220x45x60 diy akvaryum 0 dan fiyatları ile
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2013 22:24
Merhabalar,
bu başlıkta en son projem olan 600lt el yapımı akvaryumumdan, malzemelerinden, yapılışından ve fiyatlardan bahsetmeye çalışacağım..
önce evde akvaryum koyabileceğim en geniş düzlüğü bulup ölçü aldım..
daha sonra bu ölçülere göre bir proje çizdim.. (mimar falan değilim.. proje çizme kısmı bayaa zorladı..)
daha sonra cam tedarikçilerinden, demircilerden ve marangozlardan fiyat almaya başladım. ki pinti olmamama rağmen en çok vakit kaybettiğim kısım bu oldu.
cam için yaklaşık 20 farklı cam tedarikçisinden fiyat aldım.. kimisinde 12mm cam yoktu, kimisi akvaryum için o kadar rodajla uğraşmak istemedi.. yine de yılmadım.. en uygun fiyatı "anadolu cam" dan aldım ve bana akvaryum un 12mm camları + sump havuzumun 10mm camları için toplamda 350tl fiyat verdiler.. ki bu aldığım en uygun teklifin yarısına tekamül etmişti.. çok fazla düşünmeden cam siparişlerini teklifi aldığım gün verdim. (daha sonra 50tl de nakliye için ödedim fakat bunu kendime pek dert etmedim.. )
daha sonra birkaç marangoz ve demirci ile görüştüm ve 600lt akvaryumu taşıyabilecek konstrüksiyon 4 kapaklı dolap için alabildiğim en uygun fiyat 400tl oldu. belki biraz daha dolaşsam fiyat inebilirdi ama.. artık sabırsızlanmaya başlamıştım ve 400 tl yi kabul ettim..
camlar için küçük bir ön hazırlığın ardından bir masanın üzerinde 3 kişi silikon işine giriştik. hassas bir konu ama akvaryum camı silikonlama ile ilgili forumların istisnasız hepsini okursanız çok zorluk çekmiyorsunuz..
silikonlar,ve diğer malzemelere yaklaşık 200tl,
tesisat boru-vana-valf-pimaş vs ye de bi 100 tl harcadıktan sonra;
parçaları birleştirip,
akvaryumu yerine geri itip,
dengesini ayarladıktan sonra su ile doldurup test etme kısmına geldiğinizde,
tesisatın su kaçırdığını farkedince hayata küsebilirsiniz.. küsmeyin.. bu tip bir problemi çözmek en fazla yarım gününüzü alacağından, keyfiniz ciddi anlamda kaçmıyor.
su doldurma işleminden sonra sıra kum,taş,sirkülasyon ve filtrasyon işlerine geliyor..
benim gibi yapmışken tuzlu yapiim deniz akvaryumum olsun mercan besliim gazına gelirseniz bütçeniz küçük bir depreme daha maruz kalabiliyor ki,
aragonit kum un 25kg sinin fiyatının 80tl olduğu öğrendiğinizde tanıdığınız tüm kimya mühendisi arkadaşlarınızı arayarak bir alternatif arayışına giriyorsunuz
mercan kırıkları, ph değerleri, kalsiyum ve magnezyum çözünümleri, doygunluk oranları gibi yazıları okuyup tam kimya doktoranızı verecekken 1 ton u 30$ olan dolomit kumundan 100kg alıp 10 lira veriyor ve üstü kalsın diyerek yolunuza devam da edebiliyorsunuz.
eminim dolomit kumun spekleri ile ilgili birçok forum vardır. özetle kalsiyum karbonat ve magnezyum ağırlıklı, aragonit kum ile hemen hemen aynı özelliklere sahip türkiyede birçok yerden kayaları çıkartılan ve birçok tesiste kum haline getirilen bir malzeme.. tabiki akvaryumcu yerine inşaatçıdan kum aldığınızda yıkama konusuna biraz daha özen göstermeniz gerekiyor yoksa rakı rengi akvaryumunuza bakıp efkardan bir küçük de siz açabilirsiniz.
yine kilosu 1tl(en fazla) den volkanik kaya ya da kalsiyum bazlı envayi çeşit kaya almak mümkün.. iç dekorasyon konusunda sınır yok.. tabi tüm kayaları canlı koymak da bir seçenek ancak bütçe zorlanması nedeni ile ben aşılama ve bir süre daha bekleme methodunu seçmiş bulundum..
sirkülasyon morotoruma 320tl ödedim. eheim in saatte 5000lt su basan bir versiyonunu aldım.. biraz gürültülüydü ancak altına bir parça sünger koyunca dut yemiş bülbüle döndü..
ve tuzlu suyun olmassa olmazı skimmer için de(nac7) 350 tl ödemek durumunda kalarak akvaryumumun içine ilk balığımı dün attım..
şuan herşey yolunda gibi gözüküyor.
aydınlatma sistemini de bu hafta halledip artık mercanlar anemonlar, güzel deniz balıkları falan devam edicez bakalım..
umarım bu yazı akvaryum yapmayı düşünen arkadaşlara hem fikir hem cesaret verebilir..
devam edecek..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2013 22:27
Güzel olmuş gerçkten.İlerisi için 200x60x60 lık bir projem var.Ölçüler değişebilir.Toplam ne kadar tuttu fiyatı?Sizin projeyi baz alabilirim.Tamer Şehitoğlu 2013-09-15 22:28:02
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2013 23:24
Lav kayalarını nerden aldınız acaba?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2013 17:28
Hayırlı olsun. Konuyu takip etmeye çalışacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2013 14:15
http://www.tasmarket.net/iletisim
yerleri çekmeköyde.. burada envai çeşit taş bulabilirsin.. yok yok..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2013 12:11
Akvaryum hayırlı olsun güzel olmuş.. Bende kendim yapmayı planlıyorum akvaryumu. Ankarada 10 mm Extra Clear camın m2 si 125 TL gibi bir fiyat aldım. (120x50x50 veya 120x55x55 ölçülerinde yapmayı düşünüyorum)
Yalnız camların montajında izlediğim videolar olsun resimler olsun farklılıklar var.Ve bu kafamı allak bullak etti. O yüzden size sorum olacak.
Siz camları taban camının üzerine mi montaj yaptınız? Yoksa ön ve arka camlar taban camının yanına, yan camlar üstüne gelir şekilde mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2013 11:41
yan camları taban camının üstüne yapıştırdım.. benim izlediğim tüm videolarda da bu şekildeydi..
cam ağırlığından faydalanmış oluyorsunuz bu şekilde.. yanına yapıştırırsanız bir mengene ile sıkıştırarak tam yapışmasını sağlamanız gerekecek.. ki büyük akvaryumlarda bu imkansız gibi birşey..
taban - arka - yanlar - alt destekler - ön - üst destekler sırası ile yapıştırdım camları..
50 cm için destek gerekmeyebilir.. tabiki cam kalınlığına da bağlı bir durum..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2013 17:55
GÜZEL AKVARYUM OLMUŞ ELİNİZE SAĞLIK SAĞLIKLI BALIKLAR DİLERİM
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 01:45
Merhabalar, Ben de sizin yaptığınız gibi bir akvaryum yapmayı düşünüyorum ama forumda çok fazla masraf yapılacağından bahsediliyor gözüm korkup vaz geçiyorum. testleri nasıl yapıyorsunuz? minimum testler hangileridir? bir de akvaryumun son halini de görmek isteriz mümkünse.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 20:32
Işıklandırma ile oldukça çok uğraştım.. Kasasıydı reflektörüydü duyuydu balastıydı askısıydı derken hepsini toparlayıp bi araya getirmek 2 aya yakın vaktimi aldı.. Armatürün maliyeti de bana yaklaşık 350tl ye geldi. Armatür hiçbirşey değilmiş.. Bunu Floresanları alırken anladım ki 400 tl de flo lara verdim.. (10 adet 90 cm aquablue, lagoonblue, pureactinic, actinic+ ve daylight karışımı..) Buradan çok ciddi bir ders çıkarttım ki bir akvaryumun boyu alınabilir olan floresanların boyuna göre ayarlanmalı.. Piyasada 90/120/150 cm lik floresanlar var buna göre de akvaryumun boyu 110,140 ya da 170cm olmalı. Şimdiki aklım olsa kesin 170 yapardım, 150cm lik floresanları dayardım, daha uzun olunca aydınlatmak zorlaşıyor..
Aydınlatma tamamlandığında insan hemen mercan ekleme gazına geliyor..2 adet de dalga motoruna (2. el aldım..) 150 tl verdikten hemen sonra, temizlik ekibi ile beraber(Ucuz yollu conch,snail vs.) bakımı kolay birkaç sps türü hobiciden ucuz yollu 100tl ye alınabiliniyor.. Torch (ya da hammer, octopus vs. türü LPS lerin henüz ucuz versiyonunu bulamadım.. Resimdekine tek başına 100 lira verip bir dükkandan satın aldım..)
Bu arada ben tuzluluk(sürekli) ph(4-5 kere) nitrat(2 kere) ve fosfat(2 kere) dışında bir şey ölçmedim Zaten az canlım var değerlerim çok oynak değiller.. Ki artmaları durumunda devreye sokacağım reaktörlerim, ekleyeceğim kimyasallarım falan da yok.. En fazla yem vermeyi azaltırım ya da çok kötüye gidiyorsa bir süre hiç yem vermem olur biter.. Ha içerde 50 balık 50 sps 50 lps olur ise(ben soft türleri çok sevmiyorum) bir gün o zaman zaten strontium undan iodin ine kadar herşeyin sistemini çoktan kurmuş olurum herhalde diye düşünüyorum..
Mercanları eklemek de tabiki sağlıklı kalmaları ve gelişmeleri için yetmiyor.. Mercan besini, fitoplankton vs de gerekiyor.. Şimdilik manuel olarak beslesem de insanın hep bir dozaj pompası alası geliyor.
Tabiki siz bu canlıları gelişi güzel eklerken içeriye gelişi güzel başka canlılar da geliyor..
Camdaki bu arkadaşın adı flatworm, ve kendisi snail ile beslenen bir zararlı.. Çıkartırken dikkatli olmak gerekiyor çünkü bölünerek de çoğalabiliyor..
Zaten benim anladığım kadarıyla zararlı tüm canlılar sürekli çoğalma eğilimindeyken yararlı ya da güzel görünümlüler hep çoğalmama ve ölme eğiliminde yaşamaya çalışıyorla..
Bir süre sonra camların üzeri yosun ve pod dolmaya başlıyor..
Podlar için ;
ekledim(50tl).. Bu oğlan hiç durmadan 7/24 pod yiyor olsa da camlar ve kayaların üzeri halen pod dolu.. Muhtemelen bir de dişi eklicem, belki bir değişiklik olur pod populasyonumda..
Yosunlar için ;
Bir hobici arkadaşın tavsiyesi üzerine sump a sürekli yanan küçük bir ışık ile spagetti alg ekledim(küçük bir parça verdi, bedavaydı). Resimde pek belli olmuyor biraz dip tarafta kalıyor.. Neyseki zamanında geniş bir sump yapmışız.. Sudaki fosfatı zararlı yosunlar emip gelişmesinler diye siz bu yararlı yosunu ekleyip büyütüyorsunuz.. Şimdilik küçük bir parça ancak hızlı büyüyor, sump içerisini tamamen doldurduğunda daha verimli bir süzgeç olacağına inanıyorum..
Bu arada ben tuzluluk(sürekli) ph(4-5 kere) nitrat(2 kere) ve fosfat(2 kere) dışında bir şey ölçmedim Zaten az canlım var değerlerim çok oynak değiller.. Ki artmaları durumunda devreye sokacağım reaktörlerim, ekleyeceğim kimyasallarım falan da yok.. En fazla yem vermeyi azaltırım ya da çok kötüye gidiyorsa bir süre hiç yem vermem olur biter.. Ha içerde 50 balık 50 sps 50 lps olur ise(ben soft türleri çok sevmiyorum) bir gün o zaman zaten strontium undan iodin ine kadar herşeyin sistemini çoktan kurmuş olurum herhalde diye düşünüyorum..
Bir reaktör ve bir de kh testi alasım var aslında bu aralar.. Bakalım uygun birşey denk gelirse, anladım ki bu işlerde acele eden hep zararlı çıkıyor..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir