta yüzerek dağılan yavruları yiyebilir. Erkek balık, harcadığı enerjiyi toplayabilmesi ve verimli olabilmesi için en az iki hafta dinlendirilmelidir. Erkek beta, iki haftadan önce yeniden üretim faaliyetine alınmamalıdır.
Yavrular, serbest yüzmeye başladıklarında yumurtlayan balık yavruları için hazırlanmış özel yavru yemi, yumurta sarısı ya da Artemia ile beslenirler. Yavrular, iki hafta boyunca günde iki kez beslenir. Akvaryumun üzeri mutlaka iyice örtülmeli ve su yüzeyindeki havayla su sıcaklığı eşit olmalıdır. Çünkü labirent organı yeni gelişen yavrularda su yüzeyinden soğuk hava solunması ölüme neden olur.
Labirent organının geliştiği ikinci haftadan itibaren ölüm oranı çok yüksektir. Ancak yumurta sayısı çok olduğundan alınan tedbirlerle yeterli sayıda yavru yaşayacaktır. Ölen balıklar akvaryumdan alınmalıdır. Ancak akvaryumda su değişimi, ölü yavruların alımı, yemleme, vb... işlemlerde akvaryum yüzeyinde hava akımı oluşturulmadan akvaryumun yüzeyi kapatılmalıdır. Yüzeydeki çok az soğuk hava, hafif hava akımı ölü yavrular demektir.
İkinci haftadan itibaren yavruların ağız büyüklüğüne ufalanmış pul yem, işlenmiş kurt, işlenmiş kankurtları (Özellikle işlenmiş kankurtları ağırlıklı) verilir.
Balıkların labirent organını tamamladıkları, ölüm oranının düşmesiyle anlaşılır ve genelde 3. haftadan itibaren yavruların labirent organı gelişimini tamamlar.
4. haftadan itibaren yavrular 30°C sıcaklığında ve aynı koşullardaki suyla dolu 30L.’lik akvaryuma alınırlar ve ağızları büyüklüğünde ufalanmış büyüklerin yediği tüm yemleri alırlar (Dikkat: Tüm yemler, yavruların ağız büyüklüğünde ufalanmış olmalıdır). Her gün suyun yüzde yirmisi aynı sıcaklıkta (30°C) suyla değiştirilir. Yeni akvaryumun da üzeri örtülü olmalıdır.
Başarılar.


Beğenenler: [T]163776,goksu[/T][T]61245,alptekin12[/T][T]192980,cmdonmezer[/T][T]208366,EslemBeta[/T][T]200772,Gyro[/T][T]209513,DwightSchrute[/T][T]214546,Mallaca[/T]
Teşekkür Edenler: [T]61245,alptekin12[/T][T]208366,EslemBeta[/T]
+1: [T]208366,EslemBeta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2017 14:39
Hatalarınız var.
Öncelikle cam ile ayırmaktansa dişiyi bardak ile koymak daha faydalıdır. Camı açarken ne olursa olsun yuva zarar görür çünkü. Pipo filtre yada hava taşı bulunur ancak yavrular serbest yüzüşe geçene kadar asla açılmaz. Isı üretim için arttırılmaz ve sadece kan kurdu ile değil artemia, daphnia, krill, karides, un kurdu vb gibi diğer canlılar ile de beslenebilirler. Ancak üreme tankına eklendikleri andan itibaren beslenmezler.

Dişinin üremeye hazır oluşu ise tüpçük yada renklerden anlaşılmaz.
Güzel renkli, karnı şişkin ve renkleri canlı bir dişi, ancak henüz üremeye hazır değil;
[IMG]https://i.ytimg.com/vi/yDBbPZsA_Uo/maxresdefault.jpg[/IMG]

Daha soluk renkli ve karnı daha az şişkin dişi, ancak üremeye hazır olduğunu gösteren çizgiler son derece belirgin;
[IMG]http://www.bettysplendens.com/uploads/2/5/5/3/25539295/4105470_orig.jpg[/IMG]

Bunun dışında yumurta sarısı su değerlerini bozacağından verilmez. Onun yerine daphnia veya micro kurt verilebilir. Aynı şekilde artemia da tüketirler. ancak kuru yemi kabul etmeyeceklerinden yavruların çoğu açlıktan ölecektir.

Yavru sayısı ise ortalama 100-350 civarıdır.

[EDIT]BadWolf,2017-04-20 18:38:53[/EDIT]

Beğenenler: [T]163720,ynsemrkrk[/T][T]61245,alptekin12[/T][T]62734,ELPRESACANARİO[/T][T]192980,cmdonmezer[/T][T]208366,EslemBeta[/T][T]206726,Betaseven[/T]
Teşekkür Edenler: [T]61245,alptekin12[/T][T]206726,Betaseven[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ynsemrkrkÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 79
ynsemrkrkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2017 15:22
Katkılarınız için tsk ederim..yanlız zaten makalede artemia yazıyor ( Yavrular, serbest yüzmeye başladıklarında yumurtlayan balık yavruları için hazırlanmış özel yavru yemi, yumurta sarısı ya da Artemia ile beslenirler. Yavrular, iki hafta boyunca günde iki kez beslenir. Akvaryumun üzeri mutlaka iyice örtülmeli ve su yüzeyindeki havayla su sıcaklığı eşit olmalıdır. Çünkü labirent organı yeni gelişen yavrularda su yüzeyinden soğuk hava solunması ölüme neden olur. )

Birde bu çizgileri her dişide göremeyebilirsiniz white dişilerde goldlarda ve daha bir çok renkte bu çizgiler belli olmaz..Sadece çizgi ile alakalı değildir üremeye hazır olmasa bile erkeği görünce bu çizgileri çıkartır çoğu dişi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2017 15:50
[QUOTE=ynsemrkrk]Katkılarınız için tsk ederim..yanlız zaten makalede artemia yazıyor ( Yavrular, serbest yüzmeye başladıklarında yumurtlayan balık yavruları için hazırlanmış özel yavru yemi, yumurta sarısı ya da Artemia ile beslenirler. Yavrular, iki hafta boyunca günde iki kez beslenir. Akvaryumun üzeri mutlaka iyice örtülmeli ve su yüzeyindeki havayla su sıcaklığı eşit olmalıdır. Çünkü labirent organı yeni gelişen yavrularda su yüzeyinden soğuk hava solunması ölüme neden olur. )

Birde bu çizgileri her dişide göremeyebilirsiniz white dişilerde goldlarda ve daha bir çok renkte bu çizgiler belli olmaz..Sadece çizgi ile alakalı değildir üremeye hazır olmasa bile erkeği görünce bu çizgileri çıkartır çoğu dişi[/QUOTE]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148434/030420171118291.jpg[/IMG]

Örneğin bendeki dişilerden biri bu, zamanı geldiğinde çizgiler yine de seçiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ynsemrkrkÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 79
ynsemrkrkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2017 16:51
Masallah güzel disi...Ben white larda çizgi çıktığını görmedim hiç sanmıyorum çıkacağınıda..Çıkarsa daha güzel olur tabi :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2017 18:36
Kendisi üretimde şu anda, torunlar yolda anlayacağınız. Çizgiler 3 karış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ynsemrkrkÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 79
ynsemrkrkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2017 15:06
Güzel bnde white larda ilk defa çizgiler çıktığını duymuş oldm bizmkilerde bi sıkıntı var demekki :) bol şanslar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Nisan 2017 11:04
[QUOTE=ynsemrkrk]Güzel bnde white larda ilk defa çizgiler çıktığını duymuş oldm bizmkilerde bi sıkıntı var demekki :) bol şanslar[/QUOTE]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148434/240420171102281.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148434/240420171102481.jpg[/IMG]

Dikkatli bakıldığında karındaki silik diklemeye çizgiler görülebilir. Dişi sedefli olduğundan fark etmek tam bir baş ağrısı olabiliyor..

Beğenenler: [T]192980,cmdonmezer[/T][T]206726,Betaseven[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EslemBetaÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2018
İl: Isparta
Mesaj: 27
EslemBetaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2018 05:32
[QUOTE=BadWolf]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/148434/030420171118291.jpg[/IMG]

Örneğin bendeki dişilerden biri bu, zamanı geldiğinde çizgiler yine de seçiliyor.[/QUOTE]

Dişi Betta balığınız çok güzelmiş.Dişi Betta satışı yapıyor musunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2018 22:34
[QUOTE=EslemBeta]

Dişi Betta balığınız çok güzelmiş.Dişi Betta satışı yapıyor musunuz?[/QUOTE]
Tesekkur ederim , ara ara uretime dondukce satislarim oluyor ancak henuz tem.bir duzene oturtmadigimdan devamli degil

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EslemBetaÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2018
İl: Isparta
Mesaj: 27
EslemBetaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2018 04:08
[QUOTE=BadWolf]
Tesekkur ederim , ara ara uretime dondukce satislarim oluyor ancak henuz tem.bir duzene oturtmadigimdan devamli degil[/QUOTE]
Rica ederim.. Tamam teşekkürler cevap için

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bursiaÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 29
bursiaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2018 12:43
Peki erkek beta yavrular ile ilgilenirken, erkek betaya yem vermelimiyim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2018 13:49
[QUOTE=bursia]Peki erkek beta yavrular ile ilgilenirken, erkek betaya yem vermelimiyim? [/QUOTE][QUOTE=bursia]Peki erkek beta yavrular ile ilgilenirken, erkek betaya yem vermelimiyim? [/QUOTE]
Hayır. Yavrular serbest yüzüşe geçene kadar erkeğin dikkati yem ile dağıtılmaz.

Teşekkür Edenler: [T]208278,bursia[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alvin21Çevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2018
İl: Adiyaman
Mesaj: 149
alvin21Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2018 14:04
https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5527991

gibi bir akvaryumda üretim yapama şansım sizce nasıldır. bu akvaryum için sizce hangi ekipmanlar lazım. şimdiden teşekkurler.[EDIT]alvin21,2018-08-10 14:06:03[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir