Yeni akvaryum ve tavsiyeleriniz
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2012 01:41
Merhaba arkadaşlar, bu hobiye merak salarak ikinci el 80 lt'lik bir akvaryum aldım. Şu an elimde sadece tank, birkaç dekor ve aldığım kişinin de kullandığı kum ve taşlar var. Öncelikle hiçbir bilgim yok, cevaplarınızı 5 yaşında çocuğa anlatır gibi yazabilirsiniz, sorun değil
Öncelikle elimdeki kumun forumda sıkça bahsi geçen silis kum olduğunu sanmıyorum. En küçükleri mercimek tanesi büyüklüğünden başlayan beyaz renkte iri taneli bir kum. Hatta kum denemez, taş parçacıkları diyelim. Arada renkli ufak taşlar da var. Balık seçiminde etken olabileceğinden belirtmek istedim.
1. Giriş seviyesindeki bir amatöre akvaryumculuğu öğretmek adına hangi tür balıktan ne tavsiye edersiniz? Amacım yavru yapmak ya da çok çeşit barındırmak değil, elimdekini yaşatayım, yaşatmasını öğreneyim şimdilik yeter. Renkli hareketli dekoratif gözükmesi kafi.
2. Bu büyüklükte bir tank için kaç watt ısıtıcı olmalı? motor ve filtre (iç mi, dış mı ?)ve bunlar hangi marka ve kapasitede (birim zamanda şu kadar hava pompalayan ya şu kadar su filtre eden gibi) olmalı? Akvaryumcunun karşına dımdızlak çıkıp bendeki cahilliği görünce gereksiz şeyler ittirmesini istemem :)
3. Çeşme suyunu dinlendirip konulması gerektiğini öğrendim forumdan. Balık koymadan, kumunu, motorunu, filtresini, yerleştirip çalıştırsak; çeşme suyu da akvaryuma koysak, 3-4 gün ya da ne kadar gerekliyse orada bekletsek olur mu? İlla dışarda mı bekletilmesi lazım. Hani dibe çöküntü yapar mı yapmaz mı, o açıdan.
4. Bir de ilk kurulum aşaması için tavsiyeleriniz nedir? Kullanılması gereken ilaç gibi. Ya da ilk defa forumda okuduğum bakteri üretme durumuyla ilgili. Bunlar kendileri mi ortaya çıkıyor, biz mi yerleştiriyoruz?
Şu an aklımdaki en büyük soru işaretleri bunlar arkadaşlar. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2012 01:55
Hoşgeldiniz. bars07 2012-07-26 01:56:14
İlk öncelikle renkli taşlar demişsiniz ama renkli taşlar salınım yapar ve zararlıdır renkli ve yapay hiç bir şey sokmayın.İlk önce herkes gibi japonlarla başlamanızı öneririm en azından 5-6 ay.Bu hacimde 6 tane büyük japon balıkları olabilir.Kumunuzu inceltmenizi öneririm ve biraz taş vb ekleyerek akvaryumunuz güzelleşir eğer japon besleyecekseniz anubias gibi bitki türleride ekleyebilirsiniz.(japonları kast ediyorum)Isıtıcı 100 wattlık yetecektir 24 derecede çalıştırmanızı öneririm.akvaryumunuza saatte 400 litrelik bir iç filtre ve en önemlisi hava motoru bunlar atman eheim gibi türler olabilir ama fark edeecğini sanmam.İlk başta suyun oturması için o hacime 4-5 gün herşeyi çalıştırın yeterli gelecektir diye düşünüyorum.SAYGILAR
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2012 00:07
80 litrede japon balığı olabilir 4-5 tane.Lepistes besleyebilirsiniz onlarda çok renkli ve gösterişlidir ama fazlaca yavru yaparlar bilmem ister misiniz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2012 10:40
Bence hem dayanıklılık açısından hemde göz zevki açısından tetra besle. Tetraların grup halinde bir sağa bir sola gidişini izlemek gerçekten ayrı bir zevk Tabi bu durumu sağlamak için akvaryumunda sadece tetralar olmalı yabancı agresif balıklar attığında hepsi ayrı biyere dağılıyo. Isıtıcı olarak 100watt bir ısıtıcı işini görür saatte 400litrelik iç filtre ve şelale aparatı kullanırsan hava motoruna gerek kalmaz. Suyunu akvaryuma doldur filtreyi çalıştır yaklaşık bir hafta kadar beklesin istersen 50 litreye 1 tatlı kaşığı kaya tuzu atabilirsin. Sağlıklı balıklar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2012 12:50
Merhabalar,
Öncelikle bu hobiye başladığınıza pişman olmayacaksınız bunu diyebilirim.
Isıtıcı ve motor konusunda tavsiyede bulunabiliecek kadar tecrübem yok.Akvaryum boyutunuza göre akvaryumcudan talep edebilirsiniz.
Akvaryumunuza renkli taşlar koymak yerine doğal kumları tercih etmenizi tavsiye ederim.Bu kumları bir kova içerisine koyup en az 10 kez yıkayın ve sonra akvaryuma koyun.
Motorunuzu hava taşınızı ısıtıcınızı akvaryum içerisine kararlaştırmış olduğunuz yerlerine yerleştirin.
Akvaryuma suyunu koymadan önce kumun üzerine bir TABAK koyun ve suyu eklerken bu tabak üzerine dökün.(Bu sayede kum havalanmayacak ve suyunuzda bulanıklık yapmayacaktır.Ayrıca kumunuzun dekoru değişmeyecektir.)
Yukarıdaki şekilde akvaryuma suyunuzu ekleyin ve içerisine klor giderici ekleyin.Ayrı bakteri kültürü de eklemeniz daha faydalı olacaktır.
Bu şekilde akvaryumunuzu sanki içerisinde balık varmış gibi en az 5-7 gün çalıştırın.
Sonrasında balıklarınızı akvaryuma ekleyebilirsiniz.Fakat en önemlisi, aldığınız balıkları iyi seçin.Kesinlike renklerine aldanıpta çeşit çeşit balık satın almayın.Birbiri ile uyumsuz balıklar olup olmadığını sorarak alın mutlaka.Yoksa balıklarınız birbirine zarar verecektir.
Tabi balıklarınızı "ŞARRR" diye akvaryuma dökmeyin.Akvaryumcunun koymuş olduğu poşeti akvaryumunzun içerisne koyun ve yaklaşık yarım saat bekledikten sonra balıklarınızı akvaryuma bırakın.
Sonrasında balıklarınız üzerinde gözlemlerde bulunarak takip edin.İlk günler önemli :)
Umarım yardımcı olmuşumdur...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Ağustos 2012 14:41
Cevaplayan herkese teşekkür ederim. Akvaryumumun son hali aşağıdaki linkte.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir