UVB Lamba
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2008 23:00
[QUOTE=ari.vet]UV ışığın canlılar üzerinde olumsuz etkisi olduğunu biliyorum yanlış bilmiyorsam. Zaten akavryuma sağladığı faydasıda sudaki mikroganizmların yapısını bozarak onları öldğrmesi. ancak açıkta olan bı uv balıkların ve dahda önemlisin sizin sağlığınızı olumsuz etkilicektir. [/QUOTE]
druzhok 2008-10-14 23:01:30
Bahsettiğiniz dezenfektan amaçlı kullanılan UVC lambalar, çok dikkatle kullanılması gereken bu lamba; bizim kaplumbağa akvaryumlarında kullandığımız ise UVB lamba; deride belirli sterollerle reaksiyona girerek vücudun D3 vitamini sentezlemesini ve böylece alınan kalsiyumun kullanılabilir hale getirilmesini sağlıyor. Kısacası fiyatı biraz tuzlu ve 6-12 ay gibi kısa ömürleri olmakla birlikte imkanı olanlar mutlaka alsın, alamayanlar ise mutlaka ağzıdan D3 vitamini takviyesiyle bu açığı kapatmalı. Normal ampuller de kaplumbağa akvaryumlarında kullanılması gereken ve kuru bölgeyi ısıtmak için kullanılan bir diğer (ve UVB'den bile öncelikli) lambadır; ancak UVB lambanın işlevini görmez, aynı şekilde UVB floresanlar da ısı vermediği için ısınma lambasının yerine geçmez, ideali ikisinin birlikte kullanılması.
UVB floresanlar için kullanım süresi günlük 8-12 saat kadar. Oldukça düşük UVB oranı içeren (%4-5 kaplumbağalar için en çok tercih edilen UVB floresan oranı) ve zaten ancak maksimum 30 cm. uzaklıktan (ve direk olarak kuru bölge üzerinde) etkili olan bu lambayı bu sürelerde kullanmakta tereddüt etmeyin, doğru kullanım süresi budur ve hatta 10 saatlik UVB kullanımının ancak 15-20 dakika direk güneşlendirme yerine geçebileceği söylenir, tabi bu kuru bölgede ne kadar zaman geçiren bir kaplumbağa için, nasıl bir standart bilemiyorum. Zaman ayarlı birer prize bağlayarak UVB'yi 8 saat, normal ısınma lambasını 12 saat açık tutmak ideal olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2008 23:14
Haklısınız Pınar Hanım, UVC' ye kısa süre maruz kalınsa bile kansere sebep olurken, UVB de uzun süre korumasız olarak maruz kalındığında cilt kanserine sebep olmaktadır fakat petshoplardan alınacak UVB lambalar düşük yüzdelerde ışın verdiği için diğer emsallerine göre tehlikesizler.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2008 13:55
Selam floresan tipi uv lamba (exo terra 8.0) var bende ama elektrikçilerde uygun bir armatür bulamadığım için kullanamıyorum dolapta duruyor. Onun yerine masa lambasıyla idare ediyorum ama yetersiz olduğunu biliyorum. bu tip lambalar için armatür bulabileceğim bir pet shop var mı? Gezmediğim pet shop kalmadı çünkü. Elektrikçilerse lambayı gösterip armatür sorunca boş bir ifadeyle bakıyor. murad 2008-10-25 14:26:50
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2008 20:08
Anladığım kadarıyla 14 wattlık ve 38 cmlik Florasanınız için aradığınız aparatı ''armatür'' olarak değilde ''aksesuar'' olarak petshop değil Akvaryumcularda bulabilirsiniz. Japon malı 15 wattlık ''Aquarium Accessories'' adındaki aparat işinizi görecektir. 20 ytlye bulabilirsiniz. Tabi nasıl kullanacağınıza göre değişir. Bu sadece kablo şeklinde oluyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2008 09:23
Peki bu aksesuarı İstanbul'da nerede bulabilirim bilen var mı? Gezmediğim akvaryumcu+elektrikçi kalmadı çünkü. Artık kullanmak istiyorum şu lambayı :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2008 12:35
Can Bey, ben lamba satan imalatçı gibi büyük bir yere UVB floresanı götürüp buna uygun blast ve starter taktırmak istediğimi söylemiştim, bu şekilde yapıyorlar. Kadıköy iskele caddesinin arka sokaklarında bir lambacıydı bunu yapan, yakınsanız daha ayrıntılı tarif ediyim, ayrıca Karaköy'deki elektrikçi/lamba satan yerlerin de bu blast ve starteri floresanınıza uygun şekilde bağlayacağını tahmin ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir