Yine, Yeniden bitkili


YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2012 20:57
Akvaryumdaki yosun sorunu neredeyse bitti sayılır, bu absürt sakal/saç yosununa neyin sebep olduğunu test etmek amacıyla karışım gübreden bir miktar işyerimdeki nano'ya koydum ve ertesi gününe yosunlar boy gösterdi, mübarek gübre karışımından çıkıp dehşet etkili yosun üreteci olmuş. demekki sıvı gübreleri birbirine karıştırmamak lazımmış :D
Akvaryumdaki yosun sorunu hallolurken yosunların yanında bazı bitkilerimde öldüler. en son fotoğraftan sonra hiçbir gelişim mevcut değil, tabi bitkisel değişiklikler mevcut, arka plana rotala ile tabana parvula uygulandı. işyerimdeki utriculara'lar ise gelişmeye başladılar, orada kendi başlattığım yosun sorununu hallederken onlarıda çökertmezsem ileride bu tankta parvula yerine utriculara düşünüyorum.
 
Bugün ise artık mayalı sistem ile olmayacak anlaşılan diyerek 7,5 litrelik (üzerinde 13kg yazıyor) bir aluminyum co2 tüpü edindim, ince ayar olayı baya zorladı desem yalan olmaz, şu anda dakikada 50 kabarcık civarına ayarladım, ince ayar vidası ile hafif oynadığımda dakikada 140+ kabarcığa çıkıyorum, belki ben beceremedim fakat bu kadar uğraştırmaması lazımdı.
ebay'den bazooka atomizer ısmarlamıştım, geldiğinde onu kullanacağım, şimdilik co2 ışık'lar ile aynı timer'a bağlı, birkaç ay sonra yine ebay'den ph controller edinebilirim.
YBN2012-11-13 21:15:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2012 22:17
atomizer geldi, bende hemen montajını yaptım, 3 bar basınçta çalıştığı yazıyordu fakat bendeki ancak 4 barda çıkış vermeye başladı ki çıkış pek öyle iyi denebilecek durumda değildi, 8 bar'da güzel bir çıkış elde etmeye başladım fakat yinede sis tipi mikro kabarcıklar şeklinde değil, yinede şu anda çıkan kabarcıklar seramik difüzördekinden çok daha iyi. fakat çıkışı 8 bar'da elde edebilmiş olmam çokta iç açıcı değil, yani tüpteki 55 barlık basınç tüp azalıp 8 bar altına indiğinde kullanım ömrü bitmiş ancak içinde halen kullanılabilir co2 kalmış olacak.(sanırım çokta birşey kalmamış olacak)
 
Farklı boyutlarda bir atomizer daha ısmarlamayı düşünüyorum, bakalım bendekinden kaynaklı birşey mi, yoksa anlatıldığı gibi değilmi öğrenmiş oluruz. Bendeki atomizer hong-kong'dan geldiği için ve oralarda 5-10 dolar ile millet 1 ay geçinebildiği için sahtesi bile yapılıp yollanmış olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2012 15:27
Yiğit Bey Merhaba,

Askerde olduğumdan foruma sık giriş imkanı bulamıyorum; girsemde fazla zaman geçiremiyorum. Bu nedenle ancak yazabiliyorum. Dönüşünüze çok sevinenlerdenim. Bilgi içerikli (bol yazılı ) konu başlıklarına artık eskisi gibi aktif rağbet yok. Sizin konunuz bu açıdan biraz sizin çabanızla ilerliyor gibi ancak devam etmeniz benim gibi birkaç kişi için bile olsa harika. Teşekkürler. 

Atomizer konusundaki tecrübelerinizi bende merak ediyorum. İnce ayar vanasıyla kabarcık ayarlama konusu gerçekten bende de can sıkıcı olmuştur her zaman. Pek teknik bilgim olduğu söylenemez ancak bu güne kadar gözlemlediğim kadarıyla vana, üzerine uygulanan basınca bağlı olarak hareket ediyor diye düşünüyorum. Kısacası konu regülatörün ana vanası ve CO2 çözme aparatınızla da alakalı. Önce aparatı kesinleştirip ardından ince ayar vanasını regülatör ana vanası (ince ayara giden çıkış basıncı) ile paralel şekilde ayarlamak suretiyle istediğiniz sabit (yada hassas) çıkış sağlamak mümkün olabiliyor. Biraz deneme yanılma ile olmuştu bende.

Kolay gelsin ve tekrar hoş geldiniz,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wertasdÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 331
wertasdÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2012 20:06
Merhabalar,
CO2'i çözmek için ben şu anda ista max-mix kullanıyorum. gerçekten çok işe yaradığını söyleyebilirim.
Aynı zamanda eğer ph-controller cihazını edinebilirseniz hiç saniyedeki, dakikadaki kabarcık sayılarına takılmanız gerekmez. çok rahatlık sağlayan bir cihaz.

Kolay gelsin.
Selamlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2012 21:57
Atomizer'i hmf filtre içindeki kafa motorundan çıkardığım hortum ucuna yakın monte edip dip akıntısı ile kabarcık yolunu uzatmayı hedeflemiştim fakat akıntının neredeyse kalmadığını gördüm. HMF'nin arkasındaki motoru sökmek demek, akvaryum kumunun altından giden hortum sistemini de sökmek anlamına geleceğinden motoru kontrol etme faslını es geçerek bugün Aquarium Systems New Jet 800 modeli kafa motoru aldım. Muadillerine göre fiyatı yüksek, hatta 2-3 kat daha yüksek, fakat ıslak-kuru çalışabilme özelliği mevcut, sessiz, elektrik sarfiyatı düşük. maksimum 800 L/h kapasiteli olduğu yazıyor fakat bendeki atman'ın 1200 L/h modelinden daha yüksek debisi olduğunu söyleyebilirim, yani anlaşılan Atman üzerinde yazan debiyi vermiyor, keza zaten üzerinde yazan sarfiyatın da rahat 2 katını tüketiyor.
 
Herneyse, eski hydor pico kafa motorunu söktüm, bu motorun su girişi oldukça küçük bir noktadan verilmiş, HMF süngerinden geçen salyangozlar da bu deliği kapatıp su akışını kesmişler, motor aslında sağlam fakat girişinin tıkanmasından mütevellit su akışı durma noktasına kadar gerilemiş. Yeni kafa motorunun uygun aparatlarını takarak montajını yaptım, su debi ayarını da rahat ulaşabileceğim hale getirdim ve yine birdaha tıkanma ihtimali olmayacak şekilde yanında gelen uygun aparatlarla kurulumunu yaptım. Karşılaştığım durum ne-ka para, o-ka köfte durumuydu, bundan sonra aklımın bir köşesinde bu örnek durum herzaman kalacak.
 
Su akışını taban seviyesinden vermek pek iyi olmadı, yedek malzeme olarak bir filtrenin fıskiye çıkışından alıp HMF içinden hortum ile fıskıye aparatına çıkış vereceğim.
 
Atomizer şu anda gayet düzgün çalışıyor fakat bu atomizerler içinde en iyi ve ergonomik olanı UP Atomizer diye geçen, dış filtre çıkış borusuna takılan tipi, ben hmf kullandığım için bana pek uygun değil ama dış filtre kullanan arkadaşlar için gayet ideal olacaktır. Atomizer ömrü için araştırdığımda 22-24 ay sonra sorun yaşayan birkaç kişi gördüm ki, bu elemanların ortak noktası atomizer'i, akvaryumlarını ve filtrelerini hiç temizlememiş olmaları. Açıkçası atomizer'in klasik seramik difüzör ile aynı olduğunu düşünüyorum, fark olarak başlangıç ve bitiş noktaları asla kaçak yapmayacak şekilde kapatılmış, seramik'lerde ise cam temas yüzeyinde illaki kaçaklar olacak ve büyük kabarcık atacak, bunda öyle bir durum söz konusu değil. materyal yüzey dokusu seramik difüzör ile aynı, ayrıca temizlik gerektireceğini de sanmıyorum, silindirik yapı dolayısıyla tıkanma yaşanan bir alan olursa alt-yan yüzeylerden çıkış devam edecektir ki, çalışma basıncı yüzünden tıkanma yaşanabilme ihtimali vermiyorum. Fakat dediğim gibi dış filtre ile kullanacak arkadaşlar bence mutlaka harici olan UP Atomizer modelini kullanmalılar, youtube üzerinden video'larına da bakabilirler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2012 12:55
Bugün regülatör basıncı dikkatimi çekti, 55 bar'dan 40 bar'a düşmüştü ki buda tek bir anlama geliyor; kaçak var. Anlaşılan bazooka atomizer gerçekten 3 bar basınçta çalışıyor olabilir ama ben kaçak yüzünden ancak 8 barda çalıştırabildim. tüpün boşalan miktarını önemsemiyorum, nasılsa temel artık elimde gerisi doldurmaya bakar ki o da atla deve değil. (yinede doluma gidesim yok :) )
 
Şu anda seramik difüzör'ü geri bağladım, çok daha düşük basınçta çalıştığından sorun yok, kaçağın yerini de tespit ettim; damla sayacındaki hortum bağlantı noktalarından kaçak veriyor. kelepçeli bir damla sayacı* göremediğimden damla sayacını devreden çıkarıp araya metal bir check valf koyup atomizer'i öyle denemek istiyorum. kullandığım hortum basınca dayanıklı bir hortum fakat bağlantı noktalarındaki kaçağı engelleyebilmek pek kolay değil. ilk denememi bu hortumu kullanmadan, klasik silikonlu hava hortumu ile yapacağım, basınca dayanırsa bağlantı noktalarındaki kaçak olayı esnekliği yüzünden daha kolay halledilebilir diye düşünüyorum, diğer basınca dayanıklı hortum ise pvc gibi sert bir materyalden yapılmış, esnekliği az olduğu için bağlantı noktalarında kaçak olabiliyor. 
 
*: Aslında İstanın metal damla sayacı mevcut, fakat hortum kelepçesi sadece tek tarafında var, diğer tarafın regülatöre monte edildiği söyleniyor fakat regülatörde o kesime selenoid valt montajlı, zaten gerek regülatör gerekse selenoid çıkışları damla sayacını monte etmek için ters pozisyonda duruyorlar.
YBN2012-11-21 17:41:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2012 15:32
Yiğit bey bitkiler gelişince gayet güzel bir görüntü olacağa benziyor. Yosun sorununu nasıl atlattınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2012 16:23
Ergün bey,
Akvarumda yosun sorunu çıktığında pekte yavaş yavaş oluşmadı, sorunun kaynağı ise sonradan yazdığım gibi sıvı gübreleri birbirine karıştırıp birleşik formda kullanmam oldu. Akvaryum birkaç gün içinde sakal yosunu deryasına dönüştüğünden bu sorunu mekanik temizlik, alg yiyici canlılar, karartma uygulamak, yosunlar üzerine excel uygulama gibi tekniklerle çözemedim ve son olarak ilaç kullanma kararı aldım, algizit kullandım, fakat ne hikmetse algizit zerre faydalı olmadı, belki son kullanma tarihi geçmiş yada uygun olmayan ortamda saklanılmış bilemiyorum. 2. etapta algol kullandım, işte bu ilaç ciddi fayda sağladı, fakat arada birkaç karidesi ve bazı bitkilerimi de kaybettim. Yinede algol kullandığımda bazı forumlarda yazdığı gibi ertesi güne fayda filan sağlamadı, gözle görülür etki 4 günden sonra başladı. (algol kullandıktan sonra akvaryum içi havalandırma yapılmalı ve su içindeki sirkülasyon artırılmalı)
 
Sağlıkla kalın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pelerinlikediÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6658,2[/B] [B]8038,3[/B]
Kayıt: 02/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1168
pelerinlikediÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2012 20:22
Akvaryum için üretilmiş ince ayarlar bu kadar sıkıntı yaratmıyordur herhalde ama; bu vanalarda ayar yapmak gerçekten çok zor... co2 çözmek için ista max-mix üzerine tanımam; tam sorunsuz ve kabarcık bile görünmüyor..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2012 11:03
Tüp basıncı olmaması gerektiği kadar hızlı düştü, kaçak kontrolü yaptım, selenoid valf'in regülatör bağlantı kısmında kaçak çıktı, kaçağı düzelttim bakalım bundan sonraki co2 tüketimi ve ayarlama olayı nasıl olacak. ayar tutturamamamın sebebi kaçak olabilir, eğer değilse harici bir ince ayar vanası alıp deneyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reekartÇevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2010
İl: Balikesir
Mesaj: 410
reekartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2012 11:30
Yiğit Bey konuyu yeni gördüm , baştan sona kadar sıkılmadan okudum inanın,
yosun sorununun icabına baktınız sanırım,
 bence hiç bir taban bitkisi cuba ve utri nin yerini tutmuyor ,
önzemini bu bitkilerden yaparsanız iyi olur diye düşünüyorum ,
kurulumu ilk yaptıgınızda başta utrileri daha küçük parçalara ayırarak aşılama yapsaydınız daha iyi olurdu bence, benim nano tank denememde buyuk parca ve kucuk parca olarak ekilen utrilerin büyüme hızlarında nerdeyse yarıyarıya fark gözlemledim, konunun takipçisiyim, tebrikler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2012 11:59
Akvaryumda pek bir değişiklik yok, sol taraftaki taşları çıkardım, kütüğü bu pozisyona aldım ve arasına java moss sıkıştırdım, 2 yeni bitki eklendi. (Limnophila sessiliflora ve aromatica) çok yeni dikildiklerinden akvaryumda kendilerini belli edebilecek durumda değiller. hmp filtre içindeki kafa motorundan hortum uzatılıp karşı köşeden fıskiye aparatı ile verilmeye başlandı, altına da co2 atomizerini koydum, su atomizer üzerine doğru yönlendirildiğinden kabarcık yolu oldukça uzadı, atomizer'den ancak 8 bar'da çıkış alabildiğimden ince ayar'a gerek kalmadı, saniyede 1 kabarcık civarı çıkışım mevcut, fakat 8 bardaki 1 kabarcık 2-3 bardaki kaç kabarcığa denk gelir bilemem, seramik difüzördeki 2-3 kabarcığa eşdeğer çıkış var gibi.
 
Parvula'lar ilaç uygulamasından sonra kararmışlardı, ölüp ölmeyecekleri muallakta duruyorlardı, şu anda yeni yeni filiz vermeye başladılar, yosun sorunu akvaryum gelişimini uzunca bir süre sekteye uğrattı yani.
 
Salyangoz sayısında ise artış var, 4 adet helena olmasına rağmen onlar birbirleriyle ilgilenmekten başka birşey yapmıyorlar şimdilik, anlaşılan bir süre sonra helena patlaması yaşayacağım, bu yüzden salyangozları azaltmak gibi bir düşüncem yok, nasılsa bir süre sonra etrafta bir tanesi bile kalmayacak :D (aslında tamamen yok olmasalar iyi olur.) karides nüfusu ise patlama yapıyor.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2012 10:44
   Bu akvaryum nedense pek tutmadı :D işyerimdeki "saldım çayıra - Mevlam kayıra" akvaryumunda çok daha iyi gelişme görüyorum. acaba su kimyasındaki farklılıkmıdır diye düşünüyorum çünkü evde dinlendirilmiş musluk suyu, işyerinde ise kuyu suyu kullanılıyor. (işyerim kendi suyunu kendi çıkarıp işliyor)
 
Bitkilerin gelişimleri çok yavaş bazı hallerde ise duruyor. sadece parvula'lar gelişmeye başladılar. Rotala eski yapraklarında delinmeler gözlemledim. bu delinmeler manganez eksikliğine bağlı görünüyor fakat yeterli su değişimi yapılıyor, yani yeni su ile manganez de giriyor akvaryuma. mikro/makro element katkısı da sağlanıyor. Sanırım durum tabandaki demir oranının yüksek olmasının bir etkisi, demir fazlalaştığında manganez ile oran tutmayıp, manganez ihtiyacı yükselip, eksikliği çekilebilir. fakat dışarıdan manganez ekleyebilmek gibi bir durum sözkonusu değil, o zaman demiri azaltacağız demektir.
İşyerimdeki ve evdeki akvaryumların taban kumları aynı, içindeki taşlar aynı, bitkilerde birbirlerine yakın. bunu sırf bir diğerinde oluşabilecek sorunu karşılaştırabilmek adına yaptım ama ne hikmetse sistemlerin davranışları birbirleriyle alakasız.
 
Akvaryumda karides patlaması yaşadım, artık istemediğim kadar karidesim mevcut fakat bu karides patlaması bana mosquito rasboraların inteharı olarak geri döndü. ilk başta intehar edenleri bulduğumda bunu su kimyasına yormuştum fakat sonradan suçluyu buldum; karidesler. Geceleri rasboralar uyku konumuna geçtiğinde karidesler ise tam tersi aktif durumda oluyorlar, uyku konumundaki rasbora karides ile karşılaşınca sanırım korkudan, hızla su yüzeyine hareket yapıyor, tabi akvaryum kapağı olmadığından bu onun son deparı oluyor. rasbora sayısı 60+ rakamlardan 20+ rakamlara geriledi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ByRaptiyeÇevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2012
İl: Konya
Mesaj: 439
ByRaptiyeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2012 14:20
Konunun ilgiyle takipçisiyim. Bitki kurulumu arifesinde olduğum şu aralar sizin tecrübelerinizden ve bilgilerinizden faydalanmak çok mutlu etti beni zira forumda bu tarz belgesel tarzı kurulumlar oldukça az  Karidesler yüzünden rasboraların intihar ettiklerini ilk defa okudum ve bu çok enteresan bir bilgi kanımca. Tankınız bazı aksikliklerden dolayı birazcık sekteye uğramış olsa da sizin bu kararlılığınız azminiz ve iyimserliğiniz insana güç veriyor. Açıkcası ben akvaryumum da birşeyler ters gitti mi çok sinirleniyorum ve hevesim kaçıyor. Sizin bu isteğiniz ve azminiz biz genç hobicilere de ışık tutuyor. Sizi büyük bir saygıyla tebrik ediyor ve daim başarı diliyorum. Bol şanslar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir