Alg Üretim Tesisi ve Dış Filtre Yapımı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2014 17:46
Merhaba arkadaşlar,
Elma salyangozlarım var ve çoğalıyorlar. Bunlar için algler çok iyi bir besin kaynağı. Ayrıca su piresi (daphnia) üretimi için de en temiz yöntem olsa gerek ;) Sonra da pireler balıklarım için bir ziyafete :P
Dış filtre ise zaten bildiğiniz yöntemlerle elde edildi.
Ayrıntılarını anlatmadım, zaten fotoğrafta her şey ortada ama merak eden olursa yine anlatabilirim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2014 18:12
[QUOTE=tlgtck]Anlatın bence.
Alg üretim tesisi derken ne oluyor yani?
dIŞ FİLTRE KENDİ YAPIMINIZ MI?
[/QUOTE]
bioHeLYUM 2014-01-16 10:59:40
Alg üretim tesisi derken ne oluyor yani?
dIŞ FİLTRE KENDİ YAPIMINIZ MI?
[/QUOTE]
Alg, tek hücreli, fotosentez yaparak kendi besinini üretebilen canlılardır. Mavi-Yeşil Alglerdir üretimini yapmaya çalıştığım Salyangozlar ve su pireleri için bir besin kaynağıdır. Gerekli olan ışık, ısı ve besini sağladım, alg kültürü de ekledim. Bakalım üretebilecek miyim?
Dış filtreyi ise kendim yaptım. 1,3 litrelik bir sızdırmaz saklama kabına, üstten ve alt-yandan birer delik açtım. Buralara hortum takabileceğim bir aparat yerleştirdim, tabi silikonsuz olmadı ve bir de silikon çektim çevresine. Klasik olarak bir iç filtrenin çıkış kısmına hortumu taktım ve diğer ucunu filtrenin alt-yan tarafına; üstten çıkan hortumu da akvaryuma...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2014 15:52
Alg üretim tesisinide açar mısınız biraz ? Su pireleri için gerçekten cennet olur. Nasıl yöntemler uyguladınız ? Teşekkürler .. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2014 22:13
[QUOTE=eng_771]Alg üretim tesisinide açar mısınız biraz ? Su pireleri için gerçekten cennet olur. Nasıl yöntemler uyguladınız ? Teşekkürler .. :)[/QUOTE]
bioHeLYUM 2014-01-15 22:31:14
Alg üretiminde kimyasal yöntemi seçtim. Hem kimyasallar her daim elimin altında (10 günlük at gübresi gibi değil), hem temiz... Netten bulduğum oranlarda kimyasalları çeşmeden sonra arıtma cihazından çıkan suyun içinde çözdüm ve alg kültürünü ekledim. Kimyasallar;
Kimyasal | g/L |
K2H2PO4 | 0,27 |
MgSO4 | 0,5 |
Ca(NO3)2 | 0,47 |
Kış günlerinde olduğumuz ve yerimin de müsait olmadığı (güneş alan balkon gibi) için, sert straforlarla karton bir kolinin içini kapladım. Sert straforların üzerini de parlak kaplıklarla kapladım ki ışığı yansıtarak daha aydınlık bir ortam olsun.
Işık kaynağı olarak 3 çipli beyaz ledlerden kullandım. 24 saat boyunca aydınlatmanın açık kalması gerekiyor.
Havalandırma, bir hava motorundan sağlanıyor. Hortumların ucuna küçük hava taşı taktım ve hızlı bir hava sirkülasyonu sağlanıyor.
Sıcaklık 20-25C arasında olması gerekiyor. Bunu sağlamak için de boş bir kavanoz içine sadece su koydum ve bir tane akvaryum ısıtıcısı yerleştirdim. Ledlerin trafosuna bir tane de bilgisayar kasa fanı bağladım. Kavanozda ısınan su ve fan sayesinde sıcaklığın homojen dağılımını sağladım. Bir tane kültürün içine derece probu yerleştirerek, sıcaklığı kontrol edebiliyorum.
Alg kültürünü, biyomühendis olduğum için üniversitemden temin edebildim Ancak illa saf kültür olması gerekmiyor. Yeşil su olarak satılan kültürden de çoğaltılabilir.
15 gün sonunda mavi-yeşil alglerimi toplayacağım inşallah ve döngü devam edecek Şu an 5.günde ve kültürlerde hafif yeşillenme başladı. Sonuçları sizinle de paylaşacağım.
pH 7-8 arasında olması gerekiyor ama benim ölçtüğüm besiyeri 5,9 çıktı. Bu şekilde üreme devam ediyor ama onun da bir çaresini bulacağım inşallah
NOT 1: Gramajları nasıl ölçtün derseniz, 0,01 hassasiyete sahip 200 grama kadar tartım yapabilen bir cep terazisi aldım (34,90 TL)
NOT 2: Kimyasalları bölümümden temin ettim ama internette de hepsinden birer kg olarak satın alınabiliyor. 3 kimyasalın ederi 60 TL gibi bir meblağ tutuyor. O da zaten çok uzun bir müddet yeterli olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2014 23:08
[QUOTE=bioHeLYUM]
Alg, fitoplanktontur yani tek hücreli, fotosentez yaparak kendi besinini üretebilen canlılardır. Mavi-Yeşil Alglerdir üretimini yapmaya çalıştığım Salyangozlar ve su pireleri için bir besin kaynağıdır. Gerekli olan ışık, ısı ve besini sağladım, alg kültürü de ekledim. Bakalım üretebilecek miyim?
[/QUOTE]
Alg: Vücut yapısı bakımından gerçek bir kök, gövde ve yaprak içermeyen bitkisel organizma.
(genelde tek hücrelidir, ancak santimetrelecre uzunluğa sahip çok hücreli algler de mevcut.)
Plankton: Suda serbest halde yaşayan suyun hareketi ile pasif olarak yer değiştiren organizma.
Alg ve plankton birbirinden tamamen farklı iki canlı grubudur.
Hakan Bey müsaade ederseniz bir düzeltme yapmak istedim.
Yanlış anlamamanızı umarak başarılar dilerim.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2014 11:03
Abi iç motor akvaryumda filtrenin ucuna boru taktın altına uzattın yani motor filtrenin içinde değil mi? peki temiz suyun tazyik durumu nasıl?
Rusty 2014-02-09 13:39:46
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2014 19:36
[QUOTE=emrular45]Abi iç motor akvaryumda filtrenin ucuna boru taktın altına uzattın yani motor filtrenin içinde değil mi? peki temiz suyun tazyik durumu nasıl?
[/QUOTE]
Suyun tazyiğinde bir sıkıntı yoktu ama sızdırmaz kap olmasına rağmen basınca dayanamayıp sızdırdı :D Bu sebeple şimdilik dış aksanı da akvaryumun içine koydum, iç filtre oldu :D İlerleyen zamanlarda geliştirilmesi gereken bir proje kapsamında ;)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2014 22:29
Algler üremesine üredi ama projeyi iptal etmek zorunda kaldım. İnşallah kendi evim olur da geçersem, devam edeceğim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir