Yeni Başlayanlar ve Sıkça Sorulan Sorular


VOLKANAYAZÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
Mesaj: 2049
VOLKANAYAZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2009 20:01
1. Tatlı su akvaryumunu nasıl deniz akvaryumuna çevirebilirim?
  
    Tatlı su akvaryumunda kullanılan ekipmanlar, deniz akvaryumları için  uygun değildir. Deniz akvaryumu için gerekli olan ekipmanlar incelenerek, elinizdeki mevcut malzeme ile kıyaslanmalı ve uygun olan ekipman dışındakiler, kesinlikle kullanılmaya çalışılmamalıdır.
 
2. Deniz akvaryumu kurmaya karar verdim, ne yapmalıyım?
 
    Öncelikle çalışan bir sistem görmeniz, kullanılan ekipmanları tanımanız açısından sizin yararınıza olucaktır. İlk etapta beslemeyi istediğiniz canlıların yaşam gereksinimlerini araştırmalı, bu doğrultuda kurulum aşamasında bir uzman desteği ile ilerlemelisiniz. İlk kurulumda mümkün olduğunca kuvvetli bir teknik alt yapı tercih etmeniz, akvaryumunuzun istikrarı ve ilerde önünüze çıkacak ek ödenek sorunları için önemlidir.
 
3. Deniz akvaryumu kurulumu pahalımıdır?
 
     Tatlı su akvaryumlarında olduğu gibi deniz akvaryumlarında da,  düşük ve yüksek destekli sistemler vardır. Bu sorunun cevabı beslemeyi düşündüğünüz canlılarla orantılıdır. Eğer basit bir sistem kurulup, sistem sınırları zorlanmaz ise, birçok tatlı su akvaryumundan düşük maliyetlerle, deniz akvaryumu kurulabilir.
 
4. Kaç litre akvaryum ile başlamalıyım?
 
    Deniz akvaryumlarında üzerinde durulması gereken en önemli konu sabit ve olması gereken su değerleridir. Deniz akvaryumlarında beslenilen canlılar bu değer yülselişlerini ve oynamalarını,  tatlı su canlıları kadar tolere edemezler. Bu düşünceden yola çıkarak kurulacak ilk akvaryumun, mümkün olduğunca yüksek litrede olması önemli bir avantaj sağlayacaktır. Bunun için minimum 200 litre tavsiye edilebilinir.
 
5. Kaç tip deniz akvaryumu vardır?
 
   Sadece balıklardan oluşan (marine), balık ve omurgasızlardan oluşan (resif) ve sadece omurgasızlardan oluşan (reef) akvaryumlarını, ayrı katagoriler olarak nitelendirebiliriz. Ülkemizde yoğunlukla tercih edilen sistem, resif akvaryumlarıdır.
  
6. Nano akvaryum nedir?
 
   Nano akvaryum, 100 - 150 lt den ufak sistemlere verilen isimdir. Litre azaldıkça, su değerlerini sabit tutmak dahada zorlaşacağı için tecrube ve ilgi ister. Su değerlerinin sabitliği açısından, fazla balık ilave edilmemelidir. Sistem gereksinimleri büyük akvaryumlarla aynıdır.
  
7. Kullanılacak ekipmanlar nelerdir?
 
  Almanız gereken ekipmanlar akvaryum hacminiz ve besleyeceğiniz canlılarla orantılı olmakla beraber; Protein skimmer, canlı kaya, kum, tuz, sirkülasyon ve kafa motorları,  tuz ölçer, ısıtıcı, uygun ışıklandırma, testler, yemler ve katkılardır.
  
8. Aydınlatma nasıl olmalı?
 
    Kullanılacak aydınlatma  ekipmanları, deniz akvaryumlarına uygun kelvin değerlerinde ve akvaryumunuzun hacmine oranla yeterli güçte olmalıdır. Akvaryumda beslediğimiz canlıların yaşamlarını ve gelişimlerini sürdürebilmeleri için ışık, hayati bir önem taşır. Bunun dışında yeterli kelvin değerlerine sahip olan lambalar kullanılmadığında, akvaryumda yosun sorunu gözlemlenmektedir. T5 ve Metal halide lambalar, sıklıkla tercih edilen aydınlatma türleridir.
  
9. Hangi protein skimmer (ps) yi önerirsiniz?
 
   Bu soru hobiye yeni başlayanlar arasında ilk sorulan sorulardandır. Bu sorunun cevabı sizin akvaryum ölçünüze ve beslemeyi düşündüğünüz canlılarla bağlantılıdır. Protein skimmer tercihi yaparken piyasada kabul görmüş markalara yönelmek lehinize olucaktır.
 
10. Sump içerisinde hangi filtre malzemelerini kullanabilirim?
 
  Sump un içerisinde elyaf dışında herhangi bir malzeme kullanmamalısınız. Elyaf da mümkünse su ile tam temas etmeden kullanılmalıdır. Deniz akvaryumunda kullanılan biyolojik sünger, mercan krıkları v.s. gibi filtre ekipmanlarına ihtiyaç yoktur. Bu görevi canlı kayalar yeterince görmektedir. Kullanacağımız protein skimmer mekanik temizlik görevinide üstelneceğinden elyaf tercih edilmeyebilinirde.
 
11. Dış filtrem var kullanabilirmiyim?
 
      Dış filtre deniz akvaryumlarında kullanılmaz. İçerisinde kullanacağınız elyafı en fazla 2 gün içerisinde değiştirmelisiniz. Bu da zahmetli bir iştir. Dış filtre aktif karbon veya fosfat tutucu gibi malzmeleri kullanmak açısından sisteme dahil edilebilir. Bunun içinde sump ta yapılacak bir bölme veya şelale filtre daha pratik olucaktır.
 
 
12. Çeşme suyu kullanabilirmiyim?
 
   Cevabı direk "hayır" olmamakla beraber, tavsiye edilmez. İçeridği nitrat, fosfat ve silkat yüzünden yosun sorunu oluşturur. Reverse osmosis veya işlenmiş damacana suyu bu uygulama için en idealidir. Eğer bu suları bulmakta zorluk çekiliyor ise, değerleri uygun sıradan damacana sularda kullanılabilinir.  
 
13. Deniz suyu kullanabilirmiyim?
 
   Sentetik deniz tuzu ile hazırlanan su, beslemeyi düşündüğümüz canlılar için daha elverişli bir ortam oluşturmaktadır. Yerel canlılar beslemeyi düşünürsek, bu alternatif söz konusu olabilir. Kurulumda bu işlem üzerinde durulma zorunluluğu var ise; Kullanılacak suyun değerleri, deniz akvaryumları için kabul görmüş değerler ile karşılaştırılmalı, farklılık var ise uygun değerlere getirilerek kullanılmalıdır. Zaman ve fiyat/performans açısından bu işlem, hobiciler tarafından kullanılan bir tercih değildir.
 
14. Canlı kaya dışında başka kayalar kullanabilirmiyim?
 
    Tercihiniz öncelikle canlı kaya olmalıdır. Eğer başka bir alternatif üzerinde durulucaksa, kullanılan kayanın suya salınım yapmaması ve bol gözenekli olmasına dikkat edilmelidir. Canlı kayalara iyi bir alternatif olarak lav kayaları kullanılmaktadır.
 
15. Canlı kaya miktarı ne olmalı?
 
     Canlı kaya miktarını belirlerken ortalama, akvaryumunuzun litresi/7-10 arası bir değer kullanılır. Bu değer sabit bir değer değildir. Ortalamayı bu formul üzerinden alarak ekleme/azaltma yapabilirsiniz.   
 
16. Denizden çıkardığım kayaları kullanabilirmiyim?
 
     Denizden çıkarılan kayalar direk sisteme eklenmemelidir. Kürleme denilen bir işlem sonrası ve üzerindeki tüm canlılar temizlendikten sonra sisteme eklenebilir. Kürleme işlemi bir hayli zaman ve para ayırmanız gereken bir işlemdir. Bunun içinde akvaryuma uyguni hazır  canlı kayaları eklemeniz daha doğru olucaktır.  
 
17. Canlı kayaları ne zaman akvaryuma eklemeliyim?
 
    Canlı kayalar, sistemdeki tüm ekipmanlar tamamlandığında ve çalışmaya başladığında, tuzlu su kullanıma uygun bir şekilde hazırlandığında sisteme dahil edilmektedir. Akvaryuma canlı kaya eklerken, tek seferde eklenmesi size avantaj sağlayacaktır. 
 
18. Sistem çalışmaya başladı, ne kadar beklemeliyim? (cycle)
 
   Bu süreç çok önemlidir. Bu süreçte sisteme yeterli bakteri yatağının kazandırılması sağlanır. Bu sürecin tamamlanıp/tamamlanmadığı testler sayesinde anlayabilirsiniz. Su değerleriniz, deniz akvaryumları için uygun değerlere gelmediği sürece kesinlikle canlı eklememelisiniz. Ortalama verilen süre 3 - 4 haftadır. Kurulmuş ve çalışan sisteminize canlı eklemeyi ne kadar geç yaparsanız okadar sorunsuz bir şekilde bu dönemi atlatabilirsiniz. Bu dönem sonrası canlı ekleme işlemi bir anda değil, zamana yayılarak yapılmalıdır.
  
19. Temizlik ekibi nedir? Ne zaman sisteme dahil edilmelidir?
 
    Temizlik ekibi; akvaryumdaki artık ve yosunlarla beslenerek, akvaryumunuzun temizlenmesinde size yardımcı olur. Akvaryumda döngü süresi tamamlandığında, bu canlılar akvaryuma dahil edilir. Bu canlılara örnek olarak hermit, snail, blenny gibi türleri gösterebiliriz. 
 
20. Balık tercihi yaparken  nelere dikkat etmeliyim?
 
   Beslemeyi düşündüğünüz balıkları satın almadan önce, yaşam gereksinimleri ve karakteristik özellikleri hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmalısınız. Edindiğiniz bilgiler dahilinde sistem kapasitenizle karşılaştırmalı ve satın almaya bu yönde karar vermelisiniz. Seçtiğiniz balıkların diğer türlerle uyumu, beslenme alışkanlıkları  ve mercanlara zarar verip/vermeyeceği gibi konuları iyi analiz etmelisiniz.
 
21. Balık satın alırken nelere dikkat etmeliyim?
 
   Yeni ithal edilmiş balıklardan kaçınmalısınız. Akvaryuma adapte olan, yem yeme problemi yaşamayan balıkları tercih etmelisiniz. Mümükün olduğunca satın alma süresini uzatıp, balıkta ürkeklik, hastalık belirtileri ve renklerinde problem olup/olmadığı konularını analiz ederek satın alma işlemini gerçekleştirmelisiniz. Hobicilerden alınacak balıklar her zaman doğru bir tercihtir.
 
22. Mercan tercihi yaparken nelere dikkatetmeliyim?
 
   Balıklarda olduğu gibi mercanlar içinde akvaryum kapasiteniz ve sistem yeterliliğiniz önemli konulardır. Beslemeyi düşündüğünüz canlının özellikleri ve yaşam gereksinimlerini tam anlamı ile öğrenmelisiniz. Yeni başlayanlar için uygun mercanlar soft türlerdir. Mercanlar balıklara oranla, su değerlerine daha fazla hassastır. Bundan dolayı oturmuş ve su değerleri sabitliğini kazanmış bir akvaryumunuz varsa mercan satın almal ve beslemelisiniz.
 
Lütfen eklenmesini istediğiniz soruları özel mesaj ile belirtiniz.
VOLKANJXL2009-01-03 11:13:22

Beğenenler: [T]155212,alper-[/T][T]192548,oltan[/T][T]199522,Sezerhan[/T][T]138460,ttopay[/T][T]182304,AhmetEmre[/T][T]203555,YusufUZNR[/T][T]176112,Abksn[/T][T]75366,genckanat[/T][T]151046,theory[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]230296,SittinSene[/T][T]230948,Pamir Kandemir[/T][T]154673,ediz28[/T][T]189258,XOCOHTbI[/T][T]205105,çulsuz[/T]
Teşekkür Edenler: [T]190779,arif01[/T][T]199522,Sezerhan[/T][T]138460,ttopay[/T][T]182304,AhmetEmre[/T][T]203555,YusufUZNR[/T][T]176112,Abksn[/T][T]75366,genckanat[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]240424,agestis[/T]
+1: [T]138460,ttopay[/T][T]203555,YusufUZNR[/T][T]151046,theory[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PEKTASMURATÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 971
PEKTASMURATÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 14:02
Bilgiler için gerçekten çok teşekkür ederim, emeğinize sağlık. PS başlığı altında yuvarlak bir ifade kullanmışsınız, doğal olarak tabi; ancak ben biraz daha açmanızı rica etsem. Kategorize edebilmemiz için önemsiyorum bunu, örneğin 50-100lt için kapasite şu olmalı, 100-200 için bu ..gibi. Ya da toplam su hacminin şu kadar katı gibi bir oran verebiliyor musunuz?
 
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArtaNÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 783
ArtaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2011 14:28
Bu başlık buraya sabitlenebilir mi? Her gün burda ki soruları sormak için arkadaşlar konu açıyorda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herakliaÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3956,1[/B] [B]4284,2[/B]
Kayıt: 20/09/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2208
herakliaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2011 23:27
Arda artık sabit başlıklar yok, bunun yerine bilgi ağacından yararlanılıyor. Bilgi ağacında konu bulmak ve ilgili bölümlere ulaşmak çok daha kolay ama okumak istemeyen için değil sabit başlık, ana sayfa yapsak yine faydası olmuyor.

+1: [T]189788,bluedesigner[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fragmarketÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2010
Mesaj: 35
fragmarketÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Şubat 2011 00:31
Volkan Bey yazılarınızı ailecek zevkle okuyoruz ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bozkanÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 129
bozkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2011 02:48
Emeğinize sağlık. Çok uzun zamandır bu hobi ile ilgileniyorum, artık bir tane de tuzlu su tankım olsun istiyorum. Siz tecrübeli arkadaşların paylaşımları doğrultusunda inşallah yakında kuracağım. Kafamdaki bir çok soruya bu başlıkta yanıt buldum. Tekrar teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kızıldeniz AkvarÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 19/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 328
Kızıldeniz AkvarÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2011 09:58
[QUOTE=bozkan]Emeğinize sağlık. Çok uzun zamandır bu hobi ile ilgileniyorum, artık bir tane de tuzlu su tankım olsun istiyorum. Siz tecrübeli arkadaşların paylaşımları doğrultusunda inşallah yakında kuracağım. Kafamdaki bir çok soruya bu başlıkta yanıt buldum. Tekrar teşekkürler.[/QUOTE]

Hayırlısı olsun hocam. hoşgeldiniz tuzlu suya:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lmemolÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2013
İl: Antalya
Mesaj: 5
lmemolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2013 18:34
Çok faydalı bilgiler emeğinize sağlıklmemol2013-10-31 18:36:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OKTAYÇevrim Dışı

Kayıt: 02/08/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 225
OKTAYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2013 15:32

Volkan bey bukadar açık anlaşılır yazınız bizim gibi acemilere rehber oluyor,elinize sağlık...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lmemolÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2013
İl: Antalya
Mesaj: 5
lmemolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2013 22:10
Merhaba deniz akvaryumunda fosfat filtresi (dış filitre) olmassa olmazlardanmıdır. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alper-Çevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 92
alper-Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2016 00:41
Neredeyse soracağım tüm sorulara cevap verilmiş. Konu açılalı üzerinden 8 sene geçmiş ancak sorular değişmiyor. 300lt Deniz akvaryumu yapmaya karar verdiğim ve araştıramaya başladığım şu 5 günde 5 sene daha yaşlandım diyebilirim:D tatlı sudan tuzlu suya geçiş hiç de öyle basit değilmiş. ikisi de akvaryum ama tamamen farklı iki bilgi birikimi istiyor. Kedi baksam daha alakalı ve kolay(!) Tatlı sudaki tecrübe ve bilgiler tuzlu suda neredeyse hiç işe yaramıyor. ("Bilinç" hariç diyelim) RO, PS, ışık, soğutucu, suyun oturması, testler, çok masraflı ekipmanlar. Kendim PS yapmaya çalışacağım ama onda da tecrübe ve "bilgi" gerekiyor. Tek yüzümü güldüren sump'ın basitliği oldu :) Yaza kadar halletmiş oalcağım inşaallah.

Konuyu açan arkadaşa ve www.akvaryum.com'a teşekkür ederim.[EDIT]alper-,2016-11-21 00:45:13[/EDIT]

Beğenenler: [T]157257,ZodiJack[/T]
+1: [T]75366,genckanat[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

balikdelisiÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2016
İl: Izmir
Mesaj: 49
balikdelisiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2016 13:55
Sürekli deniz akvaryumu ile ilgili bilgi vermişsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TaşadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/02/2016
İl: Ankara
Mesaj: 648
TaşadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2016 17:00
[QUOTE=balikdelisi]Sürekli deniz akvaryumu ile ilgili bilgi vermişsin.[/QUOTE]amaç o zaten

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ulas13Çevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 93
ulas13Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2016 20:05
Slm arkadaslar konu acmak istemedim [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/90519/261120161902531.jpg[/IMG]

Foto daki bocegin ne oldugunu bilen varmi reef akvaryum tesekkurler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir