Balıklarda anne sütü ister!


abdullah07Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/11/2008
İl: Antalya
Mesaj: 915
abdullah07Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2011 13:51

""Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İhsan Çelik, ''mukus'' denilen anne sütü benzeri salgının, akvaryum balıklarının yaşantısı için büyük önem taşıdığını bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Çelik yaptığı açıklamada, memeli canlıların dünyaya gelir gelmez ilk tattıkları besinin süt olduğunu, balık türleri arasında da hayatlarının ilk aşamasında yavruların, ebeveynler tarafından salgılanan besinsel değeri yüksek, zengin içerikli maddeyle beslendiğini belirterek, bu salgının ''balık sütü'' olarak algılandığını bildirdi.

İnsanlar ve diğer memeliler için sütün, hayati önem taşıyan doğal bir içecek olduğuna işaret eden Çelik, başta sağlıkçılar olmak üzere tüm insanların anne sütünün önemini çok iyi bildiğini vurguladı. Memeli canlıların dünyaya gelir gelmez ilk tattıkları besin olan sütün ilerleyen yaşlarda da vücut gelişimine yardımcı olduğunu anlatan Çelik, balıkların derilerinden salgıladıkları ''mukus'' adlı salgının benzer özellikte önemli bir etkiye sahip olduğunu anlattı.

Söz konusu sıvının balıkların fizyolojik ve biyolojik gelişiminin yanı sıra karşı cinslerini cezbedebilmek ya da üremeye hazır olduklarını gösterebilmek amacıyla da salgılandığını bilderen Çelik, bazı ciklit ve kedi balığı türlerinde de mukus salgısının yuva yapımı ve yavruların beslenmesi amacıyla kullanıldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

''Midas ciklit türü balığın yavruları serbest yüzmeye başladıkları periyottan itibaren, 4-6 hafta boyunca mukus salgısıyla beslenmektedir. Güney Amerika (Amazon) kökenli olan diskus (symphysodon) balıkları da midas ciklit gibi yavrularını belirli bir dönem mukusla besler. Yumurtadan yeni çıkmış diskus larvaları, 15-20 gün ebeveynlerinin salgıladıkları mukusla beslenir. Bu tabirle mukus salgısı, anne sütüne benzetilir ve nasıl ki yeni doğmuş bir bebek ilk 1 yıl yalnızca anne sütüyle beslenir, diskuslardaki durum da buna benzer.''

Çelik, bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalarda mukus proteinin gerçek mekanizmasının tam olarak açıklanamadığını, ancak diskus mukusunda çeşitli serbest aminoasitlerin olduğunun bilimsel olarak kanıtlandığını sözlerine ekledi. ""

 
abdullah072011-02-02 13:52:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DirtyNiggaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 113
DirtyNiggaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2011 09:11
     Abdullah bey, paylaşımınız için teşekkür ederim.  Deneyimlerime dayanarak söylemek istediğim bir kaç husus var; 600 litre tankımda 19 adet yunus cichlid besliyorum ve şuan 3 tanesinin ağzında yumurta, 1 tanesinin ağzında yavruları var ve sabah, öğlen , akşam olmak üzere belli periotlarla 6cm lik dişim yavrularını tankın bir bölümüne bırakıp onların serbest yüzmelerine izin veriyor ve o süreçte yemleme yapmadığım halde dişi formunu yavaş yavaş kazanmaya başladı.
    Eğer tank hacminiz beslediğiniz balığın en az beslenmesi gereken hacimden daha büyük ve tek tür olarak abartısız sayıda balık besliyorsanız kusturma yöntemini kullanmayıp, yavrularınızın büyüme dönemlerinde saklanabilecekleri yerler yapıp, akvaryumunuzu bir nebze olsada malawi gölünden bir kesit alıp kendi dekorunuzu yapıp, balıkların kendi aralarındaki iletişimlerinden, grup grup gezmelerinden, aralarındaki üstünlük gösterilerine, annenin yavruları ağzına toplamasına, yavruların anneden uzaklaşmadan bir bebek gibi annenin her hareletini izlemesinden ve daha aklıma gelmeyen bir çok ayrıntıyı fark ederek balık besler oluyorsunuz.
    Tavsiyelerim tüm arkadaşlarıma kusturma yöntemi kullanmayıp, tek tür balık besleyip ve onlara imkanımızca olabilenin en büyüğü hacimi sağlamalıyız ki onların doğal hareketlerini gözlemleyebilelim(hiç bir balığım ev ahalisi haricinde biri odadayken serbest yüzüş hareketlerinde bulunmadan oldukları yerde stres işaretleri verip sadece odayı izliyorlar, yabancı gitsede özel hayatımıza geri dönsek der gibi.).

   Konu içeriğinden biraz saptım ama anne sütü kadar, anne ile büyümek, koloni ile beraberde büyümenin de yavrularımıza + sağlayacağı düşüncesindeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

abdullah07Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/11/2008
İl: Antalya
Mesaj: 915
abdullah07Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2011 17:53
Haklısınız ahmet bey
 
ama böyle önemli bir konu neden rağbet görmedi açıkçası çok şaşırdım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DirtyNiggaÇevrim Dışı

Kayıt: 06/08/2010
İl: Antalya
Mesaj: 113
DirtyNiggaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2011 08:14
    Abdullah bey, açıkçası bende şaşırdım. Yorum yaparken konu içeriğindende uzaklaştım ama sanırım bizim akvaristler anne ile yavruların ilişkisini pek önemsemiyor. Çoğunluğumuz kusturma yöntemini tercih ettiği veya yavruları hemen ana tanktan ayırdığı için, hem dişilerine hemde yavrularına en iyisini yaptıklarını düşünüyorlar ve bu tür konular ilgi dışı kalıyorAglama. Sanırım yavru kaybından çok korkuyoruz, doğadaki populasyonun aynısını tanklarımızda yakalamaya çalışmıyoruz sanırım, hobiden çok çıkarda düşünüyoruz. Kaybedilmeyen her yavru, alınabilecek biraz fazla yem-ısıtıcı vs vs gibi geliyor olabilir ama bence balıkların kalitesinin düşmemesi için doğada nasıl genleri güçlü olan hayatta kalıyor ise tanklarımızdada bunu yakalamalı ve dişilerimizin yavrularını büyütmesi balıklarımızın kalitesini yüksek tutacağı düşüncesindeyim. Doğada cichlid balıkları yavrularından en az bir tanesini bile en zor şartlarda 2-3 cm olana kadar ağzında baktığını duymuştum ve şunuda biliyorum dişi yavrularını her şekilde korur ve sizinde dediğiniz gibi sütü ile besler. Doğada işler kusturma ile yürümüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir