Alg ile mücadelede sıklıkla yapılan hatalar
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2013 17:21
Değerli arkadaşlar;
Forumlardan da bildiğiniz üzere uzun yıllardır bitki akvaryumları kurmaya çalışmakta pek çoğunda başarılı olmakta, bazıları alglere teslim etmekte bazılarını ise başarılı bir şekilde finalize edip, başka tasarımlara devam etmekteyim.
Hepimizin bitkili tank kurarken yaşadığımız ALG problemleri üzerinde pek çok makale ve yöntem forumlarda mevcut ve hepsinin duruma göre doğruluğunu bizzat deneyerek onaylamaktayım ve tüm yeni arkadaşlara da bu bilgi ağacındaki makaleleri okumadan işe başlamamalarını öneriyorum.
Unutmayın alg ile mücadele daha bitkili akvaryumu kurmadan önce başlar.Öncelikle bu dinamikleri bilmeniz lazım ki ileride sistemi yeniden kurmak zorunda kalmayın.
Ancak ben uzun uzadıya bu detayları anlatmayacağım; bu konuda ben forumlarda çok sıklıkla karşıma çıkan, ve iyi niyetli olsalar dahi bilgisizlikten yada yeterince tecrübe kazanmadan gözlemlerinden yola çıkarak verilen yanlış kararları ve uygulamaları anlatacağım.
ALG İLE MÜCADELEDE SIKLIKLA YAPILAN HATALAR:
1) Öncelikle sorunun ilk kaynağı bizzat hobicidir. Hobiye yeni başlayan pek çok arkadaş genelde çok evhamlıdır ve ALG lerin bitkili akvaryumların bir realitesi olduğu kavramına yabancıdır. Genelde forumlardaki konulara baktığımızda pek çok hobicinin tekil algleri sorun sanarak abarttığını ve onlara yardımcı olmaya çalışan pek çok arkadaşın her birinin farklı yöntemler önererek konuyu iyicene karıştırdığını gözlemleyebiliriz.
Unutmayın; Algler uzaydan gelmiyor ve bitki akvaryumlarının tamamında hatta Takashi Amano, Oliver Knott gibi ustaların ve hepimizin tankında eser miktarda bulunmaktalar ve bize işlerin nasıl gittiği anlatmaktadırlar.
Ancak algler çoğalmaya başladığında, görsel olarak dayanılmaz hale geldiğinde sorun olmaya başlar ve her bir tür alg belli besin maddelerinin dengesizliğini bize anlatır.
Bunlar ile mücadelede en başarılı yöntem Christian Rubilar' ın Kontrollü Dengesizlik Yöntemidir. Linki aşağıda dikkatinize sunulmuştur.
Bu ve bilgi ağacındaki diğer makaleler sizi gerekli şekilde aydınlatacaktır.
2) İkinci Sorun ise gerçekten algin kendisidir, dengesizlikten alabildiğinde faydalanmış ve iyicene kökleşmiş olan alglerin en çok sevdiği konu yeni dengesizliklerdir. Diğer bir değişle yapabileceğiniz en büyük yanlış bu makaleleri okumadan Yosun bölümüne yeni bir konu açıp; orada konuya hakim olan ve olmayan ama tamamı samimiyetle iyi niyetli olarak yardımcı olmaya çalışan yurdum insanı hobicilerimizdir. Bu dostlarımız konuyu iyicene araştırmadan ve anlamadan bir sürü yöntem önerirler; birisi aydınlatmayı artır der, diğeri karartma uygula der, öteki excell' i boca et der. Bunların zaten hepsini arka arkaya uygulamaya kalkarsanız sonuçta hepsinin ne kadar mantıksız olduğunu görebilirsiniz.
Burada yapmanız gereken konu öncelikle alg sorununuzun olup olmadığını anlamanızdır. Eğer alg sorununuz olduğundan eminseniz ikinci aşama algi doğru teşhşis etmenizdir. Yukarıda verdiğim linkte ve bilgi ağacında bu konu çok ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve nasıl çözeceğiniz ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Ancak bu noktada mutlaka ve mutlaka SABIRLI olmanız gerekir. Çünkü ALG lerin pek çoğu bakteri kökenli hücrelerin kolonileşmesinden oluşmuşlardır ve geldikleri gibi gitmezler, uygun koşullar ortadan kalksa bile oluşmuş olan hücreler yıllarca bozulmadan yaşayabilir. İşte o zaman noktasal yada önerilen mekanik tedavi yöntemleri uygulanabilir.
3) Üçüncü hata ise ALG i yanlış teşhis etmektir. Özellikle Cladaphora ve Staghorn gibi yüksek algler yaşam döngüsü bakımından MOSS lar ile çok büyük benzerlik taşırlar, yani farklı su, besin ve aydınlatma değerlerinde farklı renk, desen ve şekillere bürünürler. Örneğin şu anda tankımda çok hafif cladophora gibi dalları oluşmakta ancak tıpkı staghorn gibi dallanıp budaklanmakta ve sprogyra gibi uzamaktadırlar. Ancak algi koparıp beyaz bir tabak üzerine yatırdığımda bunun yumuşak ve kaygan yüzeyinden ve sümüksü salgısından aslında staghorn olduğunu anladım. Oyda spyrogyra olsa idi nedeni ve tetikleyicisi farklı olacaktı, cladophora olsa farklı, staghorn ise farklı olacaktı.
Tankımda son dönemlerde haftada iki kez farklı ısılarda su değişimi yaptığım için amonyak nitrit ve nitrat döngüsünü bozduğumu, amonyak, magnezyum ve fosfatın artması neticesinde staghorn' un oluştuğunu gözlemleyip, su değişimi sıklığını haftada bire düşürerek bakteri oluşumunun acite olmaması için aynı ısıda su ekleyip, KNO3 ekleyerek fazla fosfatın bitkilerce emilmesini sağladım ve şu anda staghornlar beyazlaşarak ölmeye başladı bile.
4) Son hata ise koşulları yanlış gözlemlemektir diğer bir deyişle dengesizliğin kaynağını yanlış teşhis etmektir. Örneğin suda ölçüm yaptınız ve KNO3 ü Sıfır, PO4 ü ise 2 ppm olarak tespit ettiniz. Bunu dengelemek için litrenize uygun oranda KNO3 ünüzün şişesindeki talimatlara uyarak dozlamaya başladınız, ertesi gün bir baktınız ki KNO3 yine sıfır, PO4 2 ppm olmuş. Bu durumda filtenizde bol miktarda nitrat tutucu ve 3 aydır yenilemediğiniz aktif karbon olduğunu birden hatırladınız. Bu durumda elbette ki nitratınız sürekli sıfıra yakın olur, aktif karbon suya bol miktarda fosfat salar, yemleme ile de bol miktarda fosfat eklersiniz, KNO3 suda olmadığı için PO4 de bitkiler tarafından emilemez ve sürekli oranda artarak alglerin bayram yapmasına bitkilerin ise açlıktan kavrulmasına neden olursunuz.
Yada suya koymuş olduğunuz bir taş suya sürekli kalsiyum salınımı yaparak suyunuzdaki CO2 ve PH dengesini bozuyor olabilir aynı şekilde CO2 dengede olmayıp, bakteri popülasyonunu iyicene zayıflatmış olabilirsiniz. Bu durum elbette en çok alglerin işine yarayacaktır.
Sonuç olarak
a) Öncelikle sağlıklı ve dengeli bir sistem kurmaya konsantre oluyoruz. (Bkz Bilgi Ağacı) Bilime inanarak su parametrelerini düzenli olarak test ediyoruz.
b) Daha sonra alglerin realite olduğunu ve her sistemde eser miktarda olabileceğini kabul ediyoruz
c) Alglerin çoğalmaya başladığında ise bir dengesizliğin olduğundan emin oluyoruz ve hemen algi teşhis ederek dengesizliğin nedenine konsantre oluyoruz.
d) Dengeyi yeniden sağlıyoruz
e) Alge yönelik önerilen savaş metodlarını uyguluyoruz.
Umarım biraz yardımcı olabilmişimdir.
Sevgi ve saygılarımla,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2013 09:37
Fatih bey ilk olarak böyle bir konu açtığınız için tebrik ederim. Çok güzel yerlere değinmişsiniz. Bitki akvaryumunda özellikle aktif karbon gibi su kimyasını nasıl etkileyeceği kestirilemeyen maddelerin kullanılmaması gerekiyor. Yeni akvaryum kuran arkadaşların bunu dikkate alması gerekiyor. Bir yosun sorununa müdahale etmeden önce diğer tüm etmenlerin iyice irdelenip tedaviye o şekilde başlanılması gerekiyor.
vuslat 2013-03-29 11:12:18
Christian Rubilar'ın keşfetmiş olduğu dengeli kontrolsüzlük yöntemini maalesef ki zaman zaman yanlış yorumladığınızı görüyorum. Bu yöntem mümkünse tankın yeni kurulduğu dönemlerde uygulanmalıdır ki başarı oranı artsın. Denge tamamen bozulduğu tanklarda ve bol yemleme yapılıyorsa bu yöntemi uygulamak ve başarılı olmak çok uzun süre alabiliyor.
Nedir bu yöntem diye bilmeyen üyelerimize kısaca hatırlatalım. Diğer gübreler verilirken sıkı bir fosfat diyeti uygulayarak fosfat oranı sıfıra çekiliyor. Böylece camlarda yeşil nokta yosunlarının oluşması sağlanıyor. Bu sayede fosfat oranının sıfır olduğu anlaşılıyor ve farklı besin dengesizlikleri ile ortaya çıkan ve kolay kolay giderilemeyen yosun sorunları yaşanmadan fosfatı kontrollü şekilde vermeye dayanıyor.
Gerçekten de fosfatı sıfıra düşürünce camlarda yeşil nokta yosunları belirmeye başlar ve genellikle başka hiçbir yosun sorunu yaşamazsınız. Bitkilerin fosfat eksikliğinden dolayı büyümeleri yavaşlar ya da durur. Yaprakları koyu yeşil hali alır.
Buraya kadar bir sorun yok ancak bazı üyelerin camlarda yeşil nokta yosunu oluşuyor şikayeti üzerine sistemin dinamiklerini öğrenmeden fosfatınız sıfır fosfat ekleyin düzelir demek genelde bu üyelere akvaryumlarından uzun süre ayrılmayacak ve akvaryuma baktıkça sizi hatırlamalarını sağlayacak olan siyah sakal yosunlarını anı olarak bırakmanıza neden olabilir.
Yeşil nokta yosunu illa sıfır fosfatta oluşacak diye bir kural yok. Fosfat oranı yüksek olsa bile nitrat sıfır iken yeşil nokta yosunu oluşabilir. Daha önce kendi tankımda da oluştu. Hem siyah sakal yosunları hem yeşil nokta yosunları hem de iplik yosunları aynı anda çoğaldılar. (Fotoları ekleyeceğim.)
Fosfat yüksek iken oluşan yeşil nokta yosunları genelde fosfatı çok seven siyah sakal yosunu, yeşil sakal yosunu gibi yosunlarla birlikte oluşabileceği gibi iplik yosunu gibi farklı yosunlarla kombine bir şekilde çoğalabilirler. Burada tekrar başa dönüp baz aldığınız dengeli kontrolsüzlük yöntemine bakalım ne diyor? "Tankta fosfat sıfır iken camlarda yeşil nokta yosunları oluşur ve genellikle başka bir yosun sorunu ortaya çıkmaz" Burada yanlış yorumlanan nokta da tam burası. Eğer tankta farklı yosunlar da aynı anda çoğalıyorsa camdaki yeşil nokta yosunlarının nedeni fosfat eksikliği olamaz. Bunu ben değil temel aldığınız yazı söylüyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2013 13:42
Değerli Arkadaşlar;
Yukarı da bahsettiğim üzere ALG bütün akvaryumların realitesidir, ve algin en büyük düşmanı BİLGİ dir. Defalarca günlerdir ifade etmeye çalıştığım üzere bilgi ağacındaki konuları adım adım uygulayarak başlarsanız zaten alg sorunu yaşama olasılığınız pek çok düşüktür.
Bu sorunu yaşarsanız da yine bilgi ağacında açılmış olan pek çok kıymetli makale bulunmaktadır. Ancak neler yapılmaması ile ilgili de ben de bir kaç not bıraktım eğer faydalı olabildiysem ne mutlu bana...
Sevgi ve selamlarımla,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir