tuz kullanımı ve nitrat
Yem artıkları, balık pislikleri, çürümüş bitki yaprakları v.b. artıklar akvaryumumuzda amonyak oluşmasına neden olur. Amonyak balıklarımız için ölümcül bir tehlikedir.
Neyse ki bir kısım oksijenli ortamda yaşayan bakteriler oluşan bu amonyağı daha az zararlı olan nitrite dönüştürürler. Nitrit amonyaktan daha az zehirli olsa da balıklarımız için yine ölümcüldür.
Aynı şekilde nitritte bakteriler tarafından
nitrata dönüştürülür.
Tüm bu döngüye biyolojik denge(döngü) diyoruz.
Nitrat ise daha az zararlıdır fakat yüksek
oranlarda olursa çeşitli olumsuzluklara neden olur. Balıkları zehirleyebilir, rahatsızlık vererek sürtünmelerine,
metabolizmalarını yavaşlatarak yavaş büyümelerine, uzun vadede
hastalanmalarına v.s. v.s. neden olur. Nitrat kısaca su kirliliğidir.
Nitratı akvaryumumuzdan uzaklaştırmak için dip çekerek su değişimi yapıyoruz.
Su değişim sıklığını belirlemek için nitrat testleri ile değerleri
ölçmeliyiz. Çeşitli makaleler de dile getirilen klasik oranları ve
periyotları yanlış buluyorum. ( Haftada %15 su değişimi yeterli olur
v.b. laflar)
Çünkü bir akvaryumda nitrat oranının ne kadar arttığı bir çok etkene bağlıdır ve her akvaryumun nitrat artışı aynı hızda seyretmez.
Örn : Bir tankta 10 balık vardır ve 10 balıklık artık oluşur (yem sonucu dışkı, idrarları v.s.) diğer tankta ise 5 balık vardır, 5 balıklık artık oluşur. Amonyak-nitrit ve sonuç olarak nitrat oluşumu 5 balıklık tankta daha az olacaktır. İki tankta su değişimi için aynı oran ve periyot belirlenirse yanlış olur.
Bu bağlamda nitrat testleri edinerek su değişim sıklığımızı şartlarımıza göre belirlemeliyiz. Sürtünme gözlemlediğimizde aklımıza ilk gelen nitrat olmalıdır.[/QUOTE]
İlgili makaleler.
1. konu
2. konu
3. konu
Tuz nitriti azaltmaz ya da artışını engellemez sadece bir nebze balığın zarar görmesini engeller. Su değişimlerinde ise stresi azaltabilir.
Hiç bir akvaryumumda tuz kullanmıyorum(Malawi, tang, discus), sizde kullanmazsanız kaybınız büyük olmaz. Kullanırsanız da kazanımlarınız yazdıklarımdan ibarettir.
Kullanayım derseniz turçuculardan veya marketlerden kg'lik paketler halinde ucuza temin edebilirsiniz. 20 litreye bir çorba kaşığı oranında kullanabilirsiniz. Su değişimlerinde de değiştireceğiniz 20 litre için oran aynıdır.
Tuzu bir kapta erittikten sonra akvaryuma birden dökmeyin balıklara zarar verirsiniz, azar azar ekleyin.
Tuz kullandığınız akvaryumlarda dikkat ederseniz göreceksiniz. Tuz zamanla akvaryumun kapağında birikir.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
sn ülvi bey yazdıklarınızından anlaşılıyorki tuzun akvaryuma fazla getirisi yok peki benim tanıdığım butun yerli ve yabancı ureticiler kaya tuzu kullanıyor sebebi nedir sizce ayrıca tanganica chiclet salt dünya para ödeniyor ozaman bunlar gereksizmi oluyor?
bu arada içersine kum koyduğum hiç bir akvaryumda nitratın önüne geçemedim nasıl beceriyorlar anlamış deyilim onun için kum mu asla
saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Neyse önemli değil, konuya gelecek olursak.
Tuz faydasızdır dediğimi hatırlamıyorum, bildiğim faydalarını da yazdım zaten.
Ben kullanmıyorum diyorum, çokta gerekli değil, olmazsa olmaz değil, faydası belli, abartılmasın diyorum. Farkettiyseniz nitratı engeller mi diye bir soruya cevap verdim.
Konumuz da malawi chicledleri, tanganyika değil. Tanganyika gölünün ph'ı malawi gölünden daha yüksektir, o gölün balıklarının ihtiyaçları v.b. farklıdır. Malawi gölünde az da olsa bir tuzluluk vardır ama tuz olmazsa yaşamazlar, üremezler anlamına gelmez. Ben tropheuslarımda da tuz kullanmadım, şu an lelupi ve brichardilerimde de kullanmıyorum.
Malawileri de 1.5 senedir besliyorum, yavru alıyorum, hızlı büyütüyorum, sağlıklı yaşatıyorum, hastalandırmıyorum, tuz olmadan oldu, ne yani?
Sizin tanıdığınız yerli, yabancı üreticiler kimlermiş? Abartır havada olmuş kullandığınız tabir, kullanım amaçları ne, onu da söyleseydiniz bari? Hak verirdik, hiç kullanılmaz demedik.
Yazdığınız, bildiğimiz faydaları dışında bilmediğimiz mucize bir özelliği varmış tarzında olmuş.
Bende balık üretiyorum, kullanmıyorum, arkadaşlarım da kullanmıyor. Lakin beyaz benek oluyor kullanıyorum, misal ph yükseltmek istiyorum kullanıyorum hadi bakalım.
Kum konusunda size katılıyorum.
Dekorsuz yavru
1 2 3 4 5
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Öncelikle ismim Ulvi. İkinci bir üyelik alarak sattığınız balıklara talip olduğunuz da sizi 3 gün inaktif etmiştim. Bu dil sürçmesini ona borçluyum sanırım.
Neyse önemli değil, konuya gelecek olursak.
cevap.
1.satılan balık benim deyildi o uyelikte bana ait deyildi o ilanı bilyaptada akvaryum kulubundede görebilirdiniz benim beslediğim ucuz balık deyilki anladığınız gibi ucuz oyunlara gireyim kişiyle göruşup
onaylıya bilirdiniz boşuna adamın ilanını sildiniz belkide uyelini iptal ettiniz bende üyeliğimin kapanmasına bi anlam verememiştim böyle kaliteli bi sitede tutumunuz beni gercekten uzdu
2.tuzun gerekliliğine inanıyorum aquapet senterden murat getirdiği üreticinin cuvallarca kullandıgını belirtmesi ve burdakilerinde kullandığını bilmek yetmezmi anlatımınız gerek yok gibi deyil o kadarda faydalı deyil tarzıydı
bu arada ph tuzla deyil sodyum bi karbonatla yukseltildini biliyorsunuzdur sanırım
saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Aşağıda daha önce aldığınız uyarı ve tarihi görülebilir.
Uyaran | Uyarı |
---|---|
spalt | Uyari verilis tarihi: 22/09/2006 |
Uyari seviyesi arttirildi. | ilan güncelleme ihlalleri yapıyor. İhlal bulununca eski ilanı da silinebilir. Uyardım. |
Sonrasında ikinci üyeliğiniz olduğunu farkettim.
Yönetime durumu bildirdim, ikinci üyelik konusunda gereken yapılacak.
Sizin daha öncesinde ve yukarıda yapmış olduğunuz davranış, canlı satışına ilan veren tüm kullanıcıların hakkını gaspetmektir. Haksız güncelleme yaparken belirttiğiniz gibi böyle kaliteli bir sitenin buna izin vermeyeceğini düşünmemişmiydiniz? Bunun adını başkaları koysun ben koymayacağım.
Üzgünüm ama bu davranışınızdan sonra tutumunuz beni gerçekten üzdü gibi ifadeler kullanarak duygu sömürüsü yapamazsınız!
Güncelleme kısmını boşverelim ikinci üyeliğiniz olduğunun delilleri aşağıdadır.
1.Ne tesadüftür ki beslediğiniz balıklar da aynı.
2. Akvaryumunuzda görünen frontosalar var fakat siz frontosa beslediğinizden bahsetmemişsiniz. Sadece leptosama ve red albino beslediğinizi yazmışsınız.
Ne tesadüftür ki Ozan Beyde frontosalarını satmış.
3. Yazım stilinizde aynı.
Her şey ortada neyin açıklamasını yapayım ki daha
Ha yani siz ticari bir kuruluş kullandığını belirtti diye kullanılmalı diyorsunuz, e kullanmaya devam edin o zaman. Bakın bende kullanmadığımı belirtiyorum.
Ph konusunda NaCl değil Caco3'ü kastetmiştim. İkisi de tuz. Hani sizin belirttiğiniz markaların tuzlarının içeriği.
Başka bir forumda discusların yumurta dökmelerine ''e bi de şans dabi'' demiş Sn. Ali Osman Feleğe yarım sayfa açıklama yazdırmıştınız sanırım şu an bir benzer durum bu başlıkta yaşanıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Moderatörümüz bize şu tuzun tanımını bir yapabilse çok aydınlanacağım.Sayın moderatör tekrar soruyorum TUZ NEDİR?
Bakın sodyum klorürden bahsetmiyorum.
tearaway demiş ki:
''Kullanayım derseniz turçuculardan veya marketlerden kg'lik paketler halinde ucuza temin edebilirsiniz. 20 litreye bir çorba kaşığı oranında kullanabilirsiniz. Su değişimlerinde de değiştireceğiniz 20 litre için oran aynıdır.''
Bu bahsettiğiniz ürünler tuz değildir 84 elementten oluşan tuzun içindeki sadece 2 elementtir,sodyum ve klörür yani NaCl.
Ayrıca bahsettiğiniz göler Malawi ,Tanganyika ve diğer tüm göllerin kendine özgün bir mineral ve element topluluğu ve yoğunluğu vardır ki biz buna Tuz diyoruz,yani elementler ve mineraller konsantresi.
Yani demek istiyorumki Malawi Tanganyika ve diğer göllerin bile tuz değerleri birbirlerinden farklı iken siz kalkmışsınız her su değişiminde NaCl atın, çorba kaşığı falan nedir bu ya.......Lütfen milleti bilgilendireceğiz derken kulaktan duyma yanlış bilgilerle bilgilendirmeyin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
ARKADAŞLAR;
HERKESİN İYİ NİYETLİ OLDUĞUNU BİLİYORUM. Ancak tartışmanın kişiselleştirilmesi, beni üzdü. Ulvi Bey yeterli açıklamayı, iyi niyetiyle yaptı. Katılma zorunluluğu yoktur. Ama saygı duyma zorunluluğu bence vardır. Tuz her yerde tuzdur. Ancak onu oluşturan bileşikler ve elementler vardır. Sodyum, Magnezyum, Kalsiyum, Potasyum gibi katyonlar ile Klor vb.anyonlar, tuzu oluşturur. Biz kolay bulunması açısından Sodyumklorür'ü tercih ederiz. Hepsi aynı işlemi görür; zararlı olduğu gibi, dezenfektandır da. Aşırı tuz birikimini nasıl giderebiliriz arkadaşlar? Tabii ki yıkama ile. Tabiri uygun ise suyu da yikarız. Yani; bir miktar temiz su ile değişim yaparız. Sonuç olarak biz akvaryumcular için tuz, her zaman önemli ve yararlı bir materyaldir. Kullanmayanlara ne mutlu çünkü sorunları yok. Kullananlar ise, en kısa zamanda sorunsuz bir akvaryuma kavuşsunlar. Herkese teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sayın moderatör,Tuz hakkında yaptığınız önermeler yanlıştır.
Tuzun ne olduğunu bilmediğiniz yaptığınız önermelerden anlaşılmaktadır.
Siz halka yanlış bilgi dağıtırken bu yanlışı gören birileri sesini çıkarmasın mı? bunu mu istiyorsunuz.
Bakın bir daha söylüyorum akvaryumda tuz kullanımı ile yaptığınız tüm önermeler kökünden yanlıştır.Bu sizin için ne ifade ediyor bilmiyorum ama bence bilim dışı bu açıklamalar tam bir şehir efsanesi.Bakın YANLIŞ bilgi veriyorsunuz bende buna tepki veriyorum.İsterseniz bir araştırın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://freshaquarium.about.com/cs/treatment/a/saltiinfresh .htm
Type and Quantity of Salt
Common table salt is suitable, however it should be non-iodized and contain no additives. Rock or Kosher salt are excellent choices, as they are straight sodium chloride with nothing else added.
http://www.aquascienceresearch.com/APInfo/Salt.htm
The Use of salt (sodium chloride, NaCl) in the freshwater aquarium or pond.
For what is salt useful?
Primarily, salt can be used for two different, but related problems. The first is the treatment of nitrite, NO2-, poisoning, and the second is the treatment of osmoregulatory stress. In both cases it is the property of sodium and chloride ions to be transported across the gill membranes, from the water, and into the blood of the fishes. Osmoregulatory stress can result when fishes are transported or when they are removed from water of one osmotic pressure and placed into one which is significantly different. In general aquarium and pond practice, where one is working only with freshwater fishes, the problems associated with osmoregulatory stress are essentially nil and therefore of little concern.
For nitrite poisoning salt can impart protection to the fishes. This happens only if the salt content is such that the chloride ion’s concentration is about 30 times that of the nitrite ion concentration in the water. Typically, nitrite becomes toxic at about 0.1 mg/L. This means that the chloride ion concentration would have to be at least 3.0 mg/L. This concentration translates into one of about 5.0 mg/L of salt (NaCl is 60.66% chloride, Cl-); this is equivalent to 18.7 mg/gallon. A teaspoon of table salt is about 5.5 grams (or 5,500 mg); a teaspoon of table salt would be sufficient to protect fishes living in approximately 294 gallons of water! A standard treatment of NovAqua will typically provide enough protection.
For simple osmoregulatory stress protection, on an indefinite basis, one can use 1 to 3 mg/L of salt. This would be equivalent to one teaspoon of salt added to 1,453 to 484 gallons of water!Bahasettiğimiz kaya tuzu dur hatta bu kaynaklar iyotsuz sofra tuzunu bile tavsiye ediyorlar, içinde 80 çeşit madde konusunda haklısınız atılan tuzun muhteviyatı çok önemli ama saf kaya tuzunun zararsız olduğu onlarca yüzlerce kaynakta veriliyor, biz örnek vererek açıklıyoruz bu konuda bilim adamı değilim ancak sizde savunduğunuz konu hakkında detaylı kaynaklar sunarsanız bizde varsa hatalarımızı elbette düzeltiriz
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Moderatörümüz bize şu tuzun tanımını bir yapabilse çok aydınlanacağım.Sayın moderatör tekrar soruyorum TUZ NEDİR?
Bakın sodyum klorürden bahsetmiyorum.
tearaway demiş ki:
''Kullanayım derseniz turçuculardan veya marketlerden kg'lik paketler halinde ucuza temin edebilirsiniz. 20 litreye bir çorba kaşığı oranında kullanabilirsiniz. Su değişimlerinde de değiştireceğiniz 20 litre için oran aynıdır.''
Bu bahsettiğiniz ürünler tuz değildir 84 elementten oluşan tuzun içindeki sadece 2 elementtir,sodyum ve klörür yani NaCl.
Ayrıca bahsettiğiniz göler Malawi ,Tanganyika ve diğer tüm göllerin kendine özgün bir mineral ve element topluluğu ve yoğunluğu vardır ki biz buna Tuz diyoruz,yani elementler ve mineraller konsantresi.
Yani demek istiyorumki Malawi Tanganyika ve diğer göllerin bile tuz değerleri birbirlerinden farklı iken siz kalkmışsınız her su değişiminde NaCl atın, çorba kaşığı falan nedir bu ya.......Lütfen milleti bilgilendireceğiz derken kulaktan duyma yanlış bilgilerle bilgilendirmeyin.
[/QUOTE]
Tuz genelde asit ve bazın birleşmesinden oluşur. Metal ametal bileşiğidir. Tuza yararlı veya zararlı denemez, bu durum insan iyidir veya kötüdür demek gibi bir şey. Bu durum canlıdan canlıya ve tuzdan tuza değişir. Amonyum Klörür de bir tuzdur, akvaryuma atarsanız hoş şeyler olmaz.
Konuda bahsedilen tuz kaya tuzu. Her su canlısının yaşamını sürdürebileceği bir tuzluluk oranı vardır. a oranında, x canlısı mutluyken y rahatsız olur z ölür. B oranında ise x rahatsız olur y mutlu olur, z rahatsız olur, c oranında x ölür y rahatsız olur z mutlu olur gibi... Bu canlılar balıkları rahatsız eden bakteriler parazitler olabilir. Balığın dayanacağı seviyede tuz atılırsa bu canlıların sayısı azalır veya yok olurlar bu açıdan faydası olabilir.
Örnek olarak lepistes beyaz benek olunca tuzlu su banyosu yaptırırız. Lepistes beyaz benekten daha uzun süre, fazla tuza dayanabildiğinden tedavi faydalı olur, aynı şekilde deniz balığı beyaz benek olunca ise tatlı su banyosu yaptırılır. Tuzlusuda yaşayan beyaz benek tatlı suda, tatlı sudaki ise tuzlu suda ölür.
Sözün özü şudur. Tuz atmak faydalı denemez, faydasız denemez. Balıklarımızın istediği su değerini bilmeliyiz, kullanacağımız tuzu bilmeyiz işte bu yüzden de mümkünse hep aynı bölgenin balıklarını bir arada beslemeliyiz.
Lütfen bilgi alışverişinde bulunduğumuz bir konuda moderatölerle yazışırken moderatör sıfatını gözardı edin, moderatörlerimizin hepsi hobici.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=tolgao2000]Tuz akvaryumdan ancak su değişimleri ile atılır. [/QUOTE]
Yok böyle birşey.Şehir efsanesi.
Tuz nedir?
[/QUOTE]
Bu arada bu yazıyı yeni gördüm. Katı halde deniz tuzu ve kaya tuzunun, bildiğim kadarıyla da tüm tuzların buhar basıncı sıfırdır. Suyun ise bir buhar basıncı vardır. Suyu kapalı bir kaba koyarsınız, su devamlı buharlaşır bu sırada kapta bir basınç oluşturur. Daha sonra bu basınç aynı zamanda buharı yoğunlaştırmaya da başlar ve bir döngü oluşur, ne zaman ki buharlaşan su miktarı ile yoğunlaşan eşit olur o zaman o basıncı ölçersiniz, o basınç o derecedeki buhar basıncıdır. Buhar basıncı sıcaklıkla artar. Siz bir sıvıyı ısıtırsınız, buhar basıncı artmaya başlar, artar artar ve bulunduğu ortamın basıncına eşit olduğu zaman sıvı kaynar. Siz sıvının içine tuz atarsınız, bu tuz suda çözünür. Sıvının buhar basıncına x diyelim. Tuzun da 0'dır. Tuzu sıvıya karıştırdığınız zaman toplam buhar basıncı x'den küçük, 0'dan da büyük olur. Şimdi x'den daha küçük bir buhar basıncımız var ve bu yüzden kaynaması için basıncını arttırmak bunun içinde sıcaklığını daha fazla yapmamız gerekir. Aynı şekilde tuz; suyun veya diğer sıvıların kaynama noktasını yukarıya çektiği gibi, donma noktasını da aşağı çeker bu yüzden kışın yollara tuz atılır. Bu tuzlu su buharlaşır, buhlarlaştıkça daha zor buharlaşmaya başlar çünkü suyun miktarı azaldıkça tuz bölü toplam kütle oranı artmakta, buhar basıncı iyice düşmektedir. Bu yüzden de su kaynarken sıcaklığı sabit kalırken, tuzlu su kaynarken sıcaklığı sabit kalmaz devamlı artar. Çünkü buhar basıncı 0 olan tuz sıvı haline geçmez, gaz haline hiç geçemez, sistemden de çıkamaz. Eğer akvaryum sıcaklığını 1081 dereceye çıkarmayı başarırsanız tuzu sıvı hale getirirsiniz, bu derecede bekletirseniz ise yavaş yavaş buharlaştırıp akvaryumdan atmayı da başarırsınız.
Umarım artık şehir efsanesi olduğunu düşünmüyorsunuzdur.
Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir