Üretimde Çaprazlama.


mustafaakinciÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2006
İl: Izmir
Mesaj: 21
mustafaakinciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Eylül 2006 14:31
Merhaba arkadaşlar;

Benim sorum canlıdoğurunların çaprazlanması ile ilgili.

Birçok kaynakta ve arkadaşlarımın bir çok yorumunda değişik türden canlı doğuranların (örneğin : kılıçkuyruk ve moli) çaprazlanarak değişik renk ve özellikte balıklar yetiştirmenin mümkün olduğunu okuyoruz.

Benim birkaç senelik akvaryum tecrubemde değişik renklerde balıklardan aldığım yavruların bir bölümünün görsel açıdan tatmin edici olmamaları bir yana dursun; bir bölümü de yine görsel açıdan "rahatsız edici" şekilinde nitelendireceğim renklerde ürediler.

www.akvaryum.com sitesinde de örneğin "ay kılıç" adlı balığın bir melez olduğu belirtilmiş. Ancak hangi balıklardan çaprazlanamsı sonucu elde edildiğini yazılmamış. Ben sorularımı maddeler halinde sıralıyorum.

1-Aynı renk ve türde canlıdoğuranlar çiftleştiğinde sonuç hep aynı mı olur? (Örnek olarak; her dişi blackmoli ile erkek sarı plati çiftleştiğinde yavrularının kuyrukları sarı kendisi siyah mı olur? Yoksa bir başka çiftleşmede kafası sarı kuyruğu siyah olabilir mi?)

2- Değişik türde canlı doğrunların çiftleşmesi için normalden farklı uygulamalar gerekir mi (Yine blackmoli-sarı plati örneğini düşünecek olrusak; dişi-erkek oranı, bu balıkların ayrı bir akvaryuma alınması, su ısısı, sertliği v.s.)

3- Sizin birden fazla kez denediğiniz ve aynı sonucun alınması yüksek ihtimalli olan kombinasyonlarınız var mı? (örnek olarak : dişi kırmızı plati ile erkek kılıçkuyruk çiftleştiğinde çok hoş bir kuyruk deseni olur diyebilir misiniz?)

Foruma yeni kayıt olduğum için yapmış olabileceğim hatalardan dolayı özür diler; değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla....

Mustafa AKINCI

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimkayabasiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/08/2006
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 498
ibrahimkayabasiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 11:12
çapraz eşleşmeye hayır herşey doğal haliyle güzel.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaakinciÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2006
İl: Izmir
Mesaj: 21
mustafaakinciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 12:46
Sayın KAYABAŞI;

şüphesiz ki  tecrubeli bir akvaristsinizdir. Ancak bu sitelerde ismi geçen balıkların hatta evimizde beslediğimiz kedi, köpek gibi diğer evcil hayvanların kaçı doğal halindedir, düşününüz...

Bir zoolog adayı olarak gerçekte Pittbull diye bir köpek cinsin olmadığı ve Muhabbet Kuşlarının orjinal renginin gri olduğu aklıma ilk gelenlerden.

Kaldı ki bir moli ile kıluıçkuyruğun eşleşmesinden doğacak daha güzel bir yavru da türlerin genetiğine müdehale değildir! Eşek ile atın çiftleşmesinden doğan katır gibi bir türdür. Hatta doğan yavru kısır olmayacağı için katır üretiminden bile daha etiktir.

Saygılar...

_______________________________________
(Arkadaşlar sorularımı 70+ kişi okumuş 1 cevap yok. Bu konu hakkında fikri olan yok mu acaba?)

Beğenenler: [T]200160,Emre Cem[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliverovicÇevrim Dışı

Kayıt: 02/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 370
aliverovicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 13:17
bu dedikleriniz doğru at ile eşşeğin eşlemesi veya muhabbetin esas renginin gri olması pitpul köpeğinin birçok köpek dölleşmesinden çıkarıldığı yanlız burda bir ayrıcalık var bunlar üzerinde uzun süre çalışılmış ve en sonunda bunlara saf kan ismi verilmiş yani bir pitbul ve başka bir pitbul eşleşmesinden kurt olmaz pit bul olması garantidir onların yavruları ve onların torunlarıda kesinlikle pitbul olacaktır sizde ayrı ırkların eşleşmesiyle ayrı bir ırk yaratacaksınız güzel tabi ama onların yavruları ve torunları ne çıkacağı belli olmayacak ve saflaştırılmış ırk olmayacaktır tabi bunu başarır ve onların yavru ve torunlarının aynı ırk olmasını sağlarsanız ve bunu doğru şekilde yaparsanız kendinize ait bir saf ırk elde etmiş olursunuz ama bunu kim ve nasıl yapacak bu o kadar kolay değil dolayısıyla elde edilemeyen saf ırk sonucunda ne olduğu belirsiz bir dünya canlı olacak ve özellikleri kaybolacaktır bu nedenle bilinçsiz yapılan eşleştirmeler ve tür özelliklerinin kaybolması taraftarı değilim ben alman lepistesi yetiştiriyorum amatör olarak tabi bu nedenle ırk özellikleri bozulmasın saflık kalkmasın diye başka bir tür lepistes bakmıyorum ve her yavrunun ne olacağını ve rengini özelliklerini biliyorum yani nasıl olur ne çıkar dayanıklılığı nedir diye bir kuşku içerisinde değilim bu balıkğında orjini bu değil ama labaratuar şartları ve uzun süren uğraşlarla kendine ait özellikler stabil olmuş yani kendine ait bir ırk olmuş bilmem düşüncelerimi ne kadar anlatabildim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaakinciÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2006
İl: Izmir
Mesaj: 21
mustafaakinciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 15:44
Sayaın KARTAL;
zaten farklı bir şey söylemiyoruz. Benim sorduğum 3. soruya bakarsanız; her çiftleşmede aynı sonuç alınan balık var mı diye soruyorum. Daha önce karma akvaryumda örneğin siyah ve beyaz moli'lerim çiftleşti. Ortaya çok şık olmayan, fakat sağlıklı ve hala yaşayan bir balık çıktı. Sanırım karma akvaryumu olan bir çok arkadaşım bu problemi yaşamıştır. Benim rahatsızlığım da sizinki ile aynıdır!

Bu arada örneğin ilk evcilleştirilen köpek kurt türü idi. Bundan 15.000 yıl önceki atalarımızın hangi labaratuarda bu hayvanları kurt gibi, evcilleştirilmesi mümkün olmayan bir atadan, köpek gibi sadık bir canlıya dönüştürdüklerini yazınızdan sonra merak ettim.

Ayrıca pittbull'da labaratuar ortamında oluşan bir tür değil; aksine köpek dövüşleri için kendileri gibi vahşi köpek oluşturmaya çalışan bir kısım insanın değişik köpekleri çiftleştirerek oluşturduğu bir cinstir. Eğer labaratuar ortamında oluşturulsaydı sanırım bu yanakları sarkık, gövdesi uzun, bacakları kısa ve aşırı saldırgan tür ortaya çıkmazdı....

Değerli arkadaşalarım;
kromozom sayıları aynı olan farklı türlerle birleşmek tüm hayvanların doğasında vardır. Buna en basit olarak katır da örnek verilebilir; aslan ile kaplanın yavrusu olan "tigon" ya da leopar ile aslanın yavrusu olan "leapon" da... zaten bu böyle olmasaydı, bırakın evimizde beslediğimiz sevimli balıkları; besin ihtiyacımızı karşılamak için bile bu kadar balık çeşidi bulamazdık... (Hatta muhtemelen insan da olmazdı...)

Şu an tankımızın neşe kaynağı olan "ay kılıç" da "günbatımı plati" de malesef bir zamanlar Sayın KARTAL'ın dediği gibi "ne olduğu belirsiz" canlılardı.

Özellikle üzerinde durduğum konu şudur ki; bir balığı alıp, silikon ve camdan oluşan bir akvaryumun içine onlarca kimyasal daha ekleyerek yaşatmaya çalışmak (örneğin A.B.D.'ne fanus içinde Japon balığı beslemek yasaklanmıştır!) bir kılıçkuyruk ile molly'i çiftleşitrmekten daha etik değildir.
Dediğim gibi bu türler zaten doğada da çiftleşir. Başarısız yavrular doğal seçilim sonucu ölür, başarılılar kalır. Acıdır ama doğanın kanunu da budur. Benim akvaryumumda renkleri kötü olan balıklar bile yaşayacağına göre (her halde rengi kötü diye öldürecek değilim...) doğa kadar bile acımasız olamaycaktır...

Eleştrilerinizi anlıyorum ama malesef farklı türleri çiftleştirmek onların doğasına müdehale değildir. Kaldıki benim amacım da karma akvaryumumda, türü önceden bilinemeyen yavruların üremesine izin vermek yeine belirli şartlarda yetişkin balıkları ayırıp; sağlıklı ve güzel nesiller üretmektir.

İlginize teşekkür ederim.
saygılar. mustafaakinci2006-9-20 15:57:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliverovicÇevrim Dışı

Kayıt: 02/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 370
aliverovicÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 16:57
ben sadece melezleştirmenin bilinçli bir şekilde olması gerektiğini yazdım labaratuar ortamı veya başka bir şekilde sadece bunun bilinçli yapılması taraftarıyım düşüncelerimide bu yönde söyledim yoksa her isteyen ellerindeki türleri eşleştirirse bir süre sonra yerli üreticilerde ne aradığınız kılıç balığını ne lepistesi nede platiyi göremeyecekler siz kendi akvaryumunuzda böyle bir şeyi denemiş veya denemek istieyip bunu daha önce yapmış olup bir ırk ortaya çıkaran varmı diye sormuşsunuz bende melezleştirme dikkatli ve deneyim isteyen bir iştir demek istedim yoksa bu konuda kimseyle tartışmak değil niyetim bu arada pitbull köpeğinin birçok köpegin dölleşmesinden derken birçok köpegin birbirinle eşleştirilmesinden bahsettim labaratuar ortamında oldu demedim aliverovic2006-9-20 17:3:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaakinciÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2006
İl: Izmir
Mesaj: 21
mustafaakinciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 17:21
İşte ben de aksini söylüyorum sayın Kartal.
Doğada çapraz eşleşme zaten "bilinçsizce" olur. siz evinizde yapacağınız bilinçli ya da bilinçsiz bir çapraz eşleşmeyle doğanın sert koşullarına yüzyılarca dayanmış bir ırkı yokedemezsiniz! Yok etseniz bile yok edeceğiniz türler; zaten doğal olmayan, yine eşleştirme sonucu üretilmiş türlerdirdir. Bunlarda yok olursa daha önce yapıldığına göre tekrar üretilebilirler.

Ben amatör bir akvaristim. Ayda binlerce balık ürten bir balık üreticisi olsam eleştirinizi kabul edeceğim. Ama nasıl olacak da benim akvaryumumdaki 10 tane melez yavru ile dünyadaki molly ırkını bitireceğim? Bu fikrinizin mantıklılığın yorumunu arkadaşlarımızın takdirine bırakıyorum.

Ben de sizin gibi işin etik boyutunu tartışmak için bu başlığı açmadım. sadece düşündüm ki belki biri çıkıp :

"arkadaşım ben siyah moli ile kılıçkuyruktan şu şekilde bir yavru aldım. Bir daha denedim sonuç aynı, yavrular sağlıklı ve güzel." der...

Ama gördümdükü bu konu daha tartışılamadı bile....

Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thai canavariÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 47
thai canavariÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 18:11
Eğer böyle bişer yapar güzel balıklar oluşursa ne mutlu size.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ashkınÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 536
ashkınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 18:31

2 yıl önce arkadaşımla 6  adet veliferasına bir iddaya girmiştik(canlı doğuranların çaprazlanması ile alakalı). Hangimiz ilk bu işi başarabilirse iddayı kazanacaktı. Neyse akvaryumcuya gittik. O, erkek bir kılıç ile 2 adet dişi beyaz aymoli aldı(bende). Daha sonra işe koyulduk ve ikimizde başardık. Ama o benden daha önce bu işi başardığı için iddayı o kazanmıştı. Yavrulara gelirsek; bazılarında kırmızı daha ağır, kuyrukları kılıç şekilde veya ay şeklinde, bazılarında iki renkte birbirine eşit, bazılarında da beyaz daha ağır. İkimizin akvaryumumuda benzerdi. İkimizde beceri dersinde yaptığımız 50*30*30 akvaryum kullandık. İçi bitkili, ışıklı, ısıtıcılı ve sadece içinde 2 adet dişi beyaz moli, 1 adet erkek kılıç vve vatoz vardı. O arkadaşımla bizim daha birçok ileride yapmak istediğimiz hedeflerimiz vardı. Ama arkadaşım bir trafik kazasında hayatını kaybetti.   


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaakinciÇevrim Dışı

Kayıt: 19/09/2006
İl: Izmir
Mesaj: 21
mustafaakinciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 18:45
Sayın İNAL arkadaşınıza gerçekten çok üzüldüm.
Paylaşmınız için ise teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ashkınÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 536
ashkınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 18:48
Abi eğer mutlaka bu işi yapmak istiyorsan üretim için bizim yaptığımız koşulları hazırlarsan mutlaka sonuca ulşırsın! Güven bana...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ashkınÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 536
ashkınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 18:55
Sabırlı olmayı unutma!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7743
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 19:16
Barış ben arkadasınıza cok uzuldum:(

Mustafa bey oncelıkle aslında Caprazlamayla normal kendı cınslerı arasında cıflesmelerınde ekstra bisey gerekmez ki zaten balıktan iyi anlıyosanız akvaryumculardaki balıklarında saf olmadıgını anlarsınız.
Çaprazlama için tek madde aynı turden dişi erkek aynı akvaryumda olmamasıdır cunku olursa kendı cınsıyle cıftlesır...

Ancak ben Molly'nin diger turlerle ciflestıgını acıkcası bılmıyordum ki bu mumkun olamaz dıye dusunuyordum cunku kromozom sayıları tutmuyor ancak denenmiş oldugundan bişey diyemem...

Genelde Platy ve Kılıç caprazlanır.

Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 20 Eylül 2006 20:00

Moli ve lepistesin ürediğini, yavrularının bazılarının muppies, bazılarının gollies (liger & tigon gibi) olarak adlandırıldığını ancak yavuların kısır olup üremediğini biliyorum.

Moliler ve Lepistesler aynı cinse ait, platiler ve kılıçlar aynı cinse ait. Plati ve kılıçların moli ile çiftleşeceğini sanmıyorum. Türün yanında cinsleri de farklı.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir