Yaprak Balığı (monocirrhus Polyacanthus)


coryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2006
İl: Burdur
Mesaj: 2044
coryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2016 22:16
YAPRAK BALIĞI
(Monocirrhus polyacanthus)
Tropikal ve Güney Amerika orijinlidir.Şeklinin yaprağı andırması sebebiyle yaprak balığı ismiyle anılır.Renk,şekil ve hareket bakımından,gerçekten kendilerini bulunduklarını ortamda gizleme bakımından mükemmel özelliklere sahiptirler.Vücutları ence çok incelmiştir.Renkleri kahverengiden altın sarısı renge kadar değişebilir.Üzerlerinde de tıpkı ağaçtan düşmüş bir yaprak üzerindeki çürük yerleri andıran koyu benekler vardır.Bir yaprağın orta damarını andıran belirgin bir lateral çizgiye (yan çizgi) sahiptirler.Çok saydam neredeyse görülmeyecek renksizlikte olan göğüs yüzgeçlerini kullanarak,ölü bir yaprak gibi akıntıya uygun hareketlerde bulunurlar.Böylece yaşadığı ortamda yem olarak yiyebileceği canlıların yanına dikkati çekmeden kolayca yaklaşma olanağı bulur.Ağzı oldukça geniştir.Bu nedenle avlarını,hatta kendi cüssesinin yarısı kadar olabilen balıkları bile,kolayca yutabilirler.
Doğal ortamda 10 cm. kadar boya erişebilen bu balıklar akvaryumda ancak 7-8 cm. boya ulaşabilirler.5-6 cm.den itibaren döl vermeye başlarlar.Yavru iken su piresi,su kurdu gibi canlı yemlerle beslenebilen bu balıklar büyüyünce kendilerinden daha küçük canlı balık yavrularını kolayca yiyebilirler.Bu nedenle akvaryumlarda kendilerinden daha büyük balıklar ile tutulurlar.Bir günde kendi ağırlıkları kadar balık eti yerler.24-26 derece su sıcaklığı ve yumuşak sulardan (pH=6.8) hoşlanırlar.
Akvaryum koşullarında üretilmeleri mümkündür.Çiklit türlerinin üretilmelerinde uygulanan yöntemler ile yetiştirilebilir.Yumurtadan yavru çıkması 4 gün sürer (26 derece).Bir hafta kadar ebeveynler yavruları ile tutulur.Yavrular mutlaka vücut iriliklerine göre ayrılmalıdırlar.Aksi halde büyükleri küçükleri yiyecektir.

Yazar: Prof.Dr. Atilla ALPBAZ.
Yayın: Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi ve Üretimleri.
Sayfa:149-150
Kitap hakkında bilgi için: http://www.aalpbaz.com/akvaran.htm
Not:Makaleyi hocamızın izni ile aktarmış bulunmaktayım.
[EDIT]shark,2016-08-09 22:19:23[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]62734,ELPRESACANARİO[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Ağustos 2016 22:28
Burada bir akvaryumcuya geliyor, belki hala ellerinde vardır. Kuru yeme alıştırmada sorun yaşayabilirim diye almamıştım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir