Yeni Akvaryumda Yoğun Yosunlanma


JiddaÇevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2023
İl: Ankara
Mesaj: 5
JiddaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2023 01:30
Merhabalar, 70x40x40 boyutlarında (112 litre) bitkili bir akvaryum kurdum. Akvaryumu kuralı 2 gün olmasına rağmen çok yoğun bir yosunlanma oluyor.

Bu yosunlanma özellikle de koymuş olduğum 2 adet ağaç kökünde oluyor. Akvaryumum yoğun bitkili. Doğrudan güneş ışığı almıyor. Ben de yosunlanmadan dolayı ışık almış olmama rağmen neredeyse hiç kullanmadım.

Yosunlanmanın sebebi ne olabilir acaba? Aldığım ağaç kökünü sıcak suda beklettim ancak 2-3 saat boyunca kaynatmadım, eğer bu işlemi yaparsam yosunlanma belasından kurtulabilir miyim? Ya da çözüm olarak salyangoz eklemek daha mantıklı mı olur? Şu anda akvaryumda herhangi bir balık, karides, salyangoz bulunmuyor. Şimdiden teşekkürler.

(Akvaryumumda düzenli çalışan ve hacme uygun ısıtıcı ve iç filtre var.)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240535/280820230126441.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NatHeoÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2023
İl: Bursa
Mesaj: 81
NatHeoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2023 01:38
Merhaba yosunlanmaya karşı karides ekleyebilrsin ve dediğin gibi salyangozda ekleyebilrsin eğer camdada yosunlanma oluyor ise salyangozlar iyi temizler ağaç kökünü kaynatma ve sıcak suda bekletmeye hiçbirşey diyemiyecem malesef.


Veya şu videonun ( https://www.youtube.com/watch?v=eCyP7jqAJiE&ab_channel=MendeburLemur ) 7:13-10:04 şu dakikalar arasında uygulanan taktiği uygulayabilirsin yanlız biraz dikkatli ol ve bu taktiği araştırmanı tavsiye ederim akvaryumundaki bitkilere ve balıklarına zarar gelsin istemem.[EDIT]Heoss,2023-08-28 01:53:21[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]240535,Jidda[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JiddaÇevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2023
İl: Ankara
Mesaj: 5
JiddaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2023 14:18
Dün karides almıştım ama maalesef muhtemelen henüz sudaki döngü ve parametreler stabil olmadığı için hepsi öldü. [:(]

Şimdi 4 nerite salyangozuyla 4 elma salyangozu aldım. Eğer bu da fayda etmezse oksijenli su yöntemini deneyeceğim. O yöntemi daha önce hiç görmemiştim ama araştırdığım kadarıyla doz aşımı yapılmadığı sürece zararı olmayan bir yöntem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 602
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2023 14:33
Yeni tanka bakteri döngüsü oturmadan keşke canlı eklemeseydiniz. Yeterli besin olmadığı için ve muhtemelen amonyak patlaması sebebiyle tüm salyangozlarınız da muhtemelen ölecekler. .Hele ki elma salyangozları büyük bioloada sahipler. Hadi onları haşlanmış sebze ve yemle beslersiniz de, neriteler full doğal yüzeylerdeki biofilm ve yosunla beslenirler. Bu hayvanlar tamamen aç kalacaklar. Elmalar da yem yediğinde ortaya aşırı derecede amonyak çıkacak. Başka tanklarınız varsa hayvanları oralara bölüştürün ya da iade edin şimdilik, yazık yani. Amonyak ve Nitrit balıklar gibi salyangozlar ve karideler için de zararlı ve ölümcüldür.

Kütükler organik olduğu için dezenfekte etmek amacıyla kaynatsanız iyi olurdu. Kaynatma işlemi yosunları da öldürür evet. Ama sizin probleminiz muhtemelen yosundan ziyade fungus/bakteri muhtemelen. Yeni odun parçasında genelde hep görülür gri beyaz gibi bir katman büyür. Zamanla kendi kendine yok olur. Çok rahatsız olursanız su değişimi sırasında kullanılmamış bir diş fırçası ve hortum yardımıyla çekebilirsiniz. Zamanla kaybolur zaten herhangi bir zararı yok.


Karidesleri de 2 aydan önce ve oturmamış bir tanka eklememekte fayda var iyi bir başarı oranı için

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir