vatoz üretimi


BARUT42Çevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2009
İl: Konya
Mesaj: 66
BARUT42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2010 17:11
Kahkaha -- KENDİM ARAŞTIRDIM--Kahkaha ßuyrun......
 
Yaşama alanları Amazon ormanlarındaki Amazon nehri olan gerçek isimleri Ancistrus Dolichopterus olan bu canlılar son zamanlarda hemen hemen herkesin tankında bulunan birer tür olmaya başlamışlardır.Ancistrus Dolichopterus diğer bilinen adıyla cüce vatozların bu denli hobiciler tarafından görmüş olduğu ilginin bir nedeni, diğer vatozlara göre akvaryum ortamında üretilebilmeleri ve ebeveynlerinden babanın yavrulara uzun bir süre sahip çıkmasının yanı sıra, diğer vatozlara göre iyi birer yosun yiyici olmaları ve diğer vatoz türkerine göre daha esttetik balık olmalarıdır.



Beslenmelerine gelince; Halkın ağzında vatozlar çöpçüdür, pislik yerler, dışkı yerler gibi tabirler kullanılmakta fakat bunların hiçbir doğruluk payı yoktur! Eğer elinizde ancistrus türlerinden her hangi birisi var ise zaten bunu anlarsınız.Akvaryumlardaki temizledikleri camlardan çok, dışkılarıyla akvaryumları bir hayli kirletmekteler.Ancistrus dolichopteruslar birer omniwordur.Bunların asıl besinleri bitkisel ağırlıklı olmakla birlikte, protein ağırlıklı yemlerle beslenmelerine destekte verilebilir.Yem olarak spriluna içerikli dibe batan dip yemlerinden kullanmalısınız.Haftada 1-2 kez haşlanmış ıspanak yada salatalık takviyesinde de bulunulabilir.Ancak verilen ıspanak yada salatalık 1 günden fazla suda kalmamalıdır.Aksi halde suyun dengesini bozabilir.





Ancistruslarda üreme o kadar zor değildir.Tek dikkat edilecek husus aynı tankta maksimum 2 erkeğin bulunması gerektiğidir.Erkekler arasında tankta ne kadar çok dişi olursa olsun yine kavga çıkar.Cinsiyet ayırımları ise erkeklerde bulunan dikensi yapıdaki boynuzların dişilerde görülmemesi yada çok az ve kısa şekilde dudak kısmında görülmesiyle gerçekleşir.Her erkek başına 2 yada 3 dişi olmasıyla beraber ,tek tür bakılmalarınında rahatlığıyla kolaylıkla yavru alınabilmektedir.Dişilerin yumurtlaması için dar girişli, içi geniş bir yuva uygun olucaktır.Erkek dişilerin yumurtlamasından sonra yavruların tüm bakımını üstlenmektedir, dişi ise bir daha yavrularına hiçbir şekilde bakmamaktadır.Yavrular ortalama 1 hafta içerisinde yumurtadan çıkıp cama yapışır hale gelmekteler.Baba yumurtlanan yuvanın içinde yavruların tüm ihtiyaçlarını giderir ve balıkların gelişimini dışarıda bakılan babanın dışladığı yada yuva dışında unutulan yumurtalara nazaran daha hızlandırır.Unutulmaması gereken bir şey ise yavruların yumurta keseleri gitmeden asla beslenilmemeleridir.Yumurta keseleri kaybolan yavrulara yetişkinlere verdiğiniz yemleri küçük parçalara bölerek verebilirisiniz.Yavrular yuvadan çıkma boylarına geldiklerinde baba hala bırakmıyorsa yuvanın içinden yavruları, siz yuvanın içindeki yavruları bir yavruluğa vs başka bir şeye boşaltabilirsiniz yada hiç dokunmayıp kendilerinin çıkmasını bekleyebilirsiniz.










Yavruların en büyük korkulu belası olan hastalık su ısısının ve değerlerinin oynanması sonucu oluşan beyaz benektir.Yetişkinler bu hastalığa karşı yavrulardan bir nebze daha dayanıklılardır ancak bu hastalık cüce vatozlara bulaşırsa korkmak gerekir.Beyaz benekten korunmak için elinizden geleni yapmak bazen çare olmamakta.Suyun ısısını 2-3 derece arttırıp, metilen mavisi kullanmak tek çözüm oluyor ancak balıkların kurtulup, ölmeleri ise tamamen mucize işi.






Cüce vatozlar ülkemize ilk geldiklerinde çok rağabet görememelerine rağmen şu anda hemen herkesin evinde bulunmakta ve kendi yavrularını kendileri almaktalar.Ülkemizde normal cüce vatozların fiyatları uygun ve hemen her tanka girebilecek durumdayken, albino ve gold türlerinin nadirliklerinden ötürü daha pahalı olması herkesin bu türleri beslemesine biraz engel olsa gerek.Ancak en yakın zamanda albino türleride normal türleri kadar üretilip yaygınlaşıcağına eminim..
:::AKVARYUM ORTAMINDA ANCİSTRUS ÜRETİMİ Ancistrusların hepimizin tanklarında boy göstermesinin bir nedeni akvaryum ortamında üreyebilmeleridir.Fakat bir çok akvarist ellerindeki ancistrusların üremediğinden şikayetçi.Ancak birazdan anlatmakta olacağım bilgilerle artık sizinde cüce vatozlarınızın(ancistruslarınızın) üreme, ürememe gibi sorunları aşabileceksiniz.. & amp; nbsp;


Öncelikle gerekli koşulları ayarlamalısınız ki bunun ilk yolu, damızlık 1e2d yada 1e1d gibi çiftler oluşturmanızdır.Bundan sonra yapıcağınız basamak ise suyun ısısıdır..Üremeleri için gerekli olan sıcaklık 22-24 derecedir..Normal cichlid gibi balıklarda sıcaklık ne kadar artarsa o kadar kızgınlaşır balıklar ancak ancistruslarda su sıcaklığınız 25-26 derece civarıysa yavaş yavaş 1-2 gün içinde 2-3 derece azaltarak 22-24 derece aralığına getirebilirsiniz.Tankı bitkilendirmenizde fayda vardır..Tanklarını çok fazla pisleten bu ancistrusların kendi oluşturdukları aşırı nitrattan ölmemeleri için tankı bitkilendirmeniz yararlı olucaktır..Akvaryumunuza oksijeni bol tutmanız yumurta dönemlerinde çok önemlidir.Yumurtalar açılmaları evresinde oksijene ihtiyaç duyarlar ve eğer tankta yeterli oksijen olmazsa yumurtaların mantarlaşması işten bile değildir..



Dikkat edilecek hususlardan birisi erkeklerin dişilere oranla daha büyük olmalarıdır ki dişileri yumurtlatabilmek için küpe onları baskı ile sokabilmelidir.Eğer erkek dişiden boy olarak küçük ve orantısızsa çiftleşme olmayabilir.Balıklarınızdan dişilerin karın kısımlarını her geçen gün takip edin..Dişinizin karın kısmında şişkinlik ve anüs kısmında kızarıklık var ise balığınız yumurtlayacaktır.Bundan sonra tüm iş erkeğinize kalıyor..Erkek ancistrus dişi balığı kendi sahiplendiği küpün, hindistan cevizi kabuğu vs. dar girişli geniş hazneli bir cismin içerisine zorla sokup yumurtalarını aldıktan sonra dişinin yavrularla tüm bağı kesilir..Tüm geri kalan görevi baba üstlenmektedir.



Baba ancistrus yumurtalara oksijen ulaşması için gün boyu onları yüzgeçleriyle havalandırır ve yumurtaların bulunduğu cisme hiçbir canlıyı yaklaştırmaz.



Yumurtalar 5-6 gün içerisinde minik karın keseleri ile birlikte küpün içine yapışan canlılar haline gelirler ortalama 1-2cm olmaları için yaklaşık 1 ay geçmesi gerekmektedir...Anne ve babadan yavruları ayırmazsanız yavruların gelişimi bayağı bir hızlanır.Anne yada baba veya diğer damızlık ancistruslar yavrulara hiçbir şekilde zarar vermezler.Aile içerisinde büyüyüp yetişebilirler..
:::Ancistruslarda herkes tarafından bilinen bi kaç tür cinsiyet ayırımına ek olaraktan ufak tefek kendimce edindiğim bilgileri buradan sizlerle paylaşıcağım..Bunları numaralandırıcak olursak;
1. Boynuz Yapısı: Ancistrusların (halk dilinde boynuzlu vatoz olarak da anılır) en büyük özellikleri olan kafa yapılarında erkeklerde görülen boynuzumsu yapı cinsiyet ayırımında büyük ölçüde anlaşılmasında faktördür.Dişilerda ya hiçbir şekilde kafa üzerindeyanlarında vs uzantı olmaz yada çok çok ufak minik bıyığımsı bir yapı oluşur. bkz: resim 01,02.


resim01: Erkek Gold Ancistrus resim02: Dişi Gold Ancistrus

2. VÜcut Yapısı: Ancistruslarda cinsiyet ayırımında ki bir diğer faktörde erkek ve dişi arasındaki vücutlarındaki farklılıklardır.Dişilerin vücutları daha kısa ve geniş iken erkeklerde daha uzun ve ince bir vücut vardır. bkz: resim03.

resim03: Yukarıda erkek Ancistrus altta ise dişi Ancistrus


resim04: Yukarıdaki Dişi Ancistrus, attaki ise Erkek Ancistrus



3.Göz Yapısı: Ancistruslarda erkeklerin göz yapıları birbirinden daha ayrıktır ancak dişilerde gözler birbirlerine daha yakındır. bkz: resim 04,05.




resim04: Erkek Ancistrus
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 600x631 and weights 165KB.

resim05: Hafiften boynuzumsu yapıları çıkmaya başlamış Dişi Ancistrus

Teşekkür Edenler: [T]198211,Animalowe[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2010 17:27
Çok güzel bir paylaşım ancak kaynağı neresidir?
İster alıntı ister çeviri olsun altında kaynağını belirtmek gerekir.
Baştan sona size ait bir yazı ise elbette buna gerek yoktur.
O zaman da bize sadece tebrik etmek düşer.


http://www.akvaryum.com/forum/vatoz_uretme_k386120.asp
Bu konuyu sonradan gördüm. Bu yazıyı yazan birisi o soruyu muhtemelen sormazdı.
Haksız mıyım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Onur NergizÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10751,2[/B] [B]7454,3[/B]
Kayıt: 20/01/2010
İl: Adana
Mesaj: 3497
Onur NergizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2010 20:14

Yalnız bu vatoz değil CÜCE VATOZ üretimidir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cokmutluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/04/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 1658
cokmutluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mayıs 2011 11:06

L144 longfine ilk görüşte aşık olanlardanım ve maalesef bulunduğum memlekette değil cüce, normal düz vatoz bile çok zor bulunuyor. Yakın zamanda sırf bu tür için yeni bir akvaryum kuraağım inşallah ve bu yazınız benim için referans oluşturacak.. Teşekkür ederim..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dexter54Çevrim Dışı

Kayıt: 23/05/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 678
dexter54Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2011 12:31
>Güzel bir çalışma tebrikler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gknrockÇevrim Dışı

Kayıt: 18/04/2011
İl: Zonguldak
Mesaj: 83
gknrockÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2011 15:14
Alıntı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ClubberS_ENjoYÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2008
İl: Ankara
Mesaj: 172
ClubberS_ENjoYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2014 16:21
Güzel açıklamalı bir konu olmuş teşekkürler gerçekten çok faydalı... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aljehinÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2013
İl: Antalya
Mesaj: 103
aljehinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ocak 2014 23:22
paylaşım için teşekkürler

Beğenenler: [T]183875,mkokler[/T]
Teşekkür Edenler: [T]183875,mkokler[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir