Akvaryumlarda oluşan kötü koku ve istenmeyen canlılar vb.
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2012 15:21
Arkadaşlar;Başlıktada belirttiğim gibi Genellikle sıfır(0)numara kumlar tank zeminini tamamıyla kaplayarak kumun altının,yani tank tabanının hava almamasına neden olmaktadır. Mosquito larvae,
ibrahim hk 2012-11-02 10:49:04
Bu kumlar,daha çok Silis ve kuvars türleri olmaktadır,fakat diğer kumlarında sıfır numara olanları böyle sıkıntılara sebebiyyet veriyormu?onu bilemiyorum.
Sıkıntı oluşturan sebeplerin başında;
1-Akvaryum kumunu ufak bir karıştırmada veya hiç karıştırmadığımız halde akvaryumdan kötü kokular gelmesi,adeta lağım gibi kokular oluşturmuş tanklara şahit oldum.
2-İnce iplik gibi bir canlı oluşturuyor olmaları,bu canlı bir bakteri türümü yoksa bir kurt cinsimi tam olarak bilemiyorum,fakat gerek otçul beslenen balıklara gerekse görsele zararı olduğunu düşünüyorum,hee birde bakteriyse o zaman daha da sıkıntı teşkil edebilir,resim alıntıdır,kurtların boyları değişmektedir.
3-Kumun pislik tutmaması güzel birşey,fakat pisliklerin kumun üzerinde gezmeleride görsele zarar verebiliyor
4-Son olarak örneğin tanktaki kum kalınlığı 4 cm ise alttaki kumun yani 2 cm altındaki kumun rengi değişebiliyor,bir nevi bozulma oluyor denebilir.
Konuyla alakalı sıkıntıların önüne geçebilmemiz için belirli aralıklarla kumu karıştırmak vb.den ziyade farklı önerileri olanlar varsa bekliyoruz...
Son araştırmalarımla tankta oluşan canlılarla alakalı detaylara ulaşabildim,fazla yemleme,kum zemininin hava almaması,yüksek ısı ve yüksek ışıktan kaynakla olarak aşağıdaki canlılarıda tanklarımızda görebilmekteyiz.Bu gibi canlıların bir kısmı küçük balıklar tarafından yenilebilmektedir,fakat aç kalmış damızlık altı bir lepistesin hareket halinde tankta yüzmekte olan ince kıl kurdu türevindeki canlıyı(aşağıdaki bilgilerden yola çıkarak bu canlının adının Nematodes olduğunu öğrenmiş bulunuyorum) yemediğine bizzat şahit oldum.Anlayacağınız oluşan canlı türevlerini kimi balıklar yiyerek yokedebiliyorken kimileri yemiyorlar,veya yiyemiyorlar...
Aşağıdaki bilgiler Batuhan Aydınoğlu arkadaşımızın paylaşımıdır.-link ilgili konuya aittir-
Kaynak:planetinverts.com
Çeviri: Batuhan Aydınoğlu
Planaria, flatworms
Büyüklük: 0.3 - 1 cm - 0.1 - 0.4 inç
Bitkili akvaryumlarda sevilmiyen bir canlıdır. Bölünerek çoğalırlar. Genelikle akvaryumun ortalarında bulunurlar. Ve diğer bitkili akvaryumlara en ufak bir değişme sonucu yayılırlar. Şeffaf, beyaz, kahverengi kırmızı birçok renkte olabilirler. Fakat karideslere küçük salyangozlara bile zararları dokunmazlar genelde balıklara yem olurlar.
Geceleri aktif olurlar. Fazla besleme, Ölü balık veya yenmiyen yemler gibi sebeplerden oluşabilirler. Tamamen kurtulmak için genel bir temizlik yapmanız gerekmektedir.
Copepods, Cyclops
Büyüklüğü: 0.1 - 0.2 cm / 0.04 - 0.1 inç.
Copepodslar çok küçüktürler ve sürekli hareket halindedirler. Tek gözlüdürler. Genelde kısa süreli sıçrama hareketiyle ilerlerler. Tamamen zararsızdırlar. Farklı renkte türleri bulur.
Water Fleas, Daphnia, su piresi
Büyüklük: 0.1 - 0.5 cm / 0.04 - 0.25 inç.
Su piresi genellikle balık yemi olarak kullanılırlar. Küçük ve kabukludurlar, sarsıntılı yüzüşleri vardır. Tamamen zararsız ve ok ilginç yaratıklardır.
Seed Shrimp, Ostracoda
Keşif halindeki yavru karides ve ostracoda.
Büyüklük: 0.1 - 0.2 cm / 0.04 - 0.1 inç
Küçük bir tohumu andırırlar ve kabukları vardır. Genellikle biraz Copepodsdan daha büyüktür. Gerçekten, zararsız şirin yaratıklardır. Büyük akvaryumlarda bulunmaları suyun temiz olduğu anlamına gelir.
Nematodes
Büyüklük: 0.1 - 0.3 cm / max. 0.1 inç
Genellikle beyaz veya şeffaf olurlar ve çok incedirler. Genelde bitkilerin köklerini yerler. Filtrenin içinde bolca vardır. Bitkinin yeterli ışığı alması köklerini yemesini engeller ve kumun arasına giren yemlerle beslenmeye başlar.
Freshwater Limpet - Acroloxus lacustris
Büyüklük: 0.1 - 0.8 cm / 0.04 - 0.3 inç
Tatlı sularda yaşarlar bunları salyangoz olarak görebilirsiniz. küçüktürlerdir ve çok yavaş hareket ederler. Akvaryumdan tektek yok etmeyi çalışmak nerdeyse imkansızdır. Salyangozlar gibi çoğalırlar sadece oval ve 1-2 mm lik şeffaf yumurtalardır. Zararsızıdr.
Tubifex
Büyüklük: 2 - 5 cm / 0.75 - 2 inç
Kırmızı ve lezzetli solucanlardır genelde balık yemi olarak kullanılır. Bir çok balık gördüğünde yerler, zararsızdırlar ekstra birşey yapmanıza gerek yoktur.
Hydra
Büyüklük: 0.3 - 1.5 cm / 0.1 - 0.5 in
Hydr yüzeyde camda dekorasyonlarda dolaşılar. Resimdeki tür Hydra Viridissima'dir. Yeşil alg sonucu çoğalırlar.
Tehlikelidir karidesleri veya küçük balıkları yakar.
Kurtulmak için .: click here (Daha sonra çevireceğim)
Bryozoa, moss animals
Büyüklük: Bireysel yaratıklardır. Sadece birkaç milimetre uzunluğunda ve kolonilerler santimetrelerce uzunluğunda olabilirler.
Sömürge yaratıklarıdır. Mercanlara benzerler. Sudaki planktonlarla beslenirler. Dokunulduğunda kapanırlar. Zararsızdırlar.
Springtails, Collembola
Büyüklük: 0.1 - 0.3 cm / 0.04 - 0.1 inç
Genelde balıklara yem olurlar özellikle guramiler ve betaların çok sevdiği yemektir. Birkaç santimetre sıçrayabilirler. Sudan uzalaşınca ölürler. Zararsız ve sevimli yaratıklardır.
Sivrisinek larvası
Bloodworms, kan kurdu
Beğenenler: [T]208569,Beta_balik[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2012 15:58
Kardeş güzel bir konu.Kum tabiki zamanla özelliğini yitiriyor.Daha önceki akvaryumum 150lt idi.Kum ise kalın silisti.Hafif koku gelince akvaryumu tamamen bozup bol tuzlu su ile bekleterek yıkamıştık sorun çözülmüştü.Şuan yeni sumplı 125cm lik akvaryumum var,kumda kalsiyum karbonatlı ince.İrmik gibi.Karıştırmak belkide 2 senede atmak yenilemek iyi olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2012 12:15
Özellikle sıfır numara kumların diplerinde(alt kısımlarında)oluşan ve kötü görüntüyle beraber müdahale esnasında kötü kokulara sebebiyyet veren tabakanın esasında havasız ortamda yaşayan faydalı bakteriler olduğunu öğrendim.Hal böyle olunca bu alana müdahale etmemek gerekiyor.Müdahale edildiği takdirde Biyolojik denge sıkıntıya girebiliyor,nitrat patlaması yaşanabiliyor.ibrahim hk 2012-11-06 10:04:45
Hatta geçenlerde bir sebepten dolayı kumu biraz karıştırdım,sonrasında(birçak gün sonra)balıklarımın ufaktan ufaktan sürtünmeye başladıklarını gözlemledim.Hatta damızlık bir sakura karidesimde öldü.Tankta ağırlıklı olarak vatoz bulunduğundan dolayı kaya tuzu kullanacaktım fakat kullanamadım.Sonrasında yapmış olduğum araştırmalar neticesinde bir daha kumun dibine müdahale etmeme kararı aldım.
Buraya kadar yazmış olduklarımda bir eksiklik veya bir yanlış bilgilendirme yada yanlış anlaşılma varsa düzeltilirse sevinirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2012 14:17
Ben su piresi uretmeye çalıstım ancak olmadı . su pireleri öldükten sonra pet şişenın ıcınde garıp ip gıbı canlılar turedı . şişede kum yok bısey yok nerden nasıl uremıs olabılırler acaba.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2012 02:49
Bitkili karides akvaryumunda birçoğu var. Hatta ne olduklarını görmek için basit mikroskop tarzı bir büyütücü bile aldım. İlginç canlılar.
"Bryozoa, moss animals" baya ilgimi çekti akvaryumunda olan varsa talibim.
"Bryozoa, moss animals" baya ilgimi çekti akvaryumunda olan varsa talibim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2013 14:24
Arkadaşlar bu ve bunun gibi canlıları akvaryumlardan toplamak oldukça zor bir durumdur.
Bu işinde tekniğine ulaştım.
Bir tane pet şişenin altını iğne ile ince ince delikler açıyoruz,şişenin içerisine ufak bir et parçası koyuyoruz ki canlıları canlıları şişeye çeksin.Fakat et parçasının dipte kalmayıp şişenin orta kısımında olması amacıyla,bir ipe et parçasını bağlarsak şişenin kabağına ufak bir delik açarak veya şişenin ağzına kabağı kapatma esnasında sıkıştırarak şişenin ortasında kalmasını sağlayabiliriz.
bir zaman sonra istenmeyen canlıların şişeye akın ettiğini görebilirsenez,sonrasında uyğun bir şekilde şişeyi tanktan çıkartarak istenmeyen canlıların tamamını veya büyük bir kısmını tanktan çıkartmış olursunuz
internette konuyla alakalı videolara ulaşabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2013 13:09
Ben de bitki olmayan tankya siyah ince ip gibi ama kısa canlılar vardı yüzerlerken katlanarak yüzerlerdi parayı ikiye katlarsınya o şekilde
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Ağustos 2018 15:30
Akvaryumda oluşan Freshwater Limpet gözlemledim su temiz olunca oluşurmuş bu gibi canlılar.
[VID]https://youtu.be/rIHvy3TvONo[/VID]
[VID]https://youtu.be/rIHvy3TvONo[/VID]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir