Yüksek Hacimli Tanklar İçin Su Değişim Sistemi


Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2017 09:07
Yerden tasarruf etmek amacıyla artık kullanılan çoğu kartuş hibrit. Mesela içme suyu için eklettiğim kartuş ta hibritti (Karbon + mineral filtre + alkali filtre)
[IMG]http://www.hedefinternet.com/akv/osmos-once-ve-sonra-2.jpg[/IMG]

Çoğu satıcı bu kartuşlar için hem mineral hem de alkali tanımını kullanabiliyor, hatta tatlandırıcı diyenler de var :) Tüketici çok bilinçli olmayınca satarken akıllarına geleni söyleyip geçiyorlar.

Yine ne sattığından haberi olmayan satıcılar da var. Önemli olan sizin bilinçli olmanız, yani amacınızı anlatmakla kalmayıp satıcının bilgisini de yoklamak gerek.
Hiç bir şey bilmeden bir dükkana girip "osmos cihazı almak istiyorum" dediğinizde size ne satacağını kestirmek güç.
Ama "Şuralardan bypass olsun, membran çıkışı da ikiye bölünsün, birinde mixbed diğerinde hibrit mineral filtre olsun" vs dediğinizde hem satıcının ne bildiğini anlar hem de yanlış bir cihaz satmaya çalışmasını engellemiş olursunuz.

----------
Bir not daha.
Mixbed reçinelerin membrandan önce kullanılması yanlış olur. Membran çıkışına eklerseniz 0 mikrosiemens değerini elde edersiniz ki mixbed reçinelerin kullanım amacı budur. Bu suyu da amacınıza göre dilediğiniz gibi işlersiniz. İster kh/gh ekler yüksek ph'lı, ister sadece gh ekler düşük ph'lı mineralli su elde edersiniz.

Beğenenler: [T]189456,BozkurtGokturk[/T][T]217331,lazarusv20[/T][T]205937,DEVLETİ ALLİYE[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]81103,Kınayu[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189456,BozkurtGokturk[/T][T]187204,Bisnev99[/T][T]107995,SuperSport[/T]
+1: [T]189456,BozkurtGokturk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saltunÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 208
saltunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2017 11:15
Ulvi bey merhabalar,

Ben Ankarada yaşıyorum ve sulardaki dalgalanmalardan dolayı 4lü bir cihaz almak istiyorum. L144 vatoz ve kriza gold tanklarım var. Bildiğiniz gibi birbirinde farklı değerler isteyen türler. Ben 2 karbon, 1 adet 5 mikron ve 1 adetde içme suyu için tatlandırıcı kullanmak istiyorum. Size sormak istediğim;
1- tatlandırıcıdan önce çıkış alarak balıklarda kullanıcam. bu noktadaki suda ph anlamında bi değişiklik olur mu. yani normal çeşme suyunun phını düşürüp yükseltirmi?
2- mineral kartuş eklemek şartmı. benim amacım osmos değil. yavrularımın gelişimi için minerallerin kalmasını istiyorum.
3- normal şartlarda bu sistemde ortalama ne kadar su arıtabiliriz.

şimdiden çok teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhatcanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2011
İl: Kars
Mesaj: 125
serhatcanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2017 11:54
Merhabalar, 4-5 cm discus yavru alacağım, şebeke ph 8 ısı 29 derece olmak üzere balıkları direkt bu ph ta mı bakayım ? sera super peat mı ekliyim? üçlü kartuş sistem mi alayım tavsiyeleriniz lütfen

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmreKircanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/03/2016
İl: Izmir
Mesaj: 451
EmreKircanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2019 18:22
Ulvi bey konu eski bu nedenle paylaşımınızdaki görsellerin çogu gitmiş. Acaba yenileme şansı var mı ? Bu şekilde pek anlaşılmıyor paylaşımınız. Üzerinden uzun süre geçtigi için ugraşmayabilirsiniz tabi ki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2019 14:53
Başlıkta 6. mesajımda güncelemiştim resimleri, aşağıya ekliyorum. Diğer resimleri de bulabilirsem eklemeye çalışırım.
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Filtre kartuşları değişimden öncesi ve sonrası
[IMG]http://hedefinternet.com/akv/osmos-once-ve-sonra.jpg[/IMG]

Eklemek için fırsatım olmuyordu, aradaki farkı görmeniz için ekliyorum, ısrarla tavsiye ettiğim 3 kartuş filtrelerinin yaptığı iş / faydası ortada.

Maliyet olarak 5 mikron 50 cm kartuş 10 lira, karbon 15 lira, 1 mikron 10 lira.
5 mikronu sıkça değiştirmeniz diğer kartuş ve membranların daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır. Sistemde en pahalı parçalar membranlar, tanesine 60 lira verdim, Çin mallarından uzak durmanızı tavsiye ederim 30 liraya da membran var. (Fiyatlar 2014 yılı alım fiyatlarım)
[IMG]http://hedefinternet.com/akv/osmos-once-ve-sonra-2.jpg[/IMG]
Bu sefer içmek için kullandığımız su çıkışına (membran sonrası) mineral ekledim. Post karbon 25, mineral kartuş 30 lira.[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedmiÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2020
İl: Gaziantep
Mesaj: 199
RedmiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2020 22:04
Ulvi Bey merhaba. Hight tech sistem kuruyorum halihazırda. Tezgah altında 5 li arıtma bulunmakta. Buradan alınacak olan su bitkili akvaryum için uygun gelecek midir. Yoksa şebeke suyu daha mı sağlıklı olacaktır. Sizden yardım rica ediyorum. Gaziantepte ikame ediyorum. Su değerlerine bakarsanız sevinirim. Teşekkürler.

https://gaski.gov.tr/dokumanlar/8_47__suanalizsubat2020.doc

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2020 07:59
Eski olduğundan açılmıyordu, ilk mesajdaki resimleri güncelledim.[QUOTE=Redmi]Ulvi Bey merhaba. Hight tech sistem kuruyorum halihazırda. Tezgah altında 5 li arıtma bulunmakta. Buradan alınacak olan su bitkili akvaryum için uygun gelecek midir. Yoksa şebeke suyu daha mı sağlıklı olacaktır. Sizden yardım rica ediyorum. Gaziantepte ikame ediyorum. Su değerlerine bakarsanız sevinirim. Teşekkürler.

https://gaski.gov.tr/dokumanlar/8_47__suanalizsubat2020.doc[/QUOTE]5li arıtmayı ro su elde etmek için kullanabilirsiniz ama membran sonrası çıkış almalısınız. Mevcut son çıkış tatlandırıcıya, minerale vs giriyor olabilir ki işimize gelmez, ufak bir düzenleme gerek.
Membran sonrasından vana ile çıkışı ikiye böleceksiniz. Bir çıkışı içmeye, diğeri akvaryumunuza gidecek. Bu başlıkta daha detaylı da anlatmıştım ama karışık gelirse, yazdıklarımı su arıtma işi ile uğraşan birine gösterin/sorun yardımcı olur...

--------------

Ro su high tech bitkili akvaryumlarda kullanıyor, sebeplerini ve ayrıntısını araştırarak bulabilirsiniz.
Özetlemem gerekirse;
Düşük ph'ta daha az co2 kullanırsınız. Sert suyu co2 bakımından zenginleştirmek daha zordur. Çoğu high tech bitki besinleri düşük ph'ta daha iyi alır vs. Düşük ph için de ro ile fazla kh'tan kurtulmak gerek
Şu tabloyu inceleyin=
[IMG]http://i644.photobucket.com/albums/uu170/Bammbamm83/CO2-pH-KH.jpg[/IMG]

Yine RO su çeşme suyundan gelmesi olası yosuna neden olabilecek, istenmeyen her türlü pislik, bakteri, slikat vs 'nin önüne geçer. Fakat ro su, saf su olduğundan minerallendirilmesi gerekir. Bu yüzden kimi bunu çeşme ile karıştırır, kimi gh mineralle.

Şu sayfada birisi sormuştu. Tom Barr'ın önerdiği oranda tarifini vermiştim...
Sondan 2 önceki mesajımı okuyun.
= [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/ucuza_mineral_katkilar_ve_su_hazirlayici_yapimi_k800916_sn11.asp[/URL]

Sonuç olarak tarifini verdiğim karışımı hazırlayıp iletkenlik ölçer ile ro suya dozlayarak kullanırsanız en iyi sonucu elde edersiniz diye düşünüyorum... Değerlerinize göre RO/mineral/çeşme karışımı da deneyebilirsiniz.
Kolay gelsin...[EDIT]Ulvi Özuğur,2020-03-29 08:34:51[/EDIT]

Beğenenler: [T]205937,DEVLETİ ALLİYE[/T]
Teşekkür Edenler: [T]222072,Redmi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedmiÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2020
İl: Gaziantep
Mesaj: 199
RedmiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2020 14:35
Bina girişine konte edilen 3 lü kartuşlar kullanabilirmiyiz. Yıkanabilir, karbon ve reçine bulunmakta. Bu sıralamada da yine sudaki yararlı bakteriler tutulmuş olur mu ro gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AquayÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 169
AquayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2020 15:49
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Neden olmasın, doğru yerlerde bağlantılarla hortum çıkışı sağlarsanız sistemi bölmüş olursunuz. Evlerde kullanılan R/O (içme suyu) cihazları da bu yapıdadır. (Sadece resimlerde paylaştığım cihazın kutulanmış cafcaflı halidir)divTüm bu cihazlarda kaba filtreleme ardından (3 kartuş) membrana ve tatlandırıcıya gider, içme suyu elde edilir.div
/divdivMesela resimdeki uzun mavi hortum 3 kartuşlu filtre sonrası çıkış hortumu, gördüğünüz gibi ucunda kırmızı bir vana var. divEğer vana kapatılırsa, su yoluna membranlardan geçerek devam ediyor, aynı şekilde membran çıkışında vana ile kontrol edilen hortum var o da kapatılırsa içme suyu için tatlandırıcıya gidiyor. Hangi kısmın hortum vanasını açarsanız o su çıkışını elde ediyorsunuz./divdivAtıyorum ilk çıkış hortumundaki vana açılırsa membrana gitmeden 3 kartuşlu filtre çıkışı elde ediliyor. (klorsuz, basit filtreleme)/div/div/div[/QUOTE]

Ulvi Bey membran filtrede tatlandırıcılı suyu akvaryumda kullansak bir sıkıntı yaşar mıyız? Bir farkı yoksa filtreleri tak çıkar yapmak istemiyorum. Arıtma cihazı var bende içme suyu için. Akvaryumda da kullanıyorum içtiğim suyu, henüz ter bir durumla karşılaşmadım. Sizin fikriniz nedir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2020 19:06
[QUOTE=Redmi]Bina girişine konte edilen 3 lü kartuşlar kullanabilirmiyiz. Yıkanabilir, karbon ve reçine bulunmakta. Bu sıralamada da yine sudaki yararlı bakteriler tutulmuş olur mu ro gibi. [/QUOTE]Yararlı bakteri olmaz şebeke suyunda, yararlı mineraller demek istediyseniz hayır, membran gibi mineralleri tutmaz, suyu 5 mikron seviyesinde kaba pislikler için filtre eder. Bu başlıktaki membran öncesi 3 kartuş sistemi ile aynı. Karbon yıkanmaz, bazı reçine türleri ters yıkama yapılabilir ama siz onu bina girişinde kendiniz biraz zor yaparsınız... 3 kartuş sistemi sırasıyla 5 mikron - karbon - 3 mikron olmalı.[QUOTE=aquay]Ulvi Bey membran filtrede tatlandırıcılı suyu akvaryumda kullansak bir sıkıntı yaşar mıyız? Bir farkı yoksa filtreleri tak çıkar yapmak istemiyorum. Arıtma cihazı var bende içme suyu için. Akvaryumda da kullanıyorum içtiğim suyu, henüz ter bir durumla karşılaşmadım. Sizin fikriniz nedir?[/QUOTE]Hangi türe kullandığınıza da bağlı olmak üzere, membran çıkışından sonra koyulan her şeyi tatlandırıcı diye satıyor satıcılar. Yani ne olduğunu net bilirseniz bir zararı olmayabilir ama gidip ph yükselten, iletkenliği arttıran mineral vb de bağlamış olabilirler, bazı türlerde sıkıntı çıkartır.

Teşekkür Edenler: [T]124785,aquay[/T][T]231772,TSSB[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedmiÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2020
İl: Gaziantep
Mesaj: 199
RedmiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2020 14:21
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/222072/020420201419251.jpg[/IMG]

Ulvi bey merhaba. Bu sistemde 4. Filtre de herhangi bir etiket yok ve atık su vermekte. Burdan ro alabilirim değilmi.

Son çıkış 5. Filtreden su almak bitkiler için uygun degilmidir. Aktif toprak kullanıyorum zeminde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2020 18:37
1- 5 mikron, 2- karbon, 3- 1 mikron. 4 te muhtemelen membrandır, evet ondan çıkış alırsanız daha garanti olacaktır. Olmazsa 5 numara, içinde başka bir şey yoksa sıkıştırılmış karbon gibi duruyor, o da çok kötü etkilemeyebilir (ölçmek lazım) kullanabilirsiniz.
Yalnız her halükarda gh mineral tarzı bir şey eklemeniz lazım, çıkan su saf (mineralsiz) olacağı için. Onun da tarifini daha önce vermiştim.
Kolay gelsin...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RedmiÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2020
İl: Gaziantep
Mesaj: 199
RedmiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2020 18:57
[QUOTE=Ulvi Özuğur]1- 5 mikron, 2- karbon, 3- 1 mikron. 4 te muhtemelen membrandır, evet ondan çıkış alırsanız daha garanti olacaktır. Olmazsa 5 numara, içinde başka bir şey yoksa sıkıştırılmış karbon gibi duruyor, o da çok kötü etkilemeyebilir (ölçmek lazım) kullanabilirsiniz.
Yalnız her halükarda gh mineral tarzı bir şey eklemeniz lazım, çıkan su saf (mineralsiz) olacağı için. Onun da tarifini daha önce vermiştim.
Kolay gelsin...[/QUOTE]

Çok teşekkür ederim verdiğiniz değerli bilgiler için.

Beğenenler: [T]230948,Pamir Kandemir[/T]
Teşekkür Edenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

digiman22003Çevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 38
digiman22003Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2020 09:00
Merhaba Ulvi Bey,

Öncelikle bir çok farklı konuda yararlı bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.
Benim merak ettiğim konu, evlerimizde kullandığımız 4 filtreli su arıtma cihazlarından 6 ay sonunda değiştirdiğimiz eski filtreleri açıp yıkayıp içindeki filtrasyon malzemelerini akvaryum dış filtresi içindeki sepetlerde kullanmak zararlı olur mu? (Hayır zararlı olmaz ise hangilerini kullanabilirim?)

Not: tabii ki sıfır malzeme kullanmak daha sağlıklı olur bunu biliyorum ama, benim maksadım hem tasarruf yapmak hem de yeniden kullanabilmek.

Zamanınızı ayırıp yazacağınız cevap için şimdiden çok teşekkürler.[EDIT]digiman22003,2020-06-25 09:01:11[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir