Yosun Çeşitleri
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2007 14:39
Arkadaşlar bu aralar yosunlarla ilgili çok sorular soruluyor.(bu soranlardan biriside benim)
Bende yosunlarla ilgili bir araştırma yaptım.Buyurun;
- Sağlığa zararı olmamasına karşın, akvaryuma(havuza) pis ve çirkin görünüm verirler. Yosun ailesi çok geniştir; 21,000'den fazla tür bulunmaktadır.
- Hastalığa neden olmamasına karşın, sağlığı tehdit eden bakterilerin ve mikropların üremesi için ideal bir ortamı yaratırlar. Yosun aslında bir bitkidir ve güneş ışınlarından karbondioksit kullanarak beslenip büyürler. Onun ürettiği şekerler bakterilerin çoğalması için iyi bir güç kaynağıdır. Aynı zamanda klor yosuna karşı mücadele ederek kendini zayıflatıp tüketir. Bunun sonucu pH'ın yükselmesi ve yüksek pH'larda kalan klorun etkisi daha da azalır.
- Önlemek her zaman çözmekten daha kolay ve daha iyidir. Sık sık su tahlilleri yapıp, suyun dengesini koruyarak yosun önlenebilir.
- Yosunun tamamen yok olduğundan emin olana kadar klorun seviyesi yüksek tutulmalıdır.
- Pool Wizard gibi mineral arındırıcılar yosunu yok edip tekrar üremesini engeller (birkaç günlük klorsuz ortamında bile).
ÇEŞİTLERİ ( 2 ADET)
YEŞİL YOSUN
- En yaygın ve yok etmesi en kolay olanı yeşil yosundur. Aynı zamanda en hızlı üreyen türüdür.
SİYAH YOSUN
- Siyah yosun ile mücadele etmek çok zordur. Bunun nedeni de yosunun üst üste tabaka şeklinde kalınlaşması ve sıvalar yada derz aralarında kendini gömmesidir. Havuza(akvaryum) ilave edilen kimyasallar üst tabakayı öldürür ama bu ölen hücreleri alt tabaka için koruyucu kalkan olarak yapışık kalır. Siyah yosunu yok etmek için sık sık fırçalamak gerekir.
Eğer daha çok çeşitleriyle ilgili bilgileri olan varsa bizimle paylaşabilir...
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2007 14:41
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2007 18:26
* Yeşil Nokta Yosunu(Green Spot Algea): Sert yeşil noktalar halindedir. Genellikle camlarda ve yavaş büyüyen bitkilerin yapraklarında görülür.
Buna ilk başta değiniyorum çünkü en yaygını budur ve buna karşı birşey yapamazsınız. Bunlardan bazılarını Anubias coffeefolia’mın yaşlı yaprakları üzerinde farkettim. Bunu kontrol etmek için bitkileri tekrar düzenledim ve anubiası çok ışık almayan biryere yerleştirdim. Bu, yeşil nokta alg oluşumunu azalttı.
İşte benim en büyük sorunlarımdan biri, ışığı azalttım çözüm olmadı.
Bulaşık süngerinden başka da bi çözüm bulamadım.
Bu yosun türünün bir biyolojik çözümü varmıdır? bir canlı yok mu bunlarla ilgilenen?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir