Walstad Metodu (ternapi)


ternapiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 5539
ternapiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 04:23
Merhabalar.

Bu konuda otorite olduğumu iddia etmek gibi bir niyetim de isteğim de yok.

Sadece, uzun yıllardır bu metod ile iç içeyim ve uzun soluklu birçok başarılı kurulumu deneyimledim. Halihazırda hayatına sorunsuz devam etmekte olan tanklarım da mevcut.

Hatta uzun yıllar evvel kurduğum büyüklü küçüklü kavanozları, beğenip isteyen eşe dosta dağıtmıştım. Onların da neredeyse tamamının hayatını sorunsuz sürdürüyor olduğunu biliyorum.

Bu durumda, iki çift laf etme hakkına sahip olduğumu düşünüyorum.
(Sağ olsun, @Yas400 öneride bulunmasaydı, belki de bu düşüncemi eyleme geçirmezdim. Başıma iş açtınız Yasin Bey[:)))])

Birkaç yıldır bu foruma üyeyim ve önceleri, walstad metodu denilen her konuda gördüğüm yanlışları düzeltmek için yazar dururdum. Gerek açılan ilgili konulara, gerekse fikrimi soran özel mesajlara yazdım durdum usanmadan...

Fakat gördüm ki anlattıklarım, önerdiklerim "X kişi böyle yapmış olmuş, Y kişi bu kadar beklemeye gerek yok diyor, Z kişi toprağı öylece sermiş, W kişi filtre kullanıyor, you tube videolarında şöyle şöyle diyorlar" gibi gerekçelere sığınılarak umursanmıyor.

Ben de vazgeçtim.

"Bana ne, istediklerini yapsınlar" dedim ve kenara çekildim.

Sonra gördüm ki "Walstad kısa vadede iyi ama uzun süre dayanmıyor, benim X vakitte kurduğum tankta yosunla başedemez oldum" ya da "Walstad metodu kurdum ama bitkilerim eridi, bozuldu, balıklarım hastalanıyor/ölüyor" gibi şikayetler yağmaya başladı.

Güzel kardeşim, metodu doğru uygulasaydın bunlar olmayacaktı ki...

Yorum yazsam yine söylediklerim boşa gidecek, yazmadıkça da walstad metodunun adı kötüye çıkıyor.

Hee "Şimdi yazdıklarının boşa gitmeyeceğini nereden biliyorsun?" derseniz, cevabım: "Bilmiyorum."

Sadece, şurada derli toplu iki satır yazıp anlatayım da bilmek isteyen gelip baksın. Ben de açılan konulara yorum yazmamamın suçluluğunu üstümden atayım istiyorum.


Önce "Walstad metodu ne değildir?" sorusunun cevabı ile başlamak isterim. Çünkü forumda -birkaç istisna dışında- walstad metodu adı altında kurulmuş tankların hepsi başarısızlıkla sonuçlanmış durumda ve henüz yeni olan kurulumlar da maalesef bu yolda ilerlemekteler.

*Bir avuç toprak kullanılan her kurulum walstad DEĞİLDİR.

*Biraz toprak ve biraz kum kullanılan her kurulum walstad DEĞİLDİR.

*Bitkili her kurulum walstad DEĞİLDİR.

*Torf (çiçek toprağı diye satılan, poşet ürünler) ile, gübreli toprak ile, kimyasal bulaşmış toprak ile, ayıklanıp yıkanarak işlenmemiş toprak ile yapılan kurulumlar walstad DEĞİLDİR.

*Filtre kullanılan kurulumlar walstad DEĞİLDİR.

*Tek tür bitki ile yapılan kurulumlar walstad DEĞİLDİR.

*Tek tip bitki (mesela birkaç farklı tür ama hepsi gövdeli bitki ya da yine birkaç farklı tür ama hepsi köklü bitki) ile yapılan kurulumlar walstad DEĞİLDİR.



Gelelim, "Neymiş bu Walstad metodunun olayı?" sorusunun cevabına...

Walstad metodu, en anlaşılır tanımıyla "Göl ekosistemi taklidi"dir. Yani tanklarımızda küçük göletler kurmaya çalışıyoruz, hedefimiz bu.

*Göl tabanından başlıyoruz:
-En dipteki su geçirmez kil tabakası=Akvaryumun alt camı
-Su geçirmez tabakanın üstündeki toprak tabakası
-Toprak tabakasını örten kum tabakası
-Göl tabanının olmazsa olmazı: Küçük omurgasızlar.

Tabii ki doğada, bu tabakaların kalınlıkları ve yoğunlukları değişkenlik gösteriyor ama bize gereken, doğadaki işlevi elde edebileceğimiz minimum ölçüler.

İşte Diana da bu ideal ölçüleri bulabilmek için ince ince çalışarak, en iyi verim alınabilecek kriterleri belirlemiş ve ne şanslıyız ki elde ettiği sonuçları kendine saklamayı değil, paylaşmayı tercih etmiş.

Koskoca çalışmayı birkaç cümle ile özetlemekte sakınca görmüyorum.



Metodun en önemli kısmı taban. Bu nedenle bütün eforumuzu, taban kurulumuna harcayacağız.

**TOPRAK:
-ASLA TORF KULLANMAYACAĞIZ. Torf, toprak değildir. Torf, bitki parçalarının kısmen çürümüş halidir ve karasal bitki yetiştirmede bile yardımcı malzeme olarak kullanılır. Yani torf, saksıda bitki yetiştirmek için de uygun değildir. Yüksek su tutma kapasitesi nedeniyle, tohum çimlendirme ve bitki köklendirme işlemlerinde, saksı bitkilerinde toprağa belli oranlarda eklenerek, toprağın gevşekliğini arttırmak gibi işlerde kullanılır.

Akvaryumunuzda torf kullanırsanız, yosun sorunundan kaçışınız yoktur ve zaman içinde çökerek içindeki boşluklarda biriken gazları kusar, akvaryumunuzdaki balıkların ani ölümlerine sebep olabilir.

Yapı marketlerde, zincir marketlerde, çiçekçilerde, pazarda falan "çiçek toprağı" adı altında satılan paketlerin tamamı torftur. Bazılarının içine perlit, çam kabuğu, yosun, NPK gibi ekstralar eklenmiş haldedir ama hepsinin ana malzemesi torftur ve bunların hiçbiri bizim için uygun değildir.

-Doğadan alınmış/doğal toprak kullanacağız.

-Koyu renkli toprak tercih edeceğiz, kara toprak olacak.

-Kırmızıya, sarıya çalan renkteki toprağı kullanmayacağız.


-Toprağı aldığımız arazide gübre ve/veya kimyasal maddeler kullanılmamış olacak. Bu nedenle en iyisi, üstünde tarım yapılmayan, dağ bayır gibi boş bir araziden toprak çıkarmak. Yüzeyden 20cm kadar kazıp, derindeki toprağı çıkaracağız.

-Toprağın çer-çöpünü el yordamıyla ayıklayıp eleyeceğiz ve bir kovaya koyup üstüne su doldurarak güzelce karıştırıp bırakacağız. Birkaç saat toprağın iyice çökmesini bekledikten sonra, kovayı yavaşça eğerek suyu dökeceğiz ve yeniden su doldurarak bu işlemi "berrak ve çer-çöpsüz su alıncaya kadar" birkaç kez tekrarlayacağız.
(Yıkama işlemi bir-iki gün sürebilir)

-Yıkayıp suyunu akıttığımız, çamur halindeki toprağı geniş bir yüzeye yayarak, birkaç gün kurumaya bırakacağız.

-Çamur cıvıklığı geçip, "nemli" kıvama gelen toprağı artık kullanabiliriz. Toprağı akvaryum tabanına elimizle iyice bastırarak, TOPRAK KALINLIĞI TAM OLARAK 2,5cm OLACAK ŞEKİLDE yerleştireceğiz.



**KUM:
Sırada KUM tabakasını hazırlamak var. Kum seçiminde keskin sınırlar olmasa da en iyi sonucu alacağınız kum, dişli dere kumudur.

Silis kum gibi ince taneli olmamak şartıyla, istediğiniz kumu kullanabilirsiniz.

Kumu da kullanmadan önce yıkamanız iyi olur.

Kumu toprak tabakasının üstüne, KUM TABAKASININ KALINLIĞI TAM OLARAK 2,5 cm OLACAK ŞEKİLDE elimizle hafifçe bastırarak yerleştireceğiz.


*Bu aşamada iki seçeneğimiz var. İsterseniz önce bitkileri dikip, suyu sonra doldurabilirsiniz ya da önce suyu doldurup, bitkileri sonra dikebilirsiniz.

Hangi yöntem size daha kullanışlı geliyorsa onu tercih edin.

Suyu doldurup bitkilerimizi diktikten sonra, -tabii ki tercih ettiğimiz aydınlatma yöntemimizi uygulayarak- en azından 2-3 gün öylece bekleyeceğiz.



**KÜÇÜK OMURGASIZLAR:
Göl tabanının olmazsa olmazı, küçük kabuklulardır. Akvaryum ortamında faydalanabileceğimiz, tabandaki ihtiyacımıza en uygun omurgasızlar ise salyangozlardır.

Melanoides tuberculata (Malezya trompet salyangozu, bizdeki ismiyle "Minare salyangozu") gibi küçük cüsseli, kum karıştırıcı türlerden biri yeterli olur.

Bitkileri dikilen, suyu doldurulan ve üstüne böylece birkaç gün bekleyen tankımıza,  seçtiğimiz salyangozları ekleyebiliriz.



**BİTKİLER:
Beslenme şekline göre farklılıklar gösteren, üç bitki grubundan da tankımızda bulundurmalıyız.

-Köklü bitkiler: Zemindeki kuma dikilmesi gereken, kökleriyle tabandan beslenen bitkiler.
Örnek: Saggittaria subulata, Cryptocoryne wenditii.

-Gövdeli bitkiler: Zemine dikilmesi gerekmeyen, suya serbest bırakılabilen ya da herhangi bir şekilde akvaryumun içine sabitlenebilen, gövdesiyle ve gövdeden çıkardığı kök yapılarıyla direkt sudan beslenen bitkiler.
Örnek: Bacopa monnieri, Myriophyllum mattogrossense

-Su üstü bitkileri: Su yüzeyinde serbest duran, suya uzattıkları kökleriyle beslenen, hızlı nitrat tüketme özelliğine sahip olan bitkiler.
Örnek: Lemna minor (Su mercimeği), Pistia stratiodes (Su marulu)


*Mümkün olduğunca düşük ihtiyaçları olan ve hızlı gelişen bitki türlerini tercih etmemizde fayda var. Çünkü gübre/besin takviyesi, CO2 verme gibi müdahaleler yapmayacağız. Tankta oluşacak döngünün sağladığı besinlerle yaşayacaklar.

*Köklü bitkilerimiz kalıcı bitkilerimiz olacak, buna göre, hoşunuza gidecek türlerden seçmelisiniz.

*Gövdeli bitkiler ve su üstü bitkilerini, sistem tamamen oturduktan sonra tanktan çıkarabilirsiniz ama sistemde kalmaları çok daha iyi olur.

*Her tip bitkiden en az birer adet bulunmalıdır ama tabii ki tankın büyüklüğüne göre, bitki miktarı ne kadar çok olursa o kadar iyi olacaktır.


**AYDINLATMA:
6500k beyaz ışık veren bir aydınlatma aracı ile gündüzleri kesintisiz 6-8 saat aydınlatma yeterli ve uygundur.

Dilerseniz "4 saat aydınlatma açık-4 saat kapalı-4 saat açık" gibi siesta verilen bir aydınlatma yöntemi de tercih edebilirsiniz fakat ben en iyi sonucu kesintisiz aydınlatma ile aldığım, siesta uygulamalarından memnun kalmadığım için siesta önermiyorum.

Eğer güneş ışığı ile aydınlatmayı planlıyorsanız, tankınızın gün içinde 1 (bir) saat direkt/yoğun güneş ışığı alması yeterlidir. Fazlası yosunlanmaya, haliyle denge topuzunun kaymasına neden olabilir.



**DÖNGÜNÜN OTURMA SÜRESİ:
Geldik, sabır sınırlarını en çok zorlayan kısmına...

Burası çokomelli arkadaşlar![:D] Tankı kurduktan sonra EN AZ 8 (sekiz) HAFTA karides ve balık gibi canlıları eklemiyoruz. Bu 8 hafta, "en az" beklenmesi gereken süre. Olabildiğince fazla beklemekte fayda var.

En az 8 hafta geçtikten sonra: Bitkilerimizde gözle görülür gelişmeler varsa (yeni filiz sürme, dallanma, büyüme gibi) ve daha fazla sabredemiyorsak, kademeli olarak balık ve/veya karides ekleyebiliriz.
(Kademeli derken; bir karides ya da balığı alıştırarak tanka ekledikten sonra en azından 1-2 gün gözlemliyoruz. Davranışlarında, renginde, hareketliliğinde falan bir gariplik yoksa 1-2 karides ya da balık daha ekleyip gözlemliyoruz, her şey yolundaysa tamamını ekleyebiliriz.)


*Bu uzun bekleme süresi boyunca, haftada bir kez tanktaki suyun dörtte birini değiştirmek yeterli olacaktır.

*Asla dip çekimi yapmayacağız, zemine müdahale etmeyeceğiz/zemindeki kumu kurcalamayacağız. Su değişimlerini akvaryumun üstünden ya da orta kısımlarından su alarak yapacağız.

*ilk doldurduğumuz su dahil, her aşamada, tanktaki suyla aynı sıcaklıkta dinlenmiş musluk suyu kullanabiliriz.

*Walstad metodu ile kurulan tankımızda, tatlı suda ve bitkili ortamlarda yaşayan her balığı besleyebiliriz ama mesela besleyeceğimiz balık 28°C üstünde bir sıcaklığa gereksinim duyuyorsa, yüksek sıcaklığı bitkilerimiz tolere edemeyeceği için, o balığı bu tankta besleyemeyiz.

Yani, öncelik bitkilerimizin. Çünkü bu metodun hayat sigortası bitkiler. Bitkilerimizin keyfini bozmayacak her canlı bu kurulumda beslenebilir.



**NEDEN FİLTRE KULLANMIYORUZ?
Yararlı bakterilerimizin taban malzememizde kolonileşmesini hedefliyoruz. Eğer filtre kullanırsak, bu bakteriler filtre materyalinde kolonileşecekler ve mecburen filtreye bağımlı hale geleceğiz. Çünkü bu durumda filtreyi kapatır ya da çıkarırsak bakteri döngümüz çökecektir.


"Yüzey yağlanması için filtre kullanabilirmişiz ama" diyorsanız, öyle bir durumla karşılaşırsanız, sadece su yüzeyini hareketlendirmek için, filtre malzemesi (sünger, elyaf gibi) olmadan filtre kullanabilirsiniz ki bunun yerine düşük ayarda hava taşı kullanmak çok daha kolay bir yöntem olacaktır.


*Doğru kurulan bir walstad tankının ömrü en az 10 yıldır. Kurulum aşaması zorlu gelse de sonrasında, yıllarca kendi kendine yeten bir ekosisteminiz olacak.

*Kök, dal, kaya gibi dekorlar kullanmak istiyorsanız, bunları döngü oturduktan sonra (zemini kurcalamadan) ekleyebilirsiniz.

*Döngü oturduktan sonra, zemini fazla karıştırmamaya özen göstererek yeni köklü bitki ekleyebilir, mevcut köklü bitkilerinizi nazikçe sökerek seyreltebilirsiniz.

*Yine döngü oturduktan sonra, bitkilerinizi istediğiniz sıklıkta budayabilirsiniz. Canlı ekleyip çıkarabilirsiniz.



***WALSTAD METODU ÖZETLE: 2,5cm toprak+2,5cm kum+köklü bitki+gövdeli bitki+su üstü bitkisi+en az 8 hafta sabır[:devil:]


Sistemimizin içindeki canlıların atıkları (dışkılar, bozulan bitki parçaları, ölen canlılar, artık yemler, vs.) salyangozlar ve bakteriler tarafından tüketilerek bitkilere besin olacak. Bitkiler ışığı ve bu besinleri kullanarak beslenecek. Zemindeki bakteriler ve bitkiler suyu filtre edecek. Bu işbirliği böyle devam edip gidecek.[;)]


Dilimin yettiğince bildiklerimi, deneyimlerimden edindiğim sonuçları aktarmaya çalıştım. Umarım yeterli olmuştur. Eksik kalan yerler olduysa da iletildiği takdirde -yine elimden geldiğince- açıklamasını eklerim.


Kurulumunuz hayırlı olsun [:)]



Yasin Bey "vur" dediniz, "öldürdüm"[:D][:D]
[EDIT]ternapi,2022-03-03 04:58:57[/EDIT]

Beğenenler: [T]220207,ShowaSanshoku[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]223933,replacka[/T][T]233562,Eruba Umi[/T][T]19769,ogurcay[/T][T]189949,Mu5a[/T][T]232352,oranda20[/T][T]34913,Tesseract[/T][T]168305,Yas400[/T][T]214318,engin045[/T][T]228262,cagansatar[/T][T]137418,MertSoyumert[/T][T]153762,Montesque[/T][T]228700,Barsans[/T][T]231831,johann[/T][T]204774,Cem Altay[/T][T]232374,Lasanie[/T][T]131352,-doctore-[/T][T]232419,Inteleon[/T][T]161170,ibrahimadiloğlu[/T][T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]217431,FerKan[/T][T]232050,MrzAdar[/T][T]213236,Aplot[/T][T]225266,Fuat.52[/T][T]198466,OKIRATLI[/T][T]230693,Ashina[/T][T]125030,lemur[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]24145,kadir_7[/T][T]87519,ugurslm[/T][T]213958,SerhatU[/T][T]233557,hobim35[/T][T]183917,EmreKircan[/T][T]234456,Vailtailbeta[/T][T]232322,BigBear[/T][T]234095,Aquafilozof[/T][T]54149,erdalakçay[/T][T]230808,AQUARIUM999[/T][T]224622,pusathan01[/T][T]234147,sNk[/T][T]231874,Yunus41[/T][T]221185,Bysam[/T][T]221445,İnsect[/T][T]154673,ediz28[/T][T]229710,reprise[/T][T]223347,Mhmett[/T][T]210274,Mami1907[/T][T]234239,gubarhead[/T][T]223668,kdrackgz[/T][T]231847,hakanyildiz06[/T][T]22753,yükselb[/T][T]235968,Tarkus[/T][T]235843,MeYa-exe[/T][T]224316,Gumgum[/T][T]195071,Can Kurtul[/T][T]177922,Oğuz_Küçükçal[/T][T]236810,UrasArt[/T][T]228954,Sinan akdal[/T][T]222977,mrcnnn[/T][T]225665,giyotyn[/T][T]222968,ahm335[/T][T]166366,LEWO_1453[/T][T]68552,elnino13[/T][T]85888,iNTRuDeR[/T][T]238936,Alp3[/T][T]239396,Lulu lulu[/T][T]213653,Ramiz91[/T][T]239714,Gülnihal Aydemir[/T][T]220110,selfish[/T][T]240503,Avoure[/T][T]238164,Joyusca[/T][T]240832,hkn1er[/T][T]241212,karides4445445[/T][T]132210,discovery59[/T][T]234912,oguzsel[/T][T]204089,Furkann[/T][T]184992,Ciyus[/T][T]240912,İbrahim._[/T][T]21364,umitlee[/T][T]188339,heydu[/T][T]192583,Yusufaksen[/T][T]171025,ibrahimsarıhan[/T][T]237866,RecepOnar[/T][T]242609,Kena[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]248167,Bare[/T][T]223411,UglyPaw[/T][T]239909,Laye[/T][T]240260,BETA.4[/T][T]245049,webcamsiz[/T][T]233795,Emirrztrk[/T][T]71006,CRD[/T][T]240784,Utku_kerem[/T][T]192246,ytugcek[/T][T]253361,Shix[/T][T]156866,tenco[/T][T]182183,Magma[/T][T]186934,secreteriat[/T][T]253664,MamiAdana01[/T][T]253630,Esedullah54[/T][T]69302,ÖzcanÖzkan[/T][T]254089,mertmentes[/T][T]252795,Tortuga4[/T][T]251389,GkhaNLioN[/T]
Teşekkür Edenler: [T]220207,ShowaSanshoku[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]223933,replacka[/T][T]233562,Eruba Umi[/T][T]34913,Tesseract[/T][T]168305,Yas400[/T][T]214318,engin045[/T][T]86861,ayaser[/T][T]137418,MertSoyumert[/T][T]153762,Montesque[/T][T]204774,Cem Altay[/T][T]131352,-doctore-[/T][T]232419,Inteleon[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]217431,FerKan[/T][T]232050,MrzAdar[/T][T]225266,Fuat.52[/T][T]230693,Ashina[/T][T]125030,lemur[/T][T]24145,kadir_7[/T][T]213958,SerhatU[/T][T]233557,hobim35[/T][T]183917,EmreKircan[/T][T]234095,Aquafilozof[/T][T]230808,AQUARIUM999[/T][T]224622,pusathan01[/T][T]234147,sNk[/T][T]221445,İnsect[/T][T]223347,Mhmett[/T][T]210274,Mami1907[/T][T]223668,kdrackgz[/T][T]235968,Tarkus[/T][T]235843,MeYa-exe[/T][T]195071,Can Kurtul[/T][T]177922,Oğuz_Küçükçal[/T][T]228954,Sinan akdal[/T][T]222968,ahm335[/T][T]237866,RecepOnar[/T][T]68552,elnino13[/T][T]238936,Alp3[/T][T]239714,Gülnihal Aydemir[/T][T]220110,selfish[/T][T]206259,Bunyaminerk99[/T][T]240832,hkn1er[/T][T]241212,karides4445445[/T][T]132210,discovery59[/T][T]184992,Ciyus[/T][T]240912,İbrahim._[/T][T]21364,umitlee[/T][T]188339,heydu[/T][T]192583,Yusufaksen[/T][T]171025,ibrahimsarıhan[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]248167,Bare[/T][T]240260,BETA.4[/T][T]233795,Emirrztrk[/T][T]250259,Dexter85321[/T][T]71006,CRD[/T][T]192246,ytugcek[/T][T]253361,Shix[/T][T]253482,mehmetaslan[/T][T]253477,UmutArmtc[/T][T]156866,tenco[/T][T]242190,bendeniztayfun[/T][T]253630,Esedullah54[/T][T]254089,mertmentes[/T][T]251389,GkhaNLioN[/T]
+1: [T]220207,ShowaSanshoku[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]232352,oranda20[/T][T]34913,Tesseract[/T][T]214318,engin045[/T][T]232419,Inteleon[/T][T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]230693,Ashina[/T][T]233557,hobim35[/T][T]183917,EmreKircan[/T][T]234095,Aquafilozof[/T][T]223347,Mhmett[/T][T]223668,kdrackgz[/T][T]177922,Oğuz_Küçükçal[/T][T]220110,selfish[/T][T]238936,Alp3[/T][T]241212,karides4445445[/T][T]192583,Yusufaksen[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T][T]250259,Dexter85321[/T][T]253361,Shix[/T][T]253477,UmutArmtc[/T][T]156866,tenco[/T][T]182183,Magma[/T][T]69302,ÖzcanÖzkan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rei Çevrim Dışı

Kayıt: 06/01/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 367
rei Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 07:51
Ellerinize sağlık, ilgili ilgisiz herkesin işine yarayacak bir konu olmuş. Çok teşekkür ederiz [:3]

Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T][T]240912,İbrahim._[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213398,ternapi[/T][T]240912,İbrahim._[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yas400Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2014
İl: Ankara
Mesaj: 3999
Yas400Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 09:31
Elinize sağlık gerçekten harika anlatmışsınız olması gerekeni. Tüm detaylara girmeniz de beni ayrıca sevindirdi. İnanın insanlara parça parça gördükçe anlatmak yerine böyle derli toplu bir başlığın olması pek çok arkadaşımızı daha hata yapmadan sorun yaşamadan önlem almaya itecektir. Bu arada yalan yok kara toprak torf farkını ben de sayenizde öğrendim. Kimyasal kullanılmayan torflar uygun olarak düşünüyordum ben [:iyi:]
Ayrıca böyle bilgilendirici bir başlığın oluşmasında ufak bir katkım olması benim için büyük bir mutluluk oldu. [EDIT]Yas400,2022-03-03 09:51:17[/EDIT]

Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T][T]233557,hobim35[/T][T]240912,İbrahim._[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213398,ternapi[/T][T]240912,İbrahim._[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2894
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 10:34
Walstad kurulumu adı altında diğer kriterleri sağlamayıp sadece filtre koyulmayan tanıtım konularına kaynak verilecel bir konu olmuş, ellerinize sağlık. Okuyup okumamak insanlara kalmış ancak birkaç kişi okuyup uygulasa kardır.

Peki küçük kurulum yaparken litreden tasarruf etmek için taban yüksekliğini azaltmak konusunda ne düşünüyorsunuz? 10 cm yüksekliğinde bir akvaryuma bu kurulumu yaparken taban yüksekliği düşük olabilir Tanıtım konularında bunu çok gördüm ve öneriler bu şekilde oluyor.


Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T][T]233557,hobim35[/T][T]240912,İbrahim._[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213398,ternapi[/T][T]240912,İbrahim._[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MontesqueÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2013
İl: Bursa
Mesaj: 219
MontesqueÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 10:41
Çok teşekkürler yazınız için. Yüzsüzlük yapıp sizden bi ricada bulunsak :) taban bitkisi olarak marsilea hirsuta veya mini parvula gibi birkaç örnek vermeniz mümkün mü? [:?]

Beğenenler: [T]240912,İbrahim._[/T]
Teşekkür Edenler: [T]240912,İbrahim._[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3543
Neothauma Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 11:38
Merhaba,

2 seneye yakın süredir Walstad methoduyla kavanozlar ve akvaryumlar kuran biri olarak yazınızın pek çoğunu katılmamla beraber kendi tecrübelerime dayanarak katılmadığım noktalarınız var.

[QUOTE]*Torf (çiçek toprağı diye satılan, poşet ürünler) ile, gübreli toprak ile, kimyasal bulaşmış toprak ile, ayıklanıp yıkanarak işlenmemiş toprak ile yapılan kurulumlar walstad DEĞİLDİR.

*Tek tür bitki ile yapılan kurulumlar walstad DEĞİLDİR.

*Tek tip bitki (mesela birkaç farklı tür ama hepsi gövdeli bitki ya da yine birkaç farklı tür ama hepsi köklü bitki) ile yapılan kurulumlar walstad DEĞİLDİR.

Yapı marketlerde, zincir marketlerde, çiçekçilerde, pazarda falan "çiçek toprağı" adı altında satılan paketlerin tamamı torftur. Bazılarının içine perlit, çam kabuğu, yosun, NPK gibi ekstralar eklenmiş haldedir ama hepsinin ana malzemesi torftur ve bunların hiçbiri bizim için uygun değildir.

*Köklü bitkilerimiz kalıcı bitkilerimiz olacak, buna göre, hoşunuza gidecek türlerden seçmelisiniz.

*Gövdeli bitkiler ve su üstü bitkilerini, sistem tamamen oturduktan sonra tanktan çıkarabilirsiniz ama sistemde kalmaları çok daha iyi olur.[/QUOTE]

Öncelikle Migros'tan aldığım Safran marka saksı toprağı olarak satılan toprak oldukça işimi görüyor. Yalnızca elekten geçirip iri parçaları ayırdıktan sonra direkt kullanıma hazır hale geliyor benim için. Türkçe'de bazı markalar yanlış adlandırabiliyor. "Saksı torfu" , "bitki torfu" gibi adlar kullanabiliyorlar. Eğer paketin üstünde "plant soil", "potting soil" olarak İngilizcesi de belirtiliyorsa kullanıma uygun üründür. Torf yani "peat" sizin kullanılmaya elverişli olmayan olarak bahsettiğiniz ürünler oluyor. İçeriği daha çok hindistan cevizi parçaları-lifi-torfu, kurumuş ağaç-yaprak parçalarından oluşuyor, "orkide toprağı" olarak da satılıyor.

Bu benim kullandığım toprak
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/030320221107391.jpg[/IMG]

Bu da yanlış adlandırılmış ama yine de kullanıma uygun toprak
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/030320221108141.jpg[/IMG]

Yani özetle zincir ve yapı marketlerden de bu malzemeye ulaşılabilir, tamamı tor değildir. Açıkçası dışardan kendim kazarak almaktansa bunu tercih ederim, daha temiz geliyor bana.

Bitki seçiminde neden tek tür veya birden fazla tür gibi bir kıstas olsun ki? Bu bence tamamen tercih meselesi. İster tek tür ister üç farklı tür bitkiyi yetiştiririm, iki türlü de yaptım. Asıl amaç bitkiler için uygun zemini hazırladıktan sonra ekosistemin oturmasını sağlamak ise bitki tür sayısının çok da önemli olduğunu düşünmüyorum.


Bitkilerin kalıcı olup olmamasında gövdeli veya köklü bitki olup olmaması da bir kıstas değil bence, bunu pek anlamadım. Ama şunu yaparım mesela; ana bitkim emers yetişecek bir Echinodorus türüdür, kalan boşluklara gövdeli veya köklü olup olmaması farketmeksizin beğendiğim, bakımı kolay bitkileri ekerim. Zamanla oturduktan sonra yaptığım tek şey fazla çoğalanları budamak olur. Çürüyüp kuruyup ölmedikten sonra bitki çıkarmanın bir önemi pek yok.


Diğer canlıları eklemek konusunda bir şeyler söyleyecek olursam; 8 hafta hiçbir zaman beklediğim bir süre olmadı. Salyangozları kurduğum ilk gün, karidesleri ise maksimum 2-3 gün sonra ekledim. Bunun yapma sebebim ise istenmeyen yosunlara alglere ilk günden müdehale etmek. Şöyle düşünün; kurduğumuz taban yeni ektiğimiz bitkiler için besin açısından ihtiyaçlarına göre çok fazla. Bu fazla besin direkt yosunlara, yeşil suya sebep olabiliyor. Bu yosunlarla da 2-3 gün sonra eklediğim karidesler hemen mücadele ediyor ve sorunun önüne büyük oranda geçiyorlar. Yeşil su problemi ile karşılaşırsam eğer bir miktar su piresi ekliyorum, sorun çözülüyor. Kavanoz kurulumları balıklar için uygun değil. Karides ve salyangozlar yeterli, salyangoz seçimini de çok üreyen bir türden yapmamaktan yana fayda var.

Bunlar benim tecrübelerim, diyebileceklerim. Bunlardan yola çıkarak kurduğum , şu an sahip olduğum kavanozlar bunlar, Salvinialı olan hariç hepsi yaklaşık 1 aylık
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/030320221128321.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/030320221128391.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/030320221128451.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/030320221128511.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/030320221128561.jpg[/IMG]

Bunlar da yenileme yapmadan önce eski halleri. Yenileme yapma sebebim iş yoğunluğundan dolayı uzun bir süre bakımsız kalmalarından dolayı sistemlerin çökmesi
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/290820210814381.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/290820210813461.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/290820210806291.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/290820210805381.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/290820210804321.jpg[/IMG]

Bu da taaa iki sene önce kurduğum ilk halleri, hala aynı bitkiler devam etmekte, sadece yanlarıdaki arkadaşları değişti.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/29591/260720201526231.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]221345,Emre Yıldız[/T][T]168305,Yas400[/T][T]189949,Mu5a[/T][T]223933,replacka[/T][T]209988,aupqua[/T][T]131352,-doctore-[/T][T]232419,Inteleon[/T][T]216335,livadi[/T][T]127461,Foae[/T][T]230693,Ashina[/T][T]191426,lojistisyen[/T][T]231847,hakanyildiz06[/T][T]228700,Barsans[/T][T]87519,ugurslm[/T][T]233557,hobim35[/T][T]234456,Vailtailbeta[/T][T]230808,AQUARIUM999[/T][T]224622,pusathan01[/T][T]235843,MeYa-exe[/T][T]224316,Gumgum[/T][T]125030,GhostKoi[/T][T]240503,Avoure[/T][T]211787,StaraZagora[/T][T]240912,İbrahim._[/T][T]231596,drcevo[/T][T]223411,UglyPaw[/T][T]192246,ytugcek[/T][T]186934,secreteriat[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213398,ternapi[/T][T]223933,replacka[/T][T]209988,aupqua[/T][T]216335,livadi[/T][T]233557,hobim35[/T][T]224622,pusathan01[/T][T]221445,İnsect[/T][T]240912,İbrahim._[/T][T]192246,ytugcek[/T]
+1: [T]231847,hakanyildiz06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 12:26
[QUOTE=ternapi]Merhabalar.
Bu konuda otorite olduğumu iddia etmek gibi bir niyetim de isteğim de yok.
[/QUOTE]

Selamlar ,
Ellerinize emeklerinize sağlık güzel değişik bir paylaşım olmuş ta yalnız bunları yazıp ta konu başlığında Walstad Metodu (ternapi) kendi rumuz adınızı neden yazmak gereği duydunuz ben orasını anlamadım [:?]
Bir diğer değinmek istediğimde konuda alıntı yaptığımız kişinin rumuz adı zaten alıntı yapılınca görünüyor . Armağan beyin alıntıyı kimden yaptığı belli olmasına rağmen neden bu şekilde değil özellikle rumuz adı görünmüyor ?
[QUOTE=Neothauma ]Alıntı
*Torf (çiçek toprağı diye satılan, poşet ürünler) ile, gübreli toprak ile, kimyasal bulaşmış toprak ile, ayıklanıp yıkanarak işlenmemiş toprak ile yapılan kurulumlar walstad DEĞİLDİR.

*Tek tür bitki ile yapılan kurulumlar walstad DEĞİLDİR.

*Tek tip bitki (mesela birkaç farklı tür ama hepsi gövdeli bitki ya da yine birkaç farklı tür ama hepsi köklü bitki) ile yapılan kurulumlar walstad DEĞİLDİR.

Yapı marketlerde, zincir marketlerde, çiçekçilerde, pazarda falan "çiçek toprağı" adı altında satılan paketlerin tamamı torftur. Bazılarının içine perlit, çam kabuğu, yosun, NPK gibi ekstralar eklenmiş haldedir ama hepsinin ana malzemesi torftur ve bunların hiçbiri bizim için uygun değildir.

*Köklü bitkilerimiz kalıcı bitkilerimiz olacak, buna göre, hoşunuza gidecek türlerden seçmelisiniz.

*Gövdeli bitkiler ve su üstü bitkilerini, sistem tamamen oturduktan sonra tanktan çıkarabilirsiniz ama sistemde kalmaları çok daha iyi olur.


[/QUOTE]

Hava motoruyla çalışan Yeşil pipo filtresi ile ebedi kalacak üye :)

Beğenenler: [T]240912,İbrahim._[/T]
Teşekkür Edenler: [T]240912,İbrahim._[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ternapiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 5539
ternapiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 12:57
[QUOTE=Montesque]Çok teşekkürler yazınız için. Yüzsüzlük yapıp sizden bi ricada bulunsak :) taban bitkisi olarak marsilea hirsuta veya mini parvula gibi birkaç örnek vermeniz mümkün mü? [:?][/QUOTE]

Ansiklopedi bölümünde bu konuda örnekler bulabilirsiniz. Link: [URL]https://www.akvaryum.com/Bitkiler[/URL]


Beğenenler: [T]240912,İbrahim._[/T][T]21364,umitlee[/T]
Teşekkür Edenler: [T]240912,İbrahim._[/T]
+1: [T]21364,umitlee[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barbossa16Çevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2020
İl: Bursa
Mesaj: 111
Barbossa16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 14:49
Açıkçası bu günlerde konularınızı yazdıklarınızı tekrar tekrar okuyorken bu konunun açılmış olması beni mutlu etti , fakat kafama takılan bi soru var .
Bu sistemde mümkün olduğunca yoğun bitki ile başlamanın daha faydalı olduğunu okuduğumu hatırlıyorum buradaki amaç Yosunlara aman vermemek adına mıdır yoksa zemine daha sonradan müdahaleyi en aza indirmekmidir [:?]

Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T][T]233557,hobim35[/T][T]240912,İbrahim._[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213398,ternapi[/T][T]240912,İbrahim._[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ternapiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 5539
ternapiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 14:50
[QUOTE=MertSoyumert]
Peki küçük kurulum yaparken litreden tasarruf etmek için taban yüksekliğini azaltmak konusunda ne düşünüyorsunuz? 10 cm yüksekliğinde bir akvaryuma bu kurulumu yaparken taban yüksekliği düşük olabilir Tanıtım konularında bunu çok gördüm ve öneriler bu şekilde oluyor.

[/QUOTE]

10cm yüksekliği olan tankta walstad kurulmasın zaten[:D]

Yani herkes bu metodu uygulayacak/bu metoddan başka doğal kurulum olamaz diye bir şey yok. Bunu ben asla iddia etmem, kimse de edemez.

Ben [K]sadece bu metod özelinde[/K] elde ettiğim sonuçları, en iyi sonuç veren uygulamaları paylaştım.

@Neothauma Armağan Bey'in doğal kurulumları çok güzel mesela, bunlar örnek alınabilir.

Başka yöntemler uyarlanabilir, torf kullanılarak kurulumlar yapılabilir, tek tür bitki ile (mesela sadece Bacopa monnieri kullanarak) de kurulumlar yapılabilir. Yeşil su oluşması, yosun oluşması dert edilmeyebilir.

Sadece kum ile kurulumlar yapılabilir. Yani bu "yapılabilir/olur" listesi uzar gider. Doğru her zaman tek değildir.

Ben [B]en az [/B]5 (beş) yılı geride bırakmamış gözlemleri güvenilir/yeterli bulmuyorum. Çünkü kısa vadede gözlemlenen sonuçlar ile uzun vadedeki sonuçlar arasında büyük farklar olabilir.
[K]Bu metod özelindeki[/K] kendi gözlemlerim beş yılı rahat rahat aştığı için böyle anlatabiliyorum.

Tabii ki dikkate alıp almamak, okuyucunun tasarrufudur[:iyi:]

Yazdıklarım üzerine tartışılacak bir durum yok. Üşenmeyen okur, işine yarıyorsa kullanır, hoşlanmadıysa kullanmaz, istemeyen okumaz.

Kavanozda balık beslenebilir gibi bir şey demedim, tabii ki beslenmez.



@Kınayu başlıkta kullanıcı adımı da belirtme gereği duydum, çünkü forumda bol bol "walstad metodu" diye başlayan konu var, benim yazdığım konu olduğu anlaşılsın istedim.

Sizin isminize neden bildirim gönderilemediğini ise bilmiyorum, bunu yönetime sormalısınız.





[QUOTE=Barbossa16]
Bu sistemde mümkün olduğunca yoğun bitki ile başlamanın daha faydalı olduğunu okuduğumu hatırlıyorum buradaki amaç Yosunlara aman vermemek adına mıdır yoksa zemine daha sonradan müdahaleyi en aza indirmekmidir [:?][/QUOTE]

Öncelikli olarak elbette yosun oluşumuna engel olmak[:iyi:] Sudaki besinleri bitkiler olabildiğince hızlı tüketebilsin ki yosunlara besin kalmasın.

Zemine müdahaleyi en aza indirmek de bir sebep olarak kabul edilebilir[:iyi:]

Beğenenler: [T]221273,Barbossa16[/T][T]204774,Cem Altay[/T][T]137418,MertSoyumert[/T][T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]87519,ugurslm[/T][T]233557,hobim35[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]253630,Esedullah54[/T]
Teşekkür Edenler: [T]221273,Barbossa16[/T][T]29591,Neothauma [/T][T]81103,Kınayu[/T][T]137418,MertSoyumert[/T][T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]233557,hobim35[/T]
+1: [T]204774,Cem Altay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4172
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 19:26
Diana’ nın yöntemini bundan iki sene evvel, bir tubitak projesi (lise) için okuyup hatmetmiştim. Güzel ve anlaşılır bir özet olmuş ablacığım. İnşallah attığın taş ürküttüğün kurbağaya değer 😊. Malum, okuma ve araştırma kültürümüz pek yok; görsellere bakıp bir iki cümle cımbızlayıp ‘ben de yaptım ahan da’ nidasıyla adına walstad denen onlarca başlık var.

Emeğine sağlık. Yapmak isteye güzel bir rehber oldu.

Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T][T]168305,Yas400[/T][T]204774,Cem Altay[/T][T]233557,hobim35[/T][T]230808,AQUARIUM999[/T][T]228954,Sinan akdal[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213398,ternapi[/T]
+1: [T]213398,ternapi[/T][T]168305,Yas400[/T][T]54149,erdalakçay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ternapiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 5539
ternapiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 19:54
[QUOTE=ArifhbsAquatics]...İnşallah attığın taş ürküttüğün kurbağaya değer 😊...[/QUOTE]

Teşekkürler Arif[:3]

Gerektikçe linki kopyalayıp kullanırım/kullanılır hiç değilse, tek tek konulara yazmaktansa...

Yazılmışın zararı olmaz, dursun bir kenarda[:D]

Beğenenler: [T]204774,Cem Altay[/T][T]205902,ArifhbsAquatics[/T][T]233557,hobim35[/T]
+1: [T]168305,Yas400[/T][T]175579,Sheyda27[/T][T]124785,Aquay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sheyda27Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/06/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 8828
Sheyda27Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 20:01
Walstad denince akla Diana'dan çok sen geliyorsun hacım[:)))]
Emeğine sağlık gerçekten bilgi değeri çok yüksek,oldukça anlaşılır ve çok da keyifli anlatmışsın olayı[:3]

Beğenenler: [T]220207,ShowaSanshoku[/T][T]213398,ternapi[/T][T]233557,hobim35[/T][T]228954,Sinan akdal[/T][T]125030,GhostKoi[/T][T]229265,ahmetfiratozkaya[/T]
Teşekkür Edenler: [T]213398,ternapi[/T]
+1: [T]220207,ShowaSanshoku[/T][T]54149,erdalakçay[/T][T]230808,AQUARIUM999[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ternapiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 5539
ternapiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2022 20:20
[QUOTE=Sheyda27]Walstad denince akla Diana'dan çok sen geliyorsun hacım[:)))]
[/QUOTE]

Estağfurullah hacım[:D] teşekkürler[:3]

Beğenenler: [T]175579,Sheyda27[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir