turkiyede discus kalitesi ve önemi
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2014 14:36
Merhaba arkadaşlar ben izmirde bir ureticiyim malesef bir kaç yıldır gözlemlerimi dayanarak ulkemizde discus'un değerinin gereken seviyede ve kalitede olmadığını duşunuyorum ulkmezin sularının hali mağlum bizim ureticilerimiz bu sularda discus uretmeye çalışıyor ancak bu durumdan memnun olmama sebebim uretiğimiz balıkların kalite standartlarının altında olması bunun en buyuk önemi işin ticari anlamına çok düşkün olmamız ve bunun canlılarla karşılıklı bir hobi olmasını unutmak
Ülkemizdeki pet shoplarda severyumu disus diye satanlar daha kötusu yanmış discusu severyum diye satanı bile gördum aslında bence ulkedeki discusların kanın bozan bunlar diyil ucuz balık alarak soy ağacı belli olmayan balıkları seçici üreticilikle alakası olmayan bi şekilde üretilmesi ve besleme ve bakım şartları ulkmezde bir çok kişi discusa memeli proteyini veriyor dana yureği nedir biri bana bu açıklayabilirmi memli protoyeni balığın yağlanmasını sağlamak ve kondisyonu düşürmek dışında bir şeye yaramıyor bence bunlar tabikide benim görüşüm ve gözlemlerimdir söylemek istediğim bizim ulkemizde discusun en iyi üretildiği ulkelerden biri olup dışarıya gönderim yapabilirz ama bilinçli ve işine önem veren üreticiler ve akvaristler yetişmeli.
teşekürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2014 16:07
Yurt disinda da dana yüregi gibi besin maddeleri veriliyor. Bunun yemden ziyade , Türkiyede bulunan discus türlerinin ve formasyonlarinin genel manada standartlarin altinda olmasi ile kaynakli oldugunu düsünüyorum. Tabi isin bir baska boyutuda , fiyatlarin oldukca yüksek olmasi. Tanesi 70-80 tl den satilan diskus yavrulari var. Bu Almanya sartlarinda dahi cok yüksek bir rakam. Burda 80 tl ye discus en iyi cinsini ve formdakini alirim. Eger Türkiyede discusun gelismesini istiyorsaniz, evvela fiyatlari assagi cekmeniz gerekir. Bir batimda 150 tane yavru yapan diskusun , 5-6 cm lik yavrusu 60-70 tl olmamali. Bu sorun cözülürse talep artar ve üreticilerde daha iyi balik üretmek durumunda kalir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2014 19:54
fiyat olarak haklsınız bende sizin gibi düşünüyorum ama almanyadan örnek verdiniz jbl bir yemin kiloyla almaya kalktığınızda almanyadaki ve burdaki fiyatları karşılaştırın buyuk bir fark var ulkemizde adam akkıllı uretilen bir yem yok veya besin değerini tam karşılayacak yemyok bu yuzden insanlar memeli protoyinin abartıyor ama ben hiç verilmemesi taraftarıyım yani bu balık doğal ortamında dana yureğini yiyormu hayır ama en guzel renkler f0 balıklarda artı bence uretimede zararı var ama o ayrı konu sayılır
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2014 09:58
Memeli proteini kendi habitatlarında yok diye balıklara verilemez mi? Bu ciddi anlamda saçmalık bence :) Ben vermiyorum, veremiyorum.. Bu dana yüreği ile yapılan mama çok hassas bir mevzu... Ben beceremem ve balıklara zarar veririm diye kullanmıyorum. Fakat demek değil ki kesinlikle kullanılmaz! Şahsi fikrimdir :)
33 adet yavru discusum var ve ayda 150 TL civarı bir rakam ile kan kurdu alıyorum onlar için. Bende ucuzuna kaçıp dana yüreği yapablirim. Kilosu 9 TL.. Ama yapan var, yapamayan var. Ben kendimi yapamayan grubunda görmekteyim.
Dünyaca ünlü üreticiler, fish fark larda direk kıyma makinesinden çekip kullanıyor! Hani oradaki koşullar ile buradaki koşullar farklı tabii ki.
TR de tropheusunu da kanı çok bozuldu son zamanlarda ve sebep birebir aynı.. Maddi kazanç ve beklentilerden dolayı balıkların genetikleri bozulana kadar uygunsuz koşullarda yapılan üretimler buna sebep olmaktadır.
Bir arkadaş çaprazlama demiş, bu da bir nevi doğru geliyor bana. Bilinçsiz yapılan bütün ürtimlerin sonu aynı oluyor.
Ben TR deolup tanıdığım birkaç üretici var ki, Tony Tan dan aldığı balıkları yıllardır üretir.. Şu an bana Tony Tan'ın balıklarından daha iyi görünmekteler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2014 18:58
Celal bey kan kurdu vermek yada artemiya vermek emin olun ki dana yüreğinden daha yararlı ve etkisi büyük yurt dışındaki elemanların hesi ulta viyolo osmos fian kulanıyor buda türkiyedeki balıklarala aralarında büyük fark bırakıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2014 00:48
Hocam ben 4 yıl önce discusu bıraktım. O zaman da bu tür tartışmalar vardı discusclub'da şimdi de. Ancak Ankara özelinde bu işi çözen bazı üretimhane ve ithalat yapan arkadaşların yerini gördüm. Bazıları bu standartları yakalamış, ama discus ciddi para harcanması gereken (Türkiye'deki su vs. kalitesizliğinden kaynaklı olarak) ve yapılan önemli yatırımında bir-iki kere sizi piyasa koşullarında sarsılmayacak sermaye tarafından desteklemesi şart. Dünya'da yıllık milyar dolarlara gelmiş olan discus piyasasında Türkiye ne anlamda katkıda bulunuyor, eğer bu araştırılırsa durum ortaya çıkar. Yazımın başında dediğim gibi 4 yıl önceki bilgilerime göre yorumluyorum bir çok şeyi, mesela üretici olduğunuzu söylüyorsunuz Hayrettin bey (Türkiye'de bu şartlarda bunu sürdürmeye çalışmanızdan ötürü sizi kutlarım öncelikle), ancak bu balığın sertifikalı ve bozulmamış ırk veya türlerini getirmek için çabanız var mı, yoksa eldeki ile mi yetinip sadece üretim yapıyorsunuz, yada ne kadar işin bilimsel yönünü katarak bu konuda ciddi bir danışman hizmeti olarak bir "ichthyology" uzmanıyla görüşüyor musunuz? Yanlış anlamayın, siz değil, genel olarak Türkiye'de balık üretenlerin genel sorunu bu, yani durum bence "ne kadar ekmek, o kadar köfte" tabirine denk bir durumda Türkiye bu konuda. Tekrar discus üretimi yapmaya çalıştığınız için sizi tebrik eder, işlerinizde kolaylıklar dilerim...
dorsigera 2014-12-23 00:52:42
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2014 16:05
Herkese saygılarımı sunuyorum öncelikle. 1 yıllık bir discus besleyicisi olarak gördüğüm şu ki: Türkiye'de kimse bu balığı aşk ve sevgi duygusuyla besleyip üretmiyor. Herkesin derdi bir ve ya daha fazla çift yakalayıp yavru elde etmek ve bunları fahiş fiyatla birilerine kakalamak.
Discus bu muameleyi hakeden bir balık değil. Öncelikle bu balığa gerçekten aşık olmak gerek. İnsan aşkına gözü gibi bakar ve mutlu etmek ister. Bunları gören discus muhakkak ki bu ilginin karşılığını verecektir. Sonuçta severek yapılan her iş başarıya ve kaliteye ulaşacaktır.
Ne yazık ki discus üretimi yapanların çok büyük bir kısmı konu açıldığında çok zor bir balık olduğunu masraflı olduğunu vs vs gibi söylemlerle hobicileri discustan soğutma çabası içindeler. Tek dertleri yeni üreticilerin piyasaya girmesini engellemek ve fiyat kırılmasını önlemek. Halbuki discus bilinenin aksine dayanaklı bir balık, her türlü yeme çabuk alışan bir balık en azından benim baktıklarım öyle.
Herşeyden öte discusu akvaryumda seyretme zevkinden yoksun insanlar üretici olduğu sürece istenilen seviyeye ulaşmamız çok zor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2014 16:17
Türkiyede de çok iyi discusları olan kişiler tanıyorum. Eşi benzeri olmayanlarından :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2014 20:13
senelerdir hep aynı tartışma ve en kötüsü bir arpa boyu ilerleme yok. öncelikle yem konusuna değinmek istiyorum. bu balıkların gercek anlamda protein anlamında zengin yiyeceklere ihtiyaçları var. bitkisel olarak spirulina, hayvansal olarakta dana yüreği en iyi ve kolay çözüm. dana yüreğinin tek sıkıntısı iyi temizlemek gerektiği. kızgın yağda bile erimeyen yağı eğer iyi temizlemezseniz balıklarda sıkıntı yaratır. diğer kızdığım konuda memeli proteini balıklarda kullanmak sakıncalı derken balık iç parazite yakalandımı hemen flagyl kullanan kişiler. o zaman bunuda kullanmamalısınız. aslanlar gibi gidip petshoptan yada internetten balıklar için olan ürünleri kullanacaksınız. üçüncü konu sularımız kötü deniyor. olabilir, bazı zamanlarda ilaçlamalar yapılıyor yada atıklar suya karısıyor. o zaman ne yapılmalı? kartuş filtreler kullanılmalı ve ardından su dinlendirilmeli, su eklenecek olan tanktaki suyla aynı ısı derecesine getirilip aktarım yapılmalı. ADONİS 2014-12-23 23:18:30
en büyük yapılan hata balık alındıktan sonra buraya gelip sorular sormak. asıl yapılması gereken sey almadan önce arastırmaktır. konu hakkında hiç bir bilgisi olmayan kişilerinde forumlarda biri yardım istediğinde sadece yazmak için yazmaları, yanlış yönlendirmeleri cok üzücü oldugu gibi, yardım isteyen kişininde panik olup herkesin dediğini yapıp balıkları oldurmesi cok vahimdir.
üretim konusuna gelecek olursak üretmede hiç bir sıkıntı yok. herkes üretim yapabilir. yeterki doğru balıklarla çalışılsın ve gerekli sartlar yerine getirilsin. asıl önemli olan yavruları düzgün büyütebilmek. haftada bir yüzde 20-25 su değişimi yaparak discus büyütülmez. sonrada ülkemizde neden bu balıklar hakettiği yerde değil, neden iyi balık yok gibi tartısmalar devam eder. olmaz tabi. Allah tan bir kaç kişi varda aralarda discus görüyoruz. ben genel olarak değerlendirme yapmaya calıştım. kimse şahsi almasın lütfen.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2014 22:17
Umut bey size katılıyorum çok haklısınız yarumlarınız gayet guzel ve yerinde malesef ulkemizde durum bu ben zamanında çok dedim buluşup bu konularu konup bi çözüm bulalım ama oralı olan yok. :D
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir