Yavru lepistesim büyümüyor.
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2012 17:30
sayın Münevver hanım,
Lepistes yavruları aslında o kadar da yavaş büyümezler. Onların normal seyrinde büyüyebilmeleri için günde düzenli olarak en az 3 en fazla 5 öğün beslenmeleri gerekir. Uygun koşulda beslenebilmeleri için size aşağıda sırasıyla nelerin gerekli olduğunu yazacağım, umarım faydalı olru.
1. Boylandırma tankı : Bu tank biz lepistes üreticilerinin yavruları büyük ebebeynlerinden uzakta tehlikesiz şekilde büyümeleri için kullandığımız yavru büyütme akvaryumudur. yavru sayısına göre boyutu değişkenlik gösterir ama örnek vermek gerekirse 40 yavru için 30 litrelik bir tank yeterli olacaktır. Tankın daha da büyümesi Balıkların gelişimi için daha da faydalı olacaktır. Balıklar dar alanda fazla hareket edemezler. Bu nedenle de kas yapıları az hareketten dolayı yanma tabir ettiğimiz gelişememe ve gelişme durgunluğu olayı ile karşı karşıya kalır. biz insanların nasıl ki sağlıklı büyümemiz için düzenli egzersiz ve beden eğitimi derslerimiz var ise balıklar için de düzenli olarak genizş alanda yüzmeleri gelişimleri açısından son derece faydalıdır.
2. Su ısısı : Lepistes türlerinin vücud ısı töleransları 13 - 29 derece aralığındaki sıcaklıklardır. Tabi 26 derece olan suyu birden bire soğutup 13 dereceye indirirseniz balıklarınız buna dayanamazlar. Benim bahsettiğim tolerans sınırları gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklılıklarından ibarettir. yavaş avaş soğuma veya yavaş yavaş ısınma gibi. Evlerimizde beslediğimiz Lepisteslerin ise sıcaklık tolere dereceleri 18 ila 28 derece aralığındadır. Bu değerlerin altında ve üstünde pek rahat edemezler. Bünyeleri ve vucutlarını sararn mukoza tabakası bu değişimlerden etkilenir ve sonuçta beyaz benek rahatsızlığına ve de ölümlere sebebp olur. Bu nedenle evlerdeki tanklarda su sıcaklığını sürekli olarak 25 ila 26 derece sıcaklıkta tutulması tavsiye edilir. Hem bu sıcaklık balıkların düzgün gelişmelerine olanak verirken hem de üremede yavruların dişi / erkek oranlarında da etkileyic faktör olur. Siz de evinizde ısıyı lütfen 24'ün altına düşürmeyin, en yüksek ısı ise 27 olsun daha fazlası değil.
3. Yemleme: Bildiğiniz üzere tabiatta balıklar gece uyku halleri dışında gündüz saatlerinde önlerine ne gelirse yerler. Sürekli olarak beslenme ihityacı bulurlar. Evimizdeki tanklarda da bunu simule etmemiz gerekir. Bu nedenle gün içerisinde azar azar 3 veya 5 öğünde yavrulrı beslemeliyiz. Bir de her öğünde balığın ihtiyacı olan farklı bileşenleri verebiliriz. Örneğin;
Sabah : Bitkisel Proteince zengin Spirulina
Öğlen : Yumurtadan yeni çıkartılmış Artemia
İkindi : Balık ve diğer su canlılarından imal edilmiş proteinli yemler
Akşam : Karma yem (Spriluna ve karma pul yem)
Gece : Bitkisel ağırlıklı yem, Haşlanmış ıspanak, spirulina verilebilinir.
Her öğünde karınları azıcık şişecek şekilde yem verilebilir. Dikkat edilecek bir husus ise, bu balıklarda doyma hissi yoktur, düzenli ve sürekli olarak önlerine gelen her şeyi yemek isterler ve sonunda da mide ve iç organları buna dayanamaz ve çatlayıp ölürler. Buna mutlaka özen gösterin
4. Düzenli su değişimi : Lepistes türü balıklar genellikle az akıntılı akarsularda yaşarlar. Sürekli olarak temiz ve taze su içinde bulunurlar ve bu suyun da düzenli bir mineral ve PH yapısı vardır. Lepisteslerin 6,5 ila 7,2 PH aralığında sorunsuzca yaşadıklarını söyleyebilirim. Sert suyu pek sevmezler. PH olayına dikkat etmek gereklidir. Doğayı simule etmek için bizler günlük veya haftalık belirli oranlarda su değişimi yaparız. Haftalık %30 gibi su değişimleri yapanların olduğu gibi günlük %5 gibi değişimlerle bu simulasyonu gerçekleştirenler de olabilir. Su değişimi yaparken tankın dibinde birikmiş balık dışkısı ve yem artıklarıın tanktan uzaklaştırılması gereklidir. Bu atıklar suda kaldıklrı müddetçe suda amonyak birikmesine sebebiyet verecektir. Akvaryumlarda amonyağı daha az zararlı nitrite ve ondan da daha az zararlı nitrata dönüştüren bazı yararlı bakterilen mevcuttur. Bu bakteriler genellikle Pipo filitre süngelerinde veya dış filitrelerin seramik gözlerinde tutunurlar ve sürekli olarak amonyakı, nitriti ve nitratı dönüştürürler. eğer tankınız bitkisiz bir tank ise nitrat da balıklar için son derece ölümcül bir kimyasaldır. Bu kimyasalı tankınızdan bertaraf etmek istiyorsanız tankınızı bitkilendirmenizde fayda var. Nitrat bitkiler için doğal besin maddesidir. Fotosentez esnasında, CO2+Nitrat + demir+ışık kimyasal tepkimeye girer ve sonunda bitki yapraklarında enerji depolarken ortama oksijen verir. Yani balıkların suya salgıladıkları amonyak ve CO2 'yi yine balıkların soluyacakları oksijen haline dönüştürürler. Bu nedenle tankınızda bitki bulundurmanız, suyunuzun balıklar için daha uygun bir ortam olmasını sağlar.
5. Işıklandırma: Balıklarınızın bulunduğu tankın gündüz ışık almasını geceleri ise karanlık kalmasına özen gösterin. Balıklar da insanlar gibi dinlenmeye ve uyumaya ihtiyaç duyarlar (gözleri açık olan balıklar nasıl uyur diye sorduğunuzu duyar gibiyim beyinlerindeki bir merkez balıkların ışığı duyarsamasını engeller ve balıklar da uyur) Uyuyamayan biz insanların ertesi gün nasıl perişan bir hayat yaşadığımızı sizlere anlatmamın gereği yok sanırım, balıklar için de aynısı geçerli. düzgün dinlenme balığı daha da sağlıklı geliştirir.
6. İyi bir filitreleme ve havalandırma. sudaki katı atıkların filitre edilmesi gerekir ki suyu daha fazla kirletmesinler ve balıklara yaşanacak daha temiz bir ortam bırakılsın, havalandırma ve bolca oksijen de çok önemli. Bu nedenle hava motoru kullanarak da veya suyun yüzeyinde düzenli dalgalanma yaratarak da, ya da filitrenin ucunu su seviyesinin biraz üstünde kırakıp suyun şelale gibi akmasını sağlayarak da suyu oksijenlendirebilirsiniz. yavru balıkların tanklarının düzenli olarak temiz tutulması, havalandırılması ve su değişimlerinin aksatılmaması gerekir.
yukarıda saydığım konulara dikkat ederseniz yavrularınız daha çabuk büyüyeceklerdir.
Sevgiler saygılar
Eray
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2012 15:41
Millet herkese yanıtları için teşekkürler bazılarınızın dediğini dinledim balığım gelişmeye başladı bu arada dişi olduunu fark ettim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2012 14:30
Ne gibi bir uyguama yaptığınızı da paylaşırsanız sizin bu tecrübenizden yeni başlayacak arkadaşlar da yararlanabilirler.
Sevgiler saygılar
Eray
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2012 18:18
Kimi bunu önermedi ama hergün akvaryumdan aldım 30 dk yoğurt kovasına koydum orda yem yedirdim yedikten sonra geri koydum hızla gelişme var bu yolu öneririm yalnız balığa fazla yem vermeyin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2012 17:48
:) çok bilimsel bir yöntemmiş :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2012 18:12
:D
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2012 19:53
Eray Bey'in yorumuna tamamen katılmakla beraber, ayrıca Lepisteslerden yavru almak (daha doğrusu yavruları kurtarmak) istiyorsanız Zebraları kesinlikle çıkartmanızı öneririm. Zebralar olağanüstü yetenekte yavru avcısıdır. O Lepistes yavrusunun sağ kurtulması mucize gibi birşey. Sonrasında bol bitkilendirme veya bitkiyle uğraşmak istemezseniz rafya kullanımı akvaryumunuzda nüfus patlamasına yok açar.
Sağlıklı balıklar, bol yavrular dilerim.
Sağlıklı balıklar, bol yavrular dilerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir