100x50x50 Bitkili Tankımda Esneme Sorunu (soru)
Gönderim Zamanı: 11 Mayıs 2015 11:20
ARKADASLAR ÖNCELİKLE HERKESE MERHABA. BİTKİLİ AKVARYUMUMUM İÇİN ÖZEL YAPTIRMIS OLDUĞUM 100X50X50 BOYUTLARINDA 8MM FULL EXTRA CLEAR CAMDAN OLAN AKVARYUMUMA 50LT NIN ÜZERİNDE TOPRAGI KOYTUKTAN SONRA EKLEDİĞİM SUDAN SONRA ÖN CAM VE ARKA CAMDAN 2MM GİBİ BİR ESNEME FARKETTIM. ALTTA KAYIT VE KUŞAK OLMASINA KARŞIN ÜSTTE BİŞİY YAPILMADI PROJEYE GÖRE. BU ESNEME NORMAL Mİ? BİLİYORSUNUZ Kİ BİTKİLİ AKVARYUMLARDA ADA TARZI AKVARYUMLAR ÇOK ŞIK GÖRÜNÜYOR. ŞIKLIĞI VE GÖRÜNTÜYÜ BOZMAMAK İSTİYORUM. TAVSİYELERİNİZİ ALABİLİRMİYİM?
Fotoğraf:
Boyut (cm): 100x50x50
Kapasite (litre): 250lt
Boyut (cm): 100x50x50
Kapasite (litre): 250lt
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2015 14:48
Yavuz bey,
ringo 2015-05-14 15:07:06
esneme normal de, sağlıklı mı derseniz tabiki değil.
Üst tarafta kayıt olmadığında şık durduğu kesin, ancak bu şekilde yapılacak akvaryumlarda cam kalınlığını çok daha yüksek tutmak gerekiyor.
Kayıt kuşak olmadığında akvaryumu 3 bacaklı bir masa gibi düşünün o derece sağlamlık etkilenir.
Şöyle söyleyeyim camı kıracak olan şey esnemedir, camın esnemesine izin vermezseniz kırılmaz. Mesela atıyorum arka cam 4mm olsa ve hatasız bir şekilde arka duvara yaslı vaziyette dursa o cam o yükseklikteki hatta daha yüksek bir akvaryumda dahi kırılmaz. Taban camı da aynı şekilde, düz bir satıhta esnemesine izin verilmediğinde kırılması mümkün değil. Kısacası esnemeyi hangi şekilde engelliyorsanız engelleyin o takdirde sağlam bir akvaryumdan bahsedilir.
Camlara bitişik kayıtlarla karşıdan karşıya geçen kuşaklar da tam bu fonksiyonu görür. Yani camınızın esnemesine izin vermez, dolayısıyla camı çok daha fazla sağlamlaştırmış olur. Dolayısıyla kayıtsız kuşaksız bir akvaryumda, cam boylarını fazla uzun tutmamak ve standarda göre çok daha kalın cam kullanmak yerinde olur.
100x40x50 standart akvaryumları piyasada 6mm de yapabiliyorlar, forumda ise sizin büyüklüğünüzdeki akvavaryumlar için kayıtlı kuşaklı olmak kaydıyla 8mm önerilebiliniyor. Kayıt kuşak kullanmadığınıza göre en az 10mm yapsaydınız daha iyi olabilirdi.
Bir de, kum yüksekliği de çok önemlidir. Kumunuz su altında sıvı gibi davranır, yani ağırlığının çok önemli bir kısmını yanlara aktarır, kum tane yapısı ve boyutu da bu hususta önem arz eder. Ancak şöyle düşünün, kumunuzu akvaryumun içinde bir camla ayırarak 10cm yüksekliğinde bir tarafta toplayın ve camı kaldırın, camı kaldırdığınızda ne kadar kum diğer tarafa geçiyorsa, o ağırlıktaki kum sizin yan camlarınıza biniyor olacaktır. (bu anlatım biraz yanlış oldu, kum diğer tarafa aktığında yığdığınız tarafta 10cm yükseklik kaldığındaki miktarı baz almanız lazım, yani ilk hamlede kumu yüksek koyacaksınız kum akışı tamaladığında 10 cm kalacak.) Yani kumun ağırlığı sadece taban camına binmez, ağırlığın çok önemli bir miktarı yan camlara da binmiş olur, kum yüksekliği arttıkça etki daha da fazlalaşır. Yüksek kum kullanılacak bitki akvaryumlarında bu açıdan da bir kalın boy tercih etmek yerinde olur.
Yaptığınız şekilde şu ana kadar patlamadığına göre belki de hiçbir şey olmadan uzun yıllar kullanılabilir ama içiniz rahat etsin istiyorsanız, kayıt kuşak yapmalısınız. Suyu çok yükseltmemek de sağlamlığı artıracaktır.
Diğer taraftan uzun camlara kayıtlar yapıp ortadan bir kuşak da atarsanız, sağlamlık çok daha artacaktır. Görsellik için de, kayıtların silikon yerlerini örtecek şekilde ince alüminyum yada paslanmaz köşebent de düşünülebilir hem de camı üst noktalardan gelebilecek darbe, sert cisim çarpması vesair gibi hususlardan da korumuş olur. Camın üstten korumalı olması da iyidir, atıyorum aramatürünüz sert bir şekilde düşüp cama çarpsa, camınızı çatlatabilir gibi.
Kısacası güvenlikle, görsellik arasında hep ince bir çizgi olur, bazen birinden fedakarlık yapmak gerekiyor, tercih sizin.
Saygılar.
Beğenenler: [T]152122,zekigonlum[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir