Uşak'ta Göletlerde Yaşayan Japon Türleri
Uşak İl Özel İdaresi ile Uşak Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği (USOBDER) tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında İç suları istila eden İsrail Sazanı olarak bilinen Carassius türü balık ile mücadele yöntemi geliştirmek üzere U
UŞAK (İHA) - Uşak İl Özel İdaresi ile Uşak Sportif Olta Balıkçılığı ve Su Hayatını Koruma Derneği (USOBDER) tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında İç suları istila eden İsrail Sazanı olarak bilinen Carassius türü balık ile mücadele yöntemi geliştirmek üzere Uşak'ta bilimsel çalışma başlatıldı.
Eşme ilçesindeki Üçpınarlar göletinde stok tespit çalışması yapan Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlileri Doç. Dr. Hasan Musa Sarı, Doç. Dr. Okan Özaydın, ve Dr. Fatih Perçin, Türkiye'de ilk kez bir sivil toplum örgütü ile kamu kuruluşunun hazırladığı ortak proje ile istilacı balık Carassius'un iç sularda verdiği tahribatın önüne geçmek için bilimsel çalışma başlatıldığını söylediler. Stok tespit çalışmalarına İl Genel Sekreteri Servet Ecemiş de eşlik ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Çalışmalara katılan USOBDER Başkanı İsmail Atalay, Türkiye'de istilacı balık türüyle mücadele yöntemlerinin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini belirterek bir ilki gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyledi. Carassius'ın iç sularda yayılımının önüne geçilmesinin şart olduğunu da kaydeden Atalay, “Çalışma devlet eliyle yapılmalı. Çünkü bu balık devlet eliyle iç sulara bulaştırıldı şimdi çözümü yine devlet tarafından bulunmalıdır. Carassiu yüzünden Manyas, Beyşehir, Ömerli, Sapanca, Karademir, Küçükçekmece, Kavakgöl, Işıklı, İznik ve Gala göllerinde balıkçılık bitme noktasına geldi. Uşak İl Özel İdaresi ile ortaklaşa yürüttüğümüz projenin başarılı olacağını düşünüyoruz”dedi.
Stok tespit çalışmalarını yürüten ekipte yer alan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hasan Musa Sarı, Üçpınarlar göletindeki Carassiu türü balıkla ilgili stok tespit çalışmasına başladıklarını ifade ederek şunları söyledi; “Göletin değişik bölümlerine gerilen ağlar her gün toplanarak gölette bulunan balık çeşitliliği inceleniyor. Yaklaşık 25 gün sürecek çalışmanın ardından gölette ne miktarda Carassius olduğunu öğreneceğiz. Daha sonra çeşitli mücadele yöntemleri geliştirilerek. Carassius türü balıkları yok etmenin yolunu arayacağız. Çalışmanın sonuçlarını hemen almak mümkün değil. Çünkü çok güçlü bir balık türü ile karşı karşıyayız. Biyolojik mücadele yöntemlerinde birden sonuç alınamaz. Bilimsel çalışmalardan olumlu sonuç alacağımıza inanıyoruz”''
Carassius türü balığın ekonomik değerinin olmadığını ve iç suların büyük bir bölümünde görüldüğünü anlatan Doç. Dr. Okan Özaydın, İsrail sazanının göletlere insan eliyle bırakıldığını belirtti. Türün göletlerden ve akarsulardan temizlenmesinin çok zor olduğunu kaydeden Özaydın, “En önemli mücadele yöntemi balık türünün insanlar tarafından başka su alanlarına taşınmasının önüne geçmek. Bu balık türü Trakya'dan ülkemize girdi. Oradan insan eliyle Anadolu'daki sulara taşındı. Bilinçsizce yapılan balıklandırma çalışmaları bu noktaya getirdi. Son 15-20 yıl içerisinde iç suların büyük bölümünde bu balık türüne rastlanmaya başlandı. Uzak Doğu'da doğal ortamlarda yaşayan, süs balığı olarak çeşitli türleri de bulunan, İsrail Sazanı Türkiye'nin en önemli göletlerindeki balık çeşitliliğini yok etti”dedi
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Yorumlarınız için teşekkürler bu balıklardan yakalamıştık bir adet ve benim akvaryumumda bulunan bir japonla aynıydı ancak o zaman akvaryumum olmadığı için getirmedim eve. Ancak bu balıkların küçük olanlarından yakayıp akvaryumda yetiştirsek bir sorun çıkartırmı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bizde bu fikri destekleyerek o balıklardan yakaladığımızda suya geri atmamamızın gerektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Ancak bu balıkları değerlendirebilirmiyiz diyede düşünüyoruz. Ayrıca Uşak' USOBDER'in yaptığı çalışmada çoğu Japon yakalandı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir