Üstü açık akvaryum?
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 00:08
[QUOTE=Torik]
Akvaryumun üzerinin açık bırakılmasının bir avantajı su yüzeyinden gaz değişimi olmasıdır. Kapalı sistemlerde yani akarsularla beslenmeyen göllerde rüzgarın etkisi ile su içerisinde sirkilasyon sağlanır. Bu sayede yüzeyde bağlanan oksijen bu mikro-makro sirkilasyonlarla su içerisine dağıtılır. Bu sirkilasyon bahar dönemlerinde (ilk-son) en üst düzeydedir.
Bu gaz alış-verişi bitkili tanklarda fotosentez ile bitkisizlerde hava taşı ile sağlanmakta. Aynı zamanda filtreler sirkülasyon sağlanmaktadır.
Bunun dışında üstünün açık kalması yalnızca balıkları üstten görmeyi sağlar. Bence yandan görmek daha keyifli.
Görüşüm, buharlaşma nedeniyle başta evimde rutubet artışına neden olduğu ve aydınlatma sisteminde oksitlenmeyi tetiklediği için üzerini mutfaklarda da kullanılan streç filmle kapatıyorum.
Evet amaç biyotobu taklit etmekse üzeri açık bırakılmalı ama mümkün olduğunca. O zaman, yani biyotobu taklit edeceksek filtreleri de kullanmayalım. Midye kullanalım mesela bir bitkili tankta. Işıklandırma için güneş ışığı kullanalım, hatta bu yüzden tankı direk güneş alan balkona ya da terasa taşıyalım. Zaten gerçek bir biyotopta filtrenin de bulunmaması gerekir.
Bleher doğru söylüyor ama uygulanabilirliği zor bir doğru en azından benim için ki hatırlatırım Bleher discus tankının suyunu da 1,5 yıldır değiştirmediğini söylemişti. O derece biyotobu oturtmuş bir insanın bunu söylemiş olması garip değil. Ben önce 1.5 yıl su değişime gerek kalmayacak biyotobu oturtayım da o zaman söz açacağım tankın üzerini :)
[/QUOTE]
Evet biyotoplarda filtre bulunmaması gerekir haklısınız, ama tabi ki çoğumuz bu işi filtresiz yapabilecek kadar profesyonel değiliz. Ama üstü açık tutmak doğallık açısından yapılması daha makul birşeymiş gibi geliyor. Aydınlanma sisteminde neden oksitlenmeye yol açıyor anlatır mısınız?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 00:46
Sn Anıl Tabakan,
Buharlaşmayla yükselen nem ilk olarak florasana ve metal aksamı üzerinde paslanmaya neden oluyor.
Korozyonun kimyasını detaylarıyla açıklayacak arkadaşlar vardır şimdi redokslara çok burnumu sokmayayım ama özet olarak metallerin oksijenle demiroksit denen kahverengimsi bileşiği oluşturmasına neden oluyor bu da ileri dönemde elektrik iletimini azaltıyor verimi düşürüyor.
Gerçi o zamana kadar lambanın ömrü bitiyor ama o da başka bir husus : ))
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 10:45
Benim akvaryumun zaten kapağı yok ayaklı lamba kullanıyorum ben
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 10:58
Arkadaşlar benimde üstü açık akvaryumum vardı ama üstü açık oldugu için sabah iş yerine geldigimde damızlık bir demasonimi yerde ölmüş buldum...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 12:18
Eee tabi üstü açık bir akvaryumda her çeşit balık besleyemeyiz özeelikle balta balıkları su üstüne sıçrayan cinsler için tehlikelidir.Benim tankımda neonlar ve karidesler var.KArideslerin zaten sudan çıkma gibi bi niyetleri yok .Dürüt olmak gerekirse 4 tane neonumuda yerden toplayıp çöpe atmıştım.Ama yinede ben üstten bakmayı çok severim.Karidesleri gözlemlemek için en iyi yol üstten bakmak yoksa yandan bakarak java mossların arasına girenleri görmek çok zor
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 12:49
Bende üstü açık akvaryumumda neon tetra,penguen,tetra,rasbora ve karides besliyorum. DIY tavana asma kapak kullanıyorum. Herhangi bir kayıp olmadı. Seyretmesi kadar bakım kolaylığıda sağlıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 18:52
Valla benim neonlar bilmediğim sebelerden ötürü intihar ettiler belkide akvaryumda sayıları çok fazlaydı
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir