Yağlanmış balığa diyet
Son zamanlarda bazı arkadaşların 2-3. yumurta alışı olmasına rağmen yavru-yumurta sayısında azalma olduğu şikayeti olduğunu gördüm. Konuşmalar ve balıkları inceleme neticesinde biraz fazla yemleme yaptıkları ve balıklarda yağlanma nedeniyle yumurta azalması olabileceğini düşünüyorum.
Balıkları diyet yolu ile zayıflatma yumurta sayısının artmasını sağlarmı? Eğer faydası olacak ise nasıl bir diyet uygulayabiliriz? Bu konuda deneyimi yada fikri olan arkadaşlar varsa bizlerle paylaşırsa memnun oluruz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gerçekten çok önemli bir konu. Dediğiniz gibi, aslında birçok sorun hatalı yemlemeyle başlıyor. Biliyorsunuz akvaryuma her yaklaştığımızda balıklarımız hemen yukarı gelip yem dileniyorlar. Tecrübesiz arkadaşlar da onları aç sanıp ya da acıyıp haddinden fazla yemleme yapıyorlar. Oysaki günde bir öğün, yada daha sağlıklısı azar azar iki öğün bu balıklar için fazlasıyla yeterli.
Sağlıklı hobiler diliyorum herkese...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu vücudun ve var oluşun doğal tepkisidir. Formda olan (ne zayıf ne şişman) ve zayıf (çok az beslenenler hariç) balıklar üreme neslini devam ettirme içgüdüsü daha fazla olan, üreme organlarında yağlanma olmayan dolayısı ile yumurta üretebilen ve yumurta kanalı açık olan balıklardır. Aslında bu insanlarda ve diğer hayvanlarda da böyledir. Obezite tüm canlılarda üremeye engel teşkil etmektedir. Bitkiler de de tek hedef vardır tohum üretmek. Tüm yaşamları tohum üretmek çoğalmak üzerine kurulmuştur. Bol su alan azotu fazla alan vejatatif gelişimi hızlı olan (hızlı büyüyen) ağaçlar daha az meyve (dolayısı ile tohum) verirler.
Bu nedenle besleme en iyi dikkat edilmesi gereken unsurdur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
diyete başladım ve umarım 1 aya kadar toparlar kendini çoşkuncum :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=afacan_38]Sayın ahbeabi çok güzel açıklamışsınız peki malawi türlerinde özellikle yunus yavrularında besleme şekli nasıl olmalıdır.. [/QUOTE]
Selamlar.
Malawi cichlidi yavrularının beslenmesi ile ilgili aslında çokça paylaşım mevcut, yunuslar da bunlardan farklı bir yönteme gerek duymazlar. Bu makalelerden biri burada. Belirtildiği gibi canlı yem kullanımı en uygunudur. Bunların içinde Tubifex kullanımı uygun değildir, rahatsızlıklara ve hastalıklara sebep olabilir. Bir diğer makalede Reis, son kısımda yemleme konusuna değinmiş, o da burada.
Yavrular büyük bir hızla gelişime ihtiyaç duyarlar. Bunun için proteinsel özelligi yüksek yemler kullanmak sakıncalı değildir. Yavru verdiğiniz yemi büyük hızla sindirir ve gelişimi için kullanır. Kaliteli yemler kullandığınız sürece endişe etmenize gerek yoktur. Yalnız genelleme yaparken Tropheus gibi tamamen otçul balıklar hakkında tecrübem olmadığını belirtmem gerekir, yanlış bilgilendirme olmasın. Otçul türler olarak maksimum tecrübem, yıllardır beslediğim ve halen yavrularını büyüttüğüm demasoni olabilir en fazla. Sizin sorunuz da yunus yavruları için olduğundan daha çok bu yönde yardımcı olmaya çalışıyorum. Yunuslar etçil beslenmeye oldukça uygun balıklardır. Gölde de daha çok kabuklu canlılar ve böceklerle beslenirler. Bu nedenle yavrularına tamamen etçil beslenme yapılabilir. Ben yine de arada kaliteli bitkisel yemler de vermeyi tercih ediyorum, farklı aminoasitler ve farklı besin öğelerinin mutlaka faydası olur. İlk bir hafta, on günden sonra başlayarak önce iki-üç günde bir öğün, yavrular büyüdükçe de biraz daha sıklaştırarak bitkisel öğünler yaratarak besin ceşitliliği sağlamaya ve sindirimlerini zaman zaman dinlendirmeye özen gösteriyorum. Yavrular daha da büyüyüp 2 cm boya ulaştıktan sonra bitkisel yemlemeyi 50% oranına getiririm.
Yavruların gelişiminde mümkün olduğunca sık aralıklarla yemleme yapmak çok önemlidir. Az miktarda yem alan ve bunu hızla yakarak gelişen balık sık sık acıkır. Protein yönünden en kaliteli yemler artemia, daphnia, copepod gibi canlı yemlerdir. Son yıllarda bunların özel yöntemlerle şoklanarak kurutulmuş versiyonları da çıktı. Bunları uzun süredir test ediyorum ve son derece etkili olduklarını söyleyebilirim. Kullanım konusunda da canlı yeme göre büyük avantaja sahipler.
Genel olarak yunus yavrularının diğer türlerden farklı ihtiyaçları yoktur diyebiliriz. Rahatlıkla canlı yem verebilirsiniz. Su değişimi her tür için olduğu gibi yunuslar içinde büyük önem taşır, sık aralıklarla su değiştirmeniz faydalıdır.
[QUOTE=siykan] Çok açıklayıcı bir bilgi olmuş ama keşke daha erken okusaydım. şu an 12 cm tombul bir saulosi coral red erkeğim var ve zamanında adını şanına yakışıyor diye COŞKUN koymuştum. ama aşırı yemleme sonucu tombul ve hımbıl bir balığım oldu :( üreme tamamen durdu diyebilirim. aşırı yemleme sadece dişilerin değil erkeklerinde üreme süreçlerini sekteye uğratıyor. önceden yerinde durmayan coşkun son zamanlarda dişilerin yanından bakmadan geçiyor ve yaklaşık 3 aydır yavru alamıyorum. iyilik yapayım derken kötülük yaptım coşkuna... BEN ETTİM SİZ ETMEYİN.
diyete başladım ve umarım 1 aya kadar toparlar kendini çoşkuncum :)[/QUOTE]
Serkan Bey, sizin durumunuz obezitenin en sık görülen ve düzeltmenin nispeten zor olduğu durum. Tankın kralı, baskınlığı sayesinde diğerlerinden fazla yem alarak yağlanmış anlaşılan. Aslına bakarsak zaten baskın erkeklerin biraz göbekli olmaları normal sayılabilir. :) Müdahale etmeden onların diğerleriyle eşit yem almalarını sağlamak güçtür. Fakat bu çogu zaman üremelerine engel teşkil edecek düzeyde olmaz. Sizin durumunuzda sanıyorum tankın geneline de biraz fazla yemleme yaptınız, bu erkek de fırsatları kaçırmadı.
Tavsiyem tankın genelini gözlemleyerek eğer gerek duyuluyorsa yemleme miktarını biraz azaltın. Bu erkek için yapabileceğiniz en iyi müdahale elbette onu bir miktar aç bırakmak olacaktır. Bunu sağlamak için farklı yöntemler düşünülebilir, tabii hepsi bu balığı ayırmayı gerektirir. Yalnız ayırma derken, balığı tamamen tanktan çıkarıp formunu tekrar yakalayana kadar ayrı tutmak, sonrasında bazı sorunlar getirebilir. Tanktaki hiyerarşi bozulur, erkek geri döndüğünde sorunlar yaşayabilirsiniz. Tankınızdaki durumu değerlendirin, sorun yaşamayacağınızı düşünüyorsanız ayırın. Bir diğer seçenek ana tankın içinde bu balığı ayırmaktır. Bunu da mümkün olduğu kadar geniş bir alanda, balığa minimum stres yaşatacak şekilde yapmalısınız. Bir üçüncü secenek ise biraz zahmetli olacak ama yemleme yapmadan önce bu balığı yakalamanız, o kepçenin içindeyken yemleme yapıp ardından tekrar salmanız olacaktır. Genelde baskın erkekler kolay yakalanırlar fakat her gün yapacağınız için kısa sürede kaçış ustası olacaktır. Tankınızın dekoru uygun değilse oldukça zorlanırsınız. Tanktaki hiyerarşiyi bozmamak için en uygun yöntem aslında budur, fakat hem zahmetlidir, hem de başta bu erkek olmak üzere tüm balıklara, hatta kendinize stres yaşatırsınız.
Yemleme programını ise aslında kendiniz gözlemleyerek bulmalısınız. Örnek vermek gerekirse, mevcut yemleme düzeniniz günde iki kez ise, bu balığı ayırdıktan sonra yine günde iki kez, fakat çok az miktarda yemleme yapın. Tamamen aç bırakmaktan daha sağlıklı bir yöntemdir. Balığın sonuçta bir metabolizması ve enerji üretmek icin ihtiyaç duyduğu minimum besin miktarı vardır. Günde iki kez fakat çok az miktarda yemleme yaparak bu düzeni fazla sarsmamış olursunuz, bir yandan da yağlarını yakmaya başlar. Bu yemlemeyi tamamen bitkisel, fakat mümkünse çeşitli yemler ile yapın. Haftada bir kez protein desteği açısından ona uygun bir yem verin. Haftada bir gün ise balığı tamamen aç bırakın. Günde bir kez normal bir öğün vermektense iki kez az miktarda besleme yapmak balığı daha saglıklı şekilde zayıflatır, bunu değerlendirin.
Yine belirtmek gerekir ki bu yazdığım bir reçete değil, izlenebilecek örnek bir yoldur. En önemlisi balığın hareketlerini ve genel görünümünü sürekli gözlemleyerek ona göre hareket etmek olacaktır.
Bu obezite durumu kısa süre önce oluştuğu için balığınız eski formuna kavuştuğunda çok büyük ihtimalle eski canlılığına kavuşacak, yine adını hakedecektir. :)
Kolay gelsin.
Sağlıklı akvaryumlar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir