Turkuaz Su
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 11:24
Arkadaşlar.
mengele71 2007-10-24 14:54:14
Öncelikle Çok sık konu açtığım için özür dilerim.Bu konu hakkında arama yaptığımı ve aradığım cevabı bulamadığım için bu konuyu açtığımı belirtmek istiyorum.Eğer sitede cevabı var ise ve ben bulamamış isem özür dilerim.
Günlerdir forumun bu bölümünü inceliyorum.Açtığım daha önceki başlıklarda da yardımlarınızı almıştım.Gittikçe kurulum aşamasına yaklaşıyorum.Malzemerim tam gibi.Ancak su konusunda bir sıkıntım var.P0 sulardan bahsediliyor ve turkuaz su öneriliyor.Yada turkuaz su benzeri sular...
Bulunduğum yerde turkuaz su bayi yok.Varsa da ben bulamadım.Acaba turkuaz suyun değerlerini kullanan bir arkadaşımız yazabilir mi?Belki turkuaz su ile aynı değerlerde başka bir su bulabilirim.R0'dan kastın ne olduğunu anlamadığım ve turkuaz suyun değerlerini bilmediğim için su konusu benim için şimdilik sıkıntı.Örneğin bulunduğum yerde "niksar su" var.Nitrit, nitrat, amonyak sıfır.Toplam sertlik 0,6 Fr imiş (çok yumuşak olması sorun teşkil eder mi?) diğer elementlerin değerlerini hatırlamıyorum ama magnezyum, demir, fosfor vs içerdiğini biliyorum.Bu su kullanılabilir mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 11:45
R/O: Reverse Osmoz
esener 2007-10-24 11:49:48
Suyu safa yakın derecede filtre eden bir sistem. Suyun Ph ve sertliğini düşüren bir fltredir.
Turkuaz su R/O suyudur yani işlenmiş sudur. Turkuaz Su diğer sular gibi kaynak suyu değildir. http://www.turkuaz.com/html/index.html sitesinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Turkuaz SU yerine R/O suyu kullanan diğer markaları arayabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 12:53
Ahmet bey merhaba;
meex61 2007-10-24 12:56:24
Turkuaz suyu bulunduğunuz yerde yoksa o zaman reverse osmoz cihazı alabilirsiniz. Eğer maddi olanaklardan dolayı alamıyorum derseniz niksar olabilir. Mesela ben kendi sattığım ve bayisi olduğum koçbey AQUA kaynak suyunu kullanabilirsin. Bende şu ana kadar sorun çıkmadı. Ama dediğim gibi bunlar en son çaredir. Davut bey, ve onur bey, gibi ustalar bakalım ne diyecekler size ona göre hareket edersiniz.
Saygılar, sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 13:53
Turkuaz su gibi Aquafina su da işlenmiş sudur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 14:42
Esener Bey, Mehmet Bey ve Meex61 Beyler.Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Ancak ilk mesajımda yanlış yazmışım.Niksar suyunun toplam sertliği 0,6 imiş.Araştırdım.Dünyanın en yumuşak 2. suyu imiş sanırım.Hatta bir ara böbrek hastalarına falan tavsiye ediliyormuş.Ancak içerisinde eser miktarda arsenik bulundurduğu için 2002 de satışı durdurulmuş.Şu anda ise tekrar faaliyetteler.İçinde arsenik bulundurması olayı beni bu sudan soğuttu açıkçası.Şu an niksar-ayvaz adı ile üretim yapıyorlar.
Belki içerisindeki arsenik (ki ben de hatırlıyorum böyle birşey.Sanırım ambalajının üzerinde de yazıyordu.Oranı %0006 gibi birşey olsa gerek.) insanlara zarar vermeyecek durumdadır.Ama balıklara zarar verebilir mi? Ayrıca setliğinin çok düşük olması da problem midir?
Tavsiye edilen başka kolay bulunabilen su var mıdır?Aqua kaynak suyu bulabilir miyim bilmiyorum.Bir araştırayım.Aquafina ise hiç görmediğim bir marka burada...
Aytaç da buldum.Kullanılabilir mi acaba?Yada Saka da bulabilirim sanırım.Nestle'nin ise küçük petlerini gördüm marketlerde ama büyüklerini hiç görmedim.Bulunduğum ilde su arzının çok büyük bir kısmını niksar-ayvaz oluşturuyor.Bu nedenle diğer markalarda da zorlanacağım kesin.Aytaç hariç...
Ben tatlı su akvaryumumda çeşme suyu kullanıyor idim.Ancak inanılmaz bir kireç var suda.Ayrıca çeşme suyu da kesinlikle önerilmiyor zaten.Fakat burada deniz akvaryumu olan birine sordum ve çeşme suyu kullandığını söyledi.Ben forumda yazanları okuduktan sonra kesinlikle böyle birşey düşünmüyorum.Sadece belirteyim dedim...
Saygılar
NOT : Ayrıca Niksar Ayvaz suyunun kendi sitesinde şu açıklama var.Bu, suyun uygun olduğu konusuna delalet eder mi?
İşlenmiş içme suyu jeolojik koşulları uygun toprak derinliklerinde toplanan, Bakanlıkça uygun görülen teknik usullerle çıkarılan ve kirlenme riski olmayan yer altı sularının bakanlıkça uygun görülen dezenfektasyon, filitrasyon çöktürme, saflaştırma ve benzeri işlemler uygulanabilen, parametrelerinin eksiltilmesi veya artırılması suretiyle bakanlıkça belirlenen parametreler elde edilebilen ve uygulanabilecek işleme göre saflaştırılmış mineral dengeli sular olarak tanımlanmaktadır. Niksar Ayvaz su bu tanım içinde yalnız filitre edilir ifadesine girmektedir. Çünkü Niksar Ayvaz su yeryüzüne doğal kaynak suyu olarak çıkmaktadır. Herhangi bir mineral eklemesi yapılmadığı gibi herhangi bir teknikle çıkarılan değil doğal kaynak suyudur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 15:24
Yasin Bey ben daha usta olmuş değilim. Ama iltifatınız için teşekkür ederim.
Bütçeniz varsa ve su bulamıyorsanız tek çare R/O makinası almak gibi görünüyor. Ya da safa yakın bir su bulacaksanız artık dereden mi olur kaynaktan mı bilemem.
Saygılar
Bütçeniz varsa ve su bulamıyorsanız tek çare R/O makinası almak gibi görünüyor. Ya da safa yakın bir su bulacaksanız artık dereden mi olur kaynaktan mı bilemem.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 21:59
Bu konu oldukça ilginç aslında. Umarım yazdıklarım kavgaya neden olmaz.
Aşağıda yazdıklarımı aslında kimseye tavsiye etmiyorum.
2004 yılında kurduğum 130 litre bir akvaryum kayaların doğru dürüst kürlenmemiş olması yüzünden yosun oldu. Sonuçta başa çıkamayınca bir yılın sonunda şu anki akvaryumumu kurdum.
Yosun olan akvaryumu ise dağıtmadım. Işıklarını söktüm, PS olmadan içinde sadece bir maroon clownfish ve bir tane kestane bıraktım. Eksilen suyu çeşmeden tamamlayarak bir buçuk yıl kadar kendi haline bıraktım. Bu dönemde bir tane maksijet 1000 ve şelale filtre dışında (tamamen boş) hiç ekipman olmadı.
Sonunda akvaryumda hiç yosun kalmadı. Işıkları taktım, PS ekledim. Bir tutam caulerpa atım. Bir yıldır aynı şekilde bu akvaryuma hâlâ çeşme suyu ekliyorum. Sadece ayda bir asıl akvaryumda su değişimi yaptığım zaman çıkan su ile bu akvaryumda su değişimi yapıyorum.
Sonuç olarak bu akvaryumda şimdi sadece bir adet chelmon, deniz kestanesi, giant mushroom ve leather coral var. Bir de asıl akvaryumda yer kalmadığı için çok büyüyen montipora digitata var. Aydınlatma olarak 2xT5 (60 cm ATI 14000K ve actinic) kullanıyorum. Chelmon kayadaki aptasiaları da temizledi. Eğer chelmon olmadan kayalarda aptasia da çıkmazsa tamamen temizlenmiş süper kayalarım olacak. (Yakında daha büyük bir akvaryum kurmak istiyorum.)
Sonuç olarak varmak istediğim şey şu. Bu işte bir tane doğru yok. Bu işin içerisinde ki tek doğru bence doğru düzün işlenmiş canlı kaya. Bu işi de sizin yapmanız ve bu süre içerisinde sabır etmeniz gerekiyor. Tabii ki benim beklediğim süre çok uzun. Bu iş daha kısa sürede olabilir. Tamamen karanlık bir ortamda PS çalıştırılarak ve kaliteli su ile süreç kısalabilir.
Bu arada konu SU ama akvaryumda olan sorunların tek kaynağı su değil.
Ben en ucuzu olduğu için ve servisi daha hızlı olduğu için Hayat su kullanıyorum. Akvaryum büyük olduğu zaman RO aleti almak daha ekonomik olacaktır. Bir de RO cihazının bakımını sürekli yapmak gerekir. Turkuaz su RO su olmasına rağmen müşteriye sofra içeceği olarak sunulurken sanıyorum bazı mineraller eklenerek sunuluyor. Yani kaçınılmak istenen mineralllerin bir kısmı akvaryuma eklenmiş oluyor. Sadece nitrat, silikat gibi akvaryumda cyanoya neden olan zararlılar eklenmemiş oluyor. Eğer bu değerlerin düşük olduğu bir su kullanılırsa pek problem olacağına inanmıyorum.
Ama dediğim gibi kayalar, aydınlatma ve akıntı iyi ise sorunlar daha azalabilir. Bir de canlı yükünü kesinlikle abartmamak gerekiyor.
Bu benim gözlemim ve edindiğim tecrübe ama Kimseye tavsiye niteliği taşımaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2007 22:12
Belki konuyla çok alakalı değil ama turkuaz su ile alakalı bir dip not eklemek isterim. Turkuaz su, Coca cola company etiketli bir sudur. Su olarak mükemmel değerler taşısa da benim için bu sebepten dolayı 5 kuruş etmez.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2007 01:13
Nezih beyin söylediklerine şöyle birşey eklemek istiyorum.Akvaryumcuma danıştım, kendisinini musluk suyu kullandıığını ve başka su tavsiye etmediğini söyledi
Bir acemi olarak da kafam bir milyon (1 ytl) oldu.Araştırmaya ve üstadların yardımını beklemeye devam ediyorum.Hırs yaptım
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2007 08:47
Merhaba, bende 200 lt akvaryumu yaz başında Turkuaz su ile kurdum yaklaşık 2 ay kadar canlı kaya ile çalıştırdım ve 2 ay önce 1 adet damsel koydum eksilen su yerine Özkaynak su kullanıyorum camlarda kahverengi yosun oluştu sildim ve şuan yosun oluşumu yok akvaryumu büyüteceğim fakat bende sizin gibi hangi suyu kullansam diye kararsızım. Bana bir kaç akvaryumcu marin olacaksa çeşme suyu koyabilirsin demişti.
Saygılarımla,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2007 09:48
Kuru yada sıvı katkıların ne şekilde kullanılması gerektiği genelde üzerlerinde yazıyor, sudaki ağır metal iyonları katkının bünyesine zararlı olabilir yada farklı elementler ile bir birleşme yaşanılabilir o nedenle en azından musluk suyu değilde steril koşullarda hazırlanmış hazır içme suları yada osmoz cihazlarından çıkmış sular bu iş için daha uygundur.
Nezih bey'in ifade ettiği gibi ışık olmazsa algler ortaya çıkmaz aynı zamanda ps'ler kısmı bir biçimde iz elementleri eksilttiği gibi bazı metal iyonlarınıda sistemden atabilir bu süre içerisinde ışık olmadığı gibi yosun yiyen canlıların takviyesi ile bir takım önlemler alınabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir