Yükseliş


Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2013 19:32
Merhaba Arkadaşlar;
 Size durumu en başından özetleyeyim:
 2010 yılında elimde 2 50 ltrelik akvaryumu satıp,yerine 90 litrelik bir akvaryum almıştım.İçine;16 plati,15 velifera,5 moli,15 lepistes ve 4 tane de bronz çöpçü atmıştım.Aldıktan 1 ay sonra balıklarım yavaş yavaş yavrulamaya başladı.Önce yavruluk aldım,sonra yavruluğa sığmamaya başladılar.Bende hemen 30 litrelik bir yavru akvaryumu aldım.İçine bir plastik bitki,kum ve hava taşı koydum(Dahili 120 led florasanı da vardı akvaryumun)Zamanla yavrularım çoğaldı. 82 civarı yavru aldım. ama zamanla yer sıkıntısı oldu ve balıkları elden çıkarttım,yavruları eşe dosta dağıttım ve akvaryum hala bir tanıdığımızın kilerinde halen beklemekte.Sonra akvaryum hobisine 2 yıl ara verdim.Sonra dayanamamaya başladın.Balık beslemek istiyordum.Bu konuyu anne ve babama açtım.Annem eskiden yavruluk olarak kullandığım 30 litre akvaryumu getirmeme izin verdi ve öyle de oldu.30 litrede 5 ay kadar japon ve vatoz besledim.Ama olmuyordu,haz alamıyordum,o canlıdoğuranlardaki o tadı lezzeti alamıyordum.Japonları elden çıkarttım(Ve vatozu da tabi)1 erkek 3 dişi lepistes aldım.Bitki,rafya ve daha fazla kum ekledim akvaryuma.Filtreye çorap geçirdim vs...1 dişimi akvaryuma uyum sağlayamadığı için geçen hafa kaybettim.Ama elimde hala 1 erkek-2 dişi mevcut...
  Şimdi asıl konuya geliyorum;
 Yer sıkıntısı çözüldü ve benda fırsattan istifade anne-babamla beyin fırtınası yaptım,o 90 litreyi mutlaka birgün kullanacaktım fakat zamanı ileriye almış oldum bu sayede:)Anne ve babama;Büyükakvaryumların bakımının,küçük akvaryumlara göre çok daha kolay olduğunu,bu akvaryumla hem onların hem de balıklarımın daha mutlu olacağını anlattım.Onlar da kabul ettiler...:)
 En kısa zamanda 30 litre akvaryum hacmini yükseltip 90 litreye geçeceğim.90 ltre bitkili bir canlıdoğuran tankı yapacağm İnşallah yakında:)...
Ama bu akvaryumla ilgili bazı sorularım olacak size:
1)Akvaryuma canlı olarak;1e-3d moli,1e-3d plati,1e-3d kılıçkuyruk,1e-3d moli,1e-3d lepistes(Şu an 30 litrede baktığım 1e-2d lepistes ) ve 4-5 tane de çöpçü balığı ekleyeceğim.(Çöpçülerin cinsiyeti fark etmez.Çünkü,onları sadece temizlik amaçlı alıyorum.)Sizce balık seçimlerim nasıl?
2)Veliferalar saldırgan ve agresifmiş.Acaba velifera da ekleyebilir miyim?
3)Kılıçkuyruklara "Yavru katili"Diyorlar.Gerçekten yavrulara çok mu saldırıyor?
4)Akvaryuma kılıçkuyruk atmam doğru mu(Atayım mı?)
5)Hangi çöpçü türlerini/türünü önerirsiniz?
6)Erkek dişi sayısı uygun mu?
7)Hangi kumu önerirsiniz?
8)Hangi bitkileri önerirsiniz?
9)Bu balıkların hepsini bir akvaryumcudan mı temin edeyim? Çünkü akvaryuma başka akvaryumcudan balık eklediğimde eski balıklarımın öldüğünü gördüm.(Ya da sandım:)Bu neden oluyor vardıda ben mi yanlış anlamışım?
10)Filtrasyon malzemesi olarak ne(ler)kullanayım?
11)Elimde pul yem mevcut.30 litredeki lepisteslerimi o yem türüyle besliyorum.Başka yemler de almam gerekir mi?Yem olarak ne önerirsiniz?
12)İlla yavrulara artemia vermek lazım mı?
Sorularımı cevaplarsanız çok mutlu olurum.Şimdiden zahmet edipte konumu okuyan herkese teşekkürlerimi sunarım:)...
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2013 20:54
1 balık tercihleriniz güzel. 1-2 tane de cüce vatoz eklenebilir. ama sayıyı minimumda tutun çünkü kısa zaman sonra nüfus patlaması olacak tankınızda.

2 Veliferalar hakkında bilgi sahibisiniz. denemeyin bile bence :)

3 kılıçlar yavru yerler. onlar için ne yavrusu olduğunun önemi yoktur ama lepistes te yavru yer. yavru katili denmesi çok seri ve hızlı balıklar olmasıdır. yani yavruyu kolayca yakalayıp yerler. ama yavruları zaten tüm balıklar(neredeyse) yerler..

4 kılıç atmanız sizin tercihiniz. atabilirsiniz de atmayabilirsinizde ben olsam atmazdım ama. tabiki bu zevk meselesi..  türleriniz bir arada rahatça yaşayacak balıklar sonuçta..

5 kumunla ilgili birşey yazdınmı bilemiyorum gözden kaçırmış olabilirim fakat kumuna göre seçim yap. hagen siyah kum kullanacaksan albino (kar beyaz) çöpçü iyi gider mesela. kumunun zıt renginde bir çöpçü edinmen daha hoş duracak..

6 erkek dişi sayısı muazzam :) fakat dediğim gibi kısa süre sonra tankında nüfus patlaması olacak. şimdiden çaresini düşün derim... mesela 1 e 3 d yapmada 1 e 2 d yap bence...

7 hagen siyah kum harika duruyor canlıdoğuranlarda.. benim iki tankım var birinde hagen siyah kullanıyorum diğerinde de beyaz silis.. ikisinden de memnunum ama hagen sanki daha iyi. dip çekimi daha kolay oluyor mesela :)

8 birki java türleri olabilir. tilki kuyruğunu çoğu insan sevmez ama ben memnunum :) cüce saz olabilir.. zahmetsiz bitkiler işini görecektir..

9 balıkları bir akvaryumcudan almasanda olur. hep öyle derler ama ben farklı akvaryumcudaki bir balığı daha fazla beğendiysem onu almayacakmıyım yani? :)  saçmalık..  istediğin yerden al ama süreyi fazla uzatma..

10 iç filtre işini görür. fakat iç filtrenin içine bir parça elyaf takviyesi yapabilirsen ve 1 cm kalınlıkta bir sünger parçası daha fazla verim alırsın... dip çekimini ihmal etmedikce tabiki..

11 canlıdoğuranda pul yem en idealidir. sera vipan özellikle tavsiye edebilirim. çok besleyicidir. ama elindekini kullanmaya devam et.. çeşitli yemler vermek iyidir. düzenli olarak pul verirsin, arada bir de farklılık olsun diye istediğin yemi verebilirsin. kırarsın ezersin bir şekilde verirsin. her şey olabilir..  haftada 1 ıspanak haşla ağızlarına sığacak kadar küçük doğra ve ver. bunu ihmal etme ama taparlar ıspanağa ve sindirim sistemleri için de çok yararlıdır..

12 yavrulara artemia vermek şart değil tabiki..  elindeki pul yemi sert bir tüzeyde (masa gibi)  ser bir cisimle (mesela çakmak)  iyice un gibi yapana kadar ez.. sürte sürte ez..  un gibi olduktan sonra ver..  çünkü yavrular ağızlarına sığmayacak büyüklükte yemleri yemiyorlar.. dediğimi yaparsan canlı yem şart değil. he verirsen daha besleyici evet ama şart diye bir şey yok. hemde zahmetli artemia çıkartmak..  ben geçen hafta verdim afiyetle yiyiyorlar ama daha kolay kolay vermem :)) un gibi yapılmış pul yem iyidir...


-Sorularına cevap olabildiysem ne mutlu bana...  Kolay gelsin..



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 16:18
Cevaplar için teşekkürler Umut Abi;
 Başka akvaryumcudan balık alabilirim o zaman ama şu cümle dikkatimi çekti;"Ama aralarında fazla zaman farkı olmamasına dikkat et."Yazmışsınız.Ben ne demek istediğinizi anlamadım.Rica etsem daha ayrıntılı anlatabilir misiniz?
Neden aralarından fazla zaman geçmemeli?
Geçerse neler olabilir?
Burada ne kadar süreden bahs ediyoruz?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler
 Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 17:39
Yani 3-5 gün içerisinde toparla balıklarını ve sonra birdaha alma..  tam akvaryumu oturttum derken hastalık taşıyan bir balık alırsınız oturmuş akvaryumunuza bulaşır. o yüzden öyle dedim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AELDARIANÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 772
AELDARIANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 19:38
Keşke en başında dağıtmasaydın balıkları.Büyüklerin bir kısmını verip yavruları biiraz büyüdükten sonra ana tanka alsan sorun olmazdı.80 yavru çok değil yaşayıp giderlerdi.Ama neyse hayırlı olsun sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Imperfectnest495Çevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2012
İl: Diyarbakir
Mesaj: 574
Imperfectnest495Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2013 19:46
Evde yer sıkıntısı vardı.Anne-babam böyle deyince birşey diyemedim.Yoksa ben istermiydim,aylarca didinip,sabaha kadar akvaryumda yavru arayıp,akvaryumdan yavru zor bela toplayıp binbir çabayla 2 aylık ettiğim yavruları elden çıkartmak...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir