0'dan akvaryum, arkaplan, elektrik aksam yapımı.
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2013 02:29
Merhabalar,
Bundan yaklaşık 1 yıl kadar önce küçük akvaryumumu 2 tane küçücük Kızıl Yanaklı Kaplumbağa için kurmuştum ve yine ev yapımı aydınlatma için birşeyler paylaşmaya çalışmıştım. Şimdi ise Kızıl Yanaklılar büyüdü, her biri 8 - 10cm oldu ve yerlerinde rahat etmemeye başladı. Bende yeni bir akvaryum için kolları sıvadım ancak bütçem kısıtlıydı ve ayağımı yorganıma göre uzatmak için elimden geleni yaptım/yapmaya çalışıyorum.
Bu yazıyı hazırlamamdaki sebep, akvaryumu yapma başlamadan önce birçok forum, başlık ve makale okudum her birinde ayrı bir bilgi, hepsinde farklı bir bakış açısı vardı. Kimisinde kurulum ücreti yazılırken, kimisinde sadece nasıl yapıldığı anlatılıyor kimisinde ise kullanılan ekipmanların hiçbirinde bahsedilmiyordu. Hal böyle olunca gözüm korkmadı değil.
Benim gibi uzun seyahatlere çıkıp sadece haftasonları yada iş sonrası akşam vakit ayırabiliyorsanız, elinizde akvaryum yapımına dair en ufak bir malzeme yok ise, hangi malzemeyi nereden alacağınızı bilmiyorsanız, bütçenizde kısıtlı ise bu yazı sizlere yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.
Öyle ise başlayalım;
İlk olarak mevcut akvaryumumun yerine yapacağım ve belirli ölçülere haiz olan yer aşağıdaki gibidir;
Akvaryumu kuracağım yerin ölçüleri; 86cm en, 40cm genişlik, 50cm yükseklik şeklindedir. Bu ölçülere göre; tamamen tesadüf üzerine bulduğum camcıdaki parça camları kullanmasını söyleyerek; 82cm en, 31cm genişlik ve 30cm yüksekliklere denk gelecek şekilde kesimimi yaptırdım.
Kesim yapılan parçalar şu şekilde;
Cam parçaları:
1 adet alt parça için; 84cm x 33 8mm cam, (Kestireceğim camlar 2 parça (ön ve arka) 6mm olacağı ve alt camın üstüne yerleşeceği için, alt camın 1.2mm büyük olması daha iyi oldu)
2 adet ön ve arka parça için; 82cm x 30cm 6mm cam,
2 adet yanlar için; 30cm x 30cm 6mm cam.
Not: Kaplumbağa akvaryumu olacağı için 80 LT gibi su doldurma şansım zaten olmayacak bu nedenle kasnak veya destek cam kullanmadım.
Camları kestirdikten sonra alıp eve götürüp temizlenmesi ve yapıştırılma aşaması geliyor. Bu arada kesilen camlara rodaj uygulanmadı, sadece yoğun bir taşlama işlemi uygulandı, MALİYET: 70 TL.
Kesilen camları yapıştırmadan önce iyice yıkadım ve üzerindeki kalıntı şekilde lekeleri gidermek için; marketten aldığım Permatik, Bulaşık teli ve Camsil kullandım (Camsil mevcuttu yoksa 1 TL 1 litresi) kullandım, MALİYET: 1,75 TL
Camları yapıştırmak için kullandığım malzeme Henkel Sistanın Akvaryum silikonu oldu. Bulunduğum ilde Koçtaş olduğu için oradan satın aldım, indirimdeydi MALİYET: 6,49 TL. Tabiki silikonu kullanmak için birde uyduruk silikon tabancası yada diğer adıyla mastik tabancası almam gerekiyordu, MALİYET: 4,90 TL.
Sıra geldi camların yapıştırılmasında/silikonlanmasına. Silikonlama işleminden önce camları iyice kurulamak gerekiyor, aksi taktirde silikonlama işlemi sırasında hatalar meydana gelebilir. Ben camları silikonlama sırasında tek kişiyle olmayacağını düşünerek yardım istedim, zira camları sabit tutarken aynı anda silikon çekmeye çalışmak biraz zor oluyor. Silikonlama işlemini yapmadan önce izlediğim yol ise, alt cam'ın üzerine önce arka cam parçasını hizlayarak her hangi bir yan parçayıda hizadıktan sonra bu iki parçayı önce koli bandı yardımıyla sabitlemek ve sonrasında diğer kalan iki parçayı aynı formatta sabitlemek. Ve tabiki sonrasında tüm parçaları koli bandıyla sabitledikten sonra silikonlama işlemini gerçekleştirmek. Ben şahsen parçaların arasına silikon sürmeden, önce iç kısmı iyice silikonladım ve sonrasında dıştan tek kat ince bir silikon çektim. İlk akvaryum yapımımı deneyimimim olduğu için sızdırmazlık kontrolünü yarın gerçekleştireceğim. Sonrasında yazımı güncelleştireceğim, gerekirse birkat daha silikon çekebilirim acele yok :)
Silikonlama işlemi sonrasında akvaryum şekillenmeye başladı;
Akvaryumun camlarının silikonlanması aşamasının daha net şekilde açıklamak amacıyla aşağıdaki sunuları ekledim. Kestirilen cam parçalar ve yerleştirme şekilleri net şekilde anlatılıyor.
Şuan baktığınız zaman artık bir akvaryum sahibisiniz ve istediğiniz yere götürüp içini suyla doldurup kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak ben bu kadarla kalmayacağım için sıra 3D arkaplan yapımı ile ilgili anlatımda.
Akvaryumuma benim düşündüğüm arkaplan kaplaması hem yanları hemde arka tarafı kaplayacak şekilde oldu. Kaplumbağalarımın rahat şekilde güneşlenmesini sağlamak amacıyla platformumuda kendim yapmaya karar verdim. Platformu öyleye ortaya yapmak yerine yan taraflara 2 ayrı platform yapmaya karar verdim.
Yapacağım 3D arkaplan için gerekli malzemeler şu şekilde;
1 adet 20 density 4mm'lik strafor köpük, - 4 TL (Köpüklerin tamamı 100cm x 50cm boyundaydı)
3 adet 20 density 2mm'lik strafor köpük, - 3 TL x 3 = 9 TL
1 adet 5kg Kalekim Fuga2300 derz (Gri) - Renk seçimi size kalmış. 14 TL
1 adet Filli Boya ARS (Alpina Renk Sistemi) renklendirici (Siyah) - Renk seçimi size kalmış. 7 TL
1 adet 5'li Fırça seti. - 5 TL
1 adet Kıl testere (Ahşap içliğinde kullanılan) - 5 TL
1 adet Henkel Sista Akvaryum silikon (Bunu zaten almıştık ve illaki artacaktır)
Not: Yapacağınız arkaplan'a göre strafor köpük milimetresi ve density'si, derz ve renklendirici renkleri değişiklik gösterebilir. Renklendiricinin kullanılması zorunlu değildir. Strafordaki density, kabaca köpüğü duvara sürttüğünüzde dağılan küçük küçük parçaların malzeme üzerindeki yoğunluğudur. Ne kadar yüksek density olursa o kadar köpük sertleşecektir. Derz seçimi olarak Kalekim markadır, Fuga2300 Kalekim markasının ürününün ismidir. Fuga2300 ürünü; havuz ve su deposu gibi mekanlarda kullanılmaya uygun olup, kimyasal salınımı yoktur. Fuga serisinin birçok ürünü vardır (Örnek: Fuga2000, Fuga2200, Fuga2600 vb). Farklı bir marka ve model alırken; kullanılan yerler bölümünde mutlaka havuz ve içme suyu deposu olup olmadığını kontrol edin.
Evet ben aldığımda köpükler bu haldeydi;
Not: Strafor köpüklere şekil vermek için vaktiniz yok ise yada uğraşamam diyorsanız şekilli formlarda satılan strafor köpükler mevcut. Bu köpükleri alıp istediğiniz ölçülere kesip kullanabilirsiniz.
Yapacağım arkaplan desenine göre kesim işlemini yapmadan önce gerekli çizimi tamamladım.
Kesim işlemini vakitsizlikten tamamlayamadım ancak yarın kesim işlemini tamamlamış ve derz'i kaplamış olurum muhtemelen. Yine fotoğrafları paylaşmaya devam edeceğim.
Şimdilik sağlıcakla kalın, önerilerinizi almak için gün be gün paylaşımlarda bulunacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2013 02:49
Uğraş vererek hem projelendirmiş , hem de imalatına geçmişsiniz. Umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız bittiğinde. Konuyu takipteyim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2013 03:38
Güzel bir çalışma.Tamamlandıgında ortaya güzel birşeyin çıkacağı kesin.Tebrikler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 17:05
Takipteyim
Ayrıca güzel çalışma olmuş iyi gidiyorsunuz Tebrikler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir