yeni bitkili kurulumu


aslolanaslanÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2010
İl: Denizli
Mesaj: 4
aslolanaslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2012 12:49

iyi forumlar. yeni bir bitkili akvaryumu 2 hafta önce kurdum. günlük ve haftalık bakımını forumda mustafa erdoğarın ''yeni başlayanlar buraya'' başlıklı yazısından örnek alarak yaptım. Daha önce bitkili konusunda herhangi bir deneyimim olmadı yalnızca kurmadan önce 3-4 ay kadar çoğu foruma göz attım ne nedir diye. Akvaryumum 60 en-40 boy-45 yükseklik ebatlarında. zeminde en altta 350 gr jbl ferrapol ile karıştırılmış 2 cm kadar lav kırığı, onun üstünde 3 cm kadar jbl manado bitki kumu ve en üstte 2 cm   kadar hagen siyah kum bulunmakta.   Bitkiler; echinodorus aquartica, vallisneria torta, weiss-grün, anubias varteri var. glabra, java fern, microsorium vindelov, hygrophila polysperma ceylon, anubias barteri var. nana. Isıtıcım 22 dereceye ayarlı jbl 150, filitrem fluval 205 sürekli açık, ışıklandırma şu an için günde aralıklarla 7 saat açık sylvania grolux 15 watt. Akvaryum suyunu damacana suyu ile doldurdum. Mustafa Erdoğar'ın konusunda da belirtildiği gibi potasyum ilavesini yaptım. haftalık sıvı gübre uygulamasını üreticisinin belirttiği dozda kullandım. Ancak özellikle echinodorus aquartica bitkisinin yaprakları eridi ve tül gibi kaldı. sağlam 2-3 yaprağı var. bu eriyen yaprakları tanktan alayım mı ve alırken yaprağı neresinden kesmem lazım( köke yakın birr yerden mi?). Anubias glabranın yaprakları da kurumaya yüz tuttu yer yer kahverengi lekeler oluştu ve bu lekelerin oluştuğu yerden yapraklar delinmeye başladı. Java fernlerin de yapraklarında kararmalar var. Akvaryumumda 17 lepistes, 2 çöpçü, 5 kiraz karides ve 2 adet katil salyangozum var, bunları kurulumdan 1 hafta sonra attım. Bitkilerin durumu beni endişelendiriyor. Şu an adaptasyon sürecinde olduklarından mı böyle yoksa bir eksikliğim mi var? Tecrübeli arkadaşlardan yardım cevapları bekliyorum, şimdiden teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2012 13:21
 Öncelikle bitkili dünyasına hoşgeldiniz.
  Sizin akvaryuma 15 w grolüx yetersiz gelir.Grolüx'ün yanına gün ışığı lamba takviyesi yapmalısınız.Gübreleme konusuna gelince, yeterli ışık ve co2 olmadan bitkiler gübreyi tam olarak kullanamazlar.Kullanılmayan gübre birikmesi de suyun kimyasını bozar.
  Araştırmalarınızı taban+ışıklandırma+co2+gübreleme yönünde yaparsanız nerede yanlış yaptığınızı daha rahat göreceksiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1385
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2012 14:03
15 watt bir aydınlatma akvaryumunuz için yetersiz. Aslında yetersiz denemez ama kullandığınız taban ve yaptığınız gübreleme için yetersiz. CO2 için birşey yazmamışsınız, kullanmıyorsanız bu da bir sorun. Tankınızdaki dengeler çok bozuk, sorunlardan kurtulmanız bu halde imkansıza yakın.
 
Aydınlatmaya ek yapmayacaksanız gübrelemeyi kesmelisiniz. Bu da ışık gerektiren bitkilerinize veda etmeniz anlamına gelir.
 
Aydınlatmaya ek yaparsanız co2 de eklemelisiniz. Ayrıca tabanda üstteki 2cm hagen katmanı bence az. Siz gübrelemeyi kesseniz bile tabandaki zengin topraktaki besinler suya karışacaktır. Muhtemelen geçen 2 haftalık süreç içerisinde tabandaki besin yönünden zengin toprak epey zayıflamıştır.
 
Javafernler bile isyan ettiyse akvaryumunuzda epey sorun var demektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aslolanaslanÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2010
İl: Denizli
Mesaj: 4
aslolanaslanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mart 2012 16:31

Cevabınız için öncelikle teşekkürler. Aranızda bulunmak da güzel. İlk etapta bitkilerin kök gelişim süreci yaşayacağından ışıklandırmanın önemsiz olduğu hakkında konular okumuştum o yüzden önemsemedim ancak kapağıma uygun ışıklandırmayı yaptırmak için hazırlıklara başladım. 24 w sylvania t5 ile 24 w daylight takmayı düşünüyorum. Gereksinimimi karşılamazsa ilave taktırmayı düşünüyorum. Co2 için ise mayalı sistem kurmayı düşünüyordum ancak erken diye düşünmüştüm. tekrar teşekkürler iyi forumlar...



Peki bu eriyen yaprakları özellikle  echinodorus aquartica  bitkisindekileri nasıl almalıyım? köke yakın yerden mi kesmem lazım ? Şimdi akvaryumcudan geldim lambaya çözüm için yarın alacağım inşallah. Mayalı sistemi de en yakın zamanda kuracağım. Anlattığınıza göre durum epey vahim sanırım :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir