akvaryum ve balıklarım hk.

XenomÇevrim Dışı

İl: Bursa
XenomÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2012 20:34
Merhaba sevgili dostlar..

ben aranıza yeni katılan akvaryum sevdası yıllardır süren ama yeni yeni kendine bulaştırmaya çalışan bir adamım şimdi sizlere sadece ordan burdan edindiğim bilgilere göre yaptığım akvaryumumu anlatacağım sonra da sıkıntımı

80x35x22 ebatlarında 55 litre su hacimli bir akvaryum sahibiyim kendim yaptım güzelde oldu ileride büyütücem şimdilik antrenman yapıyorum..

içerisine ise 4 kg ye yakın çakıl koydum 3-4 bitkim var bitki çoğalacak daha ama şimdilik öyle başladım içerisine 200 v bi ısıtıcı 26 dereceye ayarlı bir de filtrem var üzerinden anladığım kadarıyla saatte 800 litre suyu çevirebiliyor yani benim akvaryumum için yeterli gördüm ben tabii ki emin değilim iç filtre tabii ki 

balıklarımsa 

lepistes 3 d 1 e 
velifera 1 d 1 e 
balon moly 2 taneydi dişi öldü 1 e kaldı
2 çöpçü
1 vatoz şeklinde

ilk sorum bu balıklar akvaryumum için çok mu olmuş çünkü işkence çektirmek istemiyorum amacım sadece bakımlarını yapabilmek güzelleştirme işini daha sonra alıştıkça yapmak istiyorum.

2. sorum ise

lepisteslerimden biri hamileydi ama yavruluk almaya fırsatım olmadan akvaryumda doğurmuş işteyken tabii ki ayıramadım karnı epey şişti ama şimdi inmiş baya tahminim en az 15 yavru verdiği yönünde ama ben sadece 3-4 tanesini görebiliyorum akvaryum da ki onlarda yem olacaklar kurtaramayacağım gibi çok üzülsemde ilk bebeklerimdi 2.ye aynı hataya düşmemek için hamile lepistesi ayrı bir akvaryuma yada yavruluğa ne zaman gebeliğin kaçıncı haftası taşımalıyım *

teşekkür ederim ilginize şimdiden..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
İl: Istanbul
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2012 10:12
Hasan Bey öncelikle hayırlı olsun. Girdabın ortasına daldınız :)
Akvaryumunuzda kum olarak kullandığınız nasıl bir çakıl bilmiyorum ama çok yoğun PH yükseltici bir çakıl ise bitkilerin köklerinde yanıklıklar olabiliyor (midye kırğı, mercan kırığı kumlarında olduğu gibi).
Lepisteslerin sayısı zamanla artacaktır, şimdilik sayısı güzel. Velifera konusu biraz sıkıntılı. Çünkü Velifera'ların yabanîlerinin erkekleri 20 cm'ye yakın boyda olurlar, dişileri ise 12-15 cm civarı olurlar. Bu gerçekten büyük bir balık demektir. Çok yüksek hacim isterler. Ayrıca etçildir, vahşîdir, hırçın ve agresiftir. İyi de yavru avlar. Aynı zamanda piyasada Velifera adıyla satılan balıkların çoğu moli kırmasıdır, yani molilerle çiftleşip melez yavru verirler. Fotoğraflarını görerek yorum yapmakta fayda var. Moli tercih etmelisiniz. Daha uysal, daha ufak, daha uyumlu bir balıktır. Molinin 2 türü var piyasada. Siyah moli (Poecilia sphenops - sarısı da vardır, ufak sırt yüzgeci olan küçük bir moli türü, vücudu lepistese benzer) ve Yelkenkuyruklu Moli (Poecilia latipinna - Veliferaya çok benzer, piyasada çok daha yaygındır).
Bu türlerden alabilirsiniz. Balon moli ise aslında ticari kâr uğruna insanların sakat bıraktıkları balıklardır. Yani Balon Moliler genetiğiyle oynanarak omurga hastalığı olan, omurgası gelişemeyen balıklardır. Bu yüzden kısacıktır. Dayanıksızdır, doğumları zordur, hamile kaldıklarında iç organlarında çok fazla baskı oluşur. Erkekleri ise diğer molilerden sürekli dayak yer, çünkü ufaktır ve sevilmez malesef. İnsanlar kendi eliyle ucube oluşturmuştur. Zamanında ben de besledim ama artık bu tarz yapay şeylerden kaçınıyorum, size de kaçınmanızı tavsiye ederim.
Vatoz için cüce vatoz tercih edin. Daha aktif, hareketli, ufak bir balıktır. Diğer vatoz ise bütün gün saklanıp uyuyan ve sadece gece dolaşan bir balıktır. Ayrıca çok da büyür. Cüce vatozun üremesi de kolaydır.
Çöpçü sayısını artımalısınız. Onlar kalabalık bir grup olduklarında mutlu olrlar ama iki tanede kalsa da sorunsuz yaşarlar.
Lepisteslerinizin doğumu için ayırma işlemi biraz tecrübe işidir. Gözlem, gözlem, gözlem... Ne kadar büyür, nasıl hareket eder, bunları anlatırız isterseniz ama anlatmak yetmez, yaşamak gerekiyor. Ayrıca yavrulukta doğum, balık için çok zordur. Sıkıntılıdır. O kadar stres yapar ki, siz yavru beklerken anne balık doğuramadan ölebilir. Bunun yerine ya' bir doğumhane hazırlamalı ya da bol bitkili akvaryumda kendi hâllerine bırakmalısınız.
Bu arada iç filtre kullanıyorsunuz ve 50 litrelik akvaryuma 800 litre kapasitelik bir iç filtre (eğer yanlış değilse). Bu biraz fazla. Yani iç filtre için fazla. Şöyle yapmalısınız:
Akvaryum kapasitesi x 5 = gereken filtre gücü.
Yani:
50 x 5 = 250 Litre kapasiteli bir iç filtre olacak. Eğer kullandığınız filtre bir dış filtre olsaydı 800 litre kapasitesi hiç sorun olmazdı. Çünkü dış filtrelerin su emiş ve temiz su tahliye aparatları oldukça uyumludur. Fazla debi oluşturmaz. Aynı kapasitede bir iç filtre girdap yapar... Bir kötü yanı ise, iç filtreler canlı doğuran yavrularını avlar. 50 yavrunuz varsa akvaryumda, 10 tanesi balıklara yem olsa, 30-35 tanesinin filtre tarafından yutulması hiç de alışılmadık bir durum değil. Elinizde pek bir şey kalmaz... Bunun yerine dış filtre ya da şelale filtre almanızı tavsiye ederim.

TOTEM76Çevrim Dışı

İl: Istanbul
TOTEM76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2012 12:09
Umut kardeş yeterince açıklayıcı yazmış zaten, sağlıklı ve bol yavrulu hobiler dilerim

XenomÇevrim Dışı

İl: Bursa
XenomÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Aralık 2012 00:35
Umut bey teşekkür ederim ilginize...

bu hobiye yeni tutulduğum için çok fazla balıklar hakkında bilgim yok veliferalar güzel balıklar fakat dediğiniz gibi kırma olabilirler moli alamadım yoktu velifera aldım bende akvaryum içinde şu an için huzursuz bir ortam yok herşey güzel gibi lepistesler biraz saldırganlaşıyor erkek olan tabii ki çiftleşmeye çalışıyor sanırım..

filtre konusunda haklı olabilirsiniz baya bi girdap yapıyor bende bunu engellemek için 70 cm uzunluğunda bir hava taşı yada adı her neyse alıp yerleştirerek en azından güçlü gelen suyu azaltmaya girişeceğim şu an için akvaryumumu büyütmeyi düşündüğümden iç aksesuarı değiştirmeyi düşünmüyorum akvaryumumu kendim yaptım fakat talibi çıktı bende daha iyi bir akvaryum alma fırsatını kaçırmamış olurum diye düşünüyorum 600 lt kapasiteli bir tanka geçiş yapmak istiyorum ama başlangıç için bu akvaryumda deneyim kazanmalımıyım diye düşünmeden edemiyorum üzerinde yazanı aktardım sanırım doğrudurda fotoğraflayarak da yardımlarınızı alacağım zaten tüm balıkların teker teker fotosunu çekip akvaryumda ki çakıla kadar sunacağım sadece bir kaç işlem kaldı akvaryumda bitirmek istediğim onlarda bitsin yakında gelecek.