50 Cm Küp Akvaryum İç Tasarımı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2016 19:07
Çok uzun bir aradan sonra kurmaya bile başlayamadığım akvaryuma artık başlıyorum sonunda. Akvaryum buldum 50 cm küp ve diğer ayrıntılara karar vermeye çalışıyorum şu an. Ve yine (Daha önce de konu açmıştım) bazı sorularım var tabi. [:D] Hem iç tasarım hem tür hakkında sorularım olduğu için nereye açacağımı bilemedim, tek konu olursa takip etmesi kolay olur diye de hepsini burada bir başlıkta topladım.
[B][K]Tür konusunda çok aşırı kararsız kaldım[/K][/B] ve aklımdakiler çok farklı su şartları gerektirdiği için aynı anda besleyemem ne yazık ki. Daha önceden karar verdiğim liste iyice elenip[B][K] Apisto türleri[/K][/B]ne kadar daraltıldı. 1. seçenek olarak aynı cinsin farklı türlerinden [B][K]1 er çift şeklinde koyup beslemek, olursa yavru almak[/K][/B]. Diğer bir seçenek ise son zamanlarda, nereden aklıma girdi bilmiyorum, baktığım[B] [K]tanganika balıkları[/K][/B]. Hacim çok fazla olmadığı için bu balıklardan[B][K] daffodil, brichardi veya kabukçullardan similis vb. koloni balıkları[/K][/B]nı gözüme kestirdim. Eğer tanganika olursa muhtemelen tek tür olacak ve bazı yardımcı canlılar. İşin kötüsü baktıkça çok fazla güzel balığa denk geliyorum iyice hedef şaşıyor. Bir ara kırmızı karınlı pirana bile düşündüm o kadar kafam karışık. [:?] Başka bir seçen ise gökkuşağı cinsileri, çok hoşuma giden balıklar var gerçekten. Warneri ve mavi göz türleri yüzgeç şekilleri nedeniyle çok hoşuma gidiyor. Ama muhtemelen bunlara adanmış bir akvaryum henüz yapmam. Ve bir de guramiler var tabi, son zamanlarda canlı halini gördükçe hoşuma gitmeye başladı onlarda ama yan tür olur muhtemelen gökkuşakları gibi. Discus a hiç girmiyorum zaten, öğrencilik hayatım bittikten sonra belki.
Benim akvaryumdan beklentim balıkların[B][K] gelişimini, birbirleriyle etkileşimini gözlemleyebilmek[/K] [/B]ve bunu olabildiğince doğal yollardan halletmek. [B][K]Koloni balıkları veya yavru bakımına dikkat eden canlılar[/K][/B] istememin sebebi bu ilişkileri görebilmek. Üretim amacım olmadığı için her yavru hayatta kalsın gibi bir niyetim de yok zaten. Bunun sonucunda bir gelir elde edemeyeceğim için discus gibi masraflı, çok yem çeşidi gerektiren ve diğer canlılarda gözlemlemek istediğim süreçleri yakalamakta çok zorlanıp zaman harcayacağım balıklar istemiyorum. Ancak Red Terror gibi bazı çok beğendiğim büyük balıklar yok değil, alıp sadece onları bile koymaya karar verebilirim her an. [:lol:] Ama aceleye gerek yok şimdilik. Benzer türlerden ve yardımcı türlerden bir komünite tankı şu anki temel hedefim sanırım.[B] [K]Canlı doğuran istemiyorum, [/K][/B]pek sevmiyorum onları üvey evlat gibiler artık hep onlardan baktım. [B][K]Tetralar da aynı şekilde,[/K][/B] hoş ama daha sonra belki. Bu doğrultuda beslediğiniz balıklardan neleri önerebilirsin, en çok sevdiğiniz balığın nesini seviyorsunuz mesela?
Bu tür çıkmazı dışında zaten taban kurulumu, aydınlatma, gübreler vb. teknik konuları biraz hallettik daha önceki mesajlarda. Merak ettiğim ufak tefek bazı konular var şu an. [:geek:]
1) [URL]http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/diy-aquarium-projects/13727-diy-spiral-compact-fluorescent-fixture.html [/URL]linkteki [B][K]tasarruf ampulü ile aydınlatma sistemi[/K][/B] (Arkada ayna olduğu için 16 tane gibi duruyorlar ama 8 tane [:cik:]) çok mantıklı geldi ilk görüşte. Hem yapması kolay, balast vs. derdi yok, sorun olduğu zaman kolay tamir edilir, güç ve renk ayarları çok daha çeşitli olabilir, düzgün ampul ile kapladıkları yer de azaltılabilir falan filan. Sonra düşününce 8 tane ampul takıp 8 saat yaksak gün evdeki bütün ışıklar açık kalmış gibi bir durum olacak. Bunlar tasarruf ampulü olmalarına karşın flüoresan ile karşılaştırırsak [B][K]masraf açısından bir farkları oluyor mu[/K][/B]? 36W dan fazla ampuller gördüm dün elektrikçileri gezerken, 6500K ve 7.5 TL sadece. Duylar 1 lira ve toplam maliyet biraz daha az doğal olarak. Armatürler çok pahalı, DIY olsa bile zahmetli ve ampulden pahalı yine. Akvaryumun boyu zaten 50 cm olduğu için düşündüğüm aydınlatma çeşitleri; [B][K]PL-L, çapraz T5, ampul, simit flüoresan[/K][/B]. Düşünceleriniz neler? [:?] Daha önce bitki yetiştireceğimi söylemiştim, aydınlatma ona göre olacağı için 150W civarı yapmayı düşünüyorum toplam. Ayrıca linkteki konunun devamında "ODNO lighting" diye bir yöntem öneriliyor, "Overdriven Normal Output", normal watt değerini ikiye dörde katlayabiliyoruz. Zaten elektrikçilerde gördüğüm bazı ampuller muhtemelen OD, 36W - xxW şeklindeydi.
2) Alternatif aydınlatmaların bir problemi renk seçeneklerinin biraz kısıtlı olması. [B][K]Aquastar, Grolüx vb. tonlar gerçekten gerekli mi?[/K] [/B]Ampuller genel olarak 6500k, arada 2200 ve 4000 civarı gördüm sanırım, bunların da faydası olabilir mi? 10000k bir tane bulursam onu da ekleyebilirim ama sanmıyorum. 50 cm yükseklikten ne kadar watt gerekir acaba, bitkiler arasında kırmızı olanlar olacak zeminde ne kadar yararlanabilirler ışıktan? Ayrıca aydınlatmaları kapağa yerleştirirken illa ön cama paralel veya birbirlerine paralel olacak şekilde mi yapmak gerekir, yoksa [B][K]aşağıdaki örnekler gibi yapsam bir fark olur mu?[/K][/B] Bana sorun olmaz gibi geliyor ama yine de sorayım dedim. Çizimler orantılı, aydınlatma birimlerinin ölçüleri normalden biraz daha büyük çizilmiş durumda, hata payı bırakmak maksadıyla. Sonuncu dizilim olur mu çok şüphelerim var doğrusu, üst üste binen flüoresan sorun yaratır mı falan, deneysel bir fikir sadece o. [:D] Soru işareti olan birimler çıkarılabilir, yeterlilikten emin olamadığım için koydum onları. 4. kombinasyonu zaten önerilmişti zamanında, 15w T5 ler 2 grolüx 2 aquastar veya hepsi grolüx olacak şekilde.
[IMG]http://i570.photobucket.com/albums/ss150/McCcDd/flo.jpg~original[/IMG]
3) Filtre olarak [B][K]şelale filtre[/K][/B] düşünmeye başladım, eskisi kadar canlı yükü olmayacağı için yeterli olur gibi geliyor ama emin olamadım. Bu kurulum eve değil[B] [K]yurt odasına olacak[/K][/B], daha sonra taşıyacağım. O yüzden odanın içine dış filtre ses açısından problem olur gibi geldi. Pipo filtre eklemeyi düşünüyordum kamufle olmuş şekilde ama emin değilim hala. [B][K]Pipo+şelale[/K] [/B]yerine dış filtre daha cazip, ama hem yer sıkıntısı hem sen dediğim gibi. Zaten beslemeyi düşündüklerim arasında fazla akıntı seven yoktu sanırım. Ama duruma göre değişebilir, sabit değil bu fikirde. Görüşlerinizi almak isterim bu konuda da.
4) Akvaryumun[B] [K]iç düzeni ile ilgili[/K] [/B]bazı fikirlerim var ancak olabilirliği ve [B][K]ne tür malzemeler kullanmam gerektiği[/K][/B] hakkınca bir fikrim yok ne yazık ki. Aşağıdaki resimde açıklama çırpınışlarıma şahit olabilirsiniz. Önce resmi inceleyim dönerseniz muhtemelen daha açık olur. [:cool:] Ortalanmış neredeyse simetrik bir düzen yapmayı düşünüyorum. [B][K]Hedefim akvaryumun orta seviyesinde kökler (hangileri uygun olursa artık) tarafından havada tutulan bir bitki öbeği.[/K][/B] Bu bitkilerin [B][K]toprak ihtiyacını nasıl yaparım[/K][/B] bilmiyorum, ağırlıklı olarak yapraklardan besin alan bitkilerin yanında biraz daha bakım gerektiren renkli (kırmızı, turuncu, sarı) bitkiler de olacağı için tutundukları yerde toprak olması gerekiyor sanırım. Köklerin üzerine bol delikli (süzgeç bile olabilir) kap, kap içine toprak ve üzerine malum bitkiler ekerek sorun halledilebilir ancak benim istediğim göründü bitkilerin kayanın üzerinde olması. İçi oyuk oldukça geniş bir kaya veya kayalardan bir kase şekli işe yarayabilir belki. Önerileri bekliyorum. [:)))] Hacim yeteri kadar var o yüzden ortadaki kütle olabildiğince büyük olabilir, ancak kenarlara 5-10 cm uzak kalacak şekilde bir boyut olması tercihim tabi.
[IMG]http://i570.photobucket.com/albums/ss150/McCcDd/IMG_20160827_234050.jpg~original[/IMG]
En üstten başlayarak daha ayrıntılı şekilde anlatmak gerekirse, yüzeyde su mercimeği ve belki bazı büyük yüzey bitkileri olacak, tam karar vermedim henüz. Akvaryumun yüzeyinin balıkları strese sokacak kadar aydınlık olmasını istemiyorum. Ve bazı uzun köklü bitkiler daha sonra değineceğim tesisat saklama konusunda faydalı olabilir. Adanın yüzeyle bu tarz bitkiler sayesinde bir bağlantısı olup olmaması konusunda şüphelerim var tabi.
Ortada asılı duracak olan bitkilere gelirsek küçük ada düzeninde olacak. Birinci linkteki adanın altında iki ve üçteki köklerin olduğunu düşünün.
[URL]http://www.aquascapingworld.com/threads/aquascape-of-the-month-august-2010-beyond-the-nature.3305/[/URL]
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2015/show617.html[/URL]
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2012/show255.html[/URL]
Ancak istediğim ada biraz daha kırmızı ağırlıklı ve aralardan kök çıkan şekilde olacak, alttakilerin devamı gibi. Aşağıdaki düzenler istediğim ada tarzına benziyor biraz, benimki biraz daha minyatür olacak tabi ki.
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2012/show157.html[/URL]
[URL]http://simonsaquascapeblog.com/post/128907616040/favourites-easy-and-cheap-by-enrico-serena[/URL] Favori 1 [:O]
[URL]http://66.media.tumblr.com/84b5266d8f80554087f3facc45f0010e/tumblr_mzikupRXBH1s3c1oao1_500h.jpg[/URL] Favori 2 [3)]
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2013/show266.html[/URL]
[URL]http://www.ukaps.org/forum/attachments/barb_island_06-jpg.38330/[/URL]
Adanın üzerindeki bitkilerin tamamının yukarı uzayan ve dik duran değil de kenarlardaki bitkilerin aşağıya sarkabilecek türlerden olmasını istiyorum. Hem birleşim yerindeki bozuklukları örtmesi için de iyi olur. Adanın orta yerinde olacak bitkiler su yüzeyine uzanabilecek uzunluğa erişen türler olabilir, ama dediğim gibi adayı ve yüzeyi ilişkilendirme konusunda tereddütlerim var.
Köklere gelirsek, "submerged root system" diye geçen kök sistemini canlandırmaya çalışıyorum. [URL]http://gulfresearchinitiative.org/wp-content/uploads/mangroveflorida_DavidJRinger-WEB.jpg [/URL]Benzer kökü olan bir ağaç,[URL] https://www.travelblog.org/Photos/6940572[/URL] , [URL]http://edu.environmentalatlas.ae/Tutorials/Learn/Mangrove_Forests[/URL] ve bir başka örnek. Genelde "Black Water" diye geçen sularda ve akvaryumlarda oluyor genelde bu tasarım. Hatta ben de dedim acaba black water mı yapsam, tan turuncu suyla takılırım ne güzel diye. Ama sonra daha balık bile seçemediğim aklıma geldi ve oturdum aşağı. Asıl hedefim yüzen adanın akvaryum yüzeyinde olması (Bir nevi paludaryum gibi, belki kurbağa bile koyarım [:lol:] ) ve kapaksız şekilde black water akavaryumdu, ama çok daha fazla emek istediği için o fikri sonraki zamanlarda eve kuracağım akvaryuma saklayıp minyatür ve şeffaf sulu versiyonunu yapma kararı verdim. [:$]
Köklerle ilgili diğer bir konuda oldukça sık oldukları için balıklara sığınacak yer sağlamaları konusundaki ümidim. Köklerin hepi ortada olacağı için bölge kavgası olur mu bilmiyorum, çok sık olacağı için emin olamıyorum. Ancak köklerin olduğu yere iki seramik yuva saklayabilirim diye düşünüyorum sırt sırta, ve işe yarar gibi geliyor. Hatta kökler ile ada arasındaki boşluk 20-25 cm arası olursa apartman bile yapılır gibi geliyor. [:D] Ve hatta daha ileri gidersem adanın üzerinde de bir adet göze batmayan bir yuva olabilir. [URL]http://simonsaquascapeblog.com/post/143019325023/getting-ready-for-2017-and-finally-my-new-aquasky[/URL] yuva yerine linkteki uygulamanın saha seyrek hali de düzgün olabilir. Ancak koyulan taşların adadaki ana taş ile uyumlu olması hoş olur, bu durumda taş bulmak sorun.
Kökler, kökler, çok problemli bir alan gerçekten. [:)))] Buranın diğer bir amacı da aslında filtre, ısıtıcı, vb. donanımı saklamaktı. Bu durum filtre çeşidine gör değişkenlik göstereceği için karar veremiyorum tabi. Şelale filtre istememin diğer sebebi de akvaryum içine karışmamak. Ama ısıtıcı CO2 falan da olunca zaten işler bozuluyor. Buna alternatif olarak iç sump yapmayı düşündüm, ve hala düşünüyorum. Bir karara varamadım tabi ki. [:'(]
Köklerle ilgi son olarak söylemek istediğim, adanın izdüşümü dışına çıkmalarını istemiyorum. Yani yukarıdaki adanın çapında mümkün olduğunca taşmadan bir kökler sütunu gibi. Düzgün durmalı yani fazla dallanıp budaklanmadan. [URL]http://simonsaquascapeblog.com/post/146840594517/evolution-step-by-step-by-eak-isara-learn-learn[/URL] bu akvaryumu dekora dokunmadan genişletirsek oluşacak görüntü gibi yani. Tabi benim düzenimde arada yol falan olmayacak, belki de olur bilmiyorum. [:D] Akvaryumdaki bu genel simetri ve düzgünlük zaten köklerin kendi içerisindeki düzensiz dağılımı ve bitkilerin dizimi ile dengelenecek. Bu tarz karşıtlıklar hoşuma gidiyor genelde ve maksimumda tutmaya çalışıyorum. [:O]
Zemine gelirsek, engebesiz ve açık renkli bir zemin istiyorum. Olabildiğince çöl kumu renginde, var mı bilmiyorum ama olmasa da silis kum tarzı ince taneli bir taban gözümü tatmin edecektir. Zemin bitkisi yetiştirme gibi bir niyeti vardı ama bu tasarımda zemini temiz istiyorum, muhtemelen adanın üzerinde zemin bitkisi de olur zaten. Kum rengi olarak aşağıdakiler çok fena değil mesela. Ayrıca birinci resimdeki gibi küçük taşlar köklerin zemine battığı kısımlarda yer alabilir. Onun dışında kalan yerler çıplak olsun istiyorum, sadece düz kum.
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2011/show166.html[/URL]
[URL]http://www.aquascapingworld.com/threads/minimalist-iwagumi-dryland.9517/[/URL]
Aşağıdaki videolarda çok beğendiğim tarzda dizaynlar gerçekten, uzun zamandır takip ediyorum zaten siz de biliyorsunuzdur belki.
Akvaryumun altı buradaki gibi düzgün, sınırları belirli olmalı,
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=6r5IticLvog[/VID]
Üst kısmıda aynı akvaryumun 3 yıl sonraki hali gibi olabilir. [^_^] 1 yıllık halindeki yüzeye değme oranı da yeterli aslında.
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=m2oUzP7CL4M[/VID]
Aynı adamın arizona temalı tasarımı. Sınırlar zeminde yine çok keskin. Ve bu akvaryumdaki bitkiler gerçekten çok hoşuma gidiyor. Eğer adadaki bitkileri böyle yetiştirebilirsem çok güzel olur gerçekten. [URL]http://www.thegreenmachineonline.com/blog/arizona-aquascape-journal-james-findley[/URL]
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=QqqnFQ5jC[:?]hU[/VID]
Çok aşırı uzattım her zamanki gibi farkındayım ama bazı ilham aldığım örnekleri de paylaşarak buraya kadar okuyanların çilesine son vermek istiyorum.
[URL]http://simonsaquascapeblog.com/post/79255566489/evolution-moss-ball-by-oliver-knott-i-tried-to [/URL][URL]http://www.pbase.com/plantella/making_of_giant_cladophora_by_oliver_knott[/URL]Oluşturmaya çalıştığım adanın yegane örneklerinden birisi diyebiliriz, altında köklerle tabi. Bitki yoğunluğu, bitkilerin duruşu, her ne kadar az kırmızı da olsa çok hoş. Adanan sarkan bitkiler benim de hedeflediğim bir ayrıntı. Zaten oldukça bilinen bir örnek.
[URL]http://simonsaquascapeblog.com/post/148733674619/favourites-tank-by-selçuk-durmaz-marvellous[/URL] Bir başka kök-mağra sistemi ama hedeflediğimden çok daha kapsamlı ve ferah tabi.
[URL]http://africancichlidhub.com/forum/index.php?topic=2070.0 [/URL]Buradaki gibi dallar kullanılabilir ancak adayı taşıyabilir mi bilmyorum.
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2015/index1.html[/URL] Ve burada bir sürü köklü biyotop örneği, ve black water. [:((]
Şimdilik yazacaklarım bu kadar, bu sefer çok ısrarcıyım kuruyorum akvaryumu bir aksilik çıkmazsa. [:D] Bütün yazdıklarımı da son özetlemek gerekirse; nasıl bir akvaryum seyretmek istediğimi ve balıklarda ne tür davranışlar görmek istediğimi açıklamaya çalıştım elimden geldiğince, gerek akvaryumun yapısal konuları, gerekse canlı (balık, bitki, diğer) ile ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum. Hepsine birden hemen çözüm bulmak zorunda değiliz, yavaş yavaş hepsini çözerek gidebiliriz. Ayrıca diğer bir ricam da eğer akvaryumun nasıl görüneceği ve oluşturulan ortamın içindeki canlılara uygunluğu konusunda problem olacağını düşünüyorsanız yazın, çekinmeyin. Benzer akvaryum gördüyseniz onları paylaşmayı unutmayın, tasarımın kötü olacağını düşünüyorsanız söyleyin düzeltelim. Zaten henüz konsept aşamasında olduğu için olabildiğince iyiye götürüp ayrıntıları tartışmaya başlayabiliriz. [:P] En son tam yerleşim planı, ölçüler, malzemeler çıkınca zaten gerisi kolay. Haydi bakalım, herkese sevgiler iyi hobiler. [^_^]
[EDIT]CemilAL,2016-08-28 19:27:29[/EDIT]
[B][K]Tür konusunda çok aşırı kararsız kaldım[/K][/B] ve aklımdakiler çok farklı su şartları gerektirdiği için aynı anda besleyemem ne yazık ki. Daha önceden karar verdiğim liste iyice elenip[B][K] Apisto türleri[/K][/B]ne kadar daraltıldı. 1. seçenek olarak aynı cinsin farklı türlerinden [B][K]1 er çift şeklinde koyup beslemek, olursa yavru almak[/K][/B]. Diğer bir seçenek ise son zamanlarda, nereden aklıma girdi bilmiyorum, baktığım[B] [K]tanganika balıkları[/K][/B]. Hacim çok fazla olmadığı için bu balıklardan[B][K] daffodil, brichardi veya kabukçullardan similis vb. koloni balıkları[/K][/B]nı gözüme kestirdim. Eğer tanganika olursa muhtemelen tek tür olacak ve bazı yardımcı canlılar. İşin kötüsü baktıkça çok fazla güzel balığa denk geliyorum iyice hedef şaşıyor. Bir ara kırmızı karınlı pirana bile düşündüm o kadar kafam karışık. [:?] Başka bir seçen ise gökkuşağı cinsileri, çok hoşuma giden balıklar var gerçekten. Warneri ve mavi göz türleri yüzgeç şekilleri nedeniyle çok hoşuma gidiyor. Ama muhtemelen bunlara adanmış bir akvaryum henüz yapmam. Ve bir de guramiler var tabi, son zamanlarda canlı halini gördükçe hoşuma gitmeye başladı onlarda ama yan tür olur muhtemelen gökkuşakları gibi. Discus a hiç girmiyorum zaten, öğrencilik hayatım bittikten sonra belki.
Benim akvaryumdan beklentim balıkların[B][K] gelişimini, birbirleriyle etkileşimini gözlemleyebilmek[/K] [/B]ve bunu olabildiğince doğal yollardan halletmek. [B][K]Koloni balıkları veya yavru bakımına dikkat eden canlılar[/K][/B] istememin sebebi bu ilişkileri görebilmek. Üretim amacım olmadığı için her yavru hayatta kalsın gibi bir niyetim de yok zaten. Bunun sonucunda bir gelir elde edemeyeceğim için discus gibi masraflı, çok yem çeşidi gerektiren ve diğer canlılarda gözlemlemek istediğim süreçleri yakalamakta çok zorlanıp zaman harcayacağım balıklar istemiyorum. Ancak Red Terror gibi bazı çok beğendiğim büyük balıklar yok değil, alıp sadece onları bile koymaya karar verebilirim her an. [:lol:] Ama aceleye gerek yok şimdilik. Benzer türlerden ve yardımcı türlerden bir komünite tankı şu anki temel hedefim sanırım.[B] [K]Canlı doğuran istemiyorum, [/K][/B]pek sevmiyorum onları üvey evlat gibiler artık hep onlardan baktım. [B][K]Tetralar da aynı şekilde,[/K][/B] hoş ama daha sonra belki. Bu doğrultuda beslediğiniz balıklardan neleri önerebilirsin, en çok sevdiğiniz balığın nesini seviyorsunuz mesela?
Bu tür çıkmazı dışında zaten taban kurulumu, aydınlatma, gübreler vb. teknik konuları biraz hallettik daha önceki mesajlarda. Merak ettiğim ufak tefek bazı konular var şu an. [:geek:]
1) [URL]http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/diy-aquarium-projects/13727-diy-spiral-compact-fluorescent-fixture.html [/URL]linkteki [B][K]tasarruf ampulü ile aydınlatma sistemi[/K][/B] (Arkada ayna olduğu için 16 tane gibi duruyorlar ama 8 tane [:cik:]) çok mantıklı geldi ilk görüşte. Hem yapması kolay, balast vs. derdi yok, sorun olduğu zaman kolay tamir edilir, güç ve renk ayarları çok daha çeşitli olabilir, düzgün ampul ile kapladıkları yer de azaltılabilir falan filan. Sonra düşününce 8 tane ampul takıp 8 saat yaksak gün evdeki bütün ışıklar açık kalmış gibi bir durum olacak. Bunlar tasarruf ampulü olmalarına karşın flüoresan ile karşılaştırırsak [B][K]masraf açısından bir farkları oluyor mu[/K][/B]? 36W dan fazla ampuller gördüm dün elektrikçileri gezerken, 6500K ve 7.5 TL sadece. Duylar 1 lira ve toplam maliyet biraz daha az doğal olarak. Armatürler çok pahalı, DIY olsa bile zahmetli ve ampulden pahalı yine. Akvaryumun boyu zaten 50 cm olduğu için düşündüğüm aydınlatma çeşitleri; [B][K]PL-L, çapraz T5, ampul, simit flüoresan[/K][/B]. Düşünceleriniz neler? [:?] Daha önce bitki yetiştireceğimi söylemiştim, aydınlatma ona göre olacağı için 150W civarı yapmayı düşünüyorum toplam. Ayrıca linkteki konunun devamında "ODNO lighting" diye bir yöntem öneriliyor, "Overdriven Normal Output", normal watt değerini ikiye dörde katlayabiliyoruz. Zaten elektrikçilerde gördüğüm bazı ampuller muhtemelen OD, 36W - xxW şeklindeydi.
2) Alternatif aydınlatmaların bir problemi renk seçeneklerinin biraz kısıtlı olması. [B][K]Aquastar, Grolüx vb. tonlar gerçekten gerekli mi?[/K] [/B]Ampuller genel olarak 6500k, arada 2200 ve 4000 civarı gördüm sanırım, bunların da faydası olabilir mi? 10000k bir tane bulursam onu da ekleyebilirim ama sanmıyorum. 50 cm yükseklikten ne kadar watt gerekir acaba, bitkiler arasında kırmızı olanlar olacak zeminde ne kadar yararlanabilirler ışıktan? Ayrıca aydınlatmaları kapağa yerleştirirken illa ön cama paralel veya birbirlerine paralel olacak şekilde mi yapmak gerekir, yoksa [B][K]aşağıdaki örnekler gibi yapsam bir fark olur mu?[/K][/B] Bana sorun olmaz gibi geliyor ama yine de sorayım dedim. Çizimler orantılı, aydınlatma birimlerinin ölçüleri normalden biraz daha büyük çizilmiş durumda, hata payı bırakmak maksadıyla. Sonuncu dizilim olur mu çok şüphelerim var doğrusu, üst üste binen flüoresan sorun yaratır mı falan, deneysel bir fikir sadece o. [:D] Soru işareti olan birimler çıkarılabilir, yeterlilikten emin olamadığım için koydum onları. 4. kombinasyonu zaten önerilmişti zamanında, 15w T5 ler 2 grolüx 2 aquastar veya hepsi grolüx olacak şekilde.
[IMG]http://i570.photobucket.com/albums/ss150/McCcDd/flo.jpg~original[/IMG]
3) Filtre olarak [B][K]şelale filtre[/K][/B] düşünmeye başladım, eskisi kadar canlı yükü olmayacağı için yeterli olur gibi geliyor ama emin olamadım. Bu kurulum eve değil[B] [K]yurt odasına olacak[/K][/B], daha sonra taşıyacağım. O yüzden odanın içine dış filtre ses açısından problem olur gibi geldi. Pipo filtre eklemeyi düşünüyordum kamufle olmuş şekilde ama emin değilim hala. [B][K]Pipo+şelale[/K] [/B]yerine dış filtre daha cazip, ama hem yer sıkıntısı hem sen dediğim gibi. Zaten beslemeyi düşündüklerim arasında fazla akıntı seven yoktu sanırım. Ama duruma göre değişebilir, sabit değil bu fikirde. Görüşlerinizi almak isterim bu konuda da.
4) Akvaryumun[B] [K]iç düzeni ile ilgili[/K] [/B]bazı fikirlerim var ancak olabilirliği ve [B][K]ne tür malzemeler kullanmam gerektiği[/K][/B] hakkınca bir fikrim yok ne yazık ki. Aşağıdaki resimde açıklama çırpınışlarıma şahit olabilirsiniz. Önce resmi inceleyim dönerseniz muhtemelen daha açık olur. [:cool:] Ortalanmış neredeyse simetrik bir düzen yapmayı düşünüyorum. [B][K]Hedefim akvaryumun orta seviyesinde kökler (hangileri uygun olursa artık) tarafından havada tutulan bir bitki öbeği.[/K][/B] Bu bitkilerin [B][K]toprak ihtiyacını nasıl yaparım[/K][/B] bilmiyorum, ağırlıklı olarak yapraklardan besin alan bitkilerin yanında biraz daha bakım gerektiren renkli (kırmızı, turuncu, sarı) bitkiler de olacağı için tutundukları yerde toprak olması gerekiyor sanırım. Köklerin üzerine bol delikli (süzgeç bile olabilir) kap, kap içine toprak ve üzerine malum bitkiler ekerek sorun halledilebilir ancak benim istediğim göründü bitkilerin kayanın üzerinde olması. İçi oyuk oldukça geniş bir kaya veya kayalardan bir kase şekli işe yarayabilir belki. Önerileri bekliyorum. [:)))] Hacim yeteri kadar var o yüzden ortadaki kütle olabildiğince büyük olabilir, ancak kenarlara 5-10 cm uzak kalacak şekilde bir boyut olması tercihim tabi.
[IMG]http://i570.photobucket.com/albums/ss150/McCcDd/IMG_20160827_234050.jpg~original[/IMG]
En üstten başlayarak daha ayrıntılı şekilde anlatmak gerekirse, yüzeyde su mercimeği ve belki bazı büyük yüzey bitkileri olacak, tam karar vermedim henüz. Akvaryumun yüzeyinin balıkları strese sokacak kadar aydınlık olmasını istemiyorum. Ve bazı uzun köklü bitkiler daha sonra değineceğim tesisat saklama konusunda faydalı olabilir. Adanın yüzeyle bu tarz bitkiler sayesinde bir bağlantısı olup olmaması konusunda şüphelerim var tabi.
Ortada asılı duracak olan bitkilere gelirsek küçük ada düzeninde olacak. Birinci linkteki adanın altında iki ve üçteki köklerin olduğunu düşünün.
[URL]http://www.aquascapingworld.com/threads/aquascape-of-the-month-august-2010-beyond-the-nature.3305/[/URL]
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2015/show617.html[/URL]
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2012/show255.html[/URL]
Ancak istediğim ada biraz daha kırmızı ağırlıklı ve aralardan kök çıkan şekilde olacak, alttakilerin devamı gibi. Aşağıdaki düzenler istediğim ada tarzına benziyor biraz, benimki biraz daha minyatür olacak tabi ki.
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2012/show157.html[/URL]
[URL]http://simonsaquascapeblog.com/post/128907616040/favourites-easy-and-cheap-by-enrico-serena[/URL] Favori 1 [:O]
[URL]http://66.media.tumblr.com/84b5266d8f80554087f3facc45f0010e/tumblr_mzikupRXBH1s3c1oao1_500h.jpg[/URL] Favori 2 [3)]
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2013/show266.html[/URL]
[URL]http://www.ukaps.org/forum/attachments/barb_island_06-jpg.38330/[/URL]
Adanın üzerindeki bitkilerin tamamının yukarı uzayan ve dik duran değil de kenarlardaki bitkilerin aşağıya sarkabilecek türlerden olmasını istiyorum. Hem birleşim yerindeki bozuklukları örtmesi için de iyi olur. Adanın orta yerinde olacak bitkiler su yüzeyine uzanabilecek uzunluğa erişen türler olabilir, ama dediğim gibi adayı ve yüzeyi ilişkilendirme konusunda tereddütlerim var.
Köklere gelirsek, "submerged root system" diye geçen kök sistemini canlandırmaya çalışıyorum. [URL]http://gulfresearchinitiative.org/wp-content/uploads/mangroveflorida_DavidJRinger-WEB.jpg [/URL]Benzer kökü olan bir ağaç,[URL] https://www.travelblog.org/Photos/6940572[/URL] , [URL]http://edu.environmentalatlas.ae/Tutorials/Learn/Mangrove_Forests[/URL] ve bir başka örnek. Genelde "Black Water" diye geçen sularda ve akvaryumlarda oluyor genelde bu tasarım. Hatta ben de dedim acaba black water mı yapsam, tan turuncu suyla takılırım ne güzel diye. Ama sonra daha balık bile seçemediğim aklıma geldi ve oturdum aşağı. Asıl hedefim yüzen adanın akvaryum yüzeyinde olması (Bir nevi paludaryum gibi, belki kurbağa bile koyarım [:lol:] ) ve kapaksız şekilde black water akavaryumdu, ama çok daha fazla emek istediği için o fikri sonraki zamanlarda eve kuracağım akvaryuma saklayıp minyatür ve şeffaf sulu versiyonunu yapma kararı verdim. [:$]
Köklerle ilgili diğer bir konuda oldukça sık oldukları için balıklara sığınacak yer sağlamaları konusundaki ümidim. Köklerin hepi ortada olacağı için bölge kavgası olur mu bilmiyorum, çok sık olacağı için emin olamıyorum. Ancak köklerin olduğu yere iki seramik yuva saklayabilirim diye düşünüyorum sırt sırta, ve işe yarar gibi geliyor. Hatta kökler ile ada arasındaki boşluk 20-25 cm arası olursa apartman bile yapılır gibi geliyor. [:D] Ve hatta daha ileri gidersem adanın üzerinde de bir adet göze batmayan bir yuva olabilir. [URL]http://simonsaquascapeblog.com/post/143019325023/getting-ready-for-2017-and-finally-my-new-aquasky[/URL] yuva yerine linkteki uygulamanın saha seyrek hali de düzgün olabilir. Ancak koyulan taşların adadaki ana taş ile uyumlu olması hoş olur, bu durumda taş bulmak sorun.
Kökler, kökler, çok problemli bir alan gerçekten. [:)))] Buranın diğer bir amacı da aslında filtre, ısıtıcı, vb. donanımı saklamaktı. Bu durum filtre çeşidine gör değişkenlik göstereceği için karar veremiyorum tabi. Şelale filtre istememin diğer sebebi de akvaryum içine karışmamak. Ama ısıtıcı CO2 falan da olunca zaten işler bozuluyor. Buna alternatif olarak iç sump yapmayı düşündüm, ve hala düşünüyorum. Bir karara varamadım tabi ki. [:'(]
Köklerle ilgi son olarak söylemek istediğim, adanın izdüşümü dışına çıkmalarını istemiyorum. Yani yukarıdaki adanın çapında mümkün olduğunca taşmadan bir kökler sütunu gibi. Düzgün durmalı yani fazla dallanıp budaklanmadan. [URL]http://simonsaquascapeblog.com/post/146840594517/evolution-step-by-step-by-eak-isara-learn-learn[/URL] bu akvaryumu dekora dokunmadan genişletirsek oluşacak görüntü gibi yani. Tabi benim düzenimde arada yol falan olmayacak, belki de olur bilmiyorum. [:D] Akvaryumdaki bu genel simetri ve düzgünlük zaten köklerin kendi içerisindeki düzensiz dağılımı ve bitkilerin dizimi ile dengelenecek. Bu tarz karşıtlıklar hoşuma gidiyor genelde ve maksimumda tutmaya çalışıyorum. [:O]
Zemine gelirsek, engebesiz ve açık renkli bir zemin istiyorum. Olabildiğince çöl kumu renginde, var mı bilmiyorum ama olmasa da silis kum tarzı ince taneli bir taban gözümü tatmin edecektir. Zemin bitkisi yetiştirme gibi bir niyeti vardı ama bu tasarımda zemini temiz istiyorum, muhtemelen adanın üzerinde zemin bitkisi de olur zaten. Kum rengi olarak aşağıdakiler çok fena değil mesela. Ayrıca birinci resimdeki gibi küçük taşlar köklerin zemine battığı kısımlarda yer alabilir. Onun dışında kalan yerler çıplak olsun istiyorum, sadece düz kum.
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2011/show166.html[/URL]
[URL]http://www.aquascapingworld.com/threads/minimalist-iwagumi-dryland.9517/[/URL]
Aşağıdaki videolarda çok beğendiğim tarzda dizaynlar gerçekten, uzun zamandır takip ediyorum zaten siz de biliyorsunuzdur belki.
Akvaryumun altı buradaki gibi düzgün, sınırları belirli olmalı,
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=6r5IticLvog[/VID]
Üst kısmıda aynı akvaryumun 3 yıl sonraki hali gibi olabilir. [^_^] 1 yıllık halindeki yüzeye değme oranı da yeterli aslında.
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=m2oUzP7CL4M[/VID]
Aynı adamın arizona temalı tasarımı. Sınırlar zeminde yine çok keskin. Ve bu akvaryumdaki bitkiler gerçekten çok hoşuma gidiyor. Eğer adadaki bitkileri böyle yetiştirebilirsem çok güzel olur gerçekten. [URL]http://www.thegreenmachineonline.com/blog/arizona-aquascape-journal-james-findley[/URL]
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=QqqnFQ5jC[:?]hU[/VID]
Çok aşırı uzattım her zamanki gibi farkındayım ama bazı ilham aldığım örnekleri de paylaşarak buraya kadar okuyanların çilesine son vermek istiyorum.
[URL]http://simonsaquascapeblog.com/post/79255566489/evolution-moss-ball-by-oliver-knott-i-tried-to [/URL][URL]http://www.pbase.com/plantella/making_of_giant_cladophora_by_oliver_knott[/URL]Oluşturmaya çalıştığım adanın yegane örneklerinden birisi diyebiliriz, altında köklerle tabi. Bitki yoğunluğu, bitkilerin duruşu, her ne kadar az kırmızı da olsa çok hoş. Adanan sarkan bitkiler benim de hedeflediğim bir ayrıntı. Zaten oldukça bilinen bir örnek.
[URL]http://simonsaquascapeblog.com/post/148733674619/favourites-tank-by-selçuk-durmaz-marvellous[/URL] Bir başka kök-mağra sistemi ama hedeflediğimden çok daha kapsamlı ve ferah tabi.
[URL]http://africancichlidhub.com/forum/index.php?topic=2070.0 [/URL]Buradaki gibi dallar kullanılabilir ancak adayı taşıyabilir mi bilmyorum.
[URL]http://showcase.aquatic-gardeners.org/2015/index1.html[/URL] Ve burada bir sürü köklü biyotop örneği, ve black water. [:((]
Şimdilik yazacaklarım bu kadar, bu sefer çok ısrarcıyım kuruyorum akvaryumu bir aksilik çıkmazsa. [:D] Bütün yazdıklarımı da son özetlemek gerekirse; nasıl bir akvaryum seyretmek istediğimi ve balıklarda ne tür davranışlar görmek istediğimi açıklamaya çalıştım elimden geldiğince, gerek akvaryumun yapısal konuları, gerekse canlı (balık, bitki, diğer) ile ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum. Hepsine birden hemen çözüm bulmak zorunda değiliz, yavaş yavaş hepsini çözerek gidebiliriz. Ayrıca diğer bir ricam da eğer akvaryumun nasıl görüneceği ve oluşturulan ortamın içindeki canlılara uygunluğu konusunda problem olacağını düşünüyorsanız yazın, çekinmeyin. Benzer akvaryum gördüyseniz onları paylaşmayı unutmayın, tasarımın kötü olacağını düşünüyorsanız söyleyin düzeltelim. Zaten henüz konsept aşamasında olduğu için olabildiğince iyiye götürüp ayrıntıları tartışmaya başlayabiliriz. [:P] En son tam yerleşim planı, ölçüler, malzemeler çıkınca zaten gerisi kolay. Haydi bakalım, herkese sevgiler iyi hobiler. [^_^]
[EDIT]CemilAL,2016-08-28 19:27:29[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2016 19:13
Yanliş anlamazsaniz konu aşiri uzun olmuş ozetleyerek yazarsaniz daha iyi olur gorusundeyim
Beğenenler: [T]168463,Murtazahazar[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2016 19:15
[QUOTE=CemilAL] Bütün yazdıklarımı da son özetlemek gerekirse; nasıl bir akvaryum seyretmek istediğimi ve balıklarda ne tür davranışlar görmek istediğimi açıklamaya çalıştım elimden geldiğince, gerek akvaryumun yapısal konuları, gerekse canlı (balık, bitki, diğer) ile ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum. Hepsine birden hemen çözüm bulmak zorunda değiliz, yavaş yavaş hepsini çözerek gidebiliriz. Ayrıca diğer bir ricam da eğer akvaryumun nasıl görüneceği ve oluşturulan ortamın içindeki canlılara uygunluğu konusunda problem olacağını düşünüyorsanız yazın, çekinmeyin. Benzer akvaryum gördüyseniz onları paylaşmayı unutmayın, tasarımın kötü olacağını düşünüyorsanız söyleyin düzeltelim. Zaten henüz konsept aşamasında olduğu için olabildiğince iyiye götürüp ayrıntıları tartışmaya başlayabiliriz. [:P] En son tam yerleşim planı, ölçüler, malzemeler çıkınca zaten gerisi kolay. Haydi bakalım, herkese sevgiler iyi hobiler. [^_^]
[/QUOTE]
Zaten özetledim ama fark edilmiyor demek ki. [:lol:] Çok fazla soru olduğu için uzun olmak zorundaydı, herkes bildiği yerden başlayabilir. [:P] Hem soruları daha spesifik hale getirmeden aradığım cevaplara ulaşmak biraz zor, okuyunca fark edeceksiniz.[EDIT]CemilAL,2016-08-28 19:16:44[/EDIT]
[/QUOTE]
Zaten özetledim ama fark edilmiyor demek ki. [:lol:] Çok fazla soru olduğu için uzun olmak zorundaydı, herkes bildiği yerden başlayabilir. [:P] Hem soruları daha spesifik hale getirmeden aradığım cevaplara ulaşmak biraz zor, okuyunca fark edeceksiniz.[EDIT]CemilAL,2016-08-28 19:16:44[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2017 02:45
Usta sen karides besle karidesevi.com dan 20 lik koloni al akvaryumunda uygun
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir