akvaryum temizliği

CnBrtcnÇevrim Dışı

Özel Üye
İl: Istanbul
CnBrtcnÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2011 14:05

Bilgi öyle birşey ki ne için ve nerede kullanılacağı çok değişir, ilgili ders notlarına benim ulaşma imkanım yok ancak en azından tuz ruhu ve çamaşır suyunun akvaryumda nerede ve nasıl kullanıldığı ile ilgili sayfaları paylaşırsanız okur ve bizde bu bilgileri paylaşır ve kullanbiliriz; ben cevap yazımda endüstriyel balık yetiştirmede yüksek hacimli havuzların temizliği ve dezenfektasyonunda kullanılabileceğini ama amatör hacimlerde kullanılmayacağını savunuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kanuni35Çevrim Dışı

İl: Izmir
kanuni35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2011 14:06

urukhrai kardeşim senin dediğinide diyer arkadışın dediğinide denicem umarım olur

kanuni352011-07-09 16:09:17

başka önerisi olan varsa deniycem

emrahsaylanÇevrim Dışı

emrahsaylanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2011 22:43
Asit ve bazlık derecesi göz önüne alındığında çamaşır suyu bir bazdır ve tuzruhu da bir asittir. Eğer birbiri ile birleştirirseniz biribirini nötrlerler. Eğer daha önce dökülen çamaşır suyunu nötrlemek için kullanılacaksa eser miktarda olmak üzere ve bol su ile yıkanmak şartı ile HCl kullanılabilir ama takip ettiğim kadarıyla bol su ve havalandırmadan sonra bu işleme gerek kalmamış. Dolayısı ile bu aşamada HCl kullanmaya gerek yoktur. Deterjan ile de yıkandığından dolayı ve Can arkadaşımızın da yorumunda belirttiği gibi (kendisi bir mikrobiyologtur) kum tarafından emilen deterjan daha sonra tankın içine yavaş yavaş salınım yapacağından dolayı bu kumu tamamen tanktan dışarı çıkartmak en doğrusudur. Kumu kullanmanız durumunda balıklarınızı yavaş yavaş zehirleyecektir. Eğer kullandığınız kum bol gözenekli ise bu salınım çok tehlikeli bir şekilde vuku bulacaktır.
Size tavsiyem... Kumu tanktan tamamı ile tahliye etmeniz ve yeni kum almanızdır. Zaten çok pahalı bir ekipman olmadığı için bunu gözardı etmemenizi öneririm.  Zaten 2 balığınız zehirlenip ölmesi durumunda aynı parayı ödemiş bulunacaksınız.
Tankınızı zaten bol su ile yıkayıp içinde de bol havalandırma yaptığınız için zaten klor tehlikeli boyutta değildir. Tankınızı yeniden kuruyormuş gibi davranabilirsiniz.
Selamlar

Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T]

kanuni35Çevrim Dışı

kanuni35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2011 00:05
ben hiçbirşeyi deterjan la yıkamadım bu arada sdece kumu yıkadım klorakla

CnBrtcnÇevrim Dışı

Özel Üye
CnBrtcnÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2011 00:14
[QUOTE=urukhrai] akvaryum dekor ve malzemeleri sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) veya HCL (Tuz ruhu) ile yıkanır. [/QUOTE]
Benim takıldığım nokta yukarıdaki şekilde akvaryum temizliği için bir genelleme yapılıp, bu hobi ile uğraşan veya yeni uğraşacak arkadaşlara yanlış ve tehlikeli olduğunu düşündüğüm bir yönlendirme yapılmasıdır.

karapoyrazÇevrim Dışı

İl: Konya
karapoyrazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2011 00:39
Bende kumu bol hatta baya baya bol ç.suyu ile yıkamıştım. Bir gece bol kaya tuzlu suda beklettim 1 gece normal suda beklettim tabi bu aralarad neredeyse 15-20 defa sıçak suyla ve soğuk suyla yıkadım bol bol. en sonunda bir gecede bol elma sirkesinde beklettim. Elma sirkesi sabun etkisini kırar ve yok eder. Kumun miktarına göre 1 litre veya daha fazla elma sirkesini kuma dökün suyla doldurun 1 gece beklesin kimyasal sabunlardan eser kalmaz. Bu kumu 2 hafta kullandım hiç bir sorun yaşamadım ama çok ağır bir kum olduğu için yerine daha hafif deniz kumu koydum daha sonra .

urukhraiÇevrim Dışı

Özel Üye
urukhraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2011 01:46
[QUOTE=canburtecene] [QUOTE=urukhrai] akvaryum dekor ve malzemeleri sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) veya HCL (Tuz ruhu) ile yıkanır. [/QUOTE]
Benim takıldığım nokta yukarıdaki şekilde akvaryum temizliği için bir genelleme yapılıp, bu hobi ile uğraşan veya yeni uğraşacak arkadaşlara yanlış ve tehlikeli olduğunu düşündüğüm bir yönlendirme yapılmasıdır.
[/QUOTE]

Bu sizin düşünceniz...

Kendi önerim dışındaki birçok durumun önerilmesini ve genelleme yapılmasını ben de hastalık yayıcılık açısından yanlış ve tehlikeli buluyorum ve akvaristlere önermiyorum. Kendim de yıllardır "kum dahil" bu şekilde dezenfekte ederim, bugüne kadar hiçbir balığım zehirlenmedi veya bu yolla kaybedilmedi. Dayanıklı akvaryum malzemelerinin, iyi durulanmak şartı ile HCL ve NaClO ile dezenfekte edilmesini tavsiye ediyorum.

Akvaryum malzemelerinin dezenfeksiyonunda (özellikle bitkilerin dezenfeksiyonunda) KMNO4 'de (Potasyum permanganat) kullanılabilir. Bu konuda daha önce birkaç konu altında bilgiler vermiştim. Fakat konu içinde geçen tüm kimyasalların kullanımında yararlı bakterilerin, özellikle Nitroso bazlı bakterilerin (Nitrosospira sp., nitrosoglocea sp., nitrosococcus sp., nitrosocytis sp. vs.) temizleneceğini unutmamak gerekir. Dolayısı ile yeni akvaryum kurumu, veya oturmuş akvaryumlardaki konteminasyon durumlarında ve eski bir akvaryumun baştan dizaynında (bu başlık gibi) dezenfekte işlemleri için kimyasallardan faydalanılmalıdır. Faydalanabilinir demiyorum, faydalanır diyorum. Çünkü siz hastalık riski olan oturmuş bir dengeyi bu kimyasallar olmadan %98 gibi bir oranla başka türlü arındıramazsınız. (Ultroviyole ve Ozon protect) hariç.

Diğer yöntem de sizlerin de belirttiği gibi maddi imkan söz konusu ise malzemeleri yenilemek olacaktır. Fakat kum yenilense dahi akvaryum camı ve yine sözettiğim sarf malzemeleri (dekor, filtre dışı, hortumlar vs.) malzemeler ile dezenfekte edilmeli ve fırçalanarak bol su ile defalarca durulanmalıdır.

Bir konu çok önemli hatırlatmadan geçemeyeceğim; filtre iç malzemeleri ( elyaf, sünger ve benzeri) kimyasallarla temizlenmemelidir. Çünkü bunların yüzey alanları ilgili maddeleri tutabilir ve yoğun su akışına maruz bırakılsa dahi temizlenemeyebilir. Bu malzemelerden şüphe ediliyorsa, örneğin akvaryumda bir hastalık riski, konteminasyon ve hastalık sebebiyle ölüm  veya buna dair bulgular varsa yenileri ile değiştirilmelidir.

Saygılar..
urukhrai2011-07-10 02:01:39

Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T]

CnBrtcnÇevrim Dışı

Özel Üye
CnBrtcnÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2011 09:21
[QUOTE=canburtecene]

Bilgi öyle birşey ki ne için ve nerede kullanılacağı çok değişir, ilgili ders notlarına benim ulaşma imkanım yok ancak en azından tuz ruhu ve çamaşır suyunun akvaryumda nerede ve nasıl kullanıldığı ile ilgili sayfaları paylaşırsanız okur ve bizde bu bilgileri paylaşır ve kullanbiliriz; ben cevap yazımda endüstriyel balık yetiştirmede yüksek hacimli havuzların temizliği ve dezenfektasyonunda kullanılabileceğini ama amatör hacimlerde kullanılmayacağını savunuyorum.

[/QUOTE]

Hastalık sonrası için dahi olsa risksiz ve temizlenmesi-uzaklaştırılması kolay "kaya tuzu" gibi bir yöntem varken akvaryuma "tuz ruhu ve çamaşır suyu" sokmanın riskini savunuyorum.

oliverzegÇevrim Dışı

Özel Üye
oliverzegÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2011 02:32
Can bey ve cem beyin yorumlarına kısa tatlı bir bağlama yapmak istedim :) Çünkü bu konun şuanki şeklini bile tartışmak belkide hazin sonlaraneden olabilir.
Cembey kendi çapında denemiş yada referansları denemiş belli bir ölçü oranvardır .
Can beyinde dediği gibi : Bilgi öyle birşey ki ne için ve nerede kullanılacağı çok değişir
Bu forumu sadece profesyöneller okumadığından dolayı ve cem beyin savunmuş olduğu şeylerin oranını bilmeyenler(bendahil) uyguladığımızda hazin sonlara ulaşabiliriz .Biraz sağlıklı olsun diye sizin koymuş olduğunuz 1mg sıvıyı ben 1 kg olarak koyduğumda tüm kötü sonuçlar elde edebilirim.
Bu nedenle Cem bey konunuzda haklı olabilirsiniz ama her dpğru heryerde söylenmez görüşündeyim .Siz işi biliyorsunuz ama biz bilmeyenler için bıçak sırtı değimi var .Ve kimyassal kulanımı le sorumluluk almış oluyorsunuz .Riskli bir paylaşım olmuş.
Yanlış anlamayın kimseyi savunmuyorum sadece affınıza sığınarak kısa bir bağlama yapayım dedim .
CAN bey Ve cem bey e de saygılarımla .

urukhraiÇevrim Dışı

Özel Üye
urukhraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2011 17:51
Teşekkürler, yalnız ben bu yöntemi kendi çapımda denemedim. Söylediğim gibi Üniversite'de Akvaryum Teknolojisi dersinde bu konu gayet net ve kat'i biçimde ders olarak veriliyor. Bundan önceki sayfada konu ile ilgili referans vermiştim, bu sayfada da nedenlerini anlatmıştım. Zaten 1 kg. çamaşır suyunu akvaryum içine boşaltacak altkültürdeki kişi hayatında daha önce temizlik namına pek birşeye el sürmediği belli olan bir vatandaştır ve bence ne balık ne de akvaryum ile ilgilenmemelidir...

Zaten kaya tuzu kullanarak birçok kontaminasyondan kurtulamazsınız.. Akvaryum ortamında oluşan önemli birkısım hastalıklar, ancak Ozonlama ve UV ile giderilebiliyor. Bunlar pahalı sistemler olduğundan bu problemlerden kurtulmanın en ucuz yolu bahsi geçen kimyasallar..
Ben bilgiyi vermiş olayım, karar sizin elbette..
Saygılar, başarılar..
urukhrai2011-07-12 17:52:26