Yeni Tank Sendromu Ve Azot Döngüsü


TalhaAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 178
TalhaAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2016 00:29
Merhaba, emeğinize sağlık çok güzel ve akla gelen soru işaretlerini giderici bir yazı olmuş. Yeni kurduğum akvaryumda karşılaştığım bir konuda size danışmak istiyorum. Akvaryumu kuralı iki hafta oldu, amonyak seviyesi son 1-2 güne kadar ammonia alert'te sarı yeşil arası bir renkteydi. Bugün tam olarak sarıya döndü, ben de bu akşam nitrit seviyesini ölçtüğümde sizin yazınızdaki grafikte gösterildiği şekilde tavan seviyeye gelmiş olduğunu gördüm. Balıkların renkleri biraz koyulaşmış durumda ve seyrek olarak kuma sürtünüyorlar. Bu durum balıklar için hayati bir tehlike oluşturur mu? Az miktarda su değişimi yaptım, yarın tekrar yapmayı düşünüyorum ve suya jbl denitrol eklemeyi düşünüyorum. Sizin önereceğiniz veya yapma diyeceğiniz bir şey var mı? Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2016 00:36
Yem atmayin, duzelir. Eger baliklar kötülesirse ayri bir kovaya atin, hava tasi ve metilen mavisi koyun, metilen mavisi nitritin dusurdugu oksijen tasima kapasitesini tekrar arttirir, bu sirada akvaryumda %50 klorsuz su ile degisim yapin.

Metileni akvaryuma atarsaniz bakterileri öldürürsünüz

Beğenenler: [T]7262,tolgasüren[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TalhaAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 178
TalhaAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2016 00:48
Cevabınız için çok sağ olun. Balıkların(3-5 cmlik ateş ağız yavruları) durumu şuan kötü görünmüyor, ölçümden sonra normalde yem attığım saatte yem atmadım ve akvaryuma fazladan hava veriyorum. Yarın tekrar ölçüm yapacağım ona göre yem vereceğim. Bu durumda yinede balıkları ayırmam veya %50 su değişimi yapmam gerekir mi? Tekrardan çok teşekkürler, iyi geceler..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efe3Çevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2016
Mesaj: 5
efe3Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2016 22:07
Rafet Bey öncelikle elinize sağlık çok güzel ve bilgilendirici bir yazı. Açıkçası yeni başlayan birisi olarak birçok tavsiyenize uymaya çalışıyorum. Talha bey benim de sizin gibi bir problemim var. Bende amonia alert kullanıyorum (Rafet Beyin tavsiyelerinden :) ) birkaç gündür suyun renginde bulanıklaşma ve göstergede hafif bir sarıdan bir üst renge geçme durumu var. Şuan ilk etapta yemi kestim. Bu arada filtreyi devamlı çalışır halde tutuyorum. Filtrenin pompasının üzerinde bulunan suya hava veren kısımda devamlı açık kalmalı mı? Akvaryumumda üstte hazır filtre var. Bunun içinde en altta akvaryumcudan aldığım bulaşık teli benzeri filtre üstünde seramik halkalar ve kendi kesip koyduğum birkaç bulaşık süngeri parçaları, en üstte elyaf kısım var. Sanki filtreleme kısmında bir yanlışlık yapıyorum gibi. Burada bakteri kültürünün daha rahat yerleşebileceği başka bir malzeme mi koymam gerekiyor. Sizlerin buradaki malzemeler ve sıralandırması ile ilgili bir tavsiyeniz varmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TheDoctorSÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 10
TheDoctorSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2016 11:39
Refet bey detaylı açıklama için çok teşekkürler. Bir sorum olacak, balıkları yavaş yavaş artırmak gerekiyor demişsiniz. Co2 seviyesini yüksek tuttuğumuz için balıkları eklediğimizde alışamayıp ölmeleri durumu oluyor yeni eklenen balıkların. Akvaryumcuya sorduğumuzda bu konuyu co2 seviyesini kısıp ekliceğiniz tüm balıkları biranda ekleyip sonra yeni balık eklemeyin dedi. Yeni kurduğumuz akvaryuma bu balık ekleme işini sizce nasıl yapmalıyız? Co2 fazlalığının balıkları kötü etkilememesi açısından nasıl bir önlem almak gerekir bitkili akvaryumda?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2016 12:15
[QUOTE=TalhaAkif]Cevabınız için çok sağ olun. Balıkların(3-5 cmlik ateş ağız yavruları) durumu şuan kötü görünmüyor, ölçümden sonra normalde yem attığım saatte yem atmadım ve akvaryuma fazladan hava veriyorum. Yarın tekrar ölçüm yapacağım ona göre yem vereceğim. Bu durumda yinede balıkları ayırmam veya %50 su değişimi yapmam gerekir mi? Tekrardan çok teşekkürler, iyi geceler..[/QUOTE]

Şimdi gördüm, gerekmez.

[QUOTE=efe3]Rafet Bey öncelikle elinize sağlık çok güzel ve bilgilendirici bir yazı. Açıkçası yeni başlayan birisi olarak birçok tavsiyenize uymaya çalışıyorum. Talha bey benim de sizin gibi bir problemim var. Bende amonia alert kullanıyorum (Rafet Beyin tavsiyelerinden :) ) birkaç gündür suyun renginde bulanıklaşma ve göstergede hafif bir sarıdan bir üst renge geçme durumu var. Şuan ilk etapta yemi kestim. Bu arada filtreyi devamlı çalışır halde tutuyorum. Filtrenin pompasının üzerinde bulunan suya hava veren kısımda devamlı açık kalmalı mı? Akvaryumumda üstte hazır filtre var. Bunun içinde en altta akvaryumcudan aldığım bulaşık teli benzeri filtre üstünde seramik halkalar ve kendi kesip koyduğum birkaç bulaşık süngeri parçaları, en üstte elyaf kısım var. Sanki filtreleme kısmında bir yanlışlık yapıyorum gibi. Burada bakteri kültürünün daha rahat yerleşebileceği başka bir malzeme mi koymam gerekiyor. Sizlerin buradaki malzemeler ve sıralandırması ile ilgili bir tavsiyeniz varmı?[/QUOTE]
Bakteri için en iyisi substat,oda seachem matrixvar sera siporax var bu ikisi yerleşmiş, kaliteli ürünler. Hava verme işi balık fazlalaştıkça önem kazanıyor, az yüklü bir akvaryumda yüzey dalgalanması yeterken çok yüklülerde bol bol hava vermek gerekiyor.

[QUOTE=TheDoctorS]Refet bey detaylı açıklama için çok teşekkürler. Bir sorum olacak, balıkları yavaş yavaş artırmak gerekiyor demişsiniz. Co2 seviyesini yüksek tuttuğumuz için balıkları eklediğimizde alışamayıp ölmeleri durumu oluyor yeni eklenen balıkların. Akvaryumcuya sorduğumuzda bu konuyu co2 seviyesini kısıp ekliceğiniz tüm balıkları biranda ekleyip sonra yeni balık eklemeyin dedi. Yeni kurduğumuz akvaryuma bu balık ekleme işini sizce nasıl yapmalıyız? Co2 fazlalığının balıkları kötü etkilememesi açısından nasıl bir önlem almak gerekir bitkili akvaryumda? [/QUOTE]
Akvaryumcu önerisi uygulanabilir değil, yeni balık görünce heyecanlanıp alıp götürüyoruz. Adamdan önerisi üzerine topluca 30 balık alıp tankı kurun, sonra gidin tekrar balık isteyin, olmaz mı diyecek sanki.
Bu şekilde co2'li tanka atarak öldürdüğüm balıklar hep sert su seven balıklar oldu. Örneğin plati, kılıç, moli, orta amerika'nın orta-sert su seven balıklarıdır, keza birçok karides, salyangoz orta-sert suda yaşarlar ve bitkili akvaryumda mutsuz olurlar. Mesela kılıç veya moli alırsınız. Şansınız varsa birkaç defadoğrurur sonra ölürler, daha sonra yavrularından düşük pH'a adapte olabilenler yaşar, yapay bir seçilim oluşur ancak bu durum o balığın mutlu olduğunu göstermez. Bazı türler düşük pH'da yaşasa da yüksek oksijen seviyesi ister. Geçen akvaryuma attığım kütükler yüzünden mantarlar çok hızlı çoğalıp sudaki oksijeni çok alt seviyeye indirdi. Hepsi hem doğada hem akvaryumumda düşük pH ve yumuşak suda yaşayan balıklarımdan geophaus ve biteniatalar ölürken, corydoras, candidi ve checkerboard cichlidler gayet normal yüzüyorlardı. Orta seviye oksijen isteyen limon tetralar ise su üzerinde oksijen açlığı yaşıyorlardı ama ölmemişlerdi.

Bir de şunu unutmayın, pH ile bazik ve sıcak ile soğuk birbirinin tersidir, bir su hem asidik hem bazik olamaz ancak CO2 ve O2 öyle değil, ayrı iki molekül. Bir suda az o2 az co2, az o2 çok co2, çok o2 az co2, son olarak da çok co2 çok o2 olabilir. Balıklar oksijenli solunum yapıyorlar, solungaçlar vasıtası ile oksijeni alıp co2'yi veriyorlar, bu da pasif difüzyon ile yani yoğunluk farkı ile gerçekleşiyor, suda istediği kadar çok oksijen olsun, eğer çok co2 olursa, kandan suya co2 geçişi zorlaşır ve balığın kanının pH'ı düşer balık ölür. O yüzden firmaların oksijen testini alıp ölçüm yapıp oo oksjen iyi demek yeterli değil.

Özetle co2 verdiğiniz bir akvaryum varsa, ona göre balık alın :)

Beğenenler: [T]191358,efe3[/T][T]7262,tolgasüren[/T]
Teşekkür Edenler: [T]190223,TheDoctorS[/T][T]191358,efe3[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ChesÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,192491[/C]
Kayıt: 28/12/2016
İl: Bursa
Mesaj: 2005
ChesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2017 09:42
Rafet Bey Merhaba, başlığınızı okuduktan sonra önerdiğiniz amonyak ölçeri ve yanında bir de aynı şekilde olan PH ölçeri aldım. Dün akvaryumuma koydum. Akvaryumum 330 lt ve 8 adet 15-20 cm arası frontozalarım bulunmakta. Kurulumu yapalı 3-4 hafta oldu. PH ölçerim 7,4 dü göstermekte zannedersem yetersiz Frontozalar için. PH buffer ım var onu o şekilde yükseltebilirim diye düşünüyorum ama varsa fikriniz yine de belirtirseniz çok makbule geçer. Asıl sormak istediğim ise Amonyak ölçerde Safe 0,02ppm birde Alarm 0,02ppm bulunmakta. Benim suyum Alarm 0,02ppm i gösterdi. Tehlikeli bir durum söz konusu mudur sizce? Balıklarda sürtünme vs durumu yok. Allaha şükür gayet iyi görünüyorlar. Korkmam gereken bir durum var mı sizce yoksa normal döngüsünde bıraksam düzelir mi bu oran? Kısacası fikir ve düşüncelerinizi alabilir miyim?

Yardımcı olabilecek bir üstad var mı acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2017 12:59
Ortadaki renk alarm kısmının rengiyse ciddi sorun var. Makalede yazan yemleme yapmama, klorsuz su ile su değiştirme ve biyolojik filtrasyonu kuvvetlendirmeyi takip ediniz. Evet pH yetersiz ancak önce biyolojik filtrasyonu oturtun zira bu şekilde pH yükseltmek zaten zayıf olan filtrasyona zarar verecektir.

Beğenenler: [T]7262,tolgasüren[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ChesÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,192491[/C]
Kayıt: 28/12/2016
İl: Bursa
Mesaj: 2005
ChesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2017 14:34
Evet Ortadaki renk Alarm 0,02ppm deki açık mavi tonda şuan. Pazar günü dip çekimi ve su değişimi yapmıştım. O günden sonra suyumda hafif bulanıklık oldu. Birşeylerin ters gittiğini anlamıştım. Bu nedenle önerdiğiniz testi aldım. Çünkü öncesinde suyum inanılmaz bir berraklığa sahipti. Oysaki dip çekimini kumların içinden yaptım 60 litre kadar su çektim ve yerine 1 hafta dinlenmiş su ekledim. Yemlemeyi durduruyorum dün akşam 5 de yemek verdim en son. Alarm durumu sarı olana kadar yemek vermiyorum doğru anladım değil mi?

Nitriti de ölçmek faydalı olacaktır ancak ben, pH ve sıcaklık çoğu balığın sevdiği 7 ve 25-27C arasındayken amonyak ile nitrit benzer şekilde kullanıldığı için nitriti amonyak düşükse düşüktür diye ölçmüyorum ancak bu durum ne yazık ki ilk kurulumda veya biyolojik sistemin ilaç gibi kimyasallar nedeniyle çökmesi sonrası tekrar kurulma aşamasında geçerli değildir. Bu cümlede ölçmüyorum denen yeri yanlış yazmış olabilir misiniz birde? Cümleyi bir türlü oturtamadım kafamda ... ölçüyorum demek mi istediniz acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TalhaAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 178
TalhaAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2017 14:56
[QUOTE=Ches]Evet Ortadaki renk Alarm 0,02ppm deki açık mavi tonda şuan. Pazar günü dip çekimi ve su değişimi yapmıştım. O günden sonra suyumda hafif bulanıklık oldu. Birşeylerin ters gittiğini anlamıştım. Bu nedenle önerdiğiniz testi aldım. Çünkü öncesinde suyum inanılmaz bir berraklığa sahipti. Oysaki dip çekimini kumların içinden yaptım 60 litre kadar su çektim ve yerine 1 hafta dinlenmiş su ekledim. Yemlemeyi durduruyorum dün akşam 5 de yemek verdim en son. Alarm durumu sarı olana kadar yemek vermiyorum doğru anladım değil mi?
[/QUOTE]
Taner bey öncelikle geçmiş olsun, inşaallah problemi büyümeden kayıpsız bir şekilde atlatırsınız. Yukarıda amonyak seviyesinin mavi renk ve 0,02 ppm olduğunu yazmışsınız, fakat eğer aynı ürünü kullanıyorsak(seachem alert) bende mavi renk sizdeki gibi alarm seviyesini gösteriyor fakat miktar 0,02 değil 0,2 ppm, 0,02 ppm ise sarı ile gösterilmiş ve güvenli seviye, bir yanlış anlaşılma oldu galiba, bende bu yüzden sorma ihtiyacı hissetim. Sağlıklı hobiler...[EDIT]TalhaAkif,2017-01-04 14:59:32[/EDIT]

+1: [T]1,bjkalley[/T][T]173168,Tunc Berk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ChesÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,192491[/C]
Kayıt: 28/12/2016
İl: Bursa
Mesaj: 2005
ChesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2017 15:06
Çok haklısınız Talha Bey, ben yanlış yazmışım birimi 'Alarm 0,2ppm açık mavi tonu' göstermekte. Uyarınız için teşekkür ederim. Sizde de mi alarmda görünmekte su durumu? Evet aynı ürünü kullanıyoruz bu arada...[EDIT]Ches,2017-01-04 15:07:00[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2017 15:15
[QUOTE=Ches]Evet Ortadaki renk Alarm 0,02ppm deki açık mavi tonda şuan. Pazar günü dip çekimi ve su değişimi yapmıştım. O günden sonra suyumda hafif bulanıklık oldu. Birşeylerin ters gittiğini anlamıştım. Bu nedenle önerdiğiniz testi aldım. Çünkü öncesinde suyum inanılmaz bir berraklığa sahipti. Oysaki dip çekimini kumların içinden yaptım 60 litre kadar su çektim ve yerine 1 hafta dinlenmiş su ekledim. Yemlemeyi durduruyorum dün akşam 5 de yemek verdim en son. Alarm durumu sarı olana kadar yemek vermiyorum doğru anladım değil mi?

Nitriti de ölçmek faydalı olacaktır ancak ben, pH ve sıcaklık çoğu balığın sevdiği 7 ve 25-27C arasındayken amonyak ile nitrit benzer şekilde kullanıldığı için nitriti amonyak düşükse düşüktür diye ölçmüyorum ancak bu durum ne yazık ki ilk kurulumda veya biyolojik sistemin ilaç gibi kimyasallar nedeniyle çökmesi sonrası tekrar kurulma aşamasında geçerli değildir. Bu cümlede ölçmüyorum denen yeri yanlış yazmış olabilir misiniz birde? Cümleyi bir türlü oturtamadım kafamda ... ölçüyorum demek mi istediniz acaba?[/QUOTE]
İlk paragraf doğru.

İkincide ise demek istediğim şu; akvaryumu sorun var mı diye gözlemlerken sadece amonyağa bakıyorum, çünkü oturmuş bir sistemde dışarıdan nitrit eklenmemişse (ki kimse böyle bir şey yapmaz), amonyak yükselmeden nitrit yükselemez, bu yüzden her şey yolunda, sistem oturmuşken sadece monitör ediyorken amonyağa bakmak bana yeterli geliyor, ayrıca bir de nitrite bakmıyorum, ölçmüyorum (tabi ideal birdünyada ölçsek daha iyi ama ben ölçmüyorum). Ancak eğer sistemi yeni kurmuşsam veya sizinki gibi problemli çökmeye yakın durum varsa o zaman nitriti de ölçmek lazım zira amonyak çok düşükken, nitrit öldürücü yükseklikte olabilir. Ancak pratikte ben yine ölçmüyorum (olmaz olsun böyle hobici), nitrit testine para ve zaman vermek istemiyorum (itiraflar), amonyağa göre hareket ediyorum, amonyak yüksek seviyeden tekrar güvenli kısma 4 günde mi düştü, bir 4 gün daha bekliyorum çünkü ilk sayfadaki amonyak nitrit nitrat grafiğinden biliyorum ki amonyak yeni sıfırlandığında nitrit hala yüksek bir seviyede ve hemen hemen aynı sürelerde peak yapıp geri düşüyorlar, o yüzden amonyak sıfıra inince bir o süre kadar daha yemleme yapmıyor ve bekliyorum. O 4 gün bitince yemlemeye devam ediyorum. Eğer yavru, zayıflamış veya hasta balığım yoksa 1 hafta açlık balıklarda soruna yol açmıyor, eğer varsa balıkları oturmuş bir akvaryuma alıyorum (neyseki 30dan fazla akvaryumum var [:D]) akvaryumu balıksız bekletiyorum, sonrabalık atıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ChesÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,192491[/C]
Kayıt: 28/12/2016
İl: Bursa
Mesaj: 2005
ChesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2017 15:32
Bilgilendirme için ne kadar teşekkür etsem azdır Rafet Bey, dediklerinizi uygulayacağım. Amonyak düşene kadar yemek vermiyorum. Düştükten sonra 3-4 gün daha bekliyor ve sonrasında yemlemeye başlıyorum. 30 Tane akvaryumunuzla mutlu mesut nice senelere diyelim :) [EDIT]Ches,2017-01-04 15:35:12[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TalhaAkifÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2016
İl: Ankara
Mesaj: 178
TalhaAkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2017 15:34
[QUOTE=Ches]Çok haklısınız Talha Bey, ben yanlış yazmışım birimi 'Alarm 0,2ppm açık mavi tonu' göstermekte. Uyarınız için teşekkür ederim. Sizde de mi alarmda görünmekte su durumu? Evet aynı ürünü kullanıyoruz bu arada...[/QUOTE]
Benim tankım yeni kurulum sayılır, dolayısıyla amonyak seviyesini sürekli takip ediyorum, o yüzden sizdeki seviye dikkatimi çekti. Ben de alarma gelmedi fakat alert seviyesine çıktı, bu süreçte yemlemeyi az tuttum zamanla amonyak düştü fakat dış filtre kullanmam gerektiği halde bütçem o dönemde el vermedi, başka filtre kombinasyonlarıyla durumu kurtarmaya çalıştım ama şuan hala amonyak seviyesi tam sarı değil hafif yeşile çalan bir durumda. Yeni dış filtre aldım ve bu gün fırsatım olursa onu kullanmaya başlayacağım, ondan sonra problemim ortadan kalkar diye ümit ediyorum. Benim için amonyaktan ziyade nitrit problem oldu, seviye 1 ppm'ye kadar yükselmişti. Nitriti ölçemiyorsanız da balıklardaki belirtilerinden anlaşılabiliyor; seyrek de olsa kuma sürtünme ve renklerde kararma benim gözlemlediğim ve bir kaç yerde okuduğum belirtilerdi. Nitrit ile ilgili bu konu altında benim de Refet beye sorum olmuştu, cevabı doğrultusunda yemlemeyi kestim ve su değişim miktarımı biraz arttırdım, 1 hafta kadar bir süre sonra nitrit de problem olmaktan çıktı. Fazla uzattım kusura bakmayın yakın zamanda tecrübe ettiğim bir durum olduğu için canlı bir örnek olarak paylaşmak istedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir