Akvaryumumun camındaki yosunlaşma.
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2013 18:57
Arkadaşlar kolay gelsin. Hepinize iyi forumlar ve hobiler.
Akvaryumum 70x40x50 cm. zeminde prodac fondo vivo üstünde hagen kum kullanıyorum. Aydınlatma sistemim 4 adet 18 w Sylvinia grolux 1 adet 18 w Sylvinia Daylight ve 1 adet 18 w mavi florosandan oluşuyor.
Sizden istediğim yardım akvaryum camlarımda oluşan nokta yosunlar ve komple yeşile dönüşmeye başlayan camlarım. Neler yapmam gerekli acaba ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2013 19:01
Bunun birçok sebebi olabilir.
Test yapmanızı tavsiye edecektir arkadaşlar.
Birkaç tane de cüce vatoz bulundurabilirsiniz tankınızda.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2013 19:05
Işıklandırma 8 saat çalışıyor. 8 adet albino longfin 2 adette L144 shortfin vatoz var akvaryumumda.
Neredeyse herhafta sonu camları temizliyorum. Sıkılmaya başladım :(
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2013 22:09
Malesef çözülemeyen durumlardan birisidir, Elle mekanik temizliğe mecbursunuz. Nezaman akvaryumdaki bir olumsuz duruma, kesin tanı koyup çözebilmeye başladınız, ozaman bu durumdan da kurtulacaksınız. Uzunca anlatırsak akvaryumdaki PH faktörü, aydınlatma gücü, aydınlatma kalitesi, sudaki değişimler, gübre durumu gözlemleri, yem çürümüş yaprak artık durumları, haricen içeriye sızan ışığın akvaryuma etkisi vs. vs... gibi pek çok etken camda yosun sorunu yaşatabilir. En belirgin problem ışıktır, fazla ise yada aydınlık bir ortamda ise akvaryumunuz bu problemi çözmeniz önceliklidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 02:56
Gübreleme hakkında bilgi verirseniz daha iyi olur. Yeşil nokta alg sorunu nitrat-fosfat dengesizliği sonucu oluşur. Test alma gücünüz varsa nitrat-fosfat testi uygulayın. Almak istemezseniz DIY nitrat ve fosfat gübreleri alarak üzerinde belirtilen oranda her ikisinden uygulayarak durumu dengeleyebilirsiniz. Bu arada Co2 var değil mi tankta? co2 vermeden fazla gübreleme yapmak da bu soruna yol açar. Bitkiler suda serbest dolaşan gübreyi kullanabilmek için CO2 ve yeterli ışığa ihtiyaç duyar.
Kısa CO2-Gübre-Işık dengesi kurulu olmalı. Birisi aksarsa işler sarpa sarmaya başlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2013 03:06
Ben de sorunun fosfat ve ışık ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Işıktan kastım gün ışığı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2013 02:27
Akvaryumunuzun direk güneş ışığı yada gün ışığı almadığını düşünerek. Bence nitrat + fazla ışık bu ikisi akvaryumda yosun patlamasına sebep olan iki faktör bunun için akvaryumunuzdaki bitkileri bilmiyorum ama ışığı 4-5 gün kesip bu 5 gün içinde su dengesini bozmayacak şekilde 3/1 yerine 5/1 falan günlük dip çekimi yaparsanız bu yosundan kurtulursunuz işlemi biraz hızlandırmak isterseniz yosun giderici ilaçlarıda kullanabilirsiniz. Ayrıca sae, cüce vatoz, Elma Salyangozu gibi canlılarda (tabi yeme alışmamış olanlarından) size yardımcı olur. 4-5 günde bitkilere Işıksız hiçbirşey olmaz ama yosunlar ışıksız yapamıyorlar ve kararıp dökülüyorlar. Ben bu yöntemle sakal yosunu denen illetten bile kurtulmuştum camdaki yosunlar daha basit yosun tipleridir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir