Amazon-Anubias-Saz Gübreleme Tavsiyesi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saz için mesela tiger tipinin yüksek ışık istediğini biliyorum. Sendekilerin gelişimi nasıl bilemiyorum. Birde Sazlar için sıvı gübrenin daha iyi bir çözüm olduğunu da söyleyebilirim, fakat anubiaslarının sayısı da fazla. yapraklarda yosunlanma yaşarsın.
Birde komple daylight ışık yerinde bir tanesini grolux yapsan daha uygun kaçar.
Benim tecrübelerim bu kadar.
Sazlarda uçlardan çürüme, yırtılma genellikle olan şeylerdir. Onların sağlıklılığı konusundaki en önemli husus bence yandan yeni sürgüler atma konusundaki yetilerinin yok olması. O zaman sorun var demektir.
Demir sıvı gübre konusunda daha önceden de dediğim gibi yosunlanma yaşaman kaçınılmazdır, önemli olan büyük bir patlama yakalamaman. Çünkü demir dikkatli kullanılması gereken bir sıvı gübre. Ben damla hesabı misal günlük 30 damla ile başlardım ve 1 aya yakın durumu gözlemlerdim. Gelişim eksikliği varsa bir miktar daha artırırdım, misal 40 damla. yine bir süre bekler gözlemler ve duruma göre hareket ederdim.
Demir sıvı gübre konusunda azdan başlayıp gelişimi gözlemlemek yetmediyse duruma göre hareket edip azar azar doz arttırma uygun bir seçenektir.
Senin bahsettiğin diğer sıvı gübreler nitrat ve potasyum ancak co2 verildiğinde olumlu sonuçlar alınabilecek bir seçenek. co2 olmadan bir anlamları yok yada gelişim açısından çok anlamlı sonuç vermezler.
Yine de co2 kullanılmadan da kimi bitkiler potasyum eksikliği belirtisi verebiliyorlar. Az bir miktar kullanabilirsin.
Dip çekimi yapıyorsan nitrat konusunda da problemler olabilir ama az bir miktar kullanman kafi gelir.
(echinodorus palaefolius var. latifolius cinsi.) misket gübre ile desteklenince kökten yeni yavrular verebiliyor, sıvı gübre ile bunu gerçekleştiremiyor.
Bunun yanında saz için çoğalma konusunda sıvı demir yeterli gelir.
Crypto balansae için çoğaltma konusunda misket çok iyi gelir ama sıvı demir gübre ile de daha ağırda olsa çoğalma sağlarsın.
Işığın sağlamsa yani düzenli değiştiriyorsan ve gübre konusunda desteklersen elindeki bitki cinsleri seni hiç bir zaman terketmez..
Konuda ki mevcut tavsiyeler gayet yerinde. :) İlk zamanlarımda Anubias'a yüksek ışık verme hatası yapıp, sonra üstünü Pistia ile kapatmaya çalışan biriyim. Eğer yapraklarda yosunlaşma yok ise ışıktan dolayı yıpranıyorlardır diyemeyiz.
Tüm iz elemenlerini barındıran sıvı gübre ve tablet gübre ile aslanlar gibi gelişen türler.
(echinodorus palaefolius var. latifolius cinsi.) misket gübre ile desteklenince kökten yeni yavrular verebiliyor, sıvı gübre ile bunu gerçekleştiremiyor.
Bunun yanında saz için çoğalma konusunda sıvı demir yeterli gelir.
Crypto balansae için çoğaltma konusunda misket çok iyi gelir ama sıvı demir gübre ile de daha ağırda olsa çoğalma sağlarsın.
Işığın sağlamsa yani düzenli değiştiriyorsan ve gübre konusunda desteklersen elindeki bitki cinsleri seni hiç bir zaman terketmez.. [/QUOTE]
[QUOTE=Nefer]
Konuda ki mevcut tavsiyeler gayet yerinde. :) İlk zamanlarımda Anubias'a yüksek ışık verme hatası yapıp, sonra üstünü Pistia ile kapatmaya çalışan biriyim. Eğer yapraklarda yosunlaşma yok ise ışıktan dolayı yıpranıyorlardır diyemeyiz.
Tüm iz elemenlerini barındıran sıvı gübre ve tablet gübre ile aslanlar gibi gelişen türler.
Gül için aklıma ilk gelenler yetersiz ışık olması ve sıvı gübresi takviyesinin yapılmaması olacaktır. Bitki hızlı gelişen bir bitki ve besinlerinin çoğunu sudan alıyor. Düzenli olarak sıvı gübre takviyesini yapmanız bence çözüm olacaktır.
Gül için aklıma ilk gelenler yetersiz ışık olması ve sıvı gübresi takviyesinin yapılmaması olacaktır. Bitki hızlı gelişen bir bitki ve besinlerinin çoğunu sudan alıyor. Düzenli olarak sıvı gübre takviyesini yapmanız bence çözüm olacaktır.
[/QUOTE]Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
O zaman öncelikle şöyle bir ekip kurulursa daha iyi olur; Nerite Salyangozu, Sae, Amano Karides ile yosuna karşı önceden bir önlem olur. Beslediğiniz balık türleri ile uyum sorunu var mı bilemiyorum onu da yazayım.
Bildiğim kadarı ile gübrelerin kullanım miktarları ;
Fosfat için; suya yemle beraber yeterince girmektedir. Bundan dolayı kullanmadım hiç. Ancak kullanım olarak üstünde yazan haftada 2 kez, 50 litre için 4ml. Siz bu oranın yarısı kadarı ile verirsiniz.
Potasyum için; haftada 1 kez, 50 litre için 15ml. Yapraklarda sararmalar görürseniz oranı arttırırsınız.
Demir için; haftada 1 kez, 50 litresi için 2ml.
Nitrat için; akvaryumunuzda canlı var, yem veriyorsunuz. Yeterli miktarda nitrat oluşacaktır zaten. Ben kullanmıyorum.
Bu değerler tanka göre değişiklik göstermekte. Yani kendi kullandığım oranlar böyle idi ama zamanla siz bu değerlerde oynama yaparsınız. Başlangıç olarak bu rakamlar uygundur. Birde unutmadan tüm iz elementleri barındıran bir sıvı gübre alırsanız akvaryumcudan onu da ölçüsünde su değişimlerinden sonra haftada 1 kullanırsınız.
O zaman öncelikle şöyle bir ekip kurulursa daha iyi olur; Nerite Salyangozu, Sae, Amano Karides ile yosuna karşı önceden bir önlem olur. Beslediğiniz balık türleri ile uyum sorunu var mı bilemiyorum onu da yazayım.
Bildiğim kadarı ile gübrelerin kullanım miktarları ;
Fosfat için; suya yemle beraber yeterince girmektedir. Bundan dolayı kullanmadım hiç. Ancak kullanım olarak üstünde yazan haftada 2 kez, 50 litre için 4ml. Siz bu oranın yarısı kadarı ile verirsiniz.
Potasyum için; haftada 1 kez, 50 litre için 15ml. Yapraklarda sararmalar görürseniz oranı arttırırsınız.
Demir için; haftada 1 kez, 50 litresi için 2ml.
Nitrat için; akvaryumunuzda canlı var, yem veriyorsunuz. Yeterli miktarda nitrat oluşacaktır zaten. Ben kullanmıyorum.
Bu değerler tanka göre değişiklik göstermekte. Yani kendi kullandığım oranlar böyle idi ama zamanla siz bu değerlerde oynama yaparsınız. Başlangıç olarak bu rakamlar uygundur. Birde unutmadan tüm iz elementleri barındıran bir sıvı gübre alırsanız akvaryumcudan onu da ölçüsünde su değişimlerinden sonra haftada 1 kullanırsınız.
Helena'lar Nerite'lere zarar vermezler merak etmeyin. Bende de bir çift Nerite ve onlarca Helena mevcut. Hepside gayet iyi çalışmakta.
@Düzenleme; imla.
Helena'lar Nerite'lere zarar vermezler merak etmeyin. Bende de bir çift Nerite ve onlarca Helena mevcut. Hepside gayet iyi çalışmakta.
@Düzenleme; imla.