9.akvaryum canlısı yarışması
NG'de yayınlanacak bir foto çekersiniz, yanına da genel bir görüntüsünü kaliteyle çekersiniz, 1. olursunuz. Ya da rakipleriniz çok iyi değildir, genel foto olmamasına rağmen yine 1. olursunuz. Rahmetli Uğur Mumcu bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz demişti. Bakın bir önceki sayfada ne yazmışım. Herkes fikrini yazabilir yargı belirtebilir ama önce bir nedenini soralım, hatta zaten yazıyor okuyalım...
[/QUOTE]
[/QUOTE]
Bizde burda onun için uğraşıyoruz.
Tutupta mantarlı bir balığın resmi ile zaten yarışmaya katılmak abesle iştigaldir.Uç örneklerden gidersek karşılığında uç cevaplar alırız.Göndermiş olunacak mantarlı balık resmi zaten çok büyük br ihtimalle yarışma fotolarına dahil edilmeden iptal edilecektir.
Yukarıdakiler sizin fotograf yarışmasımı canlının sağlıklı olması yarışmasımı yaklaşımınıza verilen cevaplardır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Jüri yorumlarına bakarsanız arkaplandaki bitki ile ilgili yorum yapılmış. Hatta benim de hemfikir olduğum şekilde kompozisyonu tamamlayıcı olmuş. Eğer birinci resimde o bitki olmasaydı resim kompozisyondan dolayı puan kaybedebilirdi bile. Bitkinin sağlığına gelince, bitkilerden biraz anlarım . Çürümüş olup olmadığını anlamak şu aşamada mümkün değil. Bir yaprak deformasyonu olduğu kesin ama bitkinin sağlığına bakılmıyor, kötü bir görüntü vermediğini düşünmem de cabası. Sonuçta bitki arkaplana o kadar gömülmüş ki ayrıntılarının önemi yok. Zaten bitkinin değerlendirmeye alınmasında etki edebilecek tek şey arkaplanda kontras değişikliği sağlayarak kompozisyonu tamamlaması olabilir. Bu işlevini de tamamen yerine getirmiş.
İkinciye gelince; yüzgeçlerden sadece birinde yırtık var ki gerçekten de görmek zor. Her şey bir yana balık 100 puan almamış, 89 puan almış. Demek ki bir yerlerden 11 puan kırılmış ki kırılma sebebleri arasında bunun da olduğunu tahmin ediyorum.
----------------------------
Her şey bir yana, bu sözümü kimseyi hedef almadan ortaya atıyorum; bazı kişiler burada jüriyi ve dolaylı olarak jürinin her davranışından sorumlu olan yönetimi eleştiriyor, hatta bazen biraz düşüncesiz ve insafsızca kalvyenin tuşlarına rastgele basıyor. O kişilerden birinin çift üyeliği tespit edildi. İnsan iğneyi kendine, çuvaldızı başkasına batırmalı. Bir kişinin yarışmada sorumluluk almış kişileri eleştirebilmesi için sanırım forumda çift üyelik almak gibi bir sahtekarlık yapmamış olması gerekir. Kendi çamur olup da başkalarını kirletmek için çamur atmak bu günlerde iyice kolaylaştı sanırım...
[/QUOTE]
Tutupta mantarlı bir balığın resmi ile zaten yarışmaya katılmak abesle iştigaldir.Uç örneklerden gidersek karşılığında uç cevaplar alırız.Göndermiş olunacak mantarlı balık resmi zaten çok büyük br ihtimalle yarışma fotolarına dahil edilmeden iptal edilecektir.
Yukarıdakiler sizin fotograf yarışmasımı canlının sağlıklı olması yarışmasımı yaklaşımınıza verilen cevaplardır.
[/QUOTE]
Rıdvan Bey; FÖÜ'lerin katılımı konusunda sizinle sonuna kadar hemfikirim. Artık ne gerekiyorsa o yapılır, FÖÜ'lerin katılımı tüm yarışmacılar arasında eşit olarak dağıtılmaya çalışılır. Tam eşit olmasa da ilk katılanın sonuncuya yakın sayıda puanlama alması sağlanmalı. (Puan açısından değil, puanlama adedi açısından. Karışıklık olmasın)
Rıdvan Bey; FÖÜ'lerin katılımı konusunda sizinle sonuna kadar hemfikirim. Artık ne gerekiyorsa o yapılır, FÖÜ'lerin katılımı tüm yarışmacılar arasında eşit olarak dağıtılmaya çalışılır. Tam eşit olmasa da ilk katılanın sonuncuya yakın sayıda puanlama alması sağlanmalı. (Puan açısından değil, puanlama adedi açısından. Karışıklık olmasın)
[/QUOTE]
[/QUOTE]
Rıdvan Bey; o mesajımda verdiğim iki uç örneğin de yarışmaya katılmasının doğru olmadı düşüncesindeyim. Sonuçta o mesajda başındaki mantarlar iplik iplik olmuş, hippi saçı gibi hal almış demiştim. Bunun amacı balıkları doğru beslemek ve bu yönde insanları bilgilendirmek olan bir forumda yeri olmadığı düşüncesindeyim. Tabii canlıların sağlığının ve formunun değerlendirilmesinin öenmi büyüktür ama dediğiniz gibi puanlamadaki yeri konuşulabilir, yüzde kaç olduğu düşünülebilir. Fakat Umut Bey'e o örneği vermek zorunda kaldığım gibi tamamen de göz ardı edilemez.
Aynen o uç örneği verdiğim yedeki gibi bir balığın güzelliği de fotoğrafın kompozisyonundan ayrı değerlendirilemez. Balık dünyanın n güzel balığı olsa dahi kompozisyon sıfırsa zaten kendini gösteremez, göterse bile fotoğraf estetik açıdan güzel bir sonuç vermez.
Sizin dediğiniz gibi aradaki denge belki değiştirilebilir, fotoğrafın ağırlığı veya canlının özelliklerinin ağırlığı değiştirilebilir. Fakat açıkçası bu iş profesyonellik ister. Ben şahsen bu puanlamaların dengesinin sağlanması konusunda yetersizim, fotoğrafçılıktan anlamam. Forumdaki pek çok kişinin de bunu yapabileceğini zannetmem. Bu işi ayaküstü konuşmak yyerine uzmanların uzun tartışmalarına bırakmak daha iyi sonuçlar verecektir. Sonuçta bizim yapacağımız puanlama sistemi de yetersiz olup yine şu anki gibi eleştirilere maruz kalacaktır. En yisi bu işi uzmanlara bırakmaktır.
ek:
Ben bu mesajı yazarken Emrah Bey'in mesajı daha gönderilmemişti, mesajlar birbirinden bağımsızdır. Bazı yerlerde Emrah Bey'in cümlelerinin tekrarı gibi olmuş, kusura bakmayın Emrah Bey.
Canlının Sağlığı (15 Puan)
Canlının Formu (20 puan)
Etkileyicilik (20-50 puan)
Canlının Türünü Yansıtması (20 puan)
Bildiğim kadarı ile puanlamada etkileyicilik ve fotoğraflama beraber değerlendiriliyor. Mesela ağzındaki ince taneli kumları püskürten bir japonu yakalamış olmak etkileyiciliği arttırır fakat aynı zamanda fotoğraflama için de bir puandır çünkü düşük pozlama süresi ister.(mesela 1/400 saniye olabilir) Bu fotoğraflanması zor bir poz olduğundan fotoğraflama ve etkileyicilik beraber değerlendirilir. Sanırım birbirlerini çok yakından ilgilendirdikleri için ikisinin de puanları esnek.
Tabii ben şu anda sadece akıl yürütmeyle bu sonuca ulaştım, bu puanlamayı koyanlar uzun süre düşünmüştür, bizden daha yüksek teknik bilgiye ve yılların deneyimine sahiptir. Sebebini onlara sormak daha uygun olur, dışarıdan 30 saniyelik bir akıl yürütme ile doğru sonuca ulaşmak ve kesin yargıya varmak galiba imkansız.
Haklısınız Onur Bey. Bende bu sebeple ilk mesajında sorumuştum ne yazıkki cevap beklemdiğim şekilde geldi. Hani ben yarışmaya kaltılmadım ama benim gibi düşünen ve yarışmadaki puanlama hakkında soruları görünce bu konuda da belki sıkıntı olabilir. Puanlamalardaki bağıntının açıklanması yarışmadaki hakkaniyet kuşkularını azaltabilir diye düşünüyorum. Size de alaknız için teşkkür ederim. Asıl sorularıma cevap vermenizden dolayı...