Yunus chiclid hakkında bilgiler


melih_52Çevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 197
melih_52Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2009 12:53

Yunus Cichlidler, Malawi cichlid gurubu balıklarından tatlı su balığıdır. Üremeleri; dişiler 20 ila 90 adet yumurtayı 18-21 gün ağızda tutarak kuluçka yaparlar. Akvaryumda erkek dişi oranının 1/ 2 olması önerilir. Yunusların Beslenmesi oldukça basittir. Doğal ortamında, kumu kazarak yakaladıkları ufak böcekler veorganizmalar ile beslenirler, tabi ki bu yunus cichletlerin göldeki avlanma biçimidir, bizlerin yunus cichlileri akvaryum ortamında cichlid türleri için üretilmiş özel yemler ile beslememiz mümkündür ve tavsiye edilen de budur. 250 lt ve daha büyük kapasiteli bir akvaryumda, erkek dişi oranı sağlandıktan sonra, yavru alınması için hiçbir engel yoktur. Akvaryumun bir kısmı kumluk bırakılarak bu süreçdaha da hızlandırılabilir. Genelde erkeklerin alt ve üst yüzgeçleri sivri olup kuyrularını geçmektedir. En uyumlu olduğu türler arasında sarı prensesler vardır. İkisi uygun bir akvaryumda rahatlıkla birarada beslenebilir. Yunus cikletler Bakteriyel hastalıklara karşı çok duyarlılar; ama üremesi ve güzellikleri bunları göze almaya değer dedirtiyor.
Yunus ciklet yetiştirmeye yeni başlayacaklar için yavru alıp büyütmeleri,tecrübeli insanlar içinde üreme dönemindeki yetişkin dişi ve erkeklerden oluşan güzel bir koloni kurabilirler. Tek olarak beslenmesi en idealdir üreme için,ama ev tanklarında genellikle çeşit arandığı için sarı prenses ile sorunsuz bir tank kurabilirsiniz.
Malawiler içinde ayrıca en ihtişamlı ve gösterişli balık yunuslardır. Üremesini ne kadar zor deselerde 100′lerce yavru alınan türdür. Tek tür ve mükemmel üretim, göz zevki için uygundur. Tek önemli nokta stresten uzak tutmaktır. Haftada bir karides verilmesi iyidir. Mümkünse Granumeat ile beslenmelidirler. 1 erkek en az 3 dişi bulunmalıdır. Dişilerin adeti 8-10′a kadar yükseltilebilir. Aynı akvaryumda lacivert balık bakmamalı(ahli gibi) sonuçları kavgalı bir akvaryum olabilir.
Yunuslar dev boyutlara ulaştıkları ve hızlı yüzüp, büyük bir hareket alanına ihtiyaç duydukları için erişkinler ve orta boydaki balıkların 450 lt. gibi hacimdeki tanklarda beslenmesi oldukça uygun olacaktır, kumlu kıyılarda yaşam sürdürdükleri için tankın zemin malzemesi olarak kum seçmek yeterlidir.
Yunus Cichlid Cinsiyet ve Üreme: Erkek yunuslar ortalama 20 cm boyutlarında olurken dişilerin 16 cm’i geçtiği nadir görülür. Büyüme ve olgunlaşma süreleri diğer malavi ciclidlerine oranla daha yavaştır. Genellikle 12-15 ay arasında üremek için yeterli olgunluğa gelseler de doğada 2 yaşından önce kolay kolay üremezler. Dişiler bir batında 20 ila 90 yumurtayı ağızlarında kuluçka yaparlar. 2 ayda bir yavru verebilirler. akvaryumdaki dişiler yumurtalarını ağızlarına aldıktan en az 15-16 gün sonra kusturulursa daha çok sayıda yavru alınabilir(yanlız bu uygulamada çok dikkatli olunmalı. oldukça ürkek bir yapıya sahip olan bu balıklar herhangi bir ani harekette ya da başka bir nedenden dolayı ürktüklerinde yavrularını kolayca ağzından dışarı bırakabilir ve bu yavruların diğer balıklara yem olmasına neden olur. bu olayın gerçekleşmemesi için yavru kusturma işlemi için en uygun zaman akşam saatlerinde akvaryumun karanlık olduğu bir anda aniden ışıkların yakılarak balığın sersemletildiği andır. bu anda balık yakalanırsa yavrular sağlıklı bir şekilde kurtarılabilir.)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir