Yeni Akvaryumum Ve Sorularım


SquanchyÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 3
SquanchyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2021 14:14
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231877/020720211408141.jpg[/IMG]

Herkese merhaba,

Hobiye yeni başladım. Walstad yöntemi ile bir akvaryum kurdum. İyice araştırarak bu işi yaptım ancak bir kaç sorunla karşılaştım:

-Bitkileri koyduktan sonra güzel bir büyüme gördüm ardından karides eklemesi yaptım. Ancak koyduğum ısıtıcı problemi yüzünden (30 dereceye kadar ulaştı sıcaklık.) Karidesleri kaybettim. Isıtıcıyı çıkarıp sıcaklığı 24-26 arası oturttuktan sonra 10 karides daha ekledim. 15 gün içinde bir karidesim. Diğerlerinde de bir üreme olmadı. Sebebi sizce nedir?

-50 cm 30 lt akvaryumum sizce lepistes türlerinden ekleyebilir miyim? Ekleyebilirsem kaç tane ekleyebilirim?

- 3 tane adi salyangozum var ve etrafta yumurtalarından görüyorum. Aşırı çoğalmalarını nasıl engelleyebilirim?

-Diktiğim mini parvulalarda büyük bir değişim olmadı. Hevesle almıştım ancak iyi bir gelişim göremedim. Sizce bu akvaryum için uygun değiller mi ?

Okuyan herkese teşekkürler,

İyi günler,

[EDIT]Squanchy,2021-07-02 14:17:38[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ds8012Çevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2021
İl: KKTC
Mesaj: 60
ds8012Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2021 14:38
Öncelikle tankınız hayırlı olsun. Isıtıcı bu mevsimde kullanmanıza gerek yok. Termostatlı ısıtıcı kullanıp ayarlarsanız ısıtıcı ıcınde bile olsa ayarladığınız ısı seviyesine gelince ısıtmayı bırakır. Eğer ısıtıcınız termostatlı olduğu halde ısı ayarına geldiğinde hala ısıtmaya devam edip sıcaklığı yükseltiyorsa ısıtıcının termostatı bozuk demektir değiştirmeniz gerekir. Şuan için ısıtıcıya gerek yok ama kışın önemli bir konu olduğu için aklınızda bulunsun. Bitkiler için eğer yeni bitkilerse bir süre adaptasyon olma süresi verin bu süre içinde yaprak dökebilir gelişim göstermeye bilir her bitkinin adaptasyon süresi farklıdır X bitkisi 1 haftada gelişmeye başlarsa Y bitkisi gelişmiyorsa bir sıkıntı olduğunu düşünmeyin. Gelişme ve adaptasyon hızı her bitkide farklıdır. Ayrıca her bitkinin ihtiyacı da farklıdır co2, gübre vs isteyen-istemeyen bitkiler vardır ona göre biri gelişim gösterirken diğeri göstermeyebilir. Bitki çeşitlerinizle ilgili tek tek araştırma yapmanızı ve ihtiyaçlarını öğrenip ona göre ilerlemenizi tavsiye ederim. Lepistese gelince lepistesler inanılmaz cabuk çoğalan bir tür bu sebeple akvaryum hacminiz kücük kalacaktır. Kesinlikle önermiyorum. İlla lepistes istiyorum derseniz 5-6 adet erkek lepistes atarsanız üreme olmaz dolayısıyla tankınız yeterli gelebilir. Yada tetra türlerinden sayıyı cok abartmadan atabilirsiniz. 1 yada 2 adet cüce vatoz atmanızda da fayda var. Salyayongoz için bence gördüğünüz bütün salyangoz ve yumurtalarını atın inanılmaz cabuk coğalıp tankı ele geçiriyorlar. Çok çağalır elle toplayamaz duruma gelirseniz katil salyangoz koyarsınız. Salyangoz yumurtası yada salyangoz bitkilerden gelir bununla karşılaşmak istemiyorsanız yeni bitki aldığınızda akvaryuma eklemeden 5 lt suya yarım çay bardağından biraz fazla sirke döküp 20 dk bekletirseniz göremediğiniz salyangoz yumurtalarını öldürmüş olursunuz. Sirkeli sudan sonra bitkiyi iyice yıkayın ve 10 dk kadarda temiz suda bekletip akvaryuma öyle ekin.[EDIT]dilaracaglayan ,2021-07-02 15:05:27[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

İlsiuonÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 390
İlsiuonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2021 14:57
Bence gösterişli bir erkek betta çok guzel durur salyangoz sorunu icin katil helena koyabilirsiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Pennywise0Çevrim Dışı

Kayıt: 03/04/2021
İl: Ankara
Mesaj: 20
Pennywise0Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2021 15:04
Adi salyangozların üremesinin hızı atılan fazla yemler ile doğru orantılıdır. Yani yemlerin akvaryum dibine çökmemesine özen gösterecek şekilde atılması gerekiyor yine de belli bir süre sonra kimyasal olarak olmasak da görsel olarak göze hoş görünmeyecek kadar çoğalabilirler bu durumda katil helena denilen salyangoz türünden 2 3 tane koyarsanız 1-2 ayda tankı adilerden tamamen temizlerle ancak bunu yaparken birkaç tane adi salyangozu başka bir yere ayırıp 2 ay sonra tekrar akvaryuma koyun çünkü bana göre adi salyangoz bitkili bir tank için gerekli onun dışında katil helena yerine bir dilim salatalık koyarsanız 1 saat sonra üzerinde birçok salyangoz görürsünüz dikkatlica parçayı çıkarıp salyangozları temizledikten sonra tekrar akvaryuma alın bu işlemi birkaç kere yaptığınızda sayılarını kontrol altına almış olursunuz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SquanchyÇevrim Dışı

Kayıt: 02/07/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 3
SquanchyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2021 15:05
[QUOTE=dilaracaglayan ]Öncelikle tankınız hayırlı olsun. Isıtıcı bu mevsimde kullanmanıza gerek yok. Termostatlı ısıtıcı kullanıp ayarlarsanız ısıtıcı ıcınde bile olsa ayarladığınız ısı seviyesine gelince ısıtmayı bırakır. Eğer ısıtıcınız termostatlı olduğu halde ısı ayarına geldiğinde hala ısıtmaya devam edip sıcaklığı yükseltiyorsa ısıtıcının termostatı bozuk demektir değiştirmeniz gerekir. Şuan için ısıtıcıya gerek yok ama kışın önemli bir konu olduğu için aklınızda bulunsun. Bitkiler için eğer yeni bitkilerse bir süre adaptasyon olma süresi verin bu süre içinde yaprak dökebilir gelişim göstermeye bilir her bitkinin adaptasyon süresi farklıdır X bitkisi 1 haftada gelişmeye başlarsa Y bitkisi gelişmiyorsa bir sıkıntı olduğunu düşünmeyin. Gelişme ve adaptasyon hızı her bitkide farklıdır. Ayrıca her bitkinin ihtiyacı da farklıdır co2, gübre vs isteyen-istemeyen bitkiler vardır ona göre biri gelişim gösterirken diğeri göstermeyebilir. Bitki çeşitlerinizle ilgili tek tek araştırma yapmanızı ve ihtiyaçlarını öğrenip ona göre ilerlemenizi tavsiye ederim. Lepistese gelince lepistesler inanılmaz cabuk çoğalan bir tür bu sebeple akvaryum hacminiz kücük kalacaktır. Kesinlikle önermiyorum. İlla lepistes istiyorum derseniz 5-6 adet erkek lepistes atarsanız üreme olmaz dolayısıyla tankınız yeterli gelebilir. Yada tetra türlerinden sayıyı cok abartmadan atabilirsiniz. 1 yada 2 adet cüce vatoz atmanızda da fayda var. [/QUOTE]

Teşekkür ediyorum. Cüce vatoz ben de düşünmüştüm. Tetradan çok özel tür lepistesler hoşuma gidiyor belki dediğiniz gibi 5-6 erkek alırım. Tetra içinde sanırım 4-5 sayısı ideal olur.

[QUOTE=İlsiuon]Bence gösterişli bir erkek betta çok guzel durur salyangoz sorunu icin katil helena koyabilirsiniz[/QUOTE][QUOTE=Pennywise0]Adi salyangozların üremesinin hızı atılan fazla yemler ile doğru orantılıdır. Yani yemlerin akvaryum dibine çökmemesine özen gösterecek şekilde atılması gerekiyor yine de belli bir süre sonra kimyasal olarak olmasak da görsel olarak göze hoş görünmeyecek kadar çoğalabilirler bu durumda katil helena denilen salyangoz türünden 2 3 tane koyarsanız 1-2 ayda tankı adilerden tamamen temizlerle ancak bunu yaparken birkaç tane adi salyangozu başka bir yere ayırıp 2 ay sonra tekrar akvaryuma koyun çünkü bana göre adi salyangoz bitkili bir tank için gerekli onun dışında katil helena yerine bir dilim salatalık koyarsanız 1 saat sonra üzerinde birçok salyangoz görürsünüz dikkatlica parçayı çıkarıp salyangozları temizledikten sonra tekrar akvaryuma alın bu işlemi birkaç kere yaptığınızda sayılarını kontrol altına almış olursunuz..[/QUOTE]

Katil helena karideslere sıkıntı çıkarmaz mı peki ? Dediğiniz gibi salatalık koyuyorum ancak ne karidesler ne salyangozlar üstüne çullanmıyolar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8822
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Temmuz 2021 15:46
Merhaba,
Karidesler konusunda bir fikrim yok. Ama henüz çok uzun zaman geçmiş denemez. Akvaryum ortamına tam alınmamış bile olabilirler.

Lepistes uygun olmaz. Hızlı üreyen bir tür, en az 60-70 litrelik akvaryumlar iyi olur. Bu hacimde hiç tavsiye etmem. Aşağıdaki linki bi inceleyebilirsiniz. Oradaki balıkların hemen hemen hepsi 30 litrede beslenebilir. Göz atın muhakak.
[URL]https://hayvanlar.net/konular/kucuk-akvaryumlarda-beslenebilecek-baliklar.2716/[/URL]

İki veya üç tane katil salyangoz ekleyebilirsiniz. Bu sayede sayıları dengelenir. Etçil bir salyangoz olduğundan yiyecektir diğerlerini. Tamamen bitirirler mi bilmiyorum ama aşırı üretmenin önüne geçerler.

Parvula genel olarak high tech bir bitkidir. High tech anlam olarak biliyorsunuzdur belki, yüksek ışık, co2 ve gübreleme, sağlam taban olan akvaryumlara ve ancak o akvaryumlarda yetişen bitkilerdir. Parvula da aynı şekilde geniş bakım aralığı olan bir bitki türü değil. Kullandığınız toprak bitkilerin gelişiminde iyi rol oynar. Onun etkisi ile çürümeden durabilir veya yavaşta olsa gelişebilir belki. Ama hızlı bir gelişim beklemeyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir