Zebra Cichlid (Cichlasoma nigrofasciatum)


TenzenÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2009
İl: Antalya
Mesaj: 51
TenzenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2009 14:04
 



Latince Adı: Cichlasoma nigrofasciatus

Habitatı ve Anavatanı: Orta Amerika

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Çok agresif.

Kendi Türlerine Davranışı: Çok agresif.

Yüzme Seviyesi: Dip-Orta

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler yaşlandıkça kafa yaparlar, dişilerin ise karnında pembeleşme ve parlaklık görülür. Üreme zamanı dişilerin turuncu renkleri iyice belirginleşir. Resimlerde üstteki balık erkek, alttaki dişidir.

Üreme: Kolaydır, düz yumurta dökerler, anne ve baba yumurtalara beraber bakarlar. Tek eşlidir. Uygun dişi, erkek sağlandığı zaman üreme olacaktır. Dişi; bir kovuğun, testinin içine yumurtalarını döker. Eğer akaryumda başka türler yoksa yavrularını büyütürler. Başka türler varsa yavrular kendilerini kurtaracak boya ulaşamazlar. Yavru kaybı olmaması için erkek ayrılabilir.

Sıcaklık: 23-27 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 150lt

Su Sertliği: Orta

pH: 7

Zorluk Seviyesi: 1

Genel Yorum: Çok dayanıklı ve kavgacı balıklardır. Kötü su şartlarını yüksek oranda tolere edebildikleri ve kolay üredikleri için yerni başlayan hobiciler için uygun olsalar da kavgacı yapıları hobicileri bu balıklardan soğutabilir. Albino varyasyonu da bulunur. Türün saflığını korumak için albino türler albinolarla çiftleştirilmelidir.


Aktavist Yorumları: 1) Bakımı en kolay türlerden biridir. Tecrübeli hobicilerinde söylediği gibi yeni başlayanlar için tercih edilebilecek en ideal cichlid türüdür. 10 yıl ara verdiğim bu hoby'ye tekrar onlarla başlayarak merhaba dedim. 2,5 ayda 80 yavru aldım. Aşağı yukarı 25-35 gün arası yumurta döküyor. Yavrularını eşi ile beraber diğer balıklardan itina ile koruyor. Fakat sadece yavruları varken meşhur agresifliğini gösteriyor. Yavruları yokken inanın çok uysal ve uyumlu bir tür. O nedenle karma akvaryuma koymak isterseniz eş tutmayacak şekilde bir düzen kurmanız gerekir.( sadece 2 dişi veya 2 erkek yan yana) Bu sayede uyumlu olan karma akvaryumunuzun dengesini bozmadan huzur seyirler sizin olabilir. Not: Beyaz (Albino) Zebra ile de eş tutabilmektedir. O nedenle eş tutmaz diyerekten dişili erkekli birbirine karıştırmamanızı öneririm.

2) Eğer zevk için balık beslerim ticareti ile işim olmaz derseniz bence zebra. Bende iki adet var çok sayıda yavru veriyor. Annenin o yavruları koruması, ağzındaki yemi parçalayıp yavruların yiyebileceği hale getirmesi gerçekten mükemmel. Birçok ciklet besliyorum ama zebralar gibi annelik duygusu yüksek balığı ilk kez gördüm.


3) Ve çok küçük boyutlarda (yani 5cm+) sonra yavru verebilen bir türdür. Ben beyaz renkli (albino)olanından bakıyorum daha 4-5cm ler ama yavru vermeye başladılar bile. Unutmadan eyer büyük akvaryumlarda beslerseniz ayırmanıza bile gerek yok yavruların yarısına yakını (tabi balık sayısına göre) kurtulabiliyor. Benim tankım 350 lt ve yarısına yakını kurtuluyor. Sevgiler...

4) Gerçekten erkek ile dişinin birlikteliğini görmek isteyenler için çok güzel bir balık. Çoğu kişi balıkların akvaryumu dağıtmasından hoşlanmıyor. Fakat onun ağzıyla kum taşıması bile ilk kez besleyecek biri için mükemmel bir şey.

5) Çok hızlı ve kavgacı cichlidler. Akvayumun düzenini çabuk bozabiliyorlar. Taşların yerini değiştiriyorlar ve bu da benim hoşuma gidiyor.

6) Belki de ülkemize ilk gelen ve ilk üretilen cichlid türü. Bence bizim ülkemizi sevdi ve yuvasını akvaryumlarımıza kurdu.

7) Akvarvumumda 20 tane var. Karma malawi ve green terrorler ile yaşıyorlar. Sadece yumurtaladıkları zaman saldırganlaşıyorlar. Üç haftada bir yumurtluyorlar; ama müdahele etmediğim için bir iki tanesi canlı kalıyor.

8) Ben 10 senedir zebra cichlid besliyorum. Şu an akvaryumumda 8 çift zebra cichlidim var. Hepsi yaklaşık 8 ile 15cm arasında. Eşler kendi aralarında çok iyi anlaşıyor, eğer bu cichlidden zevk almak istiyorsanız sadece zebra cichlid besleyin. Akvaryuma başka cins cichlid koyarsanız anlaşamazlar. Samimi olarak söylüyorum görüntüsü, beslenmesi , hareketleri, masumluğu, kızgınlığıyla harika balıklar. Ben onlara hayranım.

9) Benim akvaryumumda 2tane zebra cichlid var(Beyaz ve çizgili) Genelde yaradılış bakımından sakin balıklardır. Akvaryumunuzda genelde yer edinmeleri için kayalardan ve küplerden yuvalar bulunmalıdır. Yavrulama zamanları geldiğinde agresif hareketlerde bulunurlar. Yavrulama zamanlarında akvaryumunuzun dip yüzeyindeki kumların yer değiştirdiğini görürsünüz. Bunun da sebebi zebraların kendilerine yuva yaparken yumurtalarını bırakacakları yerlere hazırlık yapmalarıdır. Eğer zebra cichlid besleyip yavru almayı düşünüyorsanız, zebraları başka sakin bir akvaryuma alın. Böylece balıkların üremeleri hem rahat hem de kolay olur.

10) Zebra sanıldığı kadar saldırgan değildir. Sadece yuva yaptığı yeri korumak için saldırır. Bu da gayet doğaldır. Akvaryumunuza koyduğunuz balıklar zebradan ufaksa saldırmaları öldürücü olabilir. O yüzden aynı oranda veya biraz daha büyük balık koyabilirsiniz.

11) Merhaba arkadaşlar.Zebra cichlidlerin sertliğinden bahsetmiş diğer arkadaşlar.Bu balık türünü öyle bir anlatmışlar ki sanki balık değil seri katil.Görüşlerine yinede saygı duyuyorum.Ben çok uzun zamandır besliyorum bu balığı diğer türlere göre biraz asabi ama buda aşağı yukarı her balıkta vardır.Ayrıca yeni başlayan arkadaşlara özellikle tavsiye edeceğim bir balıktır.Üremeleri çok kolay ve dişi ile erkeğin yavrularına karşı çok sadık olduklarını göreceksiniz.Üreme için tüm gereken iyi seçilmiş bir çift.Ayrıca çanak kırığıda konulursa akvaryuma üreme daha da kolay olacaktır.

12) Merhabalar... Zebra cichlid bulunan akvaryumda mutlak suretle birçok saklanma yeri bulunmalıdır. Özellikle çiftleşme zamanında saldırganlaşan erkek balık diğer balıkları oldukça rahatsız edecektir. Çiftleşecek dişi ile erkek balık önce güvenli ve karanlık bir kovuk bulacak daha sonra hiçbir balığı buraya yaklaştırmayacaktır. Bu balık ile ateş ağız, astronot, grenn terror gibi hassas balıklarınız varsa bunları kaybetme ihtimaliniz büyüktür.
 
 
Yeterince geniş akvaryumlarda bakılmak şartıyla, yeni başlayanlar için de önerilebilecek dayanıklı balıklardır. Özellikle üreme zamanlarında aşırı derecede saldırganlaşabildikleri için ancak kendileri gibi dayanıklı, Ateş Ağız veya Jack Dempsy gibi diğer orta boy Amerika çiklitleriyle bir arada tutulabilirler. Yumurtlamak için korunaklı bir kovuktaki dikey zeminleri tercih etmelerine rağmen taşlık veya kumluk her türlü ortamda üreyebilirler. Kendilerine uygun yuvalar oluşturmak için kumları ağızlarıyla kazar, taşları yerlerinden oynatırlar. Gençken biribirlerine alıştırlmaları şartıyla geniş bir akvaryumda birden çok çift barındırılabilir. Yumurtalarını ve yavrularını çok iyi korurlar.
 
kimi katil diyo kimi melek
evet bu balıklara herks bi takma ad takmış..ama herkes yanlış yazıyo..yani katil diyenler..bende 4 siyah zebra 2 tanede beyaz zebra var yani albino var..ayriyetten 2tane de sarı prensesim var..kim ne derse desin bn balıklarım çok iyi geçiniyorlar ama ben 6 yıllık zebra çiklit besleyicisiyim..şuan akvaryumumu yeniden dizsyn ettim ve büyük olan zebralarımı saattım..şimdi akvaryumumda ki zebralar en fazla 4 cm.üretimine gelince herkes çok ürüyo diyo.ama bununda çaresi var.bu da akvaryumunuza kum yerine veya taş yerine büyük çakıl taşları koyun..zebralar kumu taşları azıyla kazıyo ve kazdığı yere yumurtluyor.ağzına alamicağı büyüklükte taşlar koyarsanız onları kazamıyor ve benim zebralarım 3 ayda bir yumutluyor..daha fazla bilgi istiyorsanız msj atın hemen cevap veriririm..

Ciklit döngüsü
Ciklit sevdam bir kimya hocamin kurtul bu japonlardan gercek bir balik besle demesiyle basladi elimdeki 15 e yakin sayida olan japon baliklarimi ucuz fiyattan bir akvaryucuya sattim ve bir cift zebra ciklit aldim tanidigim akvaryumcu oldugu icin uremesi icin ayiridigi balik ciftini bana verdi almaya gittigimde ilk goruste baglandim bu guzel baliga sonradan bombos akvaryuma koymak icin sabirsizlaniyordum . Derken yemlemeye suya akvaryuma neredeyse tam 1 gun sonra tamamen alismsti cok hizli adapte oluyorlar . 1 ay sonra disi ozel yaptigim magrasinin temizlemeye basladi taslari kumlari cikartip istedigi duruma getirmeye cabaliyordu ve de cok basariliydi . Derken yuvadan cikmamay basladi sadece kafasini gorebiliyordum erkek disarda geziniyordu ama surekli yuvaya yaklasip kur yapiyordu disiye sonrada disi yemden kesildi cok korktum olecek diye cok az yem yiyordu ve ne kadar zaman sonra hatirlamiyorum ama bir gun geldigimde magra tabaninda jole gibi kimil kimil bir sey gordum oda ne bizimkiler cikmisti yumurtalarindan ne zaman yumurtladiklarini bile gormemistim . Cok ufaklardi ve yapisik vaziyette duruyorlardi . Akvaryuma yaklasan ben bile olsam hircin baba cama vuruyordu . Cok SIKI aile baglari var bu guzel baliklarin neyse bir kac hafta gectikten sonra ziplaya ziplaya yuzmeye basladilar yukseklerde yavrular anne cok telasli duruyordu . Baba ilgisizlesmeye basladi bir usre sonra . ve 1 ay sonra surekli sayilari azaldi yavrularimin ve ancak elimde 15 e yakin sayida yavru kaldi bu sirada erkek kafasini cama vurmak tan olsa gerek oldu annemiz cok saglikliydi ama bu yavrularda 1 ay daha gecti ve sayilari 5 in altina indi . Bu anne ye yeni erkek bir ciklit getirdim bu seferki mavimsi degil beyaz ustune siyah cizgiliydi bu erkek daha ufakti eski erkege nazaran sonra bu erkektende 30 a yakin yavru aldim ve simdi 23 saglikli 5 cm den buyuk yavrum var . O erkekte oldu bu arada . Disiyide jenerasyonu bozdugu icin sattim . Yalniz son bir sey soylemek istiyorum . Yavrular beslenis bicimlerine gore buyuyorlar yoksa cuce kalabiliyorlar .

Orjinal Boyutunda Açmak İçin ( 1200x982 ve 196KB ) Buraya Tıklayın
 
Albino Zebra


Zebra Günlüğü 1. Hafta
Zebram yumurtlayalı 4 gün oldu erkek zebram ilk günlere nazaran daha sert yuvaya yaklaşanları daha iştahlı kovalıyor ara sıra dişi yuvadan çıktığında onu tekrar yuvaya girmesi için itekliyor.Ama şimdilik diğer balıklara herhangibir zarar gelmedi.3. bölümde görüşmek üzere

Zebra Günlüğü 3.Bölüm
Nihayet Zebralarım Yuvaya Girişlerinden 1 hafta sonra yavruları gördüm.Yaklaşık 100 kadar yavru lepistes yavrusu gibi dipte duruyor ve çok az yüzüyorlar. Bu arada yuvanın onlara küçük geleceğini erkek zebra tahmin etmiş olmalıki yuvanın hemen yanındaki açık araziyi kumlardan arındırıp bir güzel temizledi ve yavruları buraya taşıdılar. Diğer balıklarımın güvenliği açısından akvaryumun 3/1 lik bölümünü Plastik bir amerikan servis örtüsüyle ayırdım çünkü bizim karı koca bayağı saldırganlaştı.4.bölümde görüşmek üzere belki 4. bölümü üreme ve yavruların yetiştirilmesi bölümüne yazabilirim bemi takip edin.

Zebra Günlüğü 4.Bölüm
3.Bölümdede yazdığım gibi diğer balıkların güvenliği açısından akvaryumuma bölme yapmıştım.Bölmeye büyük delikler açtığım için her geçen gün yavrularım azaldı.Son olarak pazar günü su değişimi sırasında yavruların %90 gitti şu an 10 tane yavrum var.Bunun sorumlusu düzgün bir bölme yapamamam bugün plastik sineklik alarak güzel bir bölme yapacağım.Fazla Üzülmüyorum çünkü 15-20 gün sonra 100 tane daha yavru sahibi olacağıma eminim..

HER BALIK AYNI HUYLU DEĞİL
Diğer tüm türlerin ziyaretçi notlarınıda incelerseniz göreceksinizki nasıl beş kardeşin beşide aynı huylu olmuyorsa sanırım balıklar içinde bu geçerli.Zebralar hakkında okuduklarım ilk önce beni ürküttü özellikle üreme zamanında akvaryumunuzda hiçbir balığı canlı bırakmazlar gibi yazılar vardı.Doğru olabilir belki o arkadaşlarımızın aldığı balıklar saldırgan yapılıdırlar.Ama inanın benimkiler değil.1 Dişi 1 Erkek zebram yuva yapmaya başladı elbette yuvaya yaklaşan diğer balıkları kovuyorlar ama daha ileri gitmiyorlar.Onun için balık alacak arkadaşlara önerim şu balık uysal şu balık saldırgan diye olaya yaklaşmasınlar ne çıkarlarsa bahtlarına...İlerleyen günlerde zebralarım hakkında gelişmeleri yazmaya devam edeceğim.

zebra ve vatoz
3 gün önce aldıgım zebralar aslında ciklet akvaryumu yapmaya başlanghıç için.daha önce canlı doguran yaptım ve baydı artık.zebralar izlemeye deger davranışları var bence zevkli.akvaryumumda kücüklükten büyüttügüm 2 tane vatozum var boyları zebralardan büyük baya iriler.zebralar akvaryumu sahiplenmeye calışıyorlar ama canlı doguranlar akvaryumundayken kaya gibi haraketsiz canlılıkm faliyeti göstermeyen vatozlarım sanki canlandılar ve ikiside zebralara meydan okuyorlar.zebraların ısırmalarına ragmen onların yuvalarına saldırıyorlar.nasıl bir şey anlamadım ama zebralar cok gerekmedikce onları ıısrmıyorlar erkek agzını bir birine vurarak ses cıkarıyor ve vatozları kovuyor yuvasından ama vatozlar öyle yüzsüski yuvaya gşirmek için her yolu deniyorlr sonunda küçük bir ısırıkla uzaklaştırılıyorlar yuvadan.

ZEBRA İLE PRENSES
Selam 15 yaşındayım (130-60cm) lik akvaryumum var içinde bir tane prenses ciklet vardı sonradan dört tane zebra ciklet aldık balıklar akvaryuma bıraktıgımda bayagi cekingenlerdi fakat alısmalara güç olmadı üç tane erkek bir tane dişi vardı çetın dövüşler sonunda abimin beyendigi balık galik cıkıaradan iki ay geçti fakat hala yavrulatamadım iki hafta sonra benim balığım anlaşılmadık şekılde mefta oldu onun olumuyle birlikte ev sanki yasta girmis gibi suskundu ama ben bu olayı üstümden attımarada iki gün geçmedi dıyer erkek balık eş olan balıkların yuvasının önünden geçti ama keske gecmese diyorum balıga bir vurdu balık hemencik yere yıgıldı kendısini bir an akrobat zanetti akvaryum içinde daireler çizdi ve oldu ne kadar acı ama gercek bu arda akvaryumda iki zebra bir tane prenses ciklet yasıyodu iki tane daha zebra aldım ikiside erkek çıktı disiyi almak için hergün kavga üstüne kavga ediyolardı bir tanesi taşın altında kaldı ve acı acı can verdı ama fazla uzulmeyın buna daha cok üzlceknızbalıklara yem verıyodum iki erekek bir birine girdi ama bu arada prenses ciklet iki arada bir dere kadı zebra öbür zebrayı bıraktı ve prensese nasıl vurduysa balık orda hemen öldu ama çok cesur bir balıktı çok sinirlendim ve zebrayı arkadasıma verdim su anda kocaman akvaryumda iki balık kaldı ama nedense bir türlü yavrulamadılar herhalde erkek zebrada bir problem vardı bir turlu işi bitiremiyodu ben lafı fazla uzatmıyim size tavsiyem bu balıkları bır erkek dört tane dişi ile besleyin tabi uyarımı hafife alırsanız aynısı sizin basınıza gelcektir emin olun byy: Alper Derindere istambul 22-05-2004
Albino Zebra ve yumurtaları
 
 



kaplumbağalar ve cikletler
Bizim 1metre eninde 1 metre boyunda 25cm yüksekliğinde özel yapım bir akvaryumuz var.Bu akvaryumda su kaplumbağaları ile çeşitli çiklet türlerini beraber beslemeye çalışıyoruz(pek de başarılı olamıyoruz .beraber besleme nedenimiz ise elimizde bir tane akvaryum var ablam(16) kaplumbağalarından bende(14) balıklarımdan vazgeçemiyoruz.yani anlayacağınız tek seçeneğimiz hayvanları beraber yaşaya bilecekleri bir ortam kurmak. kaplumbağanın ikisi kımızı kulak tekini de Eskişehir yolu üstünde bir gölde arkadaşım bulmuş, çikletler türleri ise(yani benimkiler)yunus,sarı prens,ramirezi,zebra,johanni,papağan.kaplumbağa ve çikletler devamlı savaş halindeler.Ama her nedense savaşı hep kaplumbağalar kazanıyordu.Mesela şimdiye kadar bu savaş da yunus, ahli, sarıprenses gibi birçok çikletimi şehit verdim ama artık durum eşitlenmeye başladı çünkü cepheye bir çok hendek açtım ve siper kazdım(anlayacağınız akvaryumu kayalar ile donattım) ve çikletlerim artık büyümeye başladı ve şimdiden zebralar kaplumbağalara kafa tutmaya başladı.kaplumbağalarda aslında sakinler ama arada bir beklenmedik şeyler yapıyor doğadan bulduğumuz olanı çok vahşi yemek için yapmadığı yok.tabi balıklarda biraz saf Saflarımı red devil ve midas gibi canavar çikletlerle kuvvetlendirmek istiyorum fakat piyasada bulamıyorum(bana yardım edin).Ama birkaç nesil sonra yani daha genetik olarak daha kuvvetli çikletler hayatta kaldığı zaman öne geçicem bu azimle.Bir bakıma doğal yaşamı akvaryumumda canlandırıyorum sadece kuvvetliler hayatta kalır.Cepheden gelen sıcak bilgileri size aktarmaya devam edeceğim.


Yumurta ve yavrularını gece de korurlar
İlginç davranışları, dayanıklılığı ve kolay üremesi nedeniyle zebra çiklit (convict) davranış bilimcileri (ethology) için çok değerli bir balıktır. Birçok diğer çiklit türü gibi zebra çiklitleri de infrared ışınlarını algılayamazlar. Bunu anlayan davranış bilimcileri, tamamen karanlık ortamdaki bir akvaryumu sadece infrared ışığıyla aydınlatarak, infrared gözlükleri yardımıyla bu çiklitlerin geceleri ne yaptıklarını farkedilmeden ve hiç rahatsız etmeden gözleyebilmişler. Bu gözlemlerde, dişi zebra çiklitin, gündüzleri olduğu gibi geceleri de hiç uyumadan yumurta ve yavrularının başında tetikte durduğu anlaşılmış. Zebra çiklitin doğal ortamlarında yaşayan ve özellikle geceleri avlanan predatör balıklar, ancak yavrularını gece de koruyan zebra çiklitlerin soylarını sürdürebilmesine izin vermiş. Doğal seleksiyonun davranış biçimleri üzerindeki belirleyici baskısına bir örnek. Ayrıca dişi zebra çiklitler yavrularını kendi hemcinslerine karşı da korumak zorundalar çünkü zebra çiklitler bazen kendilerine ait olmayan yavru balıkları yeme konusunda büyük bir iştah gösteriyorlar.
Kaynak kitap: Fish Behavior in the Aquarium and in the Wild, S. Reebs (Cornell University Press)


MALAVİ KATİLİ
Bilyap üyelerine selamlar.benim ilk üç yılım cikletlerle geçti.akvaryuma ilk koyduğum hayvan zebralar oldu.ama yinede pişman değilim.zebraları yavrudan almıştım,yaklaşık 1-1,5 yaşlarına gelmişlerdi.aralarında bir tane zebra vardı,şimdiye kadar hiç böyle bir zebra görmemiştim.her sabah kalktığımda,1-2 tane zabra ölüsüyle karşılaşıyordum.daha sonra bu zebra eş tutu ve ben eş tuttuğundan habersizkern akvaryuma,biri erkek ve biri dişi olmak üzere iki malavi ciklit koydum.bunlar yaklaşık bir yaşındaydılar.baya da pahalıya maal olmuştu.ilk gün çok uyumluydular.aradan bir hafta geçti.ve malavinin ölüsüyle karşılaştım.günler sonra zebraya olan sinirim yavrularını gördükten sonra azalmıştı.siz siz olun,bence akvaryuma koyduğunuz balık ciklitte olsa zebrayla karıştırmayın.eş tuttuğunda ondan hırçın balık yoktur.GÖRÜŞMEK ÜZERE...ÇAĞDAŞ

Zebraya Nasıl Bakılır
Bence Mükemmel bir balık.Sen üreme döneminde eş tutmuş iki çifti küçücük akvaryuma koyarsan elbette onlarda katil olurlar. Onların bu şekilde yer tutmaları diğer baluıklara saldırmaları, yavrularını canları pahasına korumaları görülmeye değer bir özellik. İnanın yavruladıkları veya yumurtladıkları zaman elimi soktuğumda pirana gibi ısırıyorlar.Bu kadar korkusuz bir yaratık nasıl olurda değersiz olur anlamıyorum. HAyvanları kralı aslan bile insanoğlundan korkarken benim erkek zebram elime kafa tutuyor... Dediğim gibi eğer onları rahat edecekleri geniş bir ortama koyarsanız hiçbir sorun yaşamazsınız.Onun için bu balıklar hakkında sizin yanlışlarınız yüzünden bu tür şeyler yazma hakkınız olmadığını düşünüyorum..


 
 



Eş seçmeye dikkat edin...
Eğer akvaryumunuz 200lt den az ve Zebradan başka çiklit barındırıyorsa tek bir eş akvaryumunuza yetecektir. Akvaryumcudan alırken eş olmalarına dikkat etmeniz gerekir.Bunu anlamak içinse yuva yapan bi çifti gözlemlemeniz gerekebilir.Yanlış eşleri alırsanız uzun bi süre birbirleri ile hiç ilgilenmediğini göreceksiniz. Bide akvaryumunuzdaki taş ve kayaları slikonla yapıştırmanızı tavsiye ediyorum.Zira bu balıklar inşaatı çok seviyorlar başlarına bi kaza gelebilir.

Satın Alırken...
Çİklit beslemeye yeni başladıysanız bence bu tür tam size göre.Ama iyi bir çift seçerseniz.Bunun için de bu türün erkek ve dişilerinin fiziksel özelliklerini iyi bilmeniz gerekir.Zebra çiklitlerin erkeklerinin vücutları dişilere oranla daha köşeli ve iridir.Ayrıca sırt yüzgeçleri de daha sivridir.Dişilerin ise en belirgin özellikleri karınların da bulunan portakal rengi pullardır.Bu pullar üreme döneminde daha koyulaşır ve iyice belirginleşir.Dahası da dişilerin vücutları erkeklere oranla daha ince ve uzundur.Bunları bildikten sonra tek yapacağınız uygun bir çift seçip beslemek...Hepinize mutlu günler.

Değişik bir tür Zebra Çifti
 


malavilerle cok iyiler
selam arkadaslar.bir cift zebram var inanin diger turlerle oyle iyi geciniyorki hareketlerini seyrederken sigara ustune sigara iciyorum(siz icmeyin sakin!).bu hayvanlar bir tek ureme donemi oncesi ve sirasinda agresifler ancak diger irklar bu durumu artik anladigindan yuva kenarina fazla yaklasmiyorlar. Ancak tecrubelerime guvenirseniz;bence cichlidleri yavruyken alin farkli irklar beraber olabilir ancak boyle ortalam olarak ayni secmeye calisin.hem birbirlerine alisirlar hemde piyasada bolca kullanilan(renk ve cabuk boy atma icin) hormonlardan uzak dursunlar. Bir veteriner hekim olarak bu hormon isine cok kiziyorum lutfen sizde bu kervana katilmayin.....


sevimli, doğurgan
İlk malavi çiklit akvaryumumu oluştururken bilmeden bir çift aldım. akvaryumda izlemesi çok keyifli, çift sürekli birlikte, kur halindeler... bir ay geçmeden bir de baktım yumurtlamışlar, hemen diğerlerini benim küçük akvaryuma aldım, yavrular çıktı, onları koruyorlar, minikler sürekli birlikte falan, neyse sonra yavruları küçük akvaryuma aldım, her şey harika büyüyorlar... bir ay sonra o da ne tekrar yavrulamışlar, hayda küçük akvaryumu ikiye böldüm yavruları oraya... anne babanın onları koruması mükemmel, büyük erkek mavi imparatoru bile yaklaştırmıyorlar... hayda bir ay sonra yine... neticede benim küçük akvaryum karınca yuvası gibi oldu. bir ay sonra yine... bu sefer anne babayı çıkardım yavrular diğer çiklitler tarafından kapışıldı ve daha sonra böyle devam etti... küçük akvaryumdakiler büyüyor, 300\\\'e yakın yavru, çekirge sürüsü gibi, ne versen götürüyorlar, ekmek bile yiyorlar... balıkçılar satılmıyor diye almıyorlar, bir kaç arkadaşıma verdim onar yirmişer, elde yine 150 balık. neyse neticede şunu anladım, bu balık canlı balıkla beslenen kalite bir balığa yem makinesi olarak kullanılabilir...

vatoz ve zebra
arkadaşlar akvaryumum 65 cmlik alalı neredeyse 3 ay oldu ve ilk kez akvaryum deneyimi ediniyorum.ama bilyap sitesinde çok şey öğrendim ve size tavsiyem vatozla zebrayı aynı akvaryumda barındırmayınız veya illa barındıracağım diosanız büyütün vatozunuzu.buı arada benim erkek zebra canım vatozumun bi,r gözünü yedi :-( kıbrıstan sevgiler

Haksizlik Yapmayin !
Herseyden evvel su var, bizlerin akvaryumcularda gordugu hic bir balik kotu yada cirkin veya bas belasi degil. Emin olun bizlerin akvaryumcularda gorme sansi yakaladigi baliklar dunyanin bir ucundan diger binlerce balik cesidi arasindan secilip akvaryum baligi olma hakki kazaniyor. Zebralarda bunun bir alternatifi degildir diye dusunuyorum. Bence zebrayi diger baliklardan ayiran pek cok ozellik var : * Herseyden evvel bu hayvanlarin davranislari son derece ilginc ve izlenmeye deger. Hic bir hareketleri anlamsiz yada oglesine degil. * Zebra erkeklerinin gunumuz kazanovalarina ders verecek kadar capkin olduklarini adeta disilerini guttuklerini ve eslesmeye ikna ettiklerini rahatlikla soyleyebilirim * Bir discus baligina o akvaryumlarin kralidir diyenler nasil diger baliklara haksizlik yapiyorlarsa bu baliga bas belasi diyenler de zebralara ayni sekilde haksizlik yapiyorlar * Zebralarin neden balik bilimiyle ugrasan biolog yada bilim adamlarinin bas taci oldugunu bir dusunun ! Onlarin akvaryumda eslerini nasil ikna ettikleri, yuvalarini olusturmak icin kendi agirliklarinin kac kati agirliginda kumu tek tek bir yerden baska bir yere tasidiklarini, ne kadar korumaci olduklarini, 5 dakika icinde psikolojilerine gore renklerinin nasil koyudan aciga dogru gittigini, ugrasarak kurdugu yuvasini cani pahasina nasil korudugunu gorebildigimiz icin ve evimizde bir parca doga penceresi aralama firsatini bizlere verdikleri icin diger pek cok balik gibi hassas olmadigi icin ve en onemlisi kazanova erkek olmanin kitabini yazdiklari icin bu baliklara cok tesekkurler ! Zebralar sizi seviyorum ! Yusuf Ayaz

Zebra ciklit
Zebra balığı bilindiği gibi çok fazla üreyen balıktır. Yaklaşık 20 günde bir yumurtlarlar yavrularına dişi erkek kendileri bakarlar korkmayın erkeği falan almayın balıklar yavruları korurken perişan oluyorlar bir yandan parselledikleri bölgeyi korurken birde yuvadan uzaklaşan yavruları ağzı ile alıp yuvaya tekrar atıyorlar bir kerede ortalama 60 tane yavru veriyolar sizde akvaryumunuza 1 çift koyun yeter fazla bile çünki yumurtlama döneminde diğer balıklara etmediğini bırakmıyor 30 cm boyundaki 3 tane pengasusumun kuyruklarına zarar verdiler hemen başka akvaryuma aldım beni bile ısırdılar siz siz olun küçük akvaryumda beslemeyin 1 çift yeter 3 cm boyundaki zebralar bile 20 25 tane yumurta veriyor

Kaliteli yem
Aslında fazla üremeleri dışında pek fazla kötü yönü yok.Eğer güzel ve gösterişli bir zebra istiyorsanız KALİTELİ YEM KULLANIN.Öyle 250binlik dandik yem kullanmayın.Bende bir ara vardı sonra arkadasların doldurusuna gelip geri verdim vermez olaydım o kadar renklenmişlerdeki(sarı çizgileri çıktı)alan balıkçı hemen giriş akvaryumuna koydu.Siz Siz olun kaliteli yem kullanın.Fatih bursa

Ağırbaşlı bir balık
Ben yaklaşık 1,5 yıl önce ilk chiclid akvaryumuna başladığımda aldığım ilk balık 1 erkek 1 dişi yavru Zebra idi. 120 lt lik akvaryumumda olanca tecrübesiz ve bilgisizliğime rağmen yaşamayı başardılar. Diğer tüm balıklarım onların üzerine ekleme geldi. Birkaç sefer akvaryum büyüttüm. Dişi zebra daha sonra aldığım iri Auratus'lar tarafından parçalandı. Erkek zebra ergin boyu olan 10 cm civarına gelmesine rağmen akvaryuma yeni gelen her yavru ya da yetişkin balığa önce koğuş ağası edasıyla "hoşgeldin" der,fakat asla reddetmez,kovmaz ve saldırmaz. Diyebilirimki gerçekten çok "Efendi" bir balık. Kavga eden diğer balıkları bir süre dikkatlice izler ve uzun süren kavgaları gider birkaç saniye içinde ayırır!! Malawi türlerine geçmeme rağmen ilk gözağrım olan bu Zebrayı hala besliyorum. Buradan da anlaşılacağı üzere su kimyası'na karşı oldukça tolaranslı. Aynı tankta beslediğim Sarı Prenses ve Yunuslar yavruladı ve onların yavrularına hiçbirşey yapmadı. Aslında akvaryuma yeni katılan balık eğer yavru ise daha da iyi davranıyor. Yaklaşık 13-15 cm 4 ad. Yaşayan Kaya'm var . Yaşayan Kaya (Saldırganlığı ile ünlüdür) lar bile O'ndan çekiniyor. Kesinlikle tankımdaki tüm balıkların çekindiği , saygı gösterdiği ve sözünü dinleten bir balık.. yani tam bir Ağa..Fakat Hiçbir balığa saldırmıyor ve zarar vermiyor. O'nun tanktaki varlığının diğer saldırganları dizginlediğini düşünüyorum. Nefis bir vücüt yapısı , çok değişik ve harika parıltılarla bezenmiş yüzgeç ışınları,Menekşe-gri karışımı gövde,Siyah kalın enine bantlar ve bu bantların arasındaki turuncu renkli yarım bantlar ve minik ama jilet gibi keskin çok sayıda dişler... Tek sorunu O'na bir eş almamam. O da bulduğu her dişi balıkla eşleşmeye çalışıyor, ama kabul etmeyenleri zorlamıyor kabul eden olursa dişisine özenle bir yuva yeri seçiyor, dişi beğenmezse başka biryer...(Centilmen!!!).. Dişi ile anlaştıktan sonra dişi yuvaya giriyor ve zebra yaklaşık 40x40 cm bir alan içine giren her balığı kovalıyor ama saldırmıyor sadece kovalıyor..Akvaryumda kazı yapmıyor.. Bu sayede birkaçkez yumurta döktü ama birşey olmadı tabii... Akvaryumda tek tahammül edemediği balık Vatoz.. Sadece O'nun kuyruk ve yüzgeçlerini didikliyor..Vatozu başka tankta büyüterek bu problemi aşmaya çalışacağım.. Ben Severek besliyorum fakat eş tutunca saldırganlaşacağı hakkındaki etraftan duyduğum tecrübeler nedeni ile eş almıyorum. Çok Asil , dayanıklı ve güzel bir balık olduğunu düşünüyorum.

SAKIN ALMAYIN
bence almayın ben bu hatayı yaptım pişman oldum. yavru almıştım 4 ay icinde olgunlastılar 7 adet cardı bunların icinde 2 cift eş tuttu diger balıkları öldürdüler yanlarına hangi balık koyduysam yasatmadılar. belki yeni baslayanlar icin uygundur suyun hiç bir onemi yok her turlu suda yasarlar yem ayırmazlar vede korkunc derecede uruyorlar cıkan yavruları aldıgım halde 10 gun sonra tekrar yumurtladılar sayıları 300 varan yumurta dokuyorlar.4 ay icerisinde 3500den fazla yavru aldım. yavruları kimse almıyor atsan atılmaz sattsan satılmaz.seyretmeside cok guzel bir balık degil cok saldırgan elimi sukunca bana bile saldırıyorlardı.bitkileri hiç sevmez.hiç durmadan akvaryumda harfiyat calısması yapar akvaryumun dizaynını gece icinde degiştitir. yani kısacası beslenecek bir balık degil.

bas belası
tam bır bas belasıdır.karma bır cıklıt akvaryumuna koyamazsınız katıldırler.ama cok kolay urerler.tabı es tutarsa erkek her dısıyı beyenmez ugrasmaya deymıyecek bır cıklıt turu renksız bırkere tavsıye etmem beslemeyın bı kere aldınmı sonra atsan atılmaz satsan satılmaz vay halıne akvaryum ıskal edıcı bunlar 6 senedır kurtulamıyorum boyna uruyorlar.yavruları dagıtıyorum gerı yolluyolar ıstıyen varsa ustune parada verırım
.

Dişinin karnında böyle kırmızımsı sarımsı karışık lekeler olur. Bu zebra kesin olarak dişi.
 





ZEBRA ÇİKLİT ÜRETİMİ HK.
Zebra çiklitlerden yavru almak isteseniz 1 erkek ve dişi yeterli olacaktır.Çok çabuk üreyebilen balıklar.Fincan yada saksı yerine akvaryuma bir deniz kabuğu koyarsanız daha fazla verim alabilirsiniz.Bu sayede ben bir çok yavru aldım.İlk iki yavrulamada erkek yavruları yiyebilir.Ama üçüncü yavrulamada artık yavrulara bakmaya başlıyorlar.Zaten yumurtlamadan sonraki 2-3 günlük kuluçka süresinde erkeğin yuvayı sahiplenmesinden ve ilgisinden anlayabilirsiniz.Erkek hiç bir şekilde yuva ile ilgilenmiyorsa bence kesin yavruları çıkar çıkmaz ayırın.Ama yavrulara ne kadar baktıkları konusunda bir yorum yapmam mümkün değil.yavruları akvaryum içinde bir yavruluğa koymayı düşünüyorsanız ilk zamanlar çok dikkat etmek gerekir.Nasıl beceriyorlar bilmiyorum ama o küçücük deliklerden kaçmayı başarabiliyorlar.


Aman Dikkat
arkadaşlar nasıl başlayacağımı bilemiyorum. 45 gün kadar önce bu zebraları ilk petshop da gördügümde cok begenmiştim.. daha doğrusu petshot da sadece bir zebra vardı ve erkek dediler. kolay üretirsin dediler, bende hemen tav oldum tabii bu ureme olayına hemen hemen tüm acemiler gibi. kocaman ve düzenli-güzel renkleri olan bi balıktı. fiyatıda uygun olunca hemen aldım ve bana bir tanede dişi zebra getirmesini rica ettim. yaklaşık bi ay bekledim dişinin gelmesi için ve sonunda nihayet geldi.. bu bir ay zarfında erkek zebra karışık ciklid akvaryumumda diğerleriyle gayet uyumluydu, özellikle kırmızı papaganlarla cok ilginç oyunları vardı.her neyse, umdugumdan küçük çıkmıştı bu dişi zebra hanım , dediler ki dişileri biraz daha küçük olur.. yaklaşık 10 gün sonra 150-200 kadar yumurtladı ve sayılabilecek kadar büyüdüklerinde sanıyorum 75-100 kadar vardı. o gün bu Zebraları beslemenin yanlış olacağını anlamış geri götürmeyi düşünmüştüm ama.... bu yumurtlamayla başlayan sürecte daha önce görmediğim bi teröre şahit oldum.. 150 litrelik akvaryumun 3/1 ini işgal edip geleni şiddetlice çift olarak tartakladılar.. yakalayabildiğim 50 kadarını hortumla bakım akyarmuna aktardım. belki yavrularını alırsam sakinleşirler diye, bu arada erkek olan zebra rahatsızlanmıştı her nedense. ama dişi tekrar yumurtladı bu esnada. 2-3 güne erkek öldü anlayamadığım bi sebeble. ben üzülsemde daha çok sevindim öldüğüne, çünkü bu süre zarfında zebralar hakkında biraz bilgi sahibi olmuştum. dişi zebrayıda yeni başlayan bi arkadaşa verdim zebranın dayanıklı olduğunu bildigim için, bir eş almamasını şiddetle tavsiye ederek.. ahmet istanbul 26-03-2003


Zebra üretimi
Bu tür herhalde üretimi en kolay olan balık türlerinden biri. Sanki sadece üremek için yaşıyorlar. Bir çift Zebraya üremek için bir midye kabuğu bile yeterlidir inanın. Akvaryumunuzda ne kadar balık olursa olsun hiç biri onların yavrularına dokunamaz. Eğer akvaryumunuzda iki çift varsa kavgaları inanılmaz sert olur. Daha öncede söylediğim gibi sadece üremek için yaşıyorlar. Öyleki artık ürememeleri için üç dişiyi başka bir akvaryuma ayırdım. Bunlardan ikisi eş tuttu ve iki dişi çiftleşti ve birisi yumurta döktü. Fakat iki üç gün içerisinde yumurtalar mantarlaştı. Eğer bu balığı üretmek istiyorsanız bir çifti ayrı bir akvaryuma alın ve başka hiç bir şey yapmayın. Yuvadan uzaklaşan yavruları anne ve babanın nasıl tek tek toplayıp yuvaya bıraktığını zevkle izleyin.

Üretimi Çok Kolay
Üretim için 65cm'lik akvaryum yeterde artar bile.Balıkların ise 5cm boyunda olmaları yeter kendimden biliyorum 11 senedir akvaryumcuyum bunun 6 senesi cıchlıdlerle geçti.Belirtiğim ölçülerdeki balıklardan yaklaşık 40-50 yavru aldım.Bunu 4 defa yaptım her seferinde yumurtaların sayısı dahada artıyor.Yavrular çıktıktan 1 hafta içinde serbest yüzmeye başlıyorlar.Bu süre içinde anne ve baba gereken ilgi ve alakayı yavrulara fazla fazla gösteriyorlar.Bu şartlarda yaklaşık 3-4 ayda cinsel olgunluğa ulaşıyorlar.

iki dişinin üremesi
ben şu anda bu balığın albinosundan iki çift besliyorum. ister inanın ister inanmayın aynı eşi tutan iki balık eşleri öbür balıkla çiftleşince beraber yavrularına baktılar. akvaryum dünyasında benim gördüğüm en sert hanımlardı. bir sarı prensesi öyle hırpaladılar ki ölümden döndü. bir metrelik akvaryumun yarısını işgal ettiler. siz siz olun bu balığı üretirken ya ayrı akvaryuma alın, yada akvaryumu camla ikiye bölün. bütün günlerinizin ıslak geçmesi dileğiyle...


durduramıyorum...
Yaklaşık 10 ay önce iki çift almıştım.Şu anda akvaryumumda 200 tane erişkin zebra çiklit var.Yavruları sayamıyorum bile.Diğer türlere yaşama şansı vermiyorlar.15 senedir balıklarla uğraşıyorum bu kadar arsız bir tür görmedim.Akvaryumculara vermeye kalktım bedavaya bile almıyolar.Napıcağımı bilmiyorum.

ençok yumurtlayan balık
yaklaşık 3.5 yıl önce arkadaşım bana 10,15 tane yavru zebra verdi.aradan bir yıl geçti yavrularım bayağı büyüdüler bir yıldaha geçti ve bir akşam okuldan geldiğimde yem atarken zebralarımın yumurtladıklarını gördüm çok sevindim arkadaşımı arayıp haber verdim.şu anda yaklaşık 600 kadar yavrum vardır.eğer bunu okuyanlar daha ilk defa balık alıcaklarsa ilk önce zebra ve sonra sarı prenses alsınlar.

zebra çiklit üretimi
zebra çiklitler uygun ortam buldukları zamn sürekli ürererler.Bu tür eşlerini kendileri sectikleri için avaryumcudan alacagınız dişi ve erkeğin çift olmasına dikkat ediniz.Karma çiklet akvaryumlarınada barındırmayınız üreme öncesi bütün balıkları teker teker öldüreceklerdir.Üreme döneminde bu balıklar oldukca ürkeklesir dişinin anüsünde üreme tüpü belırir dişi genelikle tek girişi çıkışı olan kaya içleri cesitli deniz kabukluların iç kısımını yumurlamak için secer yumurtaları doktukten sonra hemen sonra erkek yumutaları döller yumurtalardan 4 5 gun sonra kurtcuklar cıkar bu kurtcuklar bozulmaktan korunmaları için anne ve babaları agızlarına alıp sureklı yer degıstırırler 7 15 gun sonra yavrular sekıllenmeye baslar ve anne babaların arkasaında serbest yuzmeye baslar yumurtalarına anne ve babada cok iyi bakar akvaryum sahıbıne cesıtlı etkılere karsı korur eger yumurtlama döneminde dısarıdan akvaryuma cok müdahele gelirse bütün yumurtaları kaybedebilirsiniz yumurladıktan sonra babayı akvaryumda uzaklastırmaya gerek yoktur babanında yavrulara bakımındakı rolü anne kadar ilginçtir.ben bu sekılde 3 yılda 4000 yakın yavru aldım
.

Üretme Ve Yetiştirme
Selam, Ben 4 Yıldır Zebra Ciklit Besliyorum.Daha Önce Hemen Hemen Her Çiklit Türünden Besledim.Ama Zebra Çiklit Beslemeyi İstemedim.Çünkü Rengi Çok Soluk.Neyse Arkadaşın Biri Bana Yaz Tatiline Gideceği İçin Bir Çift Zebra Çiklit Verdi.Sonrada Geri Almadı.Daha Sonra Onlara Bir Akvaryum Ayırdım Ve Beslemeye Başladım.Bir Sabah Kalktığımda Akvaryumda Yüzlerce Yavru Vardı.Onları Birbuçuk Yaşına Kadar Besledim Ve Şimdi Eş Olarak Satıyorum.Sanırım Bu Balıklar Sayesinde Köşeyi Döneceğim.İyi Uğraşmalar.

Üretimi ve dikkat edilmesi gerekenler
Bu tür ciklit balığı Maymun ciklit denilen beyaz renkli ciklet ile de eş olmaktadır. Fakat yavrular katır yani kısır olmaktadır. Dişi yumurtlamaya karar verdiğinde anüs çıkıntısı uzamaya ve kahve rengi bir görüntü alamaya başlar. Diğer tarafatan dişi balık akvaryum içerisinde bir yer bularak kumları eşmeye veya camaları temizlemeya başalar. Bir kaç gün sonra dişi yumurtlar ve erkek yumurtaları döller. Yumurtalar suyun sıcaklığına göre 2 veya 3 gün sonra çıkar. Bence yumurtladıkları gibi erkek cikliti akvaryumdan uzaklaştırın. Yoksa yumurtaların tümünü kaybedebilirsiniz. Dişi yumurtalarına ve yavrularına çok düşkündür. Karma bir akvaryumda üretmeyi sakın düşünmeyin zira diğer balıkları öldüreceklerdir.Tabi akvaryumuuz 2 metre değilse ! Akvaryuma elinizi bir sokun sizi bile ısıracaktır. Yavrular yumurtadan çıktıktan bir hafta sonra yüzmeye başlayacaklarıdır. Artemia salina vermenizi tavsiye ederim. 15 günlük olduklarında yavruları riske atmayın ve anneyi de akvaryumdan uzaklaştırın. 20 günlük olduklarında kıyılmış canlı yemle besleyebilirsiniz. Nasıl büyüdüklerine sizde şaşıracaksınız. Takriben 20 gün sonra dişi tekrar yumurtlayacaktır. Bu şekilde ben 4000 e yakın yavru aldım.

Ürüyorlar...
Çok dayanıklı balıklar. Fazla bakım istemez ve çok hassas değiller. Ortam sakin ve uygun olsa, bir kere üremeye başladıktan sonra kimse tutamaz. Yavruları yetiştirmek'te başarılı ve bazen genç'ler de yavru bakımında anne-baba'ya yardım ederler. Yavrularını çok iyi korurlar.

tavşan gibi Ürerler
Zebra Çiklitler, eş seçiminden sonra yumurta bırakabilecekleri bol kayalıklı ve dış saldırılara karşı korunaklı bir alanı egemenlik sahası olarak belirlerler. Yumurtalarını bıraktıktan sonra genelde dişi yumurtaları beklerken, erkek dış saldırıları karşılar. 3-4 gün içerisinde yavrular yumurtadan çıkar ve 5-7 gün sonra yüzmeye başlar. Yavrular, 15. günde ebeveynlerinden ayrılarabilcek duruma gelirler. Ebeveynler, yavruların ayrılmasını takiben 10-15 gün içerisinde tekrar yumurta bırakacaktır.

 
Archocentrus nigrofasciatus (Zebra Cichlid)

Kaynak: [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir. Üye Olmak İçin Tıklayın...]
Yazan: Brett Harrington
Çeviren: Umut GÜLENGÜMÜŞ

Piyasada zebra çiklit olarak satılan Archocentrus nigrofasciatus, en yaygın çiklitlerden biridir.

Archocentrus nigrofasciatus, Orta Amerika'nın güney bölümlerinden Kosta Rika'daki Pasifik girintisine, El Salvador'dan Guatemala'ya, Honduras'tan Nikaragua ve Panama'ya kadar yayılan doğal habitatında nispeten başarılı bir çiklittir. Tercih ettiği yaşam alanları kayalık tabana sahip çaylar ve dağ akıntılarıdır. A. nigrofasciatus'un ve aslında Archocentrus altcinsinde yer alan tüm türlerin sahip olduğu ilginç adaptasyonlardan biri sırt ve anüs yüzgeçlerinde diğer Orta Amerika çiklitlerinden daha fazla diken bulundurmalarıdır. Bunun, sığ ve berrak su habitatlarında avcı kuşlara karşı koruma amaçlı olduğu düşünülmektedir.

A. nigrofasciatus'un temel bakımını ele alırsak, her ne kadar bazı tecrübeli üreticiler onları daha küçük akvaryumlarda başarılı bir şekilde barındırmış olsa da, bir çiftin en azından 75cm'lik bir akvaryumda barındırılması gerektiğini düşünüyoruz. Zebra çiklitler, inanılmaz derecede dayanıklı ve uyum sağlayabilen balıklardır; ki bu da bu türün neden birçok acemi akvarist tarafından başarılı bir şekilde bakıldığının bir açıklaması olabilir. 6.5'tan 8.5'e kadar olan ph düzeylerine, 18'den 30'a kadar olan sıcaklık derecelerine dayanabilirler. Bu balıklar, dişiler tipik olarak daha küçük olmak üzere, 15cm'e kadar ulaşabilirler.

Kendi doğal görünümlerinde, koyu olan renk bantlar halinde olmak üzere, gri/mavi renklere sahiptirler. Yanları boyunca sırt ve anüs yüzgeçlerine kadar uzanan yedi siyah bant taşırlar. Ayrıca solungaç kapaklarının üst bölümünde karakteristik bir siyah nokta bulunur. Diğer insan üretimi renk çeşitleri 1960'ların başlarında oluşturulmuş pembe, ve daha güncel olan Albino ve "Calico"yu kapsar.

A. nigrofasciatus'un doğadaki diyeti oldukça çeşitlidir; ama daha çok omurgasızlardan ve taşlık alanlardan topladığı böcek larvalarından, ve ek olarak mevcut ise algden oluşur. Akvaryumda ise, hemen her şeyi yiyeceklerini rahatlıkla söyleyebiliriz. Önerimiz kaliteli çiklit pelletleri, pul yem, mysis karidesi, tuzlu su karidesi ve kril içeren bir diyettir. Oburluğa yatkındırlar, bu yüzden onları aşırı beslememeye dikkat edin, yoksa sağlıkları direk olarak veya akvaryumda oluşan aşırı kirlilik nedeniyle dolaylı olarak darbe alabilir.

Zebralarda yumurtlama kum altında veya ortalama 30cm çapındaki taşların arasında kazılan yumurtlama bölgelerinde gerçekleşir. Akvaryum içinde yumurtlama alanı konusunda fazla seçici değildirler, buna rağmen bazı üreticilerin ters çevirilmiş saksılar, plastik borular veya taşlar kullandığını biliyorum. Hatta onları cama yumurta bırakırken bile gördüm. Devam etmeden önce vurgulamalıyım ki bu balık gelmiş geçmiş üretilmesi en kolay balıklardan biridir. Diğer birçok çiklitin tersine, eş tutmaları zor değildir, ve eş tuttukları zaman üreyecekleri kesindir. Tipik olarak her ay yumurtlama başına 40-150 yumurta bırakacak şekilde üreyebilirler. Daha genç ve küçük balıklar daha az yumurtlar, büyüdükleri zaman ise yumurta adedi artar. Yumurtlama sonrası yumurtalar 3-4 günde çatlar. Bazı ebeveynler bebeklerini sürekli olarak kendi kazdıkları bir çukurdan diğerine taşıyacaklardır, ki bu onların davranışlarını izlemeyi daha eğlenceli kılar. Bu "küçük kıpırdayanlar" takip eden 5-6 günde keselerini tüketeceklerdir. Ardından serbest yüzmeye ve yiyecek aramaya başlarlar. Yavru gelişimi ve sağlığı yavruları yumurtadan yeni çıkmış artemiayla veya donmuş artemiayla besleyerek güçlendirilebilir. Lakin toz halinde pul yemle de yaşayabileceklerdir.

İnsanların A. nigrofasciatus hakkında sıkça sorulan bir soru neyle birlikte beslenmeleri gerektiğidir. Çok yaygaracı bir balık olan bu çiklit, kendini savunmayı ve kendinden çok daha büyük balıkları alt etmeyi çok iyi becerir. Eğer bir üreme çiftini temin edebilecek kadar şanslıysanız bunu çok daha iyi gözleyebilirsiniz. Onlarla ne besleyebilceğiniz, onlarla ilgili planınızın ne olduğuna ve akvaryumunuzun boyuna göre değişir. Eğer birden çok zebra beslemek istiyorsanız, büyük olasılıkla bir çift elde edeceksiniz ve ardından üreme olacaktır. Eğer durum buysa büyüyen yavrular ve onlarla ne yapacağınız konusunda kendinizi hazırlamanız gerekecektir. Eğer bu balıkları karma bir akvaryumda üreme çifti olarak tutmak isterseniz, en azından 120cm'lik bir akvaryum bakmalısınız. Tank komşuları kendini kavgada koruyabilecek daha büyük Orta ve Güney Amerika çiklitlerini içerebilir. Tank komşuları genellikle benzer ve bazen daha büyük Orta ve Güney Amerika çiklitlerini, ve beraberinde kedi balıklarını, silver dollar'ları, makrakantaları, daha büyük tetra kolonilerini, barbları ve gökkuşağı balıklarını içerebileceği gibi, bu tarz komünite ortamlarında A. nigrofasciatus'un tekil örneklerinin bakılması daha kolaydır.

Bazı kaynaklarda "zebra"nın Archocentrus'ten farklı cins adları altında yer aldığını göreceksiniz. Aslında ilk olarak Heros nigrofasciatus (Günter 1867) olarak tanımlanmıştır, ardından Cichlasoma nigrofasciatus (Lee et al. 1980)'ya, ve son olarak Archocentrus nigrofasciatus (Kullander & Hartel 1997)'a güncellenmiştir. Robert Allgayer 2001'de yeni cins Cryptoheros'u öne sürmüş, fakat bu henüz tam olarak kabul görmemiştir. Archocentrus'un mu yoksa Cryptoheros'un mu kullanılması gerektiği tartışmalı bir mevzudur.

Bu sıradan bir hobiciyi ilgilendiren bir şey değildir, ve aslında ilgilendirmesine gerek de yoktur. Asıl önemli olan ise bu, enteresan davranışlara sahip, ilginç ve aynı zamanda mütevazi gereksinimleri olan bir çiklittir.

Son olarak doğal ve yabanıl hayatın korunmasına değinmek istiyoruz. Bu balık şimdiden dünyadaki su ortamlarında bir kirletici olarak yerini aldı. Eğer tam olarak yerleşirse, A. nigrofasciatus yerel balık popülasyonlarına rekabet veya direk avlama yoluyla ciddi zarar verecek potansiyele sahiptir. Üreyen yetişkinler yerel ekosistemi değiştirebilecek ve yerel balıklar için uygun üreme alanlarını sınırlayabilecek derecede aşırı miktarda agresiflik sergilerler. Eğer kurtulmak istediğiniz bir balığınız varsa, ve ılıman iklim kuşağında yaşıyorsanız, akvaryum balığınızın tahliyesi konusunda lütfen dikkatli davranın; etrafınızdaki doğayı olumsuz etkiliyor olabileceğiniz için onlar veya diğerleri "mahkum" olabilirler.

Cichlid akvaryumlarında dekor önemli yere sahiptir. Akvaryumunuzu olabildiğince kaya ile dekore etmeniz balıklarınızı mutlu etmek açısından iyi olacaktır. Kayaları yerleştirirken aynı tür kayalar yerine farklı türde kayalarla kullanmanız yerinde bir karar olacaktır ve bu kaya gruplarını bir birinden ayrı yerleştirmeniz ise balıkların bölge tutmaları açısından ideal olacaktır.Kayaların sivri ve keskin olmamalarına dikkat etmelisiniz.Ayrıca balıklarınızın saklanabilecekleri ufak tefek yerler hazırlamanız balıkların hoşuna gidecektir.
        Akvaryumun bazı bölümlerini çakıl taşlarıyla da dekore edebilirsiniz. Bu taşları dere kenarlarından toplamanız doğru bir seçim olacaktır. Bu çakıl taşlarında bulunan Kalsiyum(Ca), Karbonat ve Magnezyumlu maddeler suya bu balıkların hoşlanacakları bir sertlik oluşturacaktır.

        Bitki seçimini acı ve sert yapraklı bitkilerden yapmanız  doğru bir karar olacaktır. Bitkileri taban malzemesini derin gömmeniz bitkinin gelişimi açısından iyi olacaktır. Ayrıca bitkilerinizi derin gömmeniz ve kayalara, çakıl taşlarına sabitleyerek de bitkilerinizin sökülmesini engellemiş olacaksınız. Balıklarınızın bitkilerinizi yememeleri için 2 – 3 günde bir bitkisel yemleme yapmanız gerekmektedir. 
 

  Farklı çiklit türlerini birarada beslemek istiyorsanız öncelikle aynı su şartlarında yaşayan cichlid türlerini seçmeniz gerekiyor. Seçtiğiniz Cichlid türlerinin davranışlarını, su şartlarını ve beslenme özelliklerini bilmeniz gerekir. Bu doğrultuda seçeceğiniz türlerin bir birleri ile daha uyumlu bir şekilde geçineceklerinden emin olabilirsiniz.

        Besleyecek olduğunuz ciclidlara göre akvaryum seçiminizi iyi yapmalısınız. Örneğin büyük boy cichlidlardan beslemek istiyorsanız seçeceğiniz akvaryumun su hacmi 250– 350 litre arasında olmalıdır. Cüce Cichlid türlerinden besleyecekseniz 60 – 100 Litrelik bir akvaryum sizin için ideal olacaktır. 

        
          Balıkların boy farkları da önemlidir. Mümkünse eşit boy balıkları seçmeye dikkat etmelisiniz.Bir erkeğe iki-üç dişi çok daha uygun olacaktır. Dişi sayısının erkeklere oranla fazla olması her zaman için iyi sonuçlar vermiştir.

 
 
 

Çevirenin notu: Zebra çiklit ABD'de "convict cichlid" olarak adlandırılır ve convict Türkçe'de mahkum anlamına gelir. Bu nedenle yazar kimi yerlerde bu anlama gönderme yapmıştır
 
saygılar Berke KUŞÇU
alıntı: (çoook teşekkürler ederim>Pismegatron)pismegatron  
 
 
kaynak: http://www.bakterim.com/amerikan-cichlidleri/29167-zebra-ciklet-baligi-zebra-cichlid-cichlasoma-nigrofasciatum-amerikan-cichlidleri.html
lemiath2009-11-26 16:17:51

Beğenenler: [T]178825,ozgurrrrr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedCapOrandaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 769
RedCapOrandaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2009 23:34
Merhaba;
 Öncelikle başlıktan başlamak isterim,zebralar cichlasoma türü değil bir archpcentrus türüdür,Ve son zamanlarda cryptoheros ailesi içine alınması konusunda tartışmalar vardır(bir kaç yerde daha okumuştum)Evet bencede vücut formu olarak cryptoheroslara benziyorlar,mesela değişik bir zebra türü diye koyulan resim bir cryptoheros sajicadır,Temel olarak güzel olmuş diyebilirim ancak ufak tefek hataları var,zebralar hakkında genel yorumum ise çift bakıldığında aşırı agresif balıklar,360 lt de bir çift zebra ve bir erkek meekim vardı(geçici olarak),zebralar yumurtlayınca meekiyi öldürüyorlardı az kalsın...Yani karakterli balıklara denk gelme şansına sahipsek eşli karmadada düşünülebilir(ancak uygun hacim,dekor ve tank arkadaşlarıyla) ancak karakterli bir zebra bulmak birazda düşük ihtimal,Genel olarak faydalı diyebilirim,İyi akşamlar,Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7743
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2012 18:35
Bunu burada paylaştığınız için teşekkür ediyorum.  Oldukça detaylı bir makale. 

Güncel tutmak adına yorum yazıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AritoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1051
AritoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2012 08:59
Konuyu okuduğumda gerçekten bazı balıklara acıdım..
Çünki amatör bakılanlar var ve zebrayı öyle bir tanıtmışlar ki yani balık bir seri katil sanki.
Bence seri katil olanlar o balıkları karmaya koyanlardır.
Yavru aşımını durdurmak için yavruları hiç ayırmayın en falza 10 tanesi yetişkin hale gelir onlarıda elden rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozcelikÇevrim Dışı

Kayıt: 14/03/2012
İl: Çanakkale
Mesaj: 98
ozcelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2012 16:09
Siteden bakıldığında 1 çift için 75litre yazıyordu burda 150 ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SnNnhÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2
SnNnhÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2012 14:44
Bir adet zebra ciklet çiftim var. Geçen ay 35 tane yavru aldım dişi zebranın karnı kırmızılaştığı halde tekrardan yumurtlamadı herhalde yavruları ayırmadığımdan; diyerek yavruları ayırdım ancak şimdi hiçbir hareket yok akvaryumda. Dişi akvaryumdan çıkmıyor, erkek bazen yanaşınca yaklaştırmıyor ama bazen de içeri alıyor bir türlü anlam veremedim. 1.5 ay oldu yaklaşık olarak hala yumurtlamadılar neden acaba fikir yürütebilecek olan var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sidar55551Çevrim Dışı

Kayıt: 07/02/2013
Mesaj: 10
sidar55551Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2013 20:05
Merhaba bende 2 adet zebra vR. Biri albinAo dieri normal. Akvaryumcuma disi zebra isdedim od versi ama ben supeliyim erkekin bolgeaine girio erkek bisi yapmio ve rekeksen 1 2 cm dHa uzun
yardimlaeini ixn saolun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi_cheartÇevrim Dışı

Kayıt: 30/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 4128
malawi_cheartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2013 00:55
[QUOTE=ozcelik]Siteden bakıldığında 1 çift için 75litre yazıyordu burda 150 ? [/QUOTE]
Zebralar özellikle erkekleri 15 cm olabilen bir türdür ve en az 100 litrelik akvaryumlarda beslenmelidir.75 litre akvaryum malzemesiyle 60-65 litreye düşecektir bu da 15 cm olabilen bir tür için yetersiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkan_screamÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2012
İl: Konya
Mesaj: 68
furkan_screamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2013 14:12
Öncelikle merhaba. 

ben zebra chichlid almak istiyorum ama 1e 4d yaşıyorlarmış böyle olursa diyelimki 1. Dişi yavruladı diğer dişiler yavruları yermi ? 

1e 4d mi alıyım yoksa büyük balık olarak 1e 1d mi alıyım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmettahasÇevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 136
ahmettahasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2013 22:59
Amerikan cichlidleri tek eşli olduklarından 1 e 1 d almanız gerekmektedir.Sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkan_screamÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2012
İl: Konya
Mesaj: 68
furkan_screamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2013 03:41
[QUOTE=ahmettahas]Amerikan cichlidleri tek eşli olduklarından 1 e 1 d almanız gerekmektedir.Sağlıklı balıklar...[/QUOTE]


cevabınız banaydı heralde teşekkür ederim 


peki amerikan cichlidi olduğunu nerden anlayacam acaba akvaryumcu biraz afedersiniz şerefsiz ilk alışımda 35 tane cichlid i 45 lt ye vermişti 
furkan_scream2013-07-26 03:43:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NonserviamÇevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2013
İl: Elazig
Mesaj: 50
NonserviamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2014 15:57
Sitedeki tatlı su balıkları bölümündeki açıklamada akvaryum hacmi bir çift için 75 litre yazıyor, burda 150 litre iki katına çıkarmışsınız hangisi doğrudur? :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muhammed şitÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2
muhammed şitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2015 14:32
arkdaşlar benim çift zebra cikletim var 10 cm veya daha uzun her hafta yavru alıp babalarını ayırıyorum  babanın dişleri bayabi çıktı dişiye veya yavrularına zarar verirmi acil mesaj atarsanız çok sevinirim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furkan53Çevrim Dışı

Kayıt: 09/12/2015
Mesaj: 1
furkan53Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2015 16:53
Arkadaşlar bendeanne ve baba zebra baliği var anne 4 cm baba 5 6 cm anne zebra yumurtladı 1 gün geçti anne yumurtanin yaninda kolluyordu.2.gun baktiğimde yavrular daha çıkmamıştı ama baba yumurtalarin yanina anneyi almiyo.kovaliyo ve vuruyo neden anneyi yanina almiyo ve vuruyo.nolur çok acil yarin yavrular çikacak ve baba yavrulari yiyebilir.[:(]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir