akvaryum temizliği
Bilgi öyle birşey ki ne için ve nerede kullanılacağı çok değişir, ilgili ders notlarına benim ulaşma imkanım yok ancak en azından tuz ruhu ve çamaşır suyunun akvaryumda nerede ve nasıl kullanıldığı ile ilgili sayfaları paylaşırsanız okur ve bizde bu bilgileri paylaşır ve kullanbiliriz; ben cevap yazımda endüstriyel balık yetiştirmede yüksek hacimli havuzların temizliği ve dezenfektasyonunda kullanılabileceğini ama amatör hacimlerde kullanılmayacağını savunuyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
urukhrai kardeşim senin dediğinide diyer arkadışın dediğinide denicem umarım olur
başka önerisi olan varsa deniycem
Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T]
Bu sizin düşünceniz...
Kendi önerim dışındaki birçok durumun önerilmesini ve genelleme yapılmasını ben de hastalık yayıcılık açısından yanlış ve tehlikeli buluyorum ve akvaristlere önermiyorum. Kendim de yıllardır "kum dahil" bu şekilde dezenfekte ederim, bugüne kadar hiçbir balığım zehirlenmedi veya bu yolla kaybedilmedi. Dayanıklı akvaryum malzemelerinin, iyi durulanmak şartı ile HCL ve NaClO ile dezenfekte edilmesini tavsiye ediyorum.
Akvaryum malzemelerinin dezenfeksiyonunda (özellikle bitkilerin dezenfeksiyonunda) KMNO4 'de (Potasyum permanganat) kullanılabilir. Bu konuda daha önce birkaç konu altında bilgiler vermiştim. Fakat konu içinde geçen tüm kimyasalların kullanımında yararlı bakterilerin, özellikle Nitroso bazlı bakterilerin (Nitrosospira sp., nitrosoglocea sp., nitrosococcus sp., nitrosocytis sp. vs.) temizleneceğini unutmamak gerekir. Dolayısı ile yeni akvaryum kurumu, veya oturmuş akvaryumlardaki konteminasyon durumlarında ve eski bir akvaryumun baştan dizaynında (bu başlık gibi) dezenfekte işlemleri için kimyasallardan faydalanılmalıdır. Faydalanabilinir demiyorum, faydalanır diyorum. Çünkü siz hastalık riski olan oturmuş bir dengeyi bu kimyasallar olmadan %98 gibi bir oranla başka türlü arındıramazsınız. (Ultroviyole ve Ozon protect) hariç.
Diğer yöntem de sizlerin de belirttiği gibi maddi imkan söz konusu ise malzemeleri yenilemek olacaktır. Fakat kum yenilense dahi akvaryum camı ve yine sözettiğim sarf malzemeleri (dekor, filtre dışı, hortumlar vs.) malzemeler ile dezenfekte edilmeli ve fırçalanarak bol su ile defalarca durulanmalıdır.
Bir konu çok önemli hatırlatmadan geçemeyeceğim; filtre iç malzemeleri ( elyaf, sünger ve benzeri) kimyasallarla temizlenmemelidir. Çünkü bunların yüzey alanları ilgili maddeleri tutabilir ve yoğun su akışına maruz bırakılsa dahi temizlenemeyebilir. Bu malzemelerden şüphe ediliyorsa, örneğin akvaryumda bir hastalık riski, konteminasyon ve hastalık sebebiyle ölüm veya buna dair bulgular varsa yenileri ile değiştirilmelidir.
Saygılar..
Beğenenler: [T]203055,mutlubaba[/T]
Bilgi öyle birşey ki ne için ve nerede kullanılacağı çok değişir, ilgili ders notlarına benim ulaşma imkanım yok ancak en azından tuz ruhu ve çamaşır suyunun akvaryumda nerede ve nasıl kullanıldığı ile ilgili sayfaları paylaşırsanız okur ve bizde bu bilgileri paylaşır ve kullanbiliriz; ben cevap yazımda endüstriyel balık yetiştirmede yüksek hacimli havuzların temizliği ve dezenfektasyonunda kullanılabileceğini ama amatör hacimlerde kullanılmayacağını savunuyorum.
[/QUOTE]Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Zaten kaya tuzu kullanarak birçok kontaminasyondan kurtulamazsınız.. Akvaryum ortamında oluşan önemli birkısım hastalıklar, ancak Ozonlama ve UV ile giderilebiliyor. Bunlar pahalı sistemler olduğundan bu problemlerden kurtulmanın en ucuz yolu bahsi geçen kimyasallar..
Ben bilgiyi vermiş olayım, karar sizin elbette..
Saygılar, başarılar..